Răspuns pentru R. M. - Hunedoara, F. AS nr. 1104 - "Mă pot vindeca de diverticuloză colonică?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Este cunoscut faptul că riscul de boală diverticu­lară crește cu vârsta, cel mai probabil deoarece peretele muscular extern al colonului se îngroașă în timp, îngus­tând lumenul colonic și crescând astfel presiunea intracolonică. Totodată, pre­siu­nea asupra peretelui colonic poate crește datorită efortului efectuat în timpul expulziei fecaloamelor (materii fecale dure), care pot fi consecința unui aport redus de fibre, ocazie cu care punctele slabe la nivelul peretelui colonic pot ceda, formând săculețe. Astfel, diverticuloza este denumirea generică pentru formarea unor săculețe de dimensiuni reduse (diver­ti­culi) la nivelul peretelui colonic. Majoritatea per­soa­nelor cu diverticuloză nu prezintă semne sau simp­tome caracteristice (durere, sensibilitate abdo­mi­nală, sângerare, constipație sau diaree, febră etc.), de obicei afecțiunea rămânând nedes­co­perită sau este identi­ficată întâm­plător, în timpul unor teste diag­nostice efectuate pentru alte motive.
În cazul când inflamația apare la nivelul unuia sau mai multor săcu­lețe (sau în jurul acestora), vorbim deja despre diverticulită, afecțiune care se manifestă obișnuit la nivelul porțiunii inferioare a colonului (sig­moidul) și poate fi cauzată de alimentele nedige­rate sau de acumularea bacteriilor la ni­velul diverti­cu­lilor. Inflamația poate altera aprovizionarea cu sân­ge a acestor săculețe, făcân­du-le susceptibile de inva­zia bacteriană. Efectul poate varia de la un abces de dimen­siuni re­duse, până la infecție masivă sau perfo­rație și, din acest punct de vedere, procesul seamănă cu apen­dicita, cu excepția faptului că se produce la nivelul părții inferioare stângi a abdomenului.
Mai mult decât atât, uneori, un diverticul inflamat se poate rupe, împrăștiind conținutul intestinal în cavi­tatea abdominală, fenomen care poate produce peritonită, aspect patologic care reprezintă o urgență medicală. Trebuie spus că pentru diverticuloza fără semne și simptome, tratamentul nu este de obicei ne­ce­sar, o alimentație bogată în fibre și consumul de lichide în cantitate suficientă reducând riscul compli­ca­țiilor și dezvoltarea altor diverticuli. În schimb, trata­mentul pentru diverticulită presupune adeseori re­paus la pat, laxative, alimentație bogată în lichide și antibiotice administrate pe cale orală, în cazul în care inflamația este ușoară și diverticulul nu s-a rupt. În caz de ruptură sau de inflamație larg răspândită, trata­mentul intravenos cu antibiotice, efectuat în spital, poate fi necesar. Tratamentul chirurgical poate fi de asemenea necesar, pentru a îndepărta segmentul afectat al colonului, iar, în cazul semnelor și simpto­melor severe, o colostomie temporară poate fi nece­sară până la vindecarea colonului, bineînțeles, cu re­punerea lui în circuit după ce vindecarea s-a produs.
Tratamenul naturist indicat în cazul diverticulozei (diverticulitei) colonice include remedii cu proprie­tăți antiinflamatoare, antiseptice, regenerative ale mucoasei intestinale, antidiareice precum: Chitosa­nul, L-Glutamina, Curcumina, Boswelia, Gheara mâței, uleiul de in sau iaurturile care conțin probio­tice. Toate aceste remedii au proprietăți protectoare im­por­tante ale sistemului gastro-intestinal, fiind indicate în sindromul de permeabiliate intestinală, colite, boala Crohn, infecții digestive, diverticuloză, atro­fia mucoasei intestinale, prin menținerea nivelu­lui imunoglobulinei A (IgA), care reduce atașarea bacteriilor patogene de celulele mucoasei intestinale.
Dintre gemoderivate, cele mai indicate sunt ex­tractele de muguri de Magnolie și din muguri de Merișor.
Să auzim numai de bine!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Nepoatei mele îi ies rău analizele ASLO"
(Răspuns pentru O BUNICĂ, F. AS nr. 1100)


