OVIDIU HURDUZEU - "Gazele de șist, o falsă făgăduială a bunăstării"

Ion Longin Popescu
Scriitor, critic social, doctor în științe umaniste al Universității Stanford din SUA

Argumentele de bază ale propagandei gu­ver­namentale și corporatiste în favoarea ga­zelor de șist sunt următoarele: "inde­pen­dența energetică a țării", "modelul american", "creș­terea economică", "crearea de locuri de muncă", "ief­ti­nirea gazului". Nu contează poluarea, nu contează otră­virea apelor freatice, riscurile de cutremur, dis­tru­gerea drumurilor de acces; nu contează nici măcar faptul că beneficiile reale ale gazului de șist sunt mi­nore. Pentru a avea o imagine comparativă a situației din România și SUA, ne-am adresat unui cunoscut scriitor și critic social american de origine română, dr. Ovidiu Hurduzeu, din El Dorado Hills, Cali­for­nia. Domnia sa face o analiză pertinentă a așa-zisului miraj american al gazelor "ieftine", avertizând gu­ver­nul român că se aruncă într-o aventură oarbă, de tip "ulei de șarpe", din care, pe termen mediu și lung, Ro­mânia va ieși în pierdere.

- Domnule Ovidiu Hurduzeu, permițând explo­rarea și exploatarea gazelor de șist, România va avea de câștigat sau de pierdut?

- Exploatarea gazelor de șist ridică probleme mult mai grave și mult mai complexe, prin amploarea con­secințelor, dar și mai profunde, sub aspect antro­po­logic, etic și civilizațional, decât simpla chestiune a câș­tigului și a pierderii. Recent, am tradus în româ­nește cartea "Ulei de șarpe", a lui Ri­chard Heinberg, apă­rută la Editura Logos din Bucu­rești. Iată cum sună subtitlul acesteia: "Cum ne pune fracturarea hi­draulică viitorul în pericol, prin pro­misiunile ei de­șarte de câștig și bună­stare". În esență, a­cesta este adevărul despre ga­zele de șist: industria de pe­trol și gaze și decidenții noștri influențați de ea ne mint că vom avea de câștigat, știind foarte bine că, după ce vom trage linie (atunci, însă, va fi prea târziu), vom consta­ta că am avut doar de pierdut. Falsa făgă­du­ială a bunăstării și a "independenței ener­getice" a țării le-a fost și încă le este fluturată pe sub nas și ame­ricanilor, ca­re s-au lăsat, ca și majo­ritatea ro­mâ­nilor, amăgiți. În Statele Unite, ce-i drept, nu este invocată "independența de gazul rusesc", la care ame­ricanii ar vibra la fel de puternic ca românii - doar că nu este cazul, America nu importă gaz din Rusia. Me­canis­mul amăgirii este însă același, și în America, și în România.

- Ce este "uleiul de șarpe", care dă titlul cărții lui Ri­chard Heinberg?

- "Snake oil" (ulei de șarpe) este o sintagmă a en­glezei americane care desemnează înșelătoria, șarla­ta­nia. La origine, a fost un medicament tradițional chi­nezesc, folosit împotriva durerilor articulare, ajuns în Lumea Nouă odată cu chinezii aduși la mijlocul se­colului al XIX-lea, pentru a construi prima cale ferată care unea estul cu vestul Americii de Nord. Șarla­tanii, care nu erau pe atunci mai puțini decât în zilele noas­tre, au sesizat imediat atracția magică exercitată de numele unguentului și au început să vândă naivilor un pretins leac pentru orice durere, un panaceu uni­versal. Vânzătorii de ulei de șarpe ajungeau într-o lo­calitate, îi vrăjeau pe localnici cu promisiuni de vin­decare miraculoasă, vindeau cât puteau și se grăbeau să plece, înainte ca păcăliții să constate escrocheria. Ei bine, exact asta face în România vânzătorul de ilu­zii frac­turiste Chevron: vine, protejat și încurajat de autorități (centrale și locale), promite raiul pe pământ (locuri de muncă, impozite și taxe care vor umfla bu­ge­tul și vor genera bunăstare), dar va pleca, lăsându-ne să tragem ponoasele. Schema e arhicunoscută în România post­decembristă: tragi o țeapă (aici cred că mai potrivit ar fi să vorbim de tun, nu de țeapă) și-ți pui coada pe spi­nare. Prinde orbul, scoate-i ochii!

"Bălaia energetică a înțărcat și, în loc de lapte dulce, ni se servește lichid de fracturare"

- "Gogoșile" vândute de guvernul USL pentru a-i convinge pe români să accepte fracturarea hi­draulică sunt: prețuri mici la gaze, locuri de muncă, dez­voltare și competitivitate economică. Așa s-a întâmplat și în America?

- "Gogoșile" vândute americanilor sunt din ace­lași aluat. Publicul american a înghițit pe nerăsuflate pe cele de genul: "America, următoarea Arabie Sau­dită"; "Vom fi independenți din punct de vedere energetic"; "Avem gaze de șist pentru o sută de ani". În­trebarea pe care trebuie să ne-o punem este de ce aceste minciuni propagandistice sfruntate au fost atât de ușor acceptate. Un răspuns posibil ni-l oferă James Howard Kunstler (alături de Richard Heinberg, este considerat unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai crepusculului societății industriale, ca urmare a epui­zării rezervelor de combustibili fosili). Pentru Kunstler, mercenarii companiilor de petrol și gaz nu ar fi fost propagandistic eficienți, dacă "publicul însuși nu ar fi fost atât de disperat să audă «buna vestire» că poate să continue să trăiască exact cum a făcut-o până acum". Altfel spus, locuitorii de azi ai Statelor Unite sunt disperați să-și vadă împlinit visul ame­rican (Ame­rican Dream) al abun­den­ței materiale pe care stră­bu­nicii, bunicii și părinții lor l-au transpus în realitate. Ade­vărul e dureros și sună altfel: "Ma­rele Vis al pă­rinților și bunicilor nu se va mai împlini niciodată, în­tru­cât el s-a ba­zat pe un enorm consum de energie fosilă ieftină și de calitate". Acum, Bălaia energetică a înțărcat și, în loc de lapte dul­ce, ni se servește lichid de frac­turare! Domnii de la Chevron, de la Agenția Na­țio­nală de Re­surse Minerale și guvernanții (și ai noștri, și ai americanilor, și ai europenilor) nu suflă o vorbă despre pe­rioa­da de trecere în care ne aflăm. Vrând-nevrând, omenirea a­ban­do­nea­ză modelul de so­cietate a creș­terii, a "dez­vol­tării" continue, economia de tip faustic, și re­vi­ne la o so­cie­tate sustenabilă, smerită, care consumă resur­sele naturale sub nivelul lor de regenerare, pen­tru a nu le epuiza. Cei care, ca autoritățile de la București, încu­rajează, în prezent, un mo­del "extractiv" de dezvoltare, dau do­vadă de inconștiență și de cinism. Un astfel de model extractiv nu va mai crea bogăție, precum în epoca industria­lis­mului, ci o va confisca, extrăgând și consumând re­surse create în milioane de ani. Evident, extracția nu poate avea loc la nesfârșit, resursele, mai ales cele minerale și combustibilii fosili, sunt finite. Va trebui să învățăm să ne schimbăm felul de viață. Să căutăm motive de bucurie în simplitate și puținătate, nu în abundență deșănțată, dacă vrem să mai avem un viitor. Richard Heinberg o spune clar: "Este timpul să în­vățăm să trăim bine cu mai puțin".

"Gazele de șist nu vor ieftini gazul metan. Dimpotrivă!"

- Primul neadevăr pe care-l menționează foarte des guvernul USL este ieftinirea gazelor, în urma sporirii producției și, deci, a ofertei. Vom avea gaze mai ieftine?

