GĂLBENELELE

Iulia Vlad
Cunoscute și apreciate din ve­chime, gălbenelele sunt și as­tăzi un ajutor neprețuit pentru fru­mu­sețe și sănătate. În cosmetică, prepa­ra­tele pe bază de gălbenele sunt cunos­cute mai ales ca reparatoare, regene­ran­te, antiinflamatoare și cicatrizante pentru piele, dar și ca stimulatoare ale circulației sanguine periferice, antibac­teriene și antiseptice. Încercați acasă câteva rețete simple, care pun în valoa­re la maximum calitățile excepționale ale florilor galben-portocalii.

Comprese cu gălbenele

Se toarnă o cană de apă clocotită peste 4 linguri de flori de gălbenele uscate. Se lasă la infuzat 20 de minute, cu vasul acoperit, apoi se strecoară. Se aplică comprese cu ceai cald pe fața proaspăt spă­lată, timp de 15 - 20 de minute. Rezultate excelen­te se obțin în cazul tenuri­lor uscate, îmbătrânite, ridate, precum și al celor inflamate și înroșite.

Mască cu gălbenele, tărâțe și lapte

Ingrediente: o lingură de tărâțe de grâu, o lingură de lapte praf, ceai con­centrat de gălbenele. Amestecați lapte­le praf și tărâțele cu ceaiul de gălbenele până se transformă într-o pastă groasă. Se aplică pe față și pe gât, se lasă 30 de minute, apoi se îndepărtează cu apă călduță. Este foarte potrivită pentru te­nul uscat, obosit, palid, are efect rege­nerant și revigorant, de asemenea, es­tompează ridurile.

Mască cu gălbenele, iaurt și lămâie

Ingrediente: 2 linguri de iaurt, 2 linguri de flori de gălbenele uscate mărunțite cu mâna, 4-5 picături de suc de lămâie. Amestecați gălbenelele cu iaurtul la tempe­ratu­ra camerei și lăsați să stea cel puțin 1 oră. A­dăugați sucul de lă­mâ­ie, amestecați bine, apli­cați pe față, lăsați să acționeze 20-30 de minute, apoi clătiți. Are efect de îm­prospătare și astringent, albește pielea și îi dă luminozitate.

Ulei de gălbenele

Într-un recipient de sticlă se pun 6 linguri de flori de găl­be­nele uscate și mărun­țite, peste care se toarnă un sfert de litru de ulei de susan sau de măs­line. Se închide ermetic vasul, apoi se pune la lumină și se lasă la ma­cerat timp de 2 săptă­mâni. Se strecoară, se pune uleiul în sticle sterilizate care se de­pozitează în loc întu­necos și răcoros.
Se poate folosi simplu, aplicat pe pie­le, sau alături de alte ingrediente, în diverse preparate cosmetice. Aplicați-l pe corp și pe față. După epilare sau pen­sare, previne înroșirea și iritarea pielii.

Cremă nutritivă cu gălbenele

Ingrediente: 1 lingură unt de ca­cao, 2 linguri ulei de gălbenele, 1 ju­mătate lingură ceară de albine, 2-3 pi­cături vitamina E.
Untul și ceara se pun pe baie de aburi până se topesc, apoi se iau de pe foc și se adaugă uleiul, amestecând continuu, și vita­mina E. Se păstrează la frigider, maxi­mum trei luni. Este re­generantă, cal­mantă, reparatoare, cu efecte de excep­ție în cazul pielii ridate, uscate, îmbă­trâ­nite.