ANVELOPE REȘAPATE

Rodica Culcer
- Cea mai fierbinte problemă a actualității po­litice este ruperea USL. În cazul în care s-ar produce (acum sau mai târziu), vedeți ca posibilă o alianță a PNL-ului cu PDL-ul și celelalte partide de dreapta, în vederea creării unei atât de dorite opoziții?

- În viața noastră politică am asistat la facerea și des­fa­cerea celor mai fantasmagorice alianțe și coaliții de gu­vernare. Singurul lor punct comun este că nu au rezistat; mai mult, au lăsat pământ pârjolit în urma lor. De ce ar fi deci o soluție refacerea Alianței D.A., care, după ce a mo­bilizat toate speranțele electoratului civili­zat, s-a prăbușit atât de nefast, PNL preferând să guver­neze cu sprijinul - de fapt sub controlul - PSD în a doua jumătate a man­da­tului? Privită mai atent, orice "uni­ficare a dreptei" nu este altceva decât o recom­bi­nare de cioburi din partide care s-au uzat și s-au com­promis - unele mai mult decât altele, iar PNL în acest moment nu mai este partidul care în 2003 se alia cu PD pentru a disloca hidra psd-istă din fruntea statului, ci doar un partid- balama, cum l-a proiectat Dinu Patriciu, un partid care a trădat demult liberalismul de dragul ciolanului oferit cu generozitate de PSD, un partid cu miniștri și foști miniștri condamnați penal (Relu Fe­nechiu și Tudor Chiuariu), de care nu s-a dezis; pe scurt, un partid care nu cred că mai are ce să le spună ale­gă­to­ri­lor de dreapta. Crin Antonescu, blasfemiator al lui Traian Bă­sescu, al UE și al NATO, apologet al lui Dan Voicu­lescu, devenit peste noapte admirator al lui Klaus Iohannis și critic al lui Voiculescu, nu mai are nici o credibilitate. Îl poate imagina cineva co-preșe­din­te al unei alianțe politice de dreapta, cum a fost The­o­dor Stolojan, în tandem cu Tra­ian Băsescu, în 2003? Categoric, Marx avea drep­tate când spunea că istoria se repetă, întâi ca tragedie, apoi ca far­să. O alianță de dreapta cu actualul PNL, dominat de frip­turiștii cla­nului Rușanu (cel cu veniturile de zeci de mii de euro din bani publici), nu ar fi decât o caricatură a Alianței D.A. O fi toată clasa noastră politică o caricatură gro­tescă a unei democrații funcționale, dar aceasta nu în­seamnă că țara merită să se facă în continuare de râs în UE și NATO.
Totodată, configurația politică a dreptei s-a schim­bat prin apariția Partidului Mișcarea Populară, populat copios cu traseiști și condus de facto de Elena Udrea, partid care caută cu disperare o alianță. De altfel, doam­na Udrea este cea care a început să agite sloganul uni­ficării dreptei, demers în numele căruia, la un mo­ment dat, Gheorghe Falcă cerea - nici mai mult, nici mai puțin - decât dizolvarea PDL într-un nou partid, la­o­laltă cu inexistentul PNȚCD și ineficienta Forță Civică. De altfel, doamna Udrea a și trasat PNL câteva directive ne­cesare pentru ca acesta să fie acceptat la un moment dat ca aliat, cerându-i să-și schimbe liderul. Nu cred că înlocuirea ipotetică a lui Crin Anto­nes­cu cu Călin Popescu Tăriceanu ar putea duce la subordo­na­rea PNL față de PMP, iar PMP își dorește dominația ab­solută, deși nu are nici un element cu care să-și susțină pre­­ten­țiile. De asemenea, nu cred că PDL, care pare să-și con­solideze credibilitatea, inclusiv în UE, prin Că­tă­lin Pre­doiu și Monica Macovei, ar avea ceva de câștigat din­tr-o combinație cu un PNL compromis, lipsit de loialitate față de toți aliații săi, dar care în schimb emite întotdeauna pretenții disproporționate față de adevărata sa forță, cum face de altfel și acum, în USL. În general, nu cred că so­lu­ția pentru România stă în reșaparea acestor an­velope uzate, care sunt partidele politice ac­tuale, ci în atra­­gerea în poli­ti­că a unor forțe proaspete și necompromise (încă?), care să readucă în prim-plan valorile democratice și inte­resul național. Tot restul es­te irosire.

