"DACIA PLANT", în ajutorul femeilor: OSTEONAT - Produs de vârf, pentru vindecarea osteoporozei

Petre Cojocariu
- Fiecărei femei aflate la menopauză îi este teamă de osteoporoză, de faptul că oasele ei se vor subția și vor deveni casante. Teama aceasta este pe deplin justificată, dacă luăm în considerare procentul mare de femei care sunt atinse de această afecțiune. Pentru a afla mai multe detalii despre temuta boală, dar și despre remediile naturale care o pot vindeca, l-am rugat pe doctorul Călin Gîrlea, directorul de inovare de la "Dacia Plant", să ne ofere explicații avizate -

Călin Gîrlea: "Un complex de minerale și plante, cu efect maxim"

Sistemul osos nu este un cofraj

- Deși se tem de numele ei, puține femei știu exact ce este osteoporoza, iar ignoranța le duce, adeseori, la cuțit...

- Înainte de a vă răspunde la întrebare, aș dori să conștientizăm cu toții impor­tanța sistemului osos. Acesta nu este un cofraj pe care este construit corpul nostru, ci este un sistem complex, format din peste 200 de oase, legate între ele prin articulații. El asigură cavitățile de protecție pentru organele interne (suportul păr­ților moi) dar este și un depozit de săruri minerale (osul repre­zintă principala rezervă de calciu a organismului, element al cărui nivel constant în sânge este indispensabil pentru nu­me­roase funcții fiziolo­gice). Osul este un țesut dina­mic, în continuă remo­delare, pe tot parcursul vieții. Prin arhitectura sa, el este adaptat funcției de a rezista la presiune și trac­țiu­ne. Osul este acoperit de un strat protector, stră­bă­tut de numeroase vase sangvine, cu rol important în hrănirea și creșterea lui: periostul. Interiorul osu­lui este alcătuit din măduva osoa­să, cu rol important în pro­du­cerea componentelor sângelui. În ce privește osteoporoza, o afecțiune caracterizată prin prezența demine­ralizării osoase (a scăderii principa­lelor mine­rale) ea deține un loc de vârf nedorit, în topul afecțiu­nilor oaselor. Prezentă preponderent la femei, în pe­rioada de menopauză, ea apare și la bărbații mari con­su­matori de alcool, fumători, sau ca o determinare se­cundară a unor boli mai grave, cum ar fi bolile siste­mice (poliartrita, lupus sistemic, spondilita anchilo­zantă etc.). Oasele devin din ce în ce mai subțiri, cu interi­orul moale și poros, de unde și numele bolii. Alte afec­țiuni temute ale oaselor sunt rahitismul (cau­za apa­riției acestuia este prezența deficitară în orga­nism, fie a vitaminei D, fie a calciului sau fosforului), osteo­geneza imperfectă (boala oaselor fragile - o maladie care cauzează o anomalie în producția unei proteine numită colagen), boala Paget (afectează persoanele mai în vârstă și cauzează deformarea scheletului și fracturi).

Ușurel, cu carnea și laptele

- De ce apare osteoporoza?

- Cauzele osteoporozei nu sunt încă pe deplin elu­cidate, însă e clar că boala este rezultatul unui deze­chi­libru: organismul pierde mai multă masă osoasă de­cât poate să producă. Acest dezechilibru este dat (sau accentuat) de deficitul de estrogen la femei. Pier­derea de masă osoasă se accelerează după meno­pau­ză, atunci când femeile au o scădere rapidă în estro­gen. Cu cât timpul trece, riscul de osteoporoză și de fracturi crește, deoarece femeile mai în vârstă pierd mai multă masă osoasă decât pot înlocui. Există risc de osteoporoză și la femeile mai tinere, care nu mai au menstruație (sportive de performanță, de exem­plu) sau în cazul îndepărtării chirurgicale a ovarelor.
Există, de asemenea, o corelație între pierderea de masă osoasă și dietă. Într-o ediție a Jurnalului American de Nutriție Clinică din luna ianuarie, 2011, s-a publicat un studiu care a examinat dietele a 1.035 de femei, concentrându-se în special pe aportul de pro­teine din produsele de origine animală și vege­tală. În acest studiu, Deborah Sellmeyer, doctor în medi­cină, a constatat că un aport ridicat de proteine ani­male a prezentat o rată crescută în pierderea de masă osoasă, la nivelul colului femural. Un raport ridicat de proteine animale a fost, de asemenea, aso­ciat cu un risc crescut de fracturi de șold. Nici chiar consu­mul de produse lactate nu este lipsit de pericole. In­dus­tria produselor lactate promovează (greșit!) pro­du­sele lactate drept tratament, iar aici trebuie subli­niate niște aspecte. În scopul de a absorbi calciul, or­ga­nis­mul are nevoie de valori comparabile de magne­ziu. Laptele și produsele lactate conțin doar cantități mici de magneziu. Fără prezența magneziu­lui, orga­nismul absoarbe doar 25% din conținutul disponibil de calciu din lactate, iar excesul de calciu este utilizat de organism în moduri patologice (trans­format în pie­tre la rinichi și crearea osteofitelor (cio­curilor), apa­riția artritei, crearea de plăci ateroscle­rotice etc). De ase­­menea, proteinele din lapte accen­tuează elimi­narea calciului din oase, din cauza acidi­tății pe care o produc în procesul de digestie. S-a observat faptul că masa osoasă nu mai crește după 35 de ani. Cerce­tă­torii de la Univer­sita­tea Texas au pu­blicat rezulta­tele unui experi­ment realizat în anul 1994, care indică faptul că supli­menta­rea cu calciu din lactate este ine­fi­cientă în prevenirea pierderii osoase. După 5 ani de la debutul inițial al menopauzei, există un ritm ac­ce­lerat de pier­dere de os, în special de la nive­lul coloanei ver­te­brale. În timpul acestei perioade de timp, substi­tuția cu estrogeni și calciu orga­nic absorbabil este cel mai efi­cient mod de prevenire a pier­derii rapide a densității osoa­se. Estrogenii sunt hormoni multi­funcționali, iar una dintre func­țiile lor implică sănătatea oaselor. Au un rol important în circulația calciului din sânge în oase și invers. Es­tro­genii controlează acest sistem, minimizând distru­gerea osoasă.

Calciu organic și plante estrogenice

- Ce aduce nou produsul OSTEONAT în pre­ven­ția și stoparea osteoporozei?

- Pentru a veni în ajutorul femeilor care se con­fruntă cu osteoporoza, "Dacia Plant" a creat un pro­dus revoluționar, care combină mineralele cu plantele estrogenice. Astfel, OSTEONAT pulbere conține, pe lângă calciu organic și vitamina D, plante estroge­nice: soia (Glycine hispida) și shatavari (Asparagus racemosus), care echilibrează nivelurile hormonale, fără efectele secundare aferente estrogenilor chimici de sinteză.
Recapitulând: 1. OSTEONAT este diferit față de alte produse de pe piață, din două motive principale: conține calciu organic, ușor de absorbit de organism, și are în compoziție plante estrogenice, pentru a co­rec­ta deficiența de estrogen, resimțită mai ales de femeile aflate la menopauză.
2. OSTEONAT conține minerale organice prove­nite din complexul Aquamin, un produs obținut din alge marine calcaroase, aparținând speciei Lithotham­nion, bogat în săruri solubile de calciu, magneziu pre­cum și în alte 74 de oligoelemente (printre care mag­ne­ziu, fosfor, potasiu, sulf, fier, bor, sodiu, mangan, cobalt, cupru, zinc, seleniu).

Un frate vitreg: calciul de sinteză

- Care este, până la urmă, secretul produsului dvs.?

- După cum am mai spus, principalul său atu este dat de combinația originală dintre calciul organic și plantele estrogenice. Aici aș insista puțin asupra mi­ne­ra­lelor provenite din surse organice. Foarte multe plante și viețuitoare marine conțin calciu în formă organică, asociat cu diverse vitamine și minerale (mai ales magneziu și fosfor), în proporțiile lăsate de natu­ră. S-a demonstrat prin studii științifice că acest calciu organic este cel mai ușor asimilat de organism și, mai mult decât atât, el este și sin­gurul care poate ameliora rapid bolile produse de defi­citul său. De exemplu, în cazul osteoporozei, afec­țiune caracte­rizată de demi­neralizarea și fra­gili­zarea oaselor, calciul de sinteză nu are niciun efect. În schimb, cel organic, obținut din algele calca­roase, stopează procesele de de­mi­nera­lizare și, mai mult decât atât, produce chiar o echili­brare hormonală, foarte necesară pentru ameliorarea acestei afecțiuni. În cazul suga­rilor, s-a observat supe­rioritatea calciului organic din laptele de mamă, unde este aso­ciat cu alți nutrienți necesari asi­milației, față de același mineral de sinteză, chiar dacă acest element sintetic este combinat în cele mai savante formule de lapte praf.
Un alt avantaj major este adus de forma de pulbere în care este realizat OSTEONAT, a cărei rată de absorbabilitate este mult supe­rioară, în comparație cu compri­matele pe bază de calciu (chiar și cele care conțin calciu organic). În plus, datorită solubilității mărite, produsul Aquamin soluble nu prezintă riscul depu­nerii de calciu la nivelul rinichilor, bilei sau sub formă de osteofite (ciocuri).
Mai putem enumera câteva avantaje ale acestui produs redutabil: este 100% natural, fără adaos de exci­pienți; complexul Aquamin prezintă cea mai bună absorbție intestinală dintre toate formele de calciu existente pe piață, la momentul actual; administrarea produsului Osteonat reduce necesitatea utilizării anti­in­flamatoarelor nesteroidiene, în proporție de 50%; conform studiilor realizate pe produsul Aqua­min; durerile osoase cedează mult mai ușor. Nu în ultimul rând, produsul OSTEONAT este lipsit de efecte se­cun­dare negative.

- Care este modul de administrare al OSTEO­NAT-ului?

- El este înscris în prospectul medicamentului. O linguriță dozatoare de Osteonat pulbere conține 500 mg Ca, 60 mg Mg și 5 mcg de vitamina D3. Pre­cum vedeți, este un complex de minerale și plante care are un efect maxim în prevenirea și ameliorarea osteo­porozei!

- Vă mulțumim.