Când l-au descoperit pe înaltele platouri din Podișul Tibetului, savanții nu știau cum să clasifice acest organism, venit parcă de pe altă planetă. Localnicii spuneau despre el că iarna este animal, pentru ca vara să se transforme în iarbă, dar și faptul că vindecă toate bolile. Au trebuit ani de studii de laborator până să se determine faptul că este vorba de o ciupercă, pe cât de ciudată, pe atât de evoluată, ca adaptări pentru supraviețuire. Ciuperca tibetană, cum mai este ea numită, are capacitatea unică de a trăi pe insecte și de a deveni, practic, una cu ele, viețuind în simbioză cu organismele care o găzduiesc, de unde și credința populară că această "ființă" s-ar putea transforma din iarbă în animal și invers.
Carte de vizită
Numele său în tibetană este yartsa gunbu, ceea ce tradus înseamnă: ceea ce este iarna insectă și vara iarbă, făcând referire la faptul că iarna ciuperca trăiește invizibilă, pe insecta-gazdă, sub pământ, pentru ca vara să dezvolte un organ de fructificație, care se înalță deasupra pământului, precum iarba. Se dezvoltă doar la altitudini foarte mari, nefiind niciodată întâlnită la sub 4000 de metri, și numai în golurile alpine, deasupra limitei la care crește vegetația forestieră. Savanții europeni care au întâlnit-o prima oară în Tibet i-au dat denumirea științifică de Cordyceps, ceea ce s-ar traduce prin bățul însuflețit sau iarba vie. În Asia (Tibet, Nepal, Bhutan, zona muntoasă a Indiei) au fost descoperite până în prezent aproximativ 300 de specii de ciuperci din genul Cordyceps, care mai toate trăiesc pe insecte și foarte rar pe plante, însă versiunea tibetană are - se pare - calitățile cele mai puternice. Într-o scriere chinezească antică, din timpul dinastiei Tang, ciuperca tibetană este pentru prima oară descrisă drept un amplificator al energiei Yang (masculine), dar și un puternic stimulent al meridianelor rinichilor și al plămânilor. Era adusă cu mari sacrificii de la poalele munților Himalaya și era remediul administrat aristocraților, pentru a le prelungi viața și pentru a-i vindeca de bolile grave. Știința modernă a început să cunoască abia în ultimele decenii virtuțile terapeutice ale acestei ciuperci. Iar principalul merit pentru aceste descoperiri îl au zecile de echipe de oameni de știință chinezi care au studiat în spitale și laboratoare, ani întregi, pentru a descifra misterele ciupercii aduse din Tibet.
Preparate din Cordyceps. Mod de administrare
Cordyceps este o ciupercă cu o acțiune terapeutică extrem de eficientă. Nu există un singur principiu activ care să explice acțiunile ei antitumorale, imunostimulatoare și imunomodulatoare și, ca atare, obținerea medicamentelor de semisinteză din ciuperca tibetană nu este de dorit, extractul integral fiind mult mai eficient. Substanțele vindecătoare acționează prin cumul, efectele lor terapeutice apărând ceva mai lent, dar apoi menținându-se și după încetarea tratamentului.
Pulberea de ciupercă tibetană
Se obține prin măcinarea organului de fructificație al plantei, pulberea fiind apoi ambalată sub formă de capsule. De regulă, se iau 3-4 grame de pulbere zilnic, în cure de minimum două luni. Problema este că această pulbere - foarte bogată în bacterii și alte microorganisme - trebuie sterilizată, iar sterilizarea se face fie la temperaturi mari, fie prin expunere la raze ultraviolete, ambele metode distrugând masiv principiile active ale ciupercii. Apoi, dozele folosite pentru obținerea efectelor terapeutice sunt destul de mari, de ordinul gramelor, ceea ce ar însemna administrarea de pumni de capsule. Cum pot fi rezolvate aceste probleme? Soluția este extractul de ciupercă tibetană, despre care vom vorbi în continuare.
