CENUȘA
În medicina populară a Evului Mediu, cenușa din cuptor a fost folosită ca leac împotriva multor boli. Amirdovlat Amasiați, renumit om de știință armean, medicul personal al sultanului Mehmed al II-lea Cuceritorul, scria, în secolul al XV-lea, despre cenușa din lemn: "Puterea sa este egală cu puterea substanțelor din care s-a format. Cenușa din lemn de stejar izgonește durerile de stomac. Loțiunea preparată din cenușă din viță-de-vie îndepărtează durerile de cap, iar aplicată pe păr, îl colorează în roșu. Cenușa din trestie de zahăr vindecă erupțiile cutanate din jurul ochilor, cea din frasin și stejar ucide păduchii, iar cea din smochin este benefică în bolile nervului sciatic".
Și în spațiul siberian, cenușa a fost considerată un adevărat panaceu. Pentru a-și pregăti leacurile, rușii foloseau cenușa din toate cele trei cuptoare aflate într-o gospodărie, cea din odăi, cea din baie și cea din bucătărie, iar în cazurile bolilor mai grave, luau cenușa din șapte cuptoare, chiar și din cele ale vecinilor. Aparent, metoda de preparare pare un ritual păgân, dar oamenii foloseau cenușa de la trei-șapte cuptoare pentru o eficiență terapeutică maximă, căci focul în vatră se făcea cu lemne din diferite feluri de copaci și astfel, amestecând cenușa provenită de la mai multe specii, se obținea un efect curativ excepțional.
Mod de preparare
Pentru rețetele cu cenușă se pot folosi orice fel de lemne, însă cele mai bune sunt cele de mesteacăn, tei, stejar, plop tremurător. Se aleg copacii viguroși și, cu ajutorul unui topor, se taie crengi nu foarte groase, maximum de mărimea unui braț. Se introduc în cuptor, la foc mic, până se usucă complet, apoi se ard. Din cenușă trebuie eliminați tăciunii și bucățile neatinse de flacără. Este recomandat ca, înainte de utilizare, cenușa să fie cernută. Se poate depozita pe termen lung în recipiente închise ermetic, într-un loc foarte uscat.
Vechi rețete cu cenușă
Ulcer trofic (pe piele)
Peste 500 de grame de cenușă din mesteacăn sau tei, cernută în prealabil, se toarnă cinci litri de apă clocotită. Lichidul se lasă la răcit până atinge o temperatură de 35-37 de grade, apoi se strecoară. În această infuzie se scufundă mâna sau piciorul afectat, timp de o jumătate de oră. Se scoate membrul bolnav și se lasă să se usuce treptat, fără să se șteargă.
Dacă ulcerul este localizat în alte zone decât cele periferice (de exemplu pe coapsă), se pun comprese pe regiunea afectată, de două ori pe zi, dimineața și seara. Un tifon împăturit în patru se îmbibă în soluție apoi se așează pe rană, lăsând să acționeze două ore. După acest interval de timp, este indicat ca zona bolnavă să fie clătită cu infuzie de gălbenele (peste o lingură de flori de gălbenele se toarnă o jumătate de litru de apă clocotită).
Urticarie
Peste doi litri de apă se pune o jumătate de pahar de cenușă din lemn de foioase (de preferat din mesteacăn) și se amestecă bine. Vasul se pune la fiert și, când apa a dat într-un clocot, focul se stinge. Lichidul se lasă la decantat timp de 24 de ore, după care se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi. Recipientul se acoperă cu un capac și se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui, timp de 48 de ore.
În mod regulat, de două-trei ori pe săptămână, se spală corpul, folosind infuzia din cenușă amestecată cu apă, în proporție de 1:1. După această îmbăiere trupul nu se limpezește!
Dureri musculare, artrită
Peste o lingură de cenușă din cedru se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat până dimineața, apoi se strecoară. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de 10 zile. Se face o pauză de șapte zile, după care se poate urma încă o dată.
Reumatism
300 de grame de cenușă de mesteacăn se amestecă cu o jumătate de litru de apă și se pune la fiert, la foc mediu, într-un vas emailat. După 10-15 minute, se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă până a doua zi. Fără să se agite recipientul, se toarnă lichidul încet în apa de baie, pregătită la o temperatură de 32 de grade. Tratamentul se face în fiecare seară, timp de 10 zile, iar durata băii este de 15 minute. După procedură, corpul se șterge bine, cu un prosop din bumbac.
Lumbago
Trei linguri de cenușă din butuci de viță-de-vie se amestecă cu patru căței de usturoi zdrobiți și cu patru linguri de untură de porc. Se freacă bine, apoi mixtura se întinde pe o pânză din bumbac. Se aplică pe zona afectată, în prealabil masată cu alcool de 60 de grade. Peste compresă se leagă un fular sau un brâu de lână. Compresa se lasă să acționeze timp de două ore. Tratamentul se efectuează seara, timp de trei zile. După 20 de zile, se poate relua.
Bufeuri la menopauză
Într-un vas emailat se pune o treime de ceașcă de sare, cu două treimi de ceașcă de cenușă de mesteacăn. Se toarnă șapte litri de apă caldă și totul se amestecă foarte bine. Soluția se încălzește pe foc până atinge temperatura corpului, apoi se toarnă într-un lighean în care se scufundă picioarele timp de 15-20 de minute. Schema de tratament se repetă de trei-patru ori pe săptămână, timp de zece zile.
Boli ale cavității bucale
(herpes, afte, gingivite, stomatite)
Cenușa se dizolvă în apă, în proporție de 1:1. Cu această soluție se clătește gura, înainte și după fiecare masă, timp de șapte zile.
