De cele mai multe ori, menopauza este un stadiu al vieții ce se instalează treptat, o stare de tranziție care presupune un întreg ansamblu simptomatic, cu reverberații de ordin fizic, dar și psihic. Însă atunci când ea se produce forțat și artificial, în urma unei histerectomii (cazul dvs.) sau a unei ablații (extirpare chirurgicală) de ovare, fluctuațiile hormonale se produc mai mult brusc decât progresiv, iar organismului îi este foarte greu să se adapteze asaltului hormonal hipofizar care, în absența structurilor receptive, lucrează în gol. Așa se explică diversitatea de semne și simptome neplăcute pe care le acuzați, cum sunt irascibilitatea, amețelile, insomnia, bufeurile, