Regal dansant la București

Dana Ene
- În pofida primăverii ploioase, luna Martie aduce în Capitală spectacole iradiante, de balet și de dans pe gheață. Însuși Plușenko, "zeul" Olimpiadei de la Soci, va executa zboruri nebunești pe patine. Grăbiți-vă la bilete, oameni buni! -

"Lacul lebedelor", cu baletul din Kiev

Este o perioadă grea pentru Ucraina și ucraineni, dar cum sunt niște adevărați luptători, nu se lasă cu una, cu două, înfrânți, mai ales când e vorba de dans, un domeniu în care sunt mari maeștri. (Ani de zile, balerinii lor au fost mândria URSS-ului.)
Astfel, pe 16 Martie, pe scena Sălii Palatului din Capitală, vă dau întâlnire membrii trupei de balet ai Teatrului Național Municipal din Kiev. De data acesta, cu nemuritorul spec­tacol "Lacul lebedelor" de P. I. Ceaikovski, realizat după coregrafia clasică a celebrului coregraf francez, Marius Petipa (1818-1910), fost "premier maître de ballet" la Teatrul Imperial din St. Petersburg. În ro­lul Odette-Odille o puteți admira pe prim-solista Operei Naționale din Kiev, Ecate­rina Alaeva.
Trupa de balet a Teatrului Național Mu­nicipal din Kiev este una dintre cele mai performante for­mații din lume. Repertoriul lor, ce cuprinde peste 30 de spectacole ("Spărgătorul de nuci", "Frumoasa din pă­durea adormită", "Giselle", "La Baya­dere", "Don Quijote", "Cenușăreasa", sau "Romeo și Ju­lieta"), a încântat mili­oane de iubi­tori ai genului de pe glob.
Baletul "Lacul lebedelor" a avut premiera pe scena Teatrului "Balșoi" din Moscova, în urmă cu 137 de ani, pe 4 martie 1877, sub conducerea muzi­cală a lui Semen Riabov și în coregrafia lui Julius Reisinger. Primele reprezentații nu au avut însă par­te de prea mare succes. Abia după moartea lui Ceai­kov­ski, la cererea conducerii Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Marius Petipa, împreună cu Lev Ivanov, au schimbat coregrafia baletului, iar diri­jorul Teatrului Mariinsky, Riccardo Drigo, a adus îm­bu­nătățiri partiturii. Îmbrăcat în haine noi, "Lacul le­bedelor" a avut o nouă premieră, pe 15 ianuarie 1895, cu un succes răsunător. Chiar dacă astăzi există mai multe coregrafii ale acestui balet, cea pe care o vor prezenta artiștii ucraineni este cea mai apreciată.
(Prețul unui bilet la acest spectacol de balet variază între 75 și 200 lei. Biletele le puteți procura din rețelele Eventim și Vreaubilet.ro.)

Dance Masters 2014

Tot la dans sunteți invitați și la finalul lui Martie (28-30 martie), la "Dance Masters", cel mai bine co­­tată competiție internațională de dans sportiv din țara noastră. Se află la cea de-a 11-a ediție și va avea loc la Sala Polivalentă din București.
Timp de trei zile, se vor desfășura concursuri pe cate­gorii (copii, juniori și adulți) și veți putea ad­mi­ra pași de vals englezesc, vals vienez, tango, slow­fox, quick step și samba, cha-cha, rumba, jive...
În cadrul acestei competiții se întrec peste 2000 de dansatori de toate vârstele, din 20 de țări, în fața a 50 de arbitri din toată lumea. Se vor dansa mai bine de 10 ore pe zi, într-un program extrem de soli­citant: vineri, 28 martie, programul începe la ora 13 și se va încheia la ora 22, iar sâmbătă și dumi­nică, programul începe de la ora 9 și se va încheia la ora 23.
(Puteți cumpăra bilete din rețeaua Eventim. Un abonament pentru toate cele trei zile de concurs costă 90 de lei, dar puteți cumpăra și bilete doar pentru anumite zile. Pentru prima zi de concurs, prețul unui bilet este de doar 25 de lei, în timp ce vineri și sâmbătă, când se vor decerna și premii, biletele vor costa între 50 și 150 lei. Copiii până în 10 ani beneficiază de bilet la prețul de 5 lei și nu au acces neînsoțiți de adulți. Biletele achiziționate sunt valabile toată ziua.)

Kings On Ice

Chiar dacă iarna s-a dus, dansul pe ghea­ță își începe cariera de primăvară. În luna aprilie, când ză­pada va părea doar o amin­tire îndepăr­tată, pe scena Sălii Polivalente se va patina la cel mai înalt nivel. Alături de campionii olimpici, mondiali și europeni en-titre, direct de pe podiumul Jocurilor Olim­pice de Iarnă de la Soci, vine nimeni altul de­cât "Regele ghe­ții", Evgheni Plușenko. În premieră pentru publicul din România, el va prezenta o com­pilație a celor mai bune momente de patinaj din ca­riera lui. "Voi prezenta un program special, creio­nat în jurul unei idei nemai­întâlnite în patinajul artistic. Spectacolul va fi o an­tologie a celor mai bune momente din cariera mea. Fiecare spectator va regăsi un Plușenko preferat, fie cel din Șehe­razada, Nijinsky, Nașul, Tosca Fan­tasy sau Tango Roxanne", a declarat patinatorul rus. Să sperăm că până pe 5 aprilie (când este așteptat la București), îi va fi trecut durerea de spate care l-a determinat să re­nunțe la con­cursul individual de la Soci.
Tot în cadrul acestei gale îi veți putea vedea și pe Serghei Yakimenko și perechile Yuko Kavaguti - Alexander Smirnov, Fiona Zaldua - Dmitri Sukha­nov, dar și pe Irina Sluțkaya, ambasadoarea Jocu­rilor Olimpice 2014 de la Soci.
Va fi un adevărat regal de patinaj artistic, încu­nu­nat de numere spectaculoase, cu interpretări emo­țio­nante și elemente acrobatice periculoase. Nu va lipsi nici laureatul Premiului Emmy, Edvin Marton, care vine însoțit de celebrul său Stradivarius. "Prin­țul vio­rii" va oferi o retrospectivă emoționantă a pie­selor cu care a cucerit milioane de ascultători din toate col­țurile lumii.
(Bilete pentru acest show grandios găsiți în ca­drul magazinelor Diverta sau online, pe myticket.ro, cu prețuri cuprinse între 120 și 400 lei.)