Săpunul de casă

Elena Josan
Istoria nu spune nimic despre cum și când au fost descoperite proprietățile vindecătoare ale săpunului de casă, dar medicina populară cu­noaș­te multe cazuri de rezolvare a problemelor de să­nă­tate cu ajutorul săpunului. Ingredientele lui natu­rale nu dăunează sănătății. Este un anti­septic bun și nu produce alergie sau iritație. Bunicile noas­tre folosesc supo­zitoare decupate din săpun pe post de pur­gativ, iar în fază inci­pientă se tratau cu el bubele și coptu­rile, inclusiv gangrenele. Săpunul de casă se fo­losea și la spălături vaginale contra ciu­percilor, ori la hemo­roizi. Iar părul sănă­tos și lucios, fără mă­treață, se datora, și el, spălatului cu săpun preparat în casă.

Leacuri cu săpun

Dureri de articulații și ligamente
Se umple o găleată cu apă fierbinte, se săpunește locul bolnav și se introduce în apă, 30 de secunde, de mai multe ori, cu pauze de 5 secunde. Tratamentul durează 15-20 de minute. O cură durează 10-15 zile. Dacă din anumite motive (hiper­tensiune, varicoză) nu se permit proceduri cu apă fierbinte, se produce multă spumă de săpun în apă caldă, în care se scufundă locurile bolnave de trei ori pe zi.

Furuncul, panarițiu, lipom
1. Se dau pe răzătoare 100-150 g de săpun, se pune la foc mic, cu 350 ml de ceai de rostopască, volbură sau pelin și se lasă la fiert, amestecând periodic, până se evaporă 2/3 din apă. După răcire, unguentul obținut se întinde pe o bucată de tifon împăturit și se aplică pe locul afectat. Pansamentul se schimbă de două ori pe zi, iar în caz de secreții purulente, de câte ori este ne­voie.
2. Se prepară un amestec omogen din părți egale de albuș de ou crud și săpun ras pe răzătoare. Se unge locul inflamat, se lasă până se usucă parțial preparatul și se pansează ușor.

Arsuri
Când cineva din casă se ardea sau se opărea, fe­meile de la țară ungeau locul ars cu săpun de casă ume­zit bine, lăsându-l să se usuce, ca să nu se înro­șească sau să se umfle locul afectat.

Guturai
În stadiul incipient, se ung nările pe interior cu soluție de săpun. La primele aplicații apare o senzație de usturime suportabilă, dar nasul n-o să mai fie în­fundat și o să uitați de răceală pentru o perioadă mai îndelungată.

Sinuzită
Pentru curățarea sinusurilor se prepară un remediu în părți egale, din săpun ras, ulei de măsline și miere de albine. Ingredientele se topesc pe baie de aburi, se amestecă întruna și nu se lasă să fiarbă. Un tampon de vată învelit în tifon se îmbibă cu preparatul cald, se întroduce în nas și se lasă timp de 20 de minute sau cât rezistă pacientul. La fiecare procedură, se curăță o sin­gură nară, deoarece efectul de curățare poate fi des­tul de puternic.

Gută, artrită
Pe locul bolnav se aplică, înainte de culcare, o com­presă înmuiată în clăbuc de săpun. Se acoperă cu un fular de lână și se pansează strâns.

Abcese infectate
Se prepară un unguent din părți egale de săpun de casă, zahăr pudră și ceapă tocată. Înainte de culcare, se aplică pe abces un strat gros de amestec și se pan­sează. Până dimineața, rana se curăță bine. Se spală cu ceai de pelin.

Călcâie crăpate, bătături
În 2 litri de apă fierbinte se dizolvă o lingură de săpun dat pe răzătoare și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Picioarele se spală cu apă caldă, apoi se țin în soluția obținută, timp de 15-20 de minute. Se înlătură pielea moartă și se ung călcâiele cu ulei de ricin sau cu osânză de porc topită.