Depresie
Două linguri cu vârf de cenușă de scoruș se amestecă într-o cană cu apă. Se bea pe stomacul gol, dimineața, timp de 16 zile consecutive.
Boli pulmonare
(bronșită, pneumonie, viroză respiratorie)
Peste patru linguri cu vârf de cenușă de plop tremurător se toarnă un litru de apă clocotită. Recipientul se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de zece zile, într-un loc întunecos și răcoros. Se administrează câte opt lingurițe la adulți și patru la copii, de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de 11 zile consecutive. După 22 de zile de pauză, schema de tratament se mai ține timp de alte 11 zile. În timpul tratamentului, este recomandat ca din alimentație să se excludă sarea, condimentele picante, măslinele și roșiile.
Normalizarea presiunii intracraniene și intraoculare
Peste patru linguri de cenușă de stejar se toarnă un litru de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat de seara până dimineața. Se administrează câte trei linguri de preparat (pentru copii - jumătate din doză) de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Procedeul se repetă timp de 14 zile consecutive. Se face o pauză de cinci zile, după care se reia o dată.
Paraziți intestinali
Se dizolvă o linguriță de cenușă de tei într-o jumătate de cană de lapte călduț. În primele trei zile de tratament, se administrează de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte cu o oră de masă. În cea de-a patra zi, se bea numai dimineața, pe stomacul gol. În perioada tratamentului, nu se consumă alimente dulci, zahăr, miere, fructe. În seara celei de-a patra zile, se începe un nou tratament cu infuzie de frunze de merișor, preparată astfel: peste o lingură de frunze pisate de merișor se toarnă o cană de apă clocotită. Se bea după răcirea completă, câte o jumătate de cană, de două-trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Ceaiul se administrează timp de două săptămâni. După acest interval, se reia tratamentul cu cenușă, timp de alte patru zile, urmat de cel cu ceai de merișor.
Tratamentul poate fi făcut de două ori pe an, la interval de șase luni.
Mască pentru păr strălucitor
Se cerne cenușă și se adaugă treptat, peste o jumătate de litru de apă călduță. Când ajunge la consistența unei smântâni, se amestecă foarte bine și se aplică pe părul umed, în prealabil spălat cu șampon. Se masează scalpul și se lasă amestecul să acționeze timp de cinci-șapte minute, după care se clătește cu apă din abundență.
Mătreață
Peste cinci-șase linguri de cenușă se toarnă 100 de mililitri de alcool de 40 de grade. Amestecul se toarnă pe cap, masând scalpul și lăsând să acționeze timp de zece minute, după care părul se spală bine cu șampon. Tratamentul se face de două ori pe săptămână, timp de o lună.
CĂRBUNELE
- Medicamentul negru -
Preparatele din cărbuni de lemn se folosesc și în medicina modernă, împotriva flatulenței, a crampelor la stomac, a acidității crescute a sucului gastric, în cazurile de otrăvire cu fructe de pădure.
Mod de preparare: Pentru a pregăti acasă cărbuni din lemn, se recomandă folosirea lemnelor din copaci ce nu sunt mai bătrâni de 50 de ani. Pentru a obține tăciunii vindecători, lemnele trebuie întâi curățate de coajă. După ardere, se aleg cărbunii mai mici, cu dimensiunea de aproximativ 3 centimetri. Se așează într-o strecurătoare metalică, deasupra unei cratițe cu apă ce clocotește, timp de zece minute, după care se introduc într-un recipient termorezistent. Vasul cu tăciuni se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. După răcirea completă, se zdrobesc cu un pisălog, până se formează o pulbere omogenă.
Dizenterie
O linguriță de pulbere de cărbune de mesteacăn se amestecă cu o jumătate de pahar de vin roșu. Se bea totul deodată, o dată pe zi, la două ore după masă. Tratamentul durează trei zile.
Intoxicații
Tratamentul se aplică în cazurile intoxicațiilor cu lactate (smântână, unt, iaurt). Un sfert de linguriță de pulbere din cărbune se amestecă într-un sfert de cană cu apă călduță. Se administrează de trei-patru ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale.
Gută
Se face o cataplasmă din pulbere de tăciuni, amestecată cu apă călduță, în proporție de 2:1. Mixtura trebuie să aibă consistența unei creme mai groase. Se aplică pe zona afectată și se înfășoară cu folie de plastic alimentară, peste care se pune un bandaj din tifon sau pânză de bumbac. Se lasă să acționeze peste noapte. Tratamentul poate fi practicat până ce simptomele se ameliorează.
Flatulență
Împotriva flatulenței și a balonării cauzate de fasole, mazăre, varză, banane etc., se administrează câte un sfert de linguriță de pulbere de cărbune, dizolvată într-un sfert de cană cu apă fiartă și răcită, de trei-patru ori pe zi, până ce simptomele dispar.
Boli de rinichi, ficat, pancreas
Se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere de cărbune, dizolvată într-o jumătate de cană de apă călduță, de trei ori pe zi, după mesele principale. Durata tratamentului este de două săptămâni.
Detoxifierea organismului
O jumătate de linguriță de pulbere de cărbune se dizolvă într-o jumătate de cană cu apă. Se administrează de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Durata tratamentului este de 10-14 zile.
Atenție! În timpul administrării tratamentelor cu pulbere de cărbuni, este posibil să apară constipația, astfel că, în această perioadă, este recomandată respectarea unei diete bazate pe multe fructe, legume și un