Leacuri siberiene cu CENUȘĂ și LEMN

Gilda Fildan
- Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit cenușa și tăciunii rămași în vatră după stingerea focului pentru a se vindeca de tot soiul de boli. În medicina populară siberiană, cenușa era recomandată împotriva bolilor de stomac, de oase, de ochi, pentru curățarea rănilor și oprirea sângerărilor, ca leac pentru durerile de cap și de dinți, dar și împotriva deochiului și pentru alungarea spiritelor rele din casă -

CENUȘA

În medicina populară a Evului Mediu, cenușa din cuptor a fost folosită ca leac împotriva multor boli. Amirdovlat Amasiați, renu­mit om de știință armean, medicul personal al sultanu­lui Mehmed al II-lea Cuce­ritorul, scria, în secolul al XV-lea, despre cenușa din lemn: "Puterea sa este ega­lă cu puterea substanțelor din care s-a format. Cenușa din lemn de stejar izgonește du­rerile de stomac. Loțiu­nea pre­parată din cenușă din viță-de-vie îndepărtează durerile de cap, iar aplicată pe păr, îl colorează în roșu. Cenușa din trestie de zahăr vindecă erupțiile cutanate din jurul ochilor, cea din fra­sin și ste­jar ucide pădu­chii, iar cea din smochin este benefică în bolile ner­vului sciatic".
Și în spațiul siberian, ce­nușa a fost considerată un ade­vărat panaceu. Pentru a-și pregăti leacurile, rușii folo­seau cenușa din toate ce­le trei cuptoare aflate în­tr-o gos­po­dărie, cea din odăi, cea din baie și cea din bucătărie, iar în cazurile bo­li­lor mai grave, luau cenușa din șapte cup­toare, chiar și din cele ale vecinilor. Apa­rent, metoda de preparare pare un ritual pă­gân, dar oa­menii foloseau cenușa de la trei-șapte cup­toare pentru o eficiență tera­peutică maxi­mă, căci focul în vatră se fă­cea cu lemne din diferite fe­luri de copaci și astfel, amestecând cenușa pro­venită de la mai multe specii, se obținea un efect curativ excepțional.
Mod de preparare
Pentru rețetele cu cenușă se pot folosi orice fel de lemne, însă cele mai bune sunt cele de mesteacăn, tei, stejar, plop tremurător. Se aleg copacii viguroși și, cu ajutorul unui topor, se taie crengi nu foarte groase, maximum de mărimea unui braț. Se introduc în cuptor, la foc mic, până se usucă complet, apoi se ard. Din cenușă trebuie eliminați tăciunii și bucățile nea­tinse de flacără. Este recomandat ca, înainte de utili­zare, cenușa să fie cernută. Se poate depozita pe ter­men lung în recipiente închise ermetic, într-un loc foarte uscat.

Vechi rețete cu cenușă

Ulcer trofic (pe piele)

Peste 500 de grame de cenușă din mestea­căn sau tei, cernută în prealabil, se toarnă cinci litri de apă clocotită. Lichidul se lasă la răcit până atinge o temperatură de 35-37 de grade, apoi se strecoară. În această infuzie se scufundă mâna sau piciorul afectat, timp de o jumătate de oră. Se scoate membrul bolnav și se lasă să se usuce treptat, fără să se șteargă.
Dacă ulcerul este localizat în alte zone decât cele periferice (de exemplu pe coapsă), se pun comprese pe regiunea afectată, de două ori pe zi, dimineața și seara. Un tifon împăturit în patru se îmbibă în soluție apoi se așează pe rană, lă­sând să acționeze două ore. După acest inter­val de timp, este indicat ca zona bolnavă să fie clătită cu infuzie de gălbenele (pes­te o lingură de flori de găl­be­nele se toar­nă o jumătate de litru de apă clocotită).