Extractul de ciupercă tibetană
Se obține prin punerea în alcool a corpului de fructificație al ciupercii, ceea ce pe de o parte va distruge microorganismele dăunătoare, iar pe de altă parte va extrage masiv substanțele active valoroase. Apoi, prin evaporarea completă a alcoolului, se obține o pulbere fină, extrem de bogată în principii active complexe și perfect asimilabile de către organismul uman: Extractul de ciupercă tibetană. Conform unor rețete străvechi, acest extract se amestecă în proporții egale cu șofranul de India (Curcuma longa), obținându-se un produs cu o eficiență remarcabilă. La noi în țară, acestea sunt produse și comercializate de către firma "DVR Farm" și se găsesc la farmaciile și magazinele naturiste.
Ciuperca tibetană și cancerul
În biologie s-a constatat un fapt extrem de interesant: plantele parazite sunt mari specialiste în a secreta substanțe menite să distrugă tumorile maligne, care în ultimă instanță sunt tot un fel de... paraziți, extrem de periculoși. Vâscul sau Torțelul, de pildă, două plante parazite extrem de răspândite la noi, sunt printre cele mai puternice antitumorale din flora europeană. Ei bine, ciuperca tibetană, specialistă în parazitarea animalelor, se pare că știe mai bine ca oricine cum să lupte eficient cu o tumoră invadatoare. Iată câteva dintre formele de cancer în care eficiența ciupercii tibetane a fost demonstrată:
* Cancerul de colon și de rect - o cercetare a savanților chinezi făcută în 2007 arată faptul că două principii active, cordicepina și acidul cordicepic, inhibă creșterea tumorilor la colon. În combinație cu șofranul de India, eficiența acestor principii active sporește, având și un efect de blocare a vascularizării tumorilor de la nivelul intestinului.
* Cancerul la sân - un studiu japonez făcut în anul 2008 a demonstrat că administrarea extractului de Cordyceps stimulează sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor mamare, făcându-le să intre în remisie.
* Cancer la plămâni - două studii, datând din 1999 și din 2007, demonstrează că substanțele active din ciuperca tibetană declanșează așa-numita apoptoză, adică moartea programată a celulelor maligne localizate la plămâni.
* Cancerul de piele - un experiment făcut pe animale cu melanom malign (cea mai agresivă formă de cancer de piele) a demonstrat o dublă acțiune a ciupercii tibetane: 1. Inhibă dezvoltarea melanomului 2. Împiedică metastazarea sa în organism. În combinație cu șofranul de India, efectul său este și mai puternic, curcuminozidele din acesta împiedicând recidiva melanomului după ce el a intrat în remisie.
* Cancerul de prostată - extinderea sa este stopată în multe cazuri, după un tratament de 24 de săptămâni cu extract de ciupercă tibetană.
* Alte forme de cancer în care s-a demonstrat efectul pozitiv al ciupercii tibetane sunt: cancerul hepatic, cancerul de col uterin, limfomul malign, cancerul bucal, cancerul gastric, leucemia etc.
Ciuperca tibetană poate fi folosită și înainte de apariția bolii. Pentru prevenție, se administrează câte 600 de miligrame de extract de Cordyceps zilnic, în cure de 3 luni, urmate de alte 3-6 luni de pauză. Pentru tratarea cancerului deja instalat, se administrează câte 1200 de miligrame de extract de ciupercă tibetană, în cure de 6 luni, urmate de 1-2 luni de pauză, după care administrarea se reia.
Ciuperca tibetană și chimioterapia
Un studiu desfășurat simultan în China și în Japonia, pe pacienți cu cancer pulmonar în stadiile 3 și 4, a arătat că ciuperca tibetană potențează efectele antitumorale ale chimioterapiei. Din cei 50 de pacienți cu cancer la plămâni care făceau chimioterapie și care au participat la studiu, la 46% s-a observat o intrare în remisie a tumorilor, iar la 22% dintre ei, o scădere a ritmului de creștere sau o stopare a dezvoltării lor. Într-un alt studiu de medicină experimentală s-a mai demonstrat un lucru foarte important: ciuperca tibetană combate efectele adverse ale citostaticelor. De exemplu, s-a observat că ciuperca tibetană stimulează refacerea celulelor imunitare distruse de către citostaticele folosite în tratarea cancerului la sân, îmbunătățind astfel capacitatea de apărare a organismului în fața microbilor, dar și a cancerului.
Creșterea imunității
Nenumărate cercetări științifice arată faptul că o cură de câteva săptămâni cu extract de ciupercă tibetană ajută la îmbunătățirea rapidă a capacității de apărare a organismului. Se administrează câte 800 de miligrame de extract zilnic, pe stomacul gol, vreme de patru săptămâni. Astfel crește capacitatea de apărare în fața virozelor respiratorii, crește eficiența tratamentelor cu antibiotice folosite în tratarea pneumoniilor, tuberculozei și a infecțiilor urinare. Nu în ultimul rând, cu ajutorul ciupercii tibetane sunt combătute efectele de scădere a imunității care apar la anumite medicamente de sinteză, cum ar fi cortizonul și derivații săi, antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen, ketoprofen etc.), citostaticele, unele antibiotice. Uimitor este că un imunostimulent atât de puternic cum este ciuperca tibetană nu este contraindicat în bolile auto-imune sau alergice, ci din contra. Efectele imunomodulatoare ale acestui remediu sunt atât de bune, încât în spitalele din China este folosit pentru a ajuta organismul pacienților să primească mai bine transplantul de rinichi.
Afecțiuni respiratorii
În practica medicală s-a observat că evoluția spre astm a bronșitelor cronice este oprită atunci când se administrează ciuperca tibetană, iar infecțiile respiratorii rezistente la antibiotice răspund mai bine la tratament. Într-un grup de pacienți cu astm, tratați cu ciupercă tibetană, procentul de ameliorare a bolii (obiectivat prin teste specifice) a fost de peste 80%, față de doar 10% la pacienții tratați doar cu medicamente clasice de sinteză. Interesant este că această ciupercă stimulează și respirația celulară, cercetările arătând că, după administrarea sa, oxigenarea celulară crește cu 20-40% - un procent nemaiîntâlnit. Se țin cure de minimum 6 săptămâni, timp în care se administrează câte 800-1200 miligrame de extract de ciupercă tibetană zilnic.
Boli de rinichi
Ciuperca tibetană este un excelent protector al rinichilor, pe care îi apără de infecții, de efectele nefaste ale consumului de alimente aditivate chimic (cu nitriți, nitrați, fosfați), dar și de efectele secundare ale unor medicamente (canamicină, gentamicină, unele antivirale ș.a.m.d.). Ca atare, persoanele cu predispoziții spre afecțiuni ale rinichilor, cum ar fi infecțiile, formarea de calculi sau de chisturi, ar fi bine să urmeze o cură de o lună cu extract de ciupercă tibetană, timp în care se administrează câte un gram pe zi, pe stomacul gol. Această cură este recomandată și persoanelor la care eliminarea deșeurilor toxice este deficitară, la care valorile ureei sau creatininei din sânge sunt peste cele normale. În urma acestei cure, eliminarea ureei și a creatininei prin urină crește cu aproximativ 35%, iar organismul este astfel despovărat rapid de toxine.
