Dinți și gingii sensibile

Redactia
Clătiri cu oțet pentru dureri de dinți

Amestecați în cantități egale oțet de mere și apă și puneți-le la fiert cu sare, piper, o cuișoară aromată și puțină țuică. Lăsați să se răcească puțin și clătiți-vă gura de mai multe ori pe zi.

Pastă de dinți cu lămâie și argilă

Amestecați două picături de ulei aromat de lămâie (esențial, nu industrial!) cu praf de argilă și atâta apă cât să se formeze o pastă. Spă­la­ți-vă pe dinți cu ea, de două ori pe zi. Al­bește dinții, împrospătează gura dar, mai ales, protejează și întărește gin­giile.

Masaj cu bicarbonat contra gingivitelor

Spălatul pe dinți, o dată pe zi, cu o pastă compusă din bicarbonat de sodiu, puțină sare fină și apă, eli­mi­nă tartrul dentar, dar neutralizează și bacteriile as­cunse între dinți și gingii. E suficient să aplicați aceas­tă pastă, cu degetul, pe porțiunile inflamate ale gingiei și să o frecați ușor cu o periuță de dinți moale.

Un măr pe zi contra gingiilor inflamate

Ronțăitul unui măr pe zi dezin­fectează gura și în­tărește gingiile. Este totodată un remediu excelent împotriva scrâșnitului din dinți. Un măr, un morcov crud sau puțină co­nopidă, înainte de culcare, cal­mea­ză maxilarele.

Laptele praf potolește durerea

Vărsați-vă în gură, puțin câte puțin, o lingură de lapte praf, mestecând bine. Remediul trebuie utilizat în fiecare dimineață, pe stomacul gol, vreme de trei săptămâni. Gingiile nu vă vor mai face să suferiți.

Ceapă coaptă pentru dureri de dinți

Coaceți o ceapă și înveliți-o într-o batistă. Dacă din­tele care vă doare se află în partea dreaptă a gurii, puneți batista cu ceapă pe pulsul încheieturii mâinii drepte; dacă dintele care vă doare se află în par­tea stân­gă a gurii, puneți ba­tista pe pulsul încheieturii mâi­nii stângi. Pentru dinții din față, pu­neți batista pe dosul palmei, dedesubtul articulației degetului ară­tător.

Smochine contra ulcerelor gingivale

Încălziți o smochină, tăiați-o în două și lipiți-o de dintele care doare. E leacul preferat al italienilor.

Ardeiul iute potolește durerile

Luați un ardei iute, tăiați-l puțin la vârf și scoateți-i semințele. Umpleți-l cu sare peste care turnați oțet de vin tare. Băgați ardeiul astfel umplut într-un cuptor încins. Când oțetul începe să fiar­bă, scoa­teți ardeiul. Luați un tampon de vată, în­muiați-l în zeama ardeiului și aplicați-l imediat pe din­tele dureros. Lăsați pansamentul până ce se ră­cește. Repetați tratamentul de mai multe ori.

Remediu pentru dinți care se mișcă

Luați un pumn de rădăcină de mur, tocați-o mărunt și puneți-o să fiarbă în oțet, vreme de o jumătate de oră, într-un vas acoperit ermetic. Spălați-vă cu acel lichid călduț, de trei ori pe zi. După trei săptămâni, dintele bolnav nu se va mai mișca. Remediul aparține herboriștilor englezi din secolul XVI.

Miere de pădure cu usturoi

Frecați-vă gingiile cu un amestec de miere neagră de pădure și un cățel ras de usturoi. Întărește și vin­decă gingia bolnavă.

Năsturel (creson) contra gingiilor sângerânde

În cazul când gingiile vă sângerează, mestecați creson crud. O să le întărească și o să le oprească sân­gerarea.