Baia rusească

Natasa Galche
- Baia și primenirea trupului în apă au fost socotite, încă din antichitate, elementele esențiale ale unui stil de viață sănătos. Din cele mai vechi timpuri, vracii și medicii marilor imperii recomandau îmbăierea trupului ca pe o metodă eficientă de revigorare a organismului, de prevenire a bolilor și a molimelor, de tămăduire a suferințelor fizice și chiar sufletești. Baia era considerată nu numai un procedeu de înfrumusețare și întinerire a trupului, dar și un mijloc de purificare spirituală, de înlăturare a energiilor negative. După milenii, medicina modernă a confirmat proprietățile terapeutice ale îmbăierii. Fie că vorbim despre sauna finlandeză, despre baia cu aburi rusească, despre ofuro japonez, hamam-ul turcesc sau "banala" îmbăiere cu fierturi din plante, s-a dovedit că baia are o influență pozitivă asupra tuturor organelor, înlăturând oboseala și stresul, restabilind echilibrul emoțional și psihic -

Istoria băii cu foc și apă

Povestea băii pornește din timpuri străvechi, pe vremea când oamenii, fascinați fiind de fenomenele naturii, au început să studieze proprietățile celor pa­tru elemente care au dat naștere vieții: focul, aerul, apa și pământul. Astfel, marii înțelepți ai Egiptului Antic au descoperit că focul și apa, îmbinate într-o ar­mo­nie paradoxală, dau naștere unei proceduri ce vin­decă trupul și alungă suferințele sufletești. Îmbă­ierea trupului, un obicei folosit inițial numai de marii preoți, a devenit în Egipt o practică obișnuită de puri­fi­care a organismului. Băile comunale au devenit ade­vărate locuri de binefacere, unde se putea trata aproa­pe orice afecțiune. Săpăturile arheologice din jurul cetății Teba au scos la iveală mai multe rămășițe ale unor băi comunale antice. Acestea erau construite din piatră, pe două etaje. La nivelul inferior erau am­pla­­sate vetre de foc, iar la cel superior s-au descoperit "paturi" din piatră, încălzite cu aer cald ce se ridica de dedesubt, prin orificii special create. În camera cu aburi se afla și un bazin cu apă rece, în care locuitorii orașului se primeneau după procedura cu aburi. Vizi­tatorii se așezau apoi pe "canapelele" din piatră, iar lucrătorii băilor comunale le făceau masaje și le un­geau trupul cu tincturi și pomezi vindecătoare. Pe post de săpun se utiliza ceara de albine și apa. Dra­gos­­tea pentru baie și masaj, precum și moderația în alimentație au făcut din egipteni un popor de oameni zvelți, echilibrați și sănătoși.
A trecut ceva vreme, și procedura terapeutică a fost împrumutată și de popoarele Europei Occi­den­tale și de cele ale Bizanțului, care au desăvârșit aceas­tă metodă curativă. În Rusia, slavii au început să folosească baia începând cu secolul al X-lea, când călugării marilor mânăstiri, preluând modelul bizan­tin, au purces la construirea băilor, numindu-le "lă­ca­șuri pentru neputincioși". Metoda de îmbăiere ru­sească depășește însă, în multe privințe, băile euro­pene sau asiatice. Baia rusească cu aburi umezi, spre deosebire de celelalte, este cu mult mai fierbinte, având un efect mult mai puternic asupra organis­mu­lui. Atributul indispensabil, unic, al băii rusești este măturica din crenguțe de copac, un instrument cu aju­torul căruia trupul celui îmbăiat este "biciuit" meto­dic. Tocmai datorită acestei proceduri, considerată de europeni barbară, baia rusească era socotită inițial o metodă de tortură, și nu o modalitate de relaxare. Cu timpul, însă, faima băii rusești atottămăduitoare s-a răspândit până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.

Măturica de alungat boala

Procedura băii rusești, deși pare greu de suportat, este o metodă extrem de benefică de combatere și prevenție a bolilor respiratorii, circulatorii, reuma­tice, stimulând circulația sanguină și numărul celu­lelor roșii, normalizând tensiunea arterială, echili­brând metabolismul. Măturile din rămurele de copac folosite în baia rusească ajută la deschiderea porilor, eliminând celulele moarte ale pielii, toxinele și mi­cro­bii. Aceste instrumente de masare trebuie alese în funcție de afecțiunea fiecăruia. Crenguțele din care sunt alcătuite, recoltate din zone ferite de poluare, trebuie uscate în locuri umbroase, lipsite de umezeală și bine ventilate. În mijlocul măturicilor de baie se așează crenguțele mai groase, iar de jur-îm­prejur se împletesc ramurile subțirele, îndoite spre inte­rior. Ele trebuie să fie ușoare, cu o lungime de aproximativ 25-35 de centimetri.
Înainte de a folosi măturica din crenguțe uscate, aceasta trebuie clătită de mai multe ori în apă călduță, după care se scufundă într-un recipient cu apă fier­binte, timp de 10-15 minute. În cazul în care nu este suficient de moale, procedura poate fi repetată.

