"Toată Europa are încredere în voi"

Ion Longin Popescu
Concentrați asupra evenimentelor tra­gi­ce din Ucraina, am trecut prea ușor, ca ro­mâni, pe lângă o știre istorică, venind din ca­pitala Uniunii Europene: joi, 27 februa­rie, cu o largă majoritate de voturi, Par­la­men­tul European a adoptat raportul pri­vind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova, la călătoriile în Uniunea Europeană.

Actul legislativ urmează să intre în vigoare după aprobarea sa în Consiliul UE și publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii. Se estimează că înce­pând cu luna mai sau iunie, basarabenii vor pu­tea călători fără vize în Uniunea Euro­peană. Mare bucurie la Chișinău, dar și la București, unde europarlamentarul Monica Macovei, doamna care și-a prins... Basa­rabia în dreptul sufletului, a spus: "Aceasta este o răsplată pentru eforturile atât ale ce­tățenilor din Republica Moldova, cât și ale guvernelor pro-europene din 2009 în­coace, care au făcut, cu multă determinare, cu multă voință și cu multe eforturi, refor­mele necesare ca să se ajungă aici". Vlad Fi­lat, fostul prim-ministru, a reușit să de­scrie, în câteva cuvinte, un tablou complex și convingător al situației create: "Ce­tă­țenii nu doar că vor avea dreptul să călăto­reas­că liber. Prin abolirea regimului de vize, instituțiile statului nostru devin mai puter­nice, mai responsabile. Familiile vor de­veni mai unite, pentru că cetățenii vor cir­cula liber și mulți dintre ei vor avea po­si­­bi­litatea să revină acasă; oamenii de afa­ceri vor putea să stabilească mai ușor re­­lații de colaborare pentru a fortifica eco­nomia națională". Partidul Democrat din Mol­dova, membru al coaliției aflate la gu­ver­nare, a amintit beneficiile rezultate din apropierea de UE: "Cetățenii Republicii Moldova trebuie să primească beneficii con­­crete, așa cum este dreptul de liberă cir­culație în spațiul Schengen, și dovezi de solidaritate din partea UE, pentru că au avut curajul de a alege democratizarea țării, în 2009 și 2010, și pentru că au dat do­vadă de consecvență în toată această pe­rioadă". Și Partidul Liberal Reformator a ținut să puncteze angajamentul său po­litic: "Suntem conștienți că pentru realiza­rea acestui obiectiv este nevoie de conti­nua­rea reformelor, iar noi vom insista în continuare și vom participa la înfăptuirea lor. Pentru că împreună avem un viitor eu­ropean". Totodată, ambasadorul Litua­ni­ei, Vaidotas Verba, a concentrat în câteva cu­vinte esența acestei stări de fapt: "Eu tra­duc acest lucru drept o încredere. În­trea­ga procedură sau pregătire este ca o pro­cedură de verificare. Toată Europa are în­credere în voi!"
Iată însă o știre care ne bucură la fel de mult: nu doar Europa, ci și America are încredere în frații noștri de peste Prut, mai ales acum, când Ursul de la răsărit a de­venit atât de amenințător. Chemat de ur­gen­ță la Washington, primul ministru Iurie Leancă a fost primit de vicepreședintele Joe Biden, întâlnire la care a luat parte și președintele Barack Obama. Iată ce a spus, într-un moment astral, domnul Obama: "SUA susțin enorm parcursul european al Republicii Moldova; înțelegem că acest drum nu este unul ușor, susținem integri­tatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova. Inima mea este cu voi, sprijinul meu este cu voi și vreau să vă văd reu­șind". Când cel mai puternic om al planetei te are la inimă e semn că drum de întoar­cere nu mai este. Cel de-al doilea stat ro­mâ­nesc are toate șansele să reușească mai iute și mai bine decât cel dintâi.