MIREILLE MATHIEU - "Îi mulțumesc zilnic lui Dumnezeu pentru vocea pe care mi-a dat-o"

Dana Ene
- La "Demoiselle d'Avignon" serbează 50 de ani de carieră la București -

Iată o idee de mărțișor care ar face fericită aproa­­pe orice femeie - un bilet la concertul celebrei Mireille Mathieu. Marea voce a Franței va cân­ta în premieră în țara noastră, pe 24 martie, la Sala Pa­latului din București. Va fi un concert extraordinar, pentru că anul acesta Mireille serbează 50 de ani de carieră. (Când or fi trecut?)
Comparată cu idolul ei din copilărie, Edith Piaf, Mireille a luat cu asalt lumea muzicală în anii '60 -'70. Până acum a înregistrat nu mai puțin de 1200 de cântece și este artista franceză cu cele mai multe discuri de aur și de platină obținute în afara granițelor natale. Făcând parte din vechea gardă a muzicii ușoare europene, a învățat să cânte în mai multe limbi, pentru a le transmite mai ușor fanilor ei din alte țări mesajele tandre ale melodiilor ei.
Foarte puțin schimbată față de anii debu­tului, își păstrează și azi imaginea, și chiar tunsoarea de paj cu breton care a făcut-o cele­bră în întreaga lume. Ba chiar nici stilul muzi­cal pe care l-a promovat la începuturi nu l-a schimbat, spre disperarea unor critici muzicali francezi, care s-au plâns că este demodată și conservatoare. Părerile lor nu au afectat-o însă pe Mireille, care și-a urmat neabătut cariera muzicală, preferând să-și păstreze fanii fideli, la fel de romantici ca ea, în loc să apeleze la schimbări radicale de stil.
"Cântecele mele povestesc mereu iubirea, de asta îmi plac", declara ea. Unii dintre cei mai înfocați admiratori ai șanso­netelor ei sunt în Germania, motiv pentru care ultimele trei discuri ale artistei au fost înregistrate în limba germană, iar cel mai recent dintre ele - "Wenn mein Lied deine Seele küsst" ("Când cântecul meu îți sărută inima"), a fost lansat chiar în octombrie anul trecut.
"Mimi" sau la "Demoiselle d'Avignon" cum este alintată și azi de compatrioții ei, Mireille nu și-a pierdut, la cei 67 de ani, prospețimea, vioiciunea și nici pofta de viață. "Am auzit că mulți colegi celebri au făcut, cel puțin o dată în viață, playback. Eu cânt doar live", spunea într-un interviu acordat anul trecut unei reviste din Rusia, unde este deseori invitată, la insistențele publicului. Pe ruși i-a cucerit încă de la debut, dar i-a impresionat mai ales în septembrie, anul trecut, când a cântat pentru a șaisprezecea oară în cadrul festivalului "Spasskaya Tower", în aer liber. Deși vremea a fost urâtă și-o ploaie rece n-a con­tenit să cadă din cer, Mireille a rămas zâmbitoare pe scenă și și-a interpretat melo­diile îmbrăcată într-o rochie subțirică, refu­zând o haină de blană ce-i era oferită de orga­nizatori. "Nu pot s-o accept, din respect pen­tru oamenii care îngheață în ploaie", a declarat. Pos­tu­rile de televiziune rusești au dezbătut întâmplarea ore în șir. Cum să nu fie impresionați de această doam­nă sexagenară, mărunțică (are doar 1,52 m) și slăbuță, care le-a dovedit că prin venele ei curge lavă?