- În SUA, nu este vorba atât de ieftinirea gazelor, cât de "volatilitatea prețurilor" de pe piața gazului. În cartea sa, "Too Much Magic" (Prea multă magie), James Howard Kunstler descrie consecințele drama­tice ale acestei volatilități: "Prețurile la gazul natural din SUA au crescut și s-au prăbușit de patru ori între 2000 și 2009... Creșterea prețurilor nu a putut să atenueze povara financiară creată prin darea în funcțiune a 20 de mii de sonde, într-o perioadă de zece ani. La gazele de șist, fiecare sondă de fracturare costă între trei și zece milioane de dolari. Dacă ținem cont de oscilația bezmetică a prețurilor, în contextul creșterii datoriilor companiilor care practică fractu­ra­rea hidraulică, exploatarea gazelor de șist ne apa­re, în cel mai bun caz, ca fiind marginal profita­bilă din punct de vedere comercial". Companiile de petrol și gaze sunt interesate în primul rând de profit - iar la actualul raport preț/costuri al exploatării gazului de șist în SUA, ele merg în pierdere. Fac, prin urmare, orice pentru ca prețul gazului să crească. În Ro­mânia, gazul, chiar dacă s-ar începe imediat ex­ploatarea gazului de șist, nu are cum să se iefti­nească, ci dimpotrivă. Conform condițiilor puse de FMI și ratificate de Guvernul României, prețul gazului va fi, în 2017, de 2,5 ori mai mare decât în prezent. Ca să recapitulăm și să tragem o concluzie: în Statele Unite, în urma boom-lui gazelor de șist, prețul gazului a scăzut temporar, dar nu are cum să rămână la va­lorile actuale, pe când în România, el nu are cum să scadă, chiar dacă am exploata tot gazul de șist din lume.

- Un alt neadevăr sau adevăr pe jumătate propa­gat de guvern este crearea de noi locuri de muncă. Cum stă America la acest capitol?

- În Statele Unite, studii finanțate chiar de in­dustria de petrol și gaze enumeră, printre noile joburi create, stripteuzele și prostituatele. Slujbele legate strict de extracția de petrol și gaze (adică sondorii și alții ca ei) au reprezentat în SUA, între 2003 și 2012, numai o mică fracțiune de procent din piața muncii ameri­cane - adică 0,05 % (este o cifră oficială, anun­țată de Biroul Federal pentru Statistica Muncii). De­cidenții români, repetând melodia învățată de la companiile petroliere, promit însă noi locuri de muncă pentru țăranii din Vaslui și din Dobrogea. Vor exista câteva angajări, cu siguranță, dar ele vor fi de paznici ori, cel mult, de șoferi. Și contractele de muncă nu vor fi pe termen lung, pentru că gazul de șist se "fâsâie" repede (în termeni academici, rata de declin este foarte mare): în primii trei ani de operare, producția unei sonde de gaz de șist scade cu 80-90%! Evident, compania nu așteaptă 3 ani ca să închidă sonda, pentru că ea devine nerentabilă în mult mai puțin timp; paznicii nu mai au ce păzi, camioanele nu mai au ce căra, iar fetițele vesele trebuie să plece spre alte zone dulci.

"La București, «dezvoltare» înseamnă exclusiv cianurarea și fracturarea hidraulică a României"

- Reprezentanții guvernamentali nu uită să invo­ce, în talk-show-uri televizate, "dezvoltarea eco­no­mică" a țării, ca urmare a exploatării gazelor de șist.

- În cazul României, echipamentele miniere nu vor fi produse în țară, așa cum s-a întâmplat în Ame­rica, ci vor fi importate, așa că aportul gazelor de șist la "dezvoltarea" țării va fi probabil insesizabil. Se pare că la București, "dezvoltare" înseamnă exclusiv cianu­rarea și fracturarea hidraulică a României. De îndată ce va dispărea puterea infracțională care susține astfel de proiecte distructive, va dispărea brusc și modelul extractiv de dezvoltare. În concluzie, așa cum s-a întâmplat deja în Statele Unite, exploatarea gazelor de șist nu va genera în România o dezvoltare sănătoasă și cu șanse de durabilitate, ba dimpotrivă, va face mai mult rău decât bine, pentru că deviază atenția de la principala sarcină a prezentului - construirea unei strategii energetice pentru vremurile foarte apropiate când hidrocarburile vor fi atât de rare și de scumpe, încât nu vor mai putea susține economia. În loc să investească înțelept în resurse regenerabile, micșo­rând dependența de combustibilii fosili, România se îmbată cu apă rece că va fi independentă de gazul ru­sesc. Guvernanții noștri ar trebui să dorească să de­venim independenți de petrol, gaz și cărbune în ge­ne­ral, fie ele rusești, autohtone sau de oriunde altundeva. În loc să facem asta, procedăm ca un fumător înrăit, care știe că trebuie să se lase, dar promite că o va face a doua zi și își mai cumpără un pachet de țigări, pentru că a găsit un "chilipir".

Lui Ovidiu Hurduzeu îi puteți scrie la email: ovidiu.hurduzeu@gmail.com