Fertilitatea la bărbați
Într-o serie de studii clinice, făcute în trei spitale diferite din China, au fost obiectivate efectele tratamentului intern cu această ciupercă în cazul bărbaților cu tulburări sexuale cum ar fi: scăderea libidoului, lipsa erecției, oligospermia. În studiile care au durat 8 săptămâni au fost incluși 200 de bărbați, iar la finalul lor, 64% dintre participanți au observat îmbunătățiri certe, față de doar 24% în grupul de control (care a luat remedii false, placebo). Într-un alt studiu, făcut de data aceasta la o clinică din Shanghai, cu 400 de bărbați complet impotenți, s-au observat, de asemenea, îmbunătățiri, de data aceasta la un procent de aproape 50%. Se pare că extractul de ciupercă tibetană, pe de o parte, stimulează secreția endocrină și exocrină a testiculelor, iar pe de altă parte, reduce reactivitatea la stresul psihic, ceea ce contribuie la îmbunătățirea vieții sexuale și a fertilității bărbaților.
Boli cardiovasculare
Cordyceps este un extraordinar ajutor pentru inimă și vasele de sânge, prevenind apariția infarctului, accidentului vascular cerebral și a arteritei. Un gram de extract din această ciupercă, administrat zilnic, ajută la scăderea colesterolului cu 15% în medie, și a trigliceridelor cu aproape 12%. Nu în ultimul rând, extractul de ciupercă tibetană stimulează activitatea inimii, ceea ce se traduce printr-o mai bună rezistență la efort și prin prevenirea infarctului miocardic. Din aceste motive, administrarea ciupercii tibetane face parte din pregătirea standard a sportivilor chinezi pentru olimpiade, fiind - se pare - o explicație a succeselor extraordinare pe care aceștia le-au obținut în probele de atletism din ultimii ani.
Ficatul și hepatita
Un grup de 83 de copii, cu vârste între 2 și 15 ani, infectați cu hepatită B, a fost tratat cu extract de ciupercă tibetană, vreme de trei luni. La sfârșitul curei, rezultatele au fost uimitoare: 33 dintre ei nu mai prezentau în sânge antigenul specific acestui virus, iar 50 dintre ei, deși aveau virusul prezent, nu au prezentat nici un simptom al hepatitei, nici chiar la un an de la încheierea tratamentului. În cazul hepatitei C, rezultatele sunt mai puțin spectaculoase, dar - conform cercetătorilor de la Universitatea din Michigan - ciuperca tibetană este printre foarte puținele remedii care împiedică fibrozarea ficatului și evoluția spre ciroză, susținând totodată funcțiile acestuia.
La pacienții cu ciroză, efectele au fost verificate într-un studiu de mici dimensiuni, cu 22 de participanți. După 3 luni de administrare, la 16 dintre ei nu mai apăreau simptomele clinice ale cirozei, analizele imagistice confirmând și ele acest lucru. Chiar și în cazurile de cancer hepatic, ciuperca tibetană este un ajutor de nădejde, îmbunătățind starea generală a pacienților. Se țin cure de 3 luni, urmate de o lună de pauză, după care tratamentul se reia. Pe parcursul curei se iau 1200-1600 miligrame de extract de ciupercă tibetană, singur sau - mai bine - cu șofran de India, care îi potențează și completează efectele.
Precauții
Cel mai important este să folosiți ciuperca tibetană de calitate. Trebuie reținut că cel mai eficient este extractul. Apoi, nu confundați ciuperca tibetană cu amestecul de drojdii și bacterii care cresc în ceai și care uneori este denumit impropriu ciupercă tibetană, fiind vorba de fapt de Kombucha, care nu are aceleași efecte. Ca atare, atunci când achiziționăm acest produs ne vom asigura că pe etichetă este înscrisă denumirea științifică de Cordyceps.
Contraindicații
Deși este un remediu atât de puternic, ciuperca tibetană este aproape lipsită de reacții adverse. Foarte rar s-au constatat în timpul administrării simptome cum ar fi greața, accesele de vomă și accelerarea pulsului, caz în care tratamentul va fi întrerupt.
Efectele sale asupra gravidelor și a mamelor care alăptează încă nu sunt foarte bine cunoscute.