Tehnici de masaj

În camera de baie cu aburi, după ce trupul este bine asudat, se poate trece la etapa de masare a cor­pului cu măturici. În primele zece minute, măturica se folosește abia atingând corpul, mai mult pentru a direcționa aerul fierbinte către trup. Se începe dinspre partea superioară a corpului, de la ceafă, coborând până la glezne, întâi pe spate, apoi, pe față. Măturica acționează lovind fiecare zonă a corpului timp de un minut. Persoanelor cu un sistem cardio-vascular mai precar le este recomandată așezarea pe piept, în zona inimii, a unui prosop înmuiat în apă rece. Odată ce corpul s-a încălzit și s-a obișnuit cu masajul, măturica se poate folosi cu lovituri mai pu­ternice, în funcție de gradul de su­portabilitate al fiecăruia, masând fie­care zonă a trupului: câte două mi­nute pentru cea­fă, spate, fese, coapse, gambe, călcâie. Din timp în timp, măturica se înmoaie într-un lighean cu apă rece pentru ușoara răcorire a trupu­lui și pentru a evita supraîncălzirea mușchilor și articu­lațiilor.
Măturica din mesteacăn este simbolul băii cu aburi rusești. Ea este una dintre cele mai des utili­zate, fiind be­nefică pentru o gamă largă de afec­țiuni, este durabilă și flexibilă, acțio­nând delicat asupra corpului, dar profund. Frunzele sale sunt un excelent absorbant al trans­pirației și umezelii, fiind bogate în vitamina A și vitamina C, în uleiuri esențiale, taninuri și caro­ten. Este indispensabilă în durerile mus­cu­lare și articulare, curăță pielea pre­dispusă la erupții cutanate și pus­tule, accelerează vindecarea rănilor și a vânătăilor, are un efect calmant, eli­mină mătreața și întărește firul de păr. Măturica din mesteacăn este perfectă pentru fumători și ast­ma­tici, îmbună­tățind ventilația plămâ­ni­lor, combătând tusea productivă și flegma.
Măturica din stejar - Slavii venerau stejarul, socotindu-l un simbol al puterii, al longevității, al fertilității. Calitățile sale terapeutice aproape mi­raculoase au fost des­coperite din cele mai vechi timpuri. De aceea, măturica din stejar este una dintre cele mai apre­ciate. Este recomandată persoanelor cu tenul gras, prin utilizarea ei pielea deve­nind mată, rezistentă, ușor de curățat. Frunzele și crengile de stejar conțin taninuri, fiind recomandate în diverse boli de piele și împotriva trans­pirației ex­ce­sive, în special a picioa­relor. Are un efect anti-inflamator, aro­ma sa puternică inhibă creșterea ten­siunii arteriale în camera de baie cu aburi, calmează sistemul nervos, elimină stresul. Este recomandată bărbaților ce suferă de impotență sau de ejaculare rapidă. Nu în zadar, în folclorul rusesc, stejarul este simbolul vigorii și al energiei masculine.
Măturica din brad este un instrument excelent pentru masarea mușchilor. Este potrivită persoanelor care suferă de reumatism, nevralgii, sciatică, celor care au dureri la nivelul coloanei vertebrale. De ase­me­nea, este foarte utilă în combaterea gutei. Sub­stanțele rășinoase conținute în acele de brad irită ușor pielea, dar stimulează transpirația și îmbunătățesc cir­culația sanguină. Aceste substanțe rășinoase au proprietăți dezinfectante, și previn bronșita, laringita, gripa și bolile tractului respirator, ameliorând infla­mația sinusurilor. Uleiurile din brad au un efect afro­diziac, îmbunătățind starea generală de spirit, cal­mând stresul, anxietatea, nervozitatea și combătând epuizarea.