Mușcături de câine, zgârieturi de pisică, tăieturi
Pentru prevenirea infectării, după scurgerea sânge­lui, care înlătură o parte din microbi, pe rană se aplică o bucată de tifon împăturit, înmuiat în soluție de săpun dizolvat în apă caldă. Se pansează strâns. Se schimbă de două ori pe zi.

Micoze pe laba piciorului
Locurile afectate - tălpi, între degete, unghii - se spală cu o perie și săpun de casă, apoi se ung cu soluție alcoolică de iod.

Iritații ale pielii
Pentru prevenirea iritației, pie­lea se săpunește bine, se lasă spu­ma 20-30 de secunde, apoi se spală cu apă rece. La copiii mici, pielea iritată se tamponează ușor cu un tampon îmbibat cu apă cu săpun, apoi se clătește cu ceai de dentiță.

Găuri în urechi
La țară, și astăzi li se fac aca­să fetelor găuri în urechi, pentru cercei. Dacă nu sunt respectate cu strictețe cerințele igienei, lobul urechii se inflamează, orificiul se astupă cu secreții. Bunicile noastre amestecau săpun ras cu suc de ceapă și aplicau amestecul pe locul inflamat, pentru 8-10 ore. După înlăturarea săpunului, locul cu pricina se șterge două zile cu țuică sau alcool sanitar, dar mai bine cu tinctură de urzică.

FRUMUSEȚE
Săpunul de casă în cosmetică

Acnee

Se rad pe răzătoare 100 g de săpun, se amestecă cu 100 ml lapte cald și câte o lingură de miere de albine și sare de mare. Se aplică pe față și se ține 20-30 de minute. Se spală apoi cu apă fierbinte, urmată de apă rece, timp de 2-3 săptămâni.
O variantă mai simplă: palmele umezite se săpu­nesc până se formează o spumă groasă, care se întinde pe față. Se varsă apoi pe fiecare palmă câte o linguriță de sare de mare și se masează zonele afectate, peste pasta de săpun, cu mișcări ușoare, timp de 2 minute. Me­toda nu le este recomandată domni­șoarelor cu pielea fină și sensibilă.

Rețeta săpunului de casă

Săpunul de casă se obține în urma reacției dintre o grăsime și un hidroxid alcalin. Pentru prepararea săpu­nului se folosesc resturi de grăsime (seu, untură de porc, margarină, unt, ulei) și sodă caustică. Printr-o me­todă sim­plă și ușor de realizat se poate prepara și acasă un săpun de calitate.
Pentru săpunul de rufe se strâng toate resturile de grăsime într-un vas până când se ajunge la o cantitate de 1-2 kg. (Nu se folosesc resturi de grăsime greu mi­rosi­toare din cauza alterării.) Într-o oală de 6-8 l (care nu va fi folosită apoi în alt scop!) se pun câte 200 g sodă caus­tică și 1 l de apă pentru fiecare kilogram de grăsime. După ce soda s-a dizolvat, se pune oala pe foc și se in­tro­­duce grăsimea, amestecând continuu. Persoa­na care pregătește săpunul va purta ochelari și își va feri fața și mâi­nile în timpul operației, pentru a nu fi stropite de li­chidul care clocotește. Amestecul se fierbe timp de 2-3 ore, până când se produce procesul de sapo­nificare (apa­re mirosul caracteristic de săpun). Săpunul este gata și se poate turna în cutii de lemn căptușite cu hârtie. (Aten­­ție! Oala cu săpun fierbinte se va apuca de mânere numai cu o cârpă uscată, după ce s-a lăsat puțin să se ră­cească.)
Dacă se dorește un săpun par­fu­mat, se adaugă la fiert o mână de pelin, lavandă, flori de trandafir, liliac etc. (plantă proaspătă sau uscată). Dacă se dorește și o colo­rare a lui, se va turna în amestec puțin colorant organic. După 24 de ore, se scoate să­punul din cutie, se taie în bucăți, care se pun apoi la uscat.