Coafări și păruieli

Ciprian Rus
De la căderea cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu încoace, adică de aproape doi ani de zile, guvernarea celor de la Uniunea Social Liberală nu a fost decât un lung și relaxat șir de ședințe la sălile de coafor improvizate în antecamerele studiorilor TV de la Antene, de la Realitatea și de la România TV, uneori și de la TVR.

Cine a fost măcar o dată într-un studio de televiziune sau a urmărit vreunul dintre zecile de filme ce au ca subiect lumea fas­cinantă a micului ecran știe cum stau lucrurile: în spatele camerelor TV, în spatele luminiștilor și producătorilor se află o echipă de specialiști în machiaj și coafură, care are grijă să facă tot ce se poate ca invitatul din platou să "dea bine pe sticlă", cum se spune în limbajul specializat al oamenilor de acolo. Vii cu părul zburlit, ți-l îndreaptă, ai freza tuflită, îi dau volum, ai cărarea pe dreapta și ți-au rezervat loc în stânga ecranului, îți schimbă cărarea, ca să arate mai natural. Ai cearcăne sau riduri, se rezolvă! Ai un ruj prea discret, îți vor atrage atenția că pe televizor nu e ca în realitate, unele tușe trebuie nițel îngroșate, ca să fie bine percepute de public. Ești palid în obraji, te vor "înviora" numaidecât! Mai sunt 50 de secunde până la începutul emisiunii și, în vreme ce asistenții din studio îți cablează microfoanele și te invită să-i ajuți la ultimele reglaje de voce, arunci o privire fugară în colțul unei oglinzi rătăcite în decor și nu te recunoști. Ești alt om: în­cepe să-ți placă de tine!
După ce luni de zile s-au amăgit și au amăgit lumea cât de bine dau la TV, guvernanții au trecut de la coafări, direct la păruieli. Tipic și, pe undeva, previzibil! Alegerile europarlamentare sunt pe ultima turnantă, iar pregătirile pentru prezidențialele de la finele anului au început deja. Între timp, Ministerul Economiei (care a schimbat deja doi miniștri într-un an și îl așteaptă pe al treilea) e lăsat, pur și simplu, de izbeliște, iar rocadele la șefia unor porto­folii ministeriale sunt efectiv stupefiante. Un fost ministru al Să­nătății e propus la Finanțe, iar un fost ministru al Apă­­rării la Economie: mai ceva ca la prezentările de mo­dă, un­de vampa în costum latex, cu sânii dând pe afară, de­­vi­ne, la finalul galei, miresuca ingenuă ce are onoarea să-l prezinte publicului pe marele designer! PNL-iștii îi ciu­fulesc pe PSD-iști, forțând intrarea în guvern, ca vice­pre­mier, a lui Klaus Johannis, Hrebenciuc și compania le scot peri albi liberalilor, înregimentându-i pe cei trei miniștri tehnocrați din Guvern și solicitând, nici mai mult, nici mai puțin, decât reformarea cabinetului într-o struc­tură cu pa­tru vicepremieri, câte unul de la fiecare partid din alianță! Sorin Oprescu e scos pe post de sperietoare pen­­tru Crin An­­tonescu, în vederea prezidențialelor, iar voci tot mai so­nore din PNL văd viitorul partidului mai de­gra­bă în opo­ziție. Ședințe peste ședințe, negocieri peste ne­­gocieri, emisiuni peste emisiuni, declarații peste de­cla­ra­ții și re­plici peste replici. Cine să mai și guverneze, în at­mos­­fera acestui început de an electoral? Țara arde, iar ma­rii bărbați de stat ai României își aranjează, seară de seară, în ante­camerele studiourilor TV, vânătăile de după păru­ie­li­le de peste zi. Fiți liniștiți, pe sticlă, totul va arăta per­fect!