Faringo-adeno-amigdalita este inflamația amig­dalelor, a mucoasei faringiene și a în­tre­gului inel lim­fatic Waldayer (amig­dale palatine, tubare, faringiană și linguală). Cauzele cele mai frecvente sunt: adeno­virusurile, Streptococii și Haemofilus Influenzae, cu transmitere aerogenă, mai rar digestivă și de con­tact. Rolul normal, fiziologic, al inelu­lui Waldayer constă în dezvoltarea sistemului de apă­rare imunitară a copilului, prin infecții repetate ale faringelui. Imu­nologii apreciază că este nevoie de aproximativ 60 de rino-adeno-faringite până la vârsta de 10-12 ani, când sistemul imunitar al copilului poate fi comparat cu cel al adultului. Cunoașterea acestui fapt este utilă atât medicului de familie, cât și părinților, care ape­lează la o antibioterapie abuzivă, cu consecințe nega­tive în dezvoltarea mecanismului imunitar al copilu­lui. Antibioterapia este recoman­dată în cazurile gra­ve, de angine bacteriene. Dacă este suspectată o infec­ție streptococică (febră, depo­zite alb-gălbui pe amigdale, noduli ganglionari sen­sibili la nivelul gâtului), medicul va confirma diag­nosticul prin testul rapid (one step diagnostic) pentru Streptococul grup A, beta-hemo­litic, și va iniția schema de molda­mi­nizare pentru copii.
O problemă dificilă de diag­nos­tic o reprezintă etichetarea amig­dalelor bolnave drept focar de in­fec­­ție (pe baza unor criterii cli­nice și paraclinice - ASLO, VSH, HLG, CPR, Fibrinogen, examen farin­gian, examen urină), respon­sabile de unele compli­cații la dis­tanță: reumatism articular acut, glome­ru­lonefrită, determinări car­diace etc. În acest caz, indicația operatorie (amigdalectomia), ca mijloc de tra­tament în amigdalita cronică focar de infecție, se va pune cu mult dis­cernământ, prin colaborarea me­dicului specialist ORL cu medicul pediatru. În unele cazuri, se va proceda inițial la ade­noidectomie (extirparea "polipilor"), care determină diminuarea secundară în volum a amigdalelor pala­tine.
În cazul nepoatei dvs., vă recomand să corectați limfatismul, carențele de vitamine și imunitate. Se vor utiliza cura heliomarină și crenoterapia, după următoarea schemă de tratament:
* Dezobstrucție nazo-faringiană cu instilații na­zale.
* Hidratare corespunzătoare și gargară cu ceai călduț de mușețel, salvie, gălbenele și tătăneasă.
* Badijonaj local cu glicerină boraxată cu propo­lis sau soluții iodurate (atenție la alergia la propolis sau iod).
* Apiterapie (miere de albine cristalizată și fagure de miere căpăcit).
* Susținerea terenului imunologic cu Imunore­zistan Junior (extract din Echinacea purpurea, fructe de măceș, muguri de coacăz negru).
* Tonsilotren (homeopat) - 3x1 tabletă pe zi.
* Decasept (conține ulei de eucalipt, cedru, cimbru și mentă) - 2 x 1 tabletă pe zi.
* Administrarea a 10-14 ședințe de aerosoli sa­lini, în stațiunile Ocna Sibiului, Govora, Praid sau la domiciliu, cu "Ocnasept" spray (aerosol salin natu­ral cu extract din plante medicinale aromatice).

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37

"După extirparea unui ovar, fetiței mele i-a apărut un chist pe celălalt"
(Răspuns pentru PAULA D., F. AS nr. 1102)


Această situație neplăcută se întâmplă în cadrul sindroamelor ovarelor polichistice. Cauzele acestei boli nu sunt încă pe deplin înțelese, dar se pare că în spatele lor se află dereglări metabolice. Boala are o componentă genetică, mai ales când apare la o vârstă atât de fragedă. Cel mai bine ar fi de făcut o evaluare a estrogenilor și a progesteronului. Apoi, ar mai fi și factorul alimentar, anumite diete încura­jează creșterea hormonilor, iar alte diete ajută la scăderea lor. În cazul fetiței ar fi bine să i se instituie diete de scădere a hormonilor. Este bine să bea ceaiuri cu mușețel, sunătoare și agnus castus (mielă­rea).
Mai există și posibilitatea de a începe o cură cu suplimente nutriționale ce au ca rol echili­brarea hormonală, dar și o permeabilizare mai bună a membranelor pentru a elimina ovulul lunar mai ușor. Aceste suplimente sunt din categoria crucife­relor, soia, salvie, vitex, păpădie, fitosteroli și toco­trienoli.
Pentru un program dietetic și de nutriție, mă puteți contacta telefonic.