O poveste adevărată

Mireille Mathieu s-a născut pe 22 iulie 1946, în Avignon, și este fiica cea mai mare a unui cuplu de oameni simpli și săraci. Are 13 frați și surori mai mici, iar până la 15 ani a trăit într-o colibă de lemn. Tatăl ei, sculptor de pietre funerare, abia se descurca să adu­că suficienți bani de mâncare pentru familia cea nu­me­roasă. Abia în 1961, soții Mathieu au primit o lo­cuință socială de la guvernul francez, un apartament cu cinci camere și baie. "E cea mai frumoasă amintire din viața mea", se confesa într-un interviu artista. "Pentru prima dată am făcut și eu o baie fierbinte. A fost ceva extraordinar". Dar în ciuda sărăciei, Mireille a avut parte de o copilărie fericită, plină de cântec. "În casa noastră era atât de curat, că puteai să mănânci de pe jos, iar eu mă simțeam ca Alba ca Zăpada care în­treținea gospodăria celor șapte pitici. Trebuia s-o ajut pe mama, dar atunci când dădeam cu mătura cântam, și astfel mă simțeam ca o adevărată zână!". Micuța Mireille a moștenit talentul muzical al tatălui ei, care avea o voce bună de tenor și cânta în corul bisericii. Tot la biserică a început și ea să cânte, încă de la vârsta de patru ani. Pentru că erau atât de săraci, la 13 ani fetița s-a angajat la o fabrică de hârtie, unde confecționa plicuri. Astfel a reușit să-și ajute familia, iar mai târziu să-și achite primele lecții de muzică.
A participat trei ani la rând la concursul muzical din Avignon intitulat "On Chante dans mon Quartier". În 1964, îl câștigă cu melodia lui Edith Piaf, "La Vie en rose". Câteva luni mai târziu, avea să fie remarcată de celebrul manager Johnny Stark, care lucra și cu Johnny Hallyday și Yves Montand. El s-a ocupat de șco­lirea tinerei artiste și de crearea imaginii ei. "Mi­reille are enorm de învățat: cum să meargă, cum să respire, cum să pronunțe corect, dar nimeni nu trebuie să se atingă vreodată de vocea ei", de­clara acesta în 1966. Stark i-a fost ca un părinte tinerei artiste. A promovat-o, a dus-o în Ameri­ca. Mireille a cucerit Lumea Nouă în timp record. Americanii s-au lăsat fermecați după ce au văzut-o la Ed Sullivan Show. Au urmat tur­nee în Las Vegas, Hollywood, tone de inter­viuri și invitații, dar Mireille nu a uitat nicio­dată de unde a plecat, nu și-a abandonat familia și nu și-a trădat niciodată marea iubire - mu­zica. "Îmi place să cânt, este rațiunea mea de-a fi. Viața unui cântăreț nu este compusă doar din succese și amintiri plăcute. Sunt zile când trebuie să te urci pe scenă chiar dacă este ultimul lucru pe care l-ai face. Trebuie să zâm­bești când inima ta de fapt plânge, trebuie să-ți maschezi durerea. Apoi, mai este și oboseala de care trebuie să uiți în minutul în care te-ai apropiat de scenă și cortina stă să se ridice. Nu contează că tu ai inima frântă atunci când trebuie să cânți melodii vesele, nu contează că-ți este frică de moarte atunci când reflec­toarele se aprind spre tine", se destăinuia ea într-un interviu recent.
Muzica i-a fost călăuză chiar și atunci când a intrat într-un con de umbră, la începutul ani­lor '90, după moartea mentorului ei. A conti­nuat să cânte și să concerteze prin lume, chiar dacă nu a mai reușit să se impună ca în anii de glorie. "Sunt întrebată, adeseori, care este se­cretul longevității mele. Cred că acesta este: nu mi-am schimbat niciodată obiceiurile, cre­din­țele, și am făcut toată viața ceea ce am iubit cel mai mult - am cântat. E drept, am grijă de mine, mânânc echilibrat (în special fructe, le­gume și pește), nu fumez și dorm mult. Înainte de concerte dorm și câte 10 ore..., dar cel mai important este cântecul. Îi mulțumesc zilnic lui Dumnezeu pentru vocea pe care mi-a dat-o. Sfântul Augustin spunea «cine cântă se roagă de două ori». Credința în Dumnezeu îmi dă forță!"
Anul acesta, Mireille aniversează 50 de ani de ca­rieră, iar turneul ei jubiliar va începe pe 4 martie, la Sankt Petersburg. La București va veni însoțită de 26 de in­strumentiști și timp de două ore își va încânta pu­blicul cu melodiile de succes lansate pe parcursul în­tregii ei cariere, precum: "Mon Credo", "C'est Ton Nom", "A­cro­polis adieu', "Ne me quitte pas", "Santa Maria" etc.
Biletele pentru concert sunt disponibile în rețeaua VreauBilet și au prețuri cuprinse între 200 și 500 lei.