Leacul depresiei: LUMINA

Cititor Formula AS
"Nu există bucurie fără soare"

- Iarna, mai cu seamă, dependența noastră de anotim­puri devine extrem de evidentă. Dacă cerul e plum­buriu, mulți dintre noi simțim o umbră întunecată acoperindu-ne starea sufletească. În cele ce urmează, un expert în materie, doctorul HANS FÖRSTE, de la Clinica pentru psihoterapie din Viena, ne arată cum putem scăpa de depresiile de sezon -

Vremea, trupul și sufletul

Ba este prea cald și din nou prea frig, ba nu mai vedem o rază de soare săptămâni de-a rândul. Despre vreme vorbește toată lumea. Pentru proasta dispo­ziție, durerile de cap, oroarea de a ieși din casă vina o poar­tă schim­bările de vreme, vântul, ploaia sau întu­nericul zilelor de iarnă!
Medicii și psihologii tratează cu multă seriozitate efectele climei asupra psihicului și trupului. Încă din secolul 4 î.Hr., cel mai renumit medic al anti­chi­tății, Hipocrate, avertiza că "toți cei ce sunt in­teresați de medicină ar trebui, în primul rând, să stu­dieze ano­timpurile și tot ce se întâmplă pe parcursul lor".
De atunci, influența vremii asupra trupului și su­fletului a fost confirmată în nenumărate studii: per­soa­­nele meteosensibile suferă de o oboseală croni­că, au probleme cu somnul sau reacționează iritat. Altele fac migrene, au tulburări respiratorii sau dureri ale arti­culațiilor. Și mult mai extinse sunt, probabil, efec­tele "dirijorului" meteorologic, soarele: lumina lui sti­mulează producerea în organismul nostru a vitami­nei D, care joacă un rol decisiv în structura sistemului osos și a dinților. Savanții brita­nici au descoperit, re­cent, că lumina solară poate con­tri­bui și la reglarea tensiunii arteriale: razele ultravio­lete favorizează - conform studiilor - dilatarea vase­lor de sânge, care, la rândul ei, reduce presiunea arte­rială.
Dar puterea soarelui este și mai evidentă în efectul produs asupra sufletului. "Acolo unde luminează soa­rele, nu e loc de doctor", spune un proverb. Iar când soarele apare doar pentru scurtă vreme, cum se întâm­plă în lunile mo­horâte de iarnă, sufletul e bolnav.

"Depresiile de iarnă sunt trecătoare, la fel ca și anotimpul care le generează"

- În lunile întunecoase și mohorâte, o femeie din trei și un bărbat din patru se simt rău. De ce are lu­mina solară un efect așa de puternic asupra stării noas­tre generale?

- Pentru a fi sănătos și a-și păstra buna dispoziție, omul are nevoie de soare. Lumina funcționează ca un indicator biologic și psihologic, sincronizează ritmu­rile noastre multe și variate, ne înviorează și ne ame­lio­rează starea sufletească. Iar iarna, lumina devine neîndestulătoare.

- Dar și înainte vreme au existat ierni, și totuși oame­nii nu-și pierdeau buna dispoziție din cauza lor...

- Astăzi, o mare parte dintre oameni nu mai folo­sesc corect resursele de lumină pe care le au la dispo­ziție în aceste luni. Dimineața, coboară la sub­sol, în garaj, și se urcă într-o mașină cu geamuri fumurii, iar odată ajunși la serviciu, iau liftul și stau toată ziua în fața computerului. Și seara, se duc, eventual, la o sală de fitness, amenajată într-o pivniță. În felul acesta, ei nu primesc nici pe departe cantitatea de lumină de care are nevoie organismul lor.

- Cum se deosebește o depresie de iarnă de o depresie normală?

- O persoană cu o depresie de "sezon", mai poa­te trăi, la limită, câte-o mică bucurie. Mai sa­vurează, de pildă, o bucățică de tort. Aceasta este, de altfel, și una dintre diferențele principale: per­soana respectivă mă­nâncă - în mod firesc - mai mult și are o poftă mai mare mai ales de hidrați de carbon și de dul­ciuri. Prin satis­facerea acestei pof­te, se produc niște procese care creează, pe durată scurtă, o sta­re de bine. Și spre deo­sebire de persoanele cu de­pre­sii normale, ea nu se răsu­cește noaptea în pat, fără a putea dormi. Dimpo­trivă: doarme mult, dar a doua zi nu e odihnită, ci iritată și mai degrabă prost dis­pusă.

- Să mănânci tort și să dormi mult - chiar nu sună deloc rău. Este, deci, depre­sia de iarnă cu-ade­vărat o afec­țiune seri­oasă?

- Nu există manual de psi­hia­trie în care să nu apa­ră și depresia de iarnă. Afecțiunea este tratată foarte serios, pentru că nu e rară și necesită o terapie spe­cială. În cazurile grave, cei afectați nu mai sunt apți de mun­că sau au îndoieli de sine profunde.

- Ce se întâmplă, mai exact, în orga­nism?

- Viața retrasă din timpul ier­nii ne poate deregla ritmul intern. Co-acțiunea comple­xă a unor sub­stanțe active, precum melato­nina, adrenalina, sero­tonina etc., scapă de sub control. Organismul con­tinuă să-și facă rezerve de energie, deși, practic, se află în hiber­nare. De aceea, pacienții iau în greu­tate. În plus, din cauza izolării, lipsește și comunicarea - întâlnirile, discuțiile cu prietenii, mișcarea.

- Cauzele depresiei de iarnă sunt, așadar, mai ales biologice?

- Există cauze biologice înte­me­iate, dar este foarte probabil ca și com­portamentul însușit să joace un rol - după moto-ul: dacă m-am sim­țit așa iarna trecută și acum două ierni, o să fie cu siguranță la fel și anul ăsta.

- Deci, pentru un diagnostic cert, trebuie ca simp­tomele să apa­ră în mai multe ierni consecutiv?

- Da, despre o afecțiune de sezon veritabilă se poate vorbi doar după 2-3 ierni cu stări depresive.

- Cât durează boala? Este aceasta dependentă doar de schimbările de vreme?

- În general, în cazul depresiilor, nu poate fi indi­cată o durată fixă, ci estimate doar valori medii. Nici de­presia de iarnă nu se instalează prompt, cu prima nin­soare, și nu trece în momentul când înfloresc ghioceii. Este vorba, pur și simplu, de un anotimp caracte­rizat prin­tr-un risc de depresie ceva mai ridicat pentru întreaga populație și foarte ridicat pentru anu­mite grupuri sen­sibile. În depresia de iarnă se poate pleca de la două lucruri: în primul rând, se re-ame­liorează dispo­ziția și starea generală, deci vindecarea este sigură, dacă în­tre timp nu intervine ceva. Și în al doilea rând: dacă nu se iau măsuri împotriva ei, du­rează mai mult.

- De ce sunt afectate mai ales femeile?

- Femeile sunt "în fruntea" anu­mitor afecțiuni, pre­cum depresiile sau anxietatea. Asta, și din cauză că își acordă mai multă aten­ție și că acceptă mai ușor nevoia organis­mului de a face o pauză. Și, în plus, își declară deschis starea de indispoziție.

"Rămâneți activi!"

- Cum pot medicii să ajute pa­cienții?

- Bolnavii trebuie să facă exact ceea ce li se pare cel mai greu: să ră­mână activi. Să se scoale dimi­neața din pat și să iasă afară, la aer. Chiar da­că cerul este acoperit, soarele acțio­nează mai puternic decât orice helioterapie practicată în clinici.

- Ar trebui administrate și medica­mente?

- Depinde de gravitatea simptomelor. Dar n-ar trebui să existe o ezitare în ceea ce privește medica­mentele. Ele nu sunt remedii miracu­loa­se, dar le sunt de folos majorității pacien­ților. În cazul unei depresii grave - indiferent că e de sezon, atipică sau nu - pa­cientul își pierde siguranța comunicării și nu mai poa­te fi contactat. E o iluzie să credem că într-un ase­menea caz este eficientă doar psihoterapia.

- Dar plantele medicinale au vreo eficiență? Multă lume are încredere totală în sunătoare, de pildă.

- Remediile naturale, precum sunătoarea, pot fi folosite cu suc­ces în cazul depresiilor ușoare. Dar trebuie să avem grijă să nu in­ter­acționeze periculos cu eventua­le medicamente luate în același timp.


Starea depresivă durează

Ar trebui consultat medicul în ur­mă­toarele cazuri:

1. Prejudicii importante în viața profesională și particulară
Vă vine greu să ajungeți la timp la serviciu în mod regulat. Capacitatea dvs. de gândire și de con­centrare s-a diminuat vizibil. Depuneți eforturi pentru a rezol­va pro­bleme care înainte vi se pă­reau ușoare. Vă izo­lați - în viața particu­lară, partenerul (a) vă consi­deră distanți și inaccesibili.

2. Semne clare de depresie
Sunteți tot timpul triști, aveți sen­timen­tul că viața nu merită trăită. Vă gân­diți că sunteți incompetenți, ne­demni de încre­dere, vă e teamă de viitor și vă apasă per­manent sentimentul vinovăției.

3. Probleme fizice evidente
Simțiți nevoia să dormiți mai mult ca de obicei, vă tre­ziți greu dimineața. Aveți senzația că pierdeți contro­lul asupra obiceiurilor dvs. alimentare și asupra greutății.

6 recomandări pentru mai mult... elan

• Helioterapia. Și la temperaturi sub 0 grade, ar fi bine să ieșiți cât mai des afară, pentru că lu­mi­na soarelui stopează producția de melatonină (hormonul somnului) și o stimulează pe cea a se­rotoninei (hor­monul fericirii). Alternativ, puteți apela la lămpile tera­peutice, care să vă aducă soa­rele în casă.

•  Lichide multe. Pun în mișcare irigarea san­guină și au un efect revigorant. Cele mai bune sunt cele care conțin cofeină - ceaiul verde și ceaiul negru.

• Mâncăruri picante. Ardeiul iute impulsio­nează producerea endorfinelor, care calmează durerile și transpun organismul într-o stare de fericire.

• Forță mediteraneană. Uleiul eteric de roz­marin stimulează circulația sângelui. Folosiți-l atât sub formă de condiment, cât și ca adaos pentru baie.

• Ciocolată neagră. Are un efect dublu: creea­ză o stare de fericire, dar teobromina pe care o conțin boabele de cacao acționează exact pre­cum cofeina.

• Preparate cu sunătoa­re. Sunt adevărate antide­presive, efec­tul lor, în cazul depresiilor ușoare și medii, fiind confirmat de numeroase studii.


A consemnat
ANCA POP-SEBACEK