Urticarie

Peste doi litri de apă se pune o jumătate de pahar de cenușă din lemn de fo­ioase (de preferat din mes­tea­căn) și se amestecă bine. Vasul se pune la fiert și, când apa a dat într-un clo­cot, focul se stinge. Lichi­dul se lasă la decantat timp de 24 de ore, după care se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi. Reci­pientul se acoperă cu un ca­pac și se păstrează într-un loc răcoros, ferit de lumina soarelui, timp de 48 de ore.
În mod regulat, de două-trei ori pe săptămână, se spa­lă corpul, folosind infu­zia din cenușă amestecată cu apă, în proporție de 1:1. După această îmbăiere tru­pul nu se limpezește!

Dureri musculare, artrită

Peste o lingură de cenușă din cedru se toarnă o cană de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat până dimineața, apoi se strecoară. Se administrează câte două linguri, de trei ori pe zi. Durata tratamen­tului este de 10 zile. Se face o pauză de șapte zile, după care se poate urma încă o dată.

Reumatism

300 de grame de cenușă de mesteacăn se ames­tecă cu o jumătate de litru de apă și se pune la fiert, la foc mediu, într-un vas emailat. După 10-15 mi­nute, se trage de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă până a doua zi. Fără să se agite recipientul, se toarnă lichidul încet în apa de baie, pregătită la o temperatură de 32 de grade. Tratamentul se face în fiecare seară, timp de 10 zile, iar durata băii este de 15 minute. După procedură, corpul se șterge bine, cu un prosop din bumbac.

Lumbago

Trei linguri de cenușă din butuci de viță-de-vie se amestecă cu patru căței de usturoi zdrobiți și cu patru linguri de untură de porc. Se freacă bine, apoi mixtura se întinde pe o pânză din bumbac. Se aplică pe zona afectată, în prealabil masată cu alcool de 60 de grade. Peste compresă se leagă un fular sau un brâu de lână. Compresa se lasă să acționeze timp de două ore. Tratamentul se efectuează seara, timp de trei zile. După 20 de zile, se poate relua.

Bufeuri la menopauză

Într-un vas emailat se pune o treime de ceașcă de sare, cu două treimi de ceașcă de cenușă de mes­teacăn. Se toarnă șapte litri de apă caldă și totul se ames­tecă foarte bine. Soluția se încălzește pe foc până atinge temperatura corpului, apoi se toarnă într-un lighean în care se scufundă picioarele timp de 15-20 de minute. Schema de tratament se repetă de trei-patru ori pe săptămână, timp de zece zile.

Boli ale cavității bucale
(herpes, afte, gingivite, stomatite)


Cenușa se dizolvă în apă, în proporție de 1:1. Cu această soluție se clătește gura, înainte și după fiecare masă, timp de șapte zile.

Depresie

Două linguri cu vârf de cenușă de scoruș se amestecă într-o cană cu apă. Se bea pe stomacul gol, dimineața, timp de 16 zile consecutive.

Boli pulmonare
(bronșită, pneumonie, viroză respiratorie)


Peste patru linguri cu vârf de cenușă de plop tre­murător se toarnă un litru de apă clocotită. Recipi­entul se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de zece zile, într-un loc întunecos și răcoros. Se administrează câte opt lingurițe la adulți și patru la copii, de trei ori pe zi, după mesele principale, timp de 11 zile consecutive. După 22 de zile de pauză, schema de tratament se mai ține timp de alte 11 zile. În timpul tratamentului, este recomandat ca din ali­mentație să se excludă sarea, condimentele picante, măslinele și roșiile.

Normalizarea presiunii intracraniene și intraoculare

Peste patru linguri de cenușă de stejar se toarnă un litru de apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat de seara până dimineața. Se administrează câte trei linguri de preparat (pentru copii - jumătate din doză) de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale. Procedeul se repetă timp de 14 zile consecutive. Se face o pauză de cinci zile, după care se reia o dată.

Paraziți intestinali

Se dizolvă o linguriță de cenușă de tei într-o jumătate de cană de lapte călduț. În primele trei zile de tratament, se administrează de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte cu o oră de masă. În cea de-a patra zi, se bea numai dimineața, pe stomacul gol. În perioada tratamentului, nu se consumă ali­men­te dulci, zahăr, miere, fructe. În seara celei de-a patra zile, se începe un nou tratament cu infuzie de frunze de merișor, preparată astfel: peste o lingură de frunze pisate de merișor se toarnă o cană de apă clocotită. Se bea după răcirea completă, câte o jumă­tate de cană, de două-trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Ceaiul se administrează timp de două săptămâni. După acest interval, se reia trata­mentul cu cenușă, timp de alte patru zile, urmat de cel cu ceai de merișor.
Tratamentul poate fi făcut de două ori pe an, la interval de șase luni.