În combinație cu alte plante
1. Pentru cei care suferă de boli pulmonare, de bronșite, astm, tuse expectorantă, pneumonii, în mă­tu­ricile din crenguțe se pot adăuga și fire de Sovârf. Planta este benefică și în combaterea durerilor de cap, a tulburărilor nervoase, având un efect sedativ, dia­foretic.
2. Măturica din crenguțe cu adaos de Urzică este benefică în bolile de ficat, de rinichi, împotriva reu­matismului, gutei, acneei.
3. În combinație cu Sunătoarea, combate mastita, hemoroizii, accelerează vindecarea plăgilor, a ulce­rațiilor, escarelor, alergiilor.
4. Măturica cu Mentă calmează nervii, îmbunătă­țește starea de spirit, combate oboseala și tonifică organismul.
5. Prin adaosul de Pelin, măturica este benefică în bolile articulare, ale vezicii biliare, de stomac, ficat, împotriva icterului și obezității.
6. Îmbinată cu tulpini de Coacăz negru, are efec­te anti-inflamatoare și analgezice, este un bun dia­foretic, eliminând din organism metalele grele și substanțele radioactive.

Măști și loțiuni folosite în baie

Procedura băii rusești se recomandă a fi urmată în două etape. De regulă, durata primei etape nu tre­buie să depășească 20 de minute, iar temperatura în camera de baie cu aburi umezi trebuie să fie de cel mult 90 de grade Celsius. După această pri­mă fază, este recomandat să se pără­seas­că camera de baie, pentru a intra într-o încăpere cu o temperatură nor­ma­lă, pentru aproximativ 20-30 de minute. Aici se poate savura un ceai fierbinte, iar tenul și trupul se pot dezmierda cu diferite măști și loțiuni ce au rolul de a curăța pie­lea și de a crește nivelul trans­pirației, pen­tru o eliminare cât mai efi­cientă a toxi­ne­lor. După acest interval de timp, se intră din nou în camera cu aburi umezi, pentru alte 20-30 de minute. În această a doua etapă, se pot folosi mătu­ricile pentru ma­sarea trupului. La final, se face un duș, clă­tind trupul cu apă călduță (nu fier­binte!) din abundență.

Măști pentru ten
1. Pentru tenul gras se folosește o mască din următoarele ingrediente: patru linguri de fulgi de ovăz, o jumătate de castra­vete verde, trei linguri de smântână. Ovăzul se dă prin râșnița de cafea, castravetele se dă pe răzătoarea mică și apoi totul se amestecă foarte bine. Se aplică pe față, într-un strat uniform, și se lasă acționeze timp de 20 de minute. Se clătește inițial cu apă călduță, apoi cu apă rece.
2. Mască împotriva pielii îmbătrânite - Patru lin­guri de smântână grasă se amestecă cu trei linguri de pastă de căpșuni (fructe bine zdro­bite). Se aplică pe piele și se masează ușor, timp de 10 minute, apoi se clătește cu apă călduță.
3. Mască tonifiantă - Un gălbenuș de ou, o lingură de drojdie de bere, o linguriță de ulei vegetal se ames­tecă bine și se aplică pe piele, lăsând să ac­țio­neze timp de 10-15 minute. Se clătește cu apă călduță.

Loțiuni de corp
Anticelulitică, cu efect de ardere a grăsimilor

1. Cinci linguri de suc din struguri, o lin­gură de făină din ovăz, o linguriță de miere se amestecă și se întinde pe corp, în zonele afec­tate de celulită. După zece minute, trupul se masează bine și apoi se clătește cu apă călduță.
2. Patru linguri de smântână, 60 de grame de miere, 3-5 picături de ulei esențial de por­tocale se mixează până la omogenizare. Se aplică pe piele, lăsând să acționeze timp de 15 minute, după care se clătește cu apă din abundență.
3. O cană de smântână și o ceșcuță de sare grun­joasă se amestecă bine. Se aplică pe corp și se ma­sează timp de opt minute. A­ceastă cremă exfoliantă se utilizează în prima etapă a băii rusești, în camera cu aburi umezi.
Atenție! Proce­du­rile băii rusești sunt con­train­di­cate per­soa­nelor ce suferă de afecțiuni cardiace in­­flamatorii (endocar­dită, miocardită, peri­car­dită).

Baie terapeutică cu plante și ierburi

Înainte de a face o baie din plante, este foarte im­por­tant să faceți un duș pentru a curăța porii pielii de mur­dă­rie și grăsimi. După duș, cor­pul se freacă energic cu un prosop. Apoi, cada se umple cu apă caldă, în general cu o tempe­ratură de 36-38 de gra­de Celsius. Este recomandat ca în timpul băii să aveți la mână un ceas cu termometru. Aceste băi sunt indicate în special în perioada sezonului rece, când organis­mul uman este lipsit de căldura și lumi­na soarelui. Baia pe bază din plante alungă oboseala, cal­mează sistemul nervos, îmbună­tă­țeș­te somnul și pro­cesele meta­bolice, ameliorează dure­rea și tensiu­nea musculară, întine­rește, revigorează și curăță pielea. Pentru efecte terapeu­tice, trebuie făcute 10-15 ase­menea băi, într-un interval de o lună de zile.

Fiertură rusească
Se folosesc plante precum: mentă, mușețel, coada-șori­celului, pelin, în amestec sau doar din­tr-un singur soi. Frun­zele și tulpinile se toacă mărunt, în părți egale, nu mai mult de 5-10 mm, și se pun la uscat într-un loc lipsit de ume­zeală, întunecos, cu o ventilație bună. După apro­ximativ trei săptă­mâni, când plantele sunt complet uscate, se depo­zitează în borcane de sticlă, închise ermetic, în­tr-un loc întunecos și rece. Se pot păstra timp de ma­ximum doi ani.
Mod de preparare: în­tr-un vas emailat, la 250 de grame de pulbere din plan­te, se toarnă un litru și ju­mă­tate de apă clocotită. Vasul se pune la fiert pe foc puternic. Când apa începe să clocotească, focul se dă la minimum, recipientul se acoperă și se lasă la fiert timp de o oră. Se trage de pe foc și, fără a îndepărta ca­pacul, se lasă să se răcească la temperatura ca­me­rei. După ce s-a răcit complet, se stre­coară printr-o strecură­toare, apoi se filtrează iarăși, de data aceasta printr-un tifon pus în două. Se poate păstra la frigider, nu mai mult de o lună de zile, sau se poate utiliza imediat.
Utilizare: În cada de baie, pregătită cu apă la o temperatură de 36-38 de grade Celsius, se toarnă fier­tura din plante. Durata tratamentului este de 15-20 de minute.

Baie împotriva răcelii
Această baie se face înainte de culcare, după cel puțin două ore de la cină. Cada de baie se umple pe trei sferturi cu apă la o temperatură de 36 de grade Celsius. În această baie se scufundă trupul treptat. După două-trei minute, se toarnă fiertura din plante, apoi se deschide robinetul de apă caldă și se mărește temperatura până la 39 de grade. Durata băii este de maximum 30 de minute. După acest răstimp, corpul se clătește cu apă caldă la o temperatură de 26-27 de grade, se freacă cu un prosop până ce pielea devine de culoare roșiatică, se îmbracă o pijama de bumbac și se merge direct în pat.

Baie cu Urzică
Peste 250 de grame de frunze de Urzică mărunțite sub formă de pulbere se toarnă patru litri de apă clo­cotită. Recipientul se acoperă și se lasă la infuzat timp de o oră, după care se strecoară. Se adaugă în apa de baie. Combate reumatismul, guta, inflamațiile pielii, îndepărtează oboseala și crește tonusul.

Baie cu Trifoi
Peste 300 de grame de Trifoi, cu tot cu flori, se toarnă doi litri de apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de patru ore, după care se strecoară și se toarnă în apa de baie. Are un puternic efect tonic asupra întregului organism.

Baie cu amestec de plante, împotriva problemelor sistemului nervos
(insomnie, stări de nervozitate, anxietate, stres, depresie)

Ingrediente: 50 de grame de semințe decojite de Floarea-soarelui, 100 de grame de rădăcină de Obligeană, 150 de grame de Valeriană. Peste ierburile bine ames­tecate se toarnă doi litri de apă clocotită. Se pun la fiert timp de zece minute, se trage vasul de pe foc și se lasă la infuzat 20 de minute. Se strecoară și se toar­nă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 37 de gra­de. Durata băii este de 10-15 minute. După baie, se reco­man­dă repaus la pat, timp de 40 de minute. Pentru efecte te­ra­peutice maxime, cursul trata­mentului este de 15-20 de băi.

Baie cu frunze de Nuc
Peste un kilogram de frunze proaspete sau uscate de Nuc și două linguri de rosto­pas­că mărunțită se toarnă pa­tru litri de apă rece. Reci­pientul se acoperă și se pune pe foc, timp de 20-30 de minute. Fiertura se adaugă în apa de baie, în care trebuie să vă relaxați timp de 20 de minute, o dată pe săptămână. După baie, trebuie să faceți un duș cu apă călduță. Tratamentul este util împotriva bolilor sis­temului limfatic, având un efect anti-inflamator.

Baie pentru piele iritată, vânătăi, acnee
Două linguri de tărâțe de grâu se așează într-un tifon pus în mai multe straturi și se leagă la gură cu o sfoară. Săculețul se agață de robinetul căzii, astfel încât apa să curgă trecând prin el. Temperatura apei de baie nu trebuie să depășească 30 de grade. Durata băii este de 10-15 minute. După baie, pielea nu se șterge, ci se lasă să se usuce treptat.