- Creșterea economică a României e salutată și în presa occidentală. Cum se explică faptul că o ase­me­nea performanță nu se simte neam în viața de zi cu zi a ro­mâ­­nilor? Consumul nostru e la pământ...

- Într-adevăr, cifrele care indică o spectaculoasă creștere economică nu sunt susținute de celelalte semne ale unui reviriment economic solid, căci nu asistăm doar la o scădere a consumului, ci și la o creștere atât a șo­ma­ju­lui, cât și a numărului de insolvențe și a cre­di­telor neper­formante. Totodată, deficitul bugetar și-a ra­tat ținta, iar ve­niturile bugetare sunt sub nivelul es­timat. Deci, în eco­no­mie banii nu prea circulă. De alt­fel, economiștii serioși au privit cu scepticism re­zul­tatele anunțate de premierul Victor Ponta și au fur­nizat o serie de explicații pentru con­tras­tul dintre sta­tistici și viața reală. Le rețin pe cele care mi s-au părut mai convingătoare. În primul rând, se pare că însuși mo­dul de calcul al creșterii ar fi fost viciat de modifi­carea unor coeficienți de corecție pentru ultima parte a anului 2013, ceea ce ar fi dus la un rezultat spec­taculos, dar ar­tificial. În al doilea rând, toată lumea este de acord că aceas­tă creștere este în mare măsură de con­junc­tură, fiind susținută de exporturi (în principal Dacia-Re­nault) și de un an agricol de excepție, care nu se va re­peta probabil în 2014. După unele calcule, dacă eli­minăm ex­por­turile și agricultura, rămâne doar o creș­tere de 0,8% pen­tru tot restul economiei. În același timp, racilele eco­no­miei, politicii și administrației ro­mânești au rămas ace­leași, poate chiar au înflorit. Co­rupția și evaziunea fiscală au făcut ca o bună parte din veniturile obținute în agri­cul­tură să se fi scurs prin ca­nale subterane, care nu au nici o legătură cu bunăstarea populației. Colectarea veniturilor la buget lasă în conti­nuare de dorit, ceea ce sugerează că ine­fi­ciența și co­rupția din cadrul administrației nu au fost vin­de­cate, iar evaziunea continuă să prospere. Într-o țară în care ca­pul corpului politic este atât de putred, nu poți avea un organism sănătos. Când guvernul este preocupat doar de mărirea poverii fiscale, din considerente elec­torale și/sau clientelare, oamenii de afaceri nu pot avea încredere în viitor și nu pot iniția investiții, iar lipsa lor de încredere este preluată de angajați. Investitorii români și străini re­pe­tă de ani de zile avertismentul privind lipsa de pre­dic­tibilitate a deciziilor economice și fiscale, dar guvernul nu-i ia în seamă. Pe de altă parte, dacă guvernul ar dori cu adevărat să stimuleze con­­sumul, ar reduce TVA la toate pro­dusele și servi­ciile, nu doar acolo unde profită clientela politică. Iată însă că asemenea măsuri curajoase lipsesc, fiind înlo­cuite de fantasmagorii gen reducerea ratei do­bân­zii la une­le credite. Cum însă 2014 este abia la început, pu­tem desigur spera că guvernanții se vor orienta spre po­litici economice sănătoase, adecvate realităților se­co­lului XXI. Nu cred în această perspectivă, dar mă simt obligată să închei pe o notă mai tonică.