Mască pentru păr strălucitor

Se cerne cenușă și se adaugă trep­tat, peste o ju­mătate de litru de apă călduță. Când ajunge la con­sistența unei smântâni, se amestecă foarte bine și se aplică pe părul umed, în pre­alabil spălat cu șampon. Se ma­sează scalpul și se lasă ames­tecul să acționeze timp de cinci-șapte minute, după care se clătește cu apă din abun­dență.

Mătreață

Peste cinci-șase linguri de cenușă se toarnă 100 de mililitri de alcool de 40 de grade. Amestecul se toarnă pe cap, masând scalpul și lăsând să acționeze timp de zece minute, după care părul se spală bine cu șampon. Tra­tamentul se face de două ori pe săptămână, timp de o lună.

CĂRBUNELE
- Medicamentul negru -


Preparatele din cărbuni de lemn se folosesc și în medicina modernă, împotriva flatulenței, a crampelor la stomac, a acidității crescute a sucului gastric, în cazurile de otrăvire cu fructe de pădure.
Mod de preparare: Pentru a pregăti acasă cărbuni din lemn, se recomandă folosirea lemnelor din copaci ce nu sunt mai bătrâni de 50 de ani. Pentru a obține tăciunii vindecători, lemnele trebuie întâi curățate de coajă. După ardere, se aleg cărbunii mai mici, cu dimensiunea de aproximativ 3 centimetri. Se așează într-o strecurătoare metalică, deasupra unei cratițe cu apă ce clocotește, timp de zece minute, după care se introduc într-un recipient termorezistent. Vasul cu tăciuni se dă la cuptor pentru o jumătate de oră. După răcirea completă, se zdrobesc cu un pisă­log, până se formează o pulbere omogenă.

Dizenterie

O linguriță de pulbere de cărbune de mesteacăn se amestecă cu o jumătate de pahar de vin roșu. Se bea totul deodată, o dată pe zi, la două ore după masă. Tratamentul durează trei zile.

Intoxicații

Tratamentul se aplică în cazurile intoxicațiilor cu lactate (smântână, unt, iaurt). Un sfert de linguriță de pulbere din cărbune se amestecă într-un sfert de cană cu apă călduță. Se administrează de trei-patru ori pe zi, cu o oră înainte de mesele principale.

Gută

Se face o cataplasmă din pulbe­re de tăciuni, amestecată cu apă căl­duță, în proporție de 2:1. Mix­tura trebuie să aibă consistența unei creme mai groase. Se aplică pe zo­na afectată și se înfășoară cu folie de plastic alimentară, peste care se pune un bandaj din tifon sau pânză de bumbac. Se lasă să acționeze pes­te noapte. Tratamentul poate fi practicat până ce simptomele se ameliorează.

Flatulență

Împotriva flatulenței și a balonării cauzate de fasole, mazăre, varză, banane etc., se administrează câte un sfert de linguriță de pulbere de cărbune, dizolvată în­tr-un sfert de cană cu apă fiar­tă și răcită, de trei-patru ori pe zi, până ce simpto­me­le dispar.

Boli de rinichi, ficat, pancreas

Se administrează câte o jumătate de linguriță de pulbere de cărbune, dizolvată într-o jumătate de ca­nă de apă călduță, de trei ori pe zi, după mesele prin­cipale. Durata tratamentului este de două săptămâni.

Detoxifierea organismului

O jumătate de linguriță de pulbere de cărbune se di­zolvă într-o jumătate de cană cu apă. Se adminis­trează de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă. Durata tratamentului este de 10-14 zile.
Atenție! În timpul administrării tratamentelor cu pulbere de cărbuni, este posibil să apară constipația, astfel că, în această perioadă, este recomandată res­pectarea unei diete bazate pe multe fructe, legume și un