Răspuns pentru SILVIA B. - Galați, F. AS nr. 1074 - "Am tulburări cumplite de menopauză"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu al vieții ce se instalează treptat, o stare de tranziție care presupune un întreg ansamblu simptomatic, cu reverberații de ordin fizic, dar și psihic. Însă atunci când ea se produce forțat și artificial, în urma unei histerectomii (cazul dvs.) sau a unei ablații (extirpare chirur­gi­cală) de ovare, fluctuațiile hormonale se produc mai mult brusc decât progresiv, iar orga­nismului îi este foarte greu să se adapteze asaltului hormonal hipofizar care, în absența structurilor receptive, lucrează în gol. Așa se explică diversitatea de semne și simptome neplăcute pe care le acuzați, cum sunt irascibi­litatea, amețelile, insomnia, bufeu­rile, stările generale proaste, depre­sia etc. Altfel spus, calitatea vieții unei femei aflate în această situație poate fi serios afectată, mai ales dacă diminuarea valorilor hormona­le (estrogen, progesteron) este brus­că, spre deosebire de situația în care reducerea hormonală se produce lent și liniar, caz în care simptomele pot fi mai puțin intense și, uneori, chiar nesemnificative.
Sigur că, în afara tulbură­rilor emoționale, a insom­niilor și manifestărilor neuro-vegetative neplăcute, meno­pau­za mai crește și riscul de apariție a unor afecțiuni cum sunt osteoporoza, boala arte­relor coronare și chiar can­ce­rul de sân. De aceea, consi­der că ar fi util să discutați cu me­dicul dvs. despre căile prin care puteți reduce riscul aces-tor afecțiuni frecvente. Spun asta, deoarece semnele și simptomele meno­pauzei (na­turală sau chirurgicală) pot fi adeseori tratate prin­tr-o medicație adecvată. Mai mult, unele modificări în stilul de viață pot fi și ele utile pentru combaterea simptomelor menopauzei. Dieta echili­brată, exerci­țiul fizic regulat și evitarea tuturor facto­rilor declan­șatori ai diferitelor probleme (stres, căl­dură, alimente prea condimentate, cofeină etc.) vă pot ajuta să treceți mai ușor prin acest stadiu din viață, având simptome mai puține și mai puțin severe.
Contrar așteptărilor dvs., se pare că medicația urmată până în prezent nu a avut efectele favorabile scontate și, de aceea, consider că ar fi util să încercați și o abordare naturistă a problemelor cauzate de me­no­pauză, fără a renunța brusc la metodele conven­ționale de tratament. Este posibil ca în cazul dvs. să fie nevoie chiar de un tratament de substituție hor­monală care, deși controversat, în ceea ce vă privește nu implică nici un risc, pe motivul că, neavând uter, estrogenii se pot administra singuri, fără progestative, caz în care nu are rost să vă faceți griji în legătură cu creșterea riscului de cancer endometrial.
Revenind la soluțiile naturiste de combatere a simptomelor menopauzei, trebuie spus că în maga­zinele și farmaciile naturiste se găsesc o mulțime de remedii menite să atenueze manifestările neplăcute consecutive climacteriului, care vizează atât tulbură­rile emoționale și neuro-vegetative, cât și suplinirea deficitului hormonal responsabil de apariția unor patologii mai serioase. Ma refer, în principal, la su­plimentele bazate pe extracte din Lemn-dulce, Trifoi-roșu, semințe de Mărar, Crețișoară, Sulfină, Păducel, Valeriană etc.
Totuși, în opinia mea, cred că ar trebui să vă ori­en­tați, în primă instanță, spre două produse com­ple­xe, care conțin principii active capabile să atenueze destul de rapid tulburările de menopauză cu care vă confruntați în prezent. Este vorba de produsul Meno­brake ("Dacia Plant") și produsul Remifemin, ambele deosebit de utile oricărei femei aflate în pre- și post-menopauză. Deși efectele administrării nu se fac resimțite chiar imediat, în decursul a 2-3 săptămâni rezultatele favorabile nu vor întârzia să apară.
Ulterior, pe măsură ce starea dvs. psiho-emoțio­nală se va îmbunătăți, putem vorbi, punctual, despre abordarea corespunzătoare a celorlalte probleme care pot apărea ca urmare a încetării activității ovariene.
Să auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu Virus C?"
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRARIU, F. AS nr. 1028)


Pentru început, încerc să vă răspund la cea de a doua afecțiune pe care o pomeniți în scrisoarea dvs., la fel de gravă ca prima: trombocitopenia. Scăderea nu­mărului de plachete sanguine (trom­bocite) poate apărea foarte des ca urmare a chimioterapiei, ra­dio­tera­piei, pe parcursul tratamen­tului cu Interferon sau cu alte me­dica­men­te de sinteză menite să sto­peze evolu­ția hepatitei. Acestea in­hibă procesul de tromboci­to­poieză (de pro­ducere a trombo­citelor) în mădu­va osoasă, celula stem he­ma­to­poie­tică nemai­pu­tân­du-se matu­riza. A­fecțiunea se nu­mește trom­bo­cito­pe­nie și trebuie tratată cât mai urgent, deoarece sub valoarea de 80.000/mm3 - 120.000/mm3 pot apărea hemoragii la nivelul tegu­mentelor (purpură), sânge­rări prelungite în caz de trau­matisme - loviri și echi­moze spontane.
Pentru un tratament cât mai eficace, încercați între timp să aflați cauza distru­gerii excesive a tromboci­telor, eventual la un labo­ra­tor de hematologie. Vă rog să reveniți sau să mă sunați și să menționați ce medica­mente ia soțul pentru trata­mentul hepatitei C.
Una din schemele cu efecte excepționale are în componență următoarele: Silimaryn Milk Thistle, Reishi, AHCC, Glutathione Reduced, Lactoferin, Ceai hepatic, fructe cătină plus miere, regim alimen­tar.
Pentru creșterea trombocitelor, sub îndrumarea unui specialist, folosiți: Dong Quai, Thimus Plus Caps, orz verde (3 lingurițe pe zi), grâu încolțit, Ganoderma Lucidum, Celule stem Olimpiq. Consumați fructe dulci, compot de pere, ceaiuri speciale antitrombocitopenice.
Multă sănătate!

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Există tratamente cu plante contra hirsutismului?"
(Răspuns pentru NICOLETA - Alexandria, F. AS nr. 1070)


Stimată doamnă,
Hirsutismul este unul din simptomele cele mai frecvente în sindromul ovarelor polichistice; alte simp­­tome întâlnite mai pot fi: dereglări ale menstrua­ției, infertilitate, căderea părului, obezitate.
În această situație, trebuie tratată cauza principală, și anume - chisturile ovariene și dereglarea balanței hor­monale care a dus la apariția acestora. Chisturile ovariene sunt niște formațiuni apărute pe unul sau am­­bele ovare, iar când se înmulțesc, apare ovarul poli­chistic. În cele mai multe ca­zuri, tratamentele naturiste dau rezultate favorabile, având un efect detoxifiant, reglator hormonal, anti­inflamator, de întărire a imunității și fără să producă reacții adverse, cum se întâmplă în cazul tratamen­telor cu hormoni de sinteză.
Una din cauzele apariției acestei afecțiuni poate fi și alimentația, de asemenea, modul de viață, de aceea vă recomand să începeți și cu o dietă pentru deto­xifiere, bazată pe multe crudități, fructe și legu­me proaspete, salate, sucuri naturale, cereale inte­grale, germeni de cereale, nuci, semințe crude de do­vleac, floarea-soarelui, uleiuri presate la rece, și să re­duceți consumul de dulciuri pe bază de zahăr, carne de porc și vită, lapte dulce, smântână, cașcaval sau brânză cu multă grăsime, prăjeli, mezeluri, alimente cu mulți conservanți. Optați pentru o carne slabă: peș­te, curcan, pui, consumată în cantități mai reduse, brânză dulce, iaurturi de casă; miere sau fructe des­hidratate ca înlocuitori de zahăr. Încercați să con­su­mați o zi pe săptămână doar fructe și legume proas­pete! Consumați multe lichide: apă plată, ceaiuri de plante, sucuri naturale!
Ca tratament naturist, vă recomand o com­binație eficientă de suplimente ali­men­tare, care să vă ajute pentru eliminarea chisturilor ovariene și pentru simp­tomele generate de acestea. Acest tratament tre­buie urmat o perioadă de minimum 3-6 luni, și cu­prin­de: Tonicul glandular "E-lite", Luminița-nopții + vita­mi­na E, Elixir din fructe de soc, Vitex, Extract din mlă­dițe de zmeur, Extract din muguri de coacăz ne­gru, Extract de orz verde, iar local Superforte Ovu­lin, câte un ovul seara, 20 zile pe lună, cu 10 zile de pauză.
Tonicul glandular "E-lite" conține miere, propo­lis, polen, argilă, extracte de păpădie, sânziene, mu­guri de stejar, amenți de salcie, lucernă, magneziu, uleiuri esențiale de salvie, lavandă, bergamotă. Produ­sul reglează glandele endocrine, echilibrează siste­mul endocrin, reglează glanda tiroidă, ajută la men­ține­rea echilibrului hormonal feminin, îmbu­nătățește libidoul, stările de pre și post-menopauză, ajută la creșterea părului, întinerește pielea prin acțiunea anti-aging.
Tonicul glandular "E-lite" este aliatul de încre­dere în boli ale tiroidei, disfuncții hormonale, endo­metrioză, dismenoree, amenoree, metroragie, ovare polichistice, hirsutism, infertilitate, fibrom uterin, mastoză fibrochistică, alopecie (căderea părului), astenie, uscăciunea pielii, tulburări metabolice, cure de slăbire.
Tonicul glandular "E-lite" se comercializează în farmaciile E-lite Nutritia din Deva și în farmaciile partenere din țară. Pentru relații și comenzi vă rugăm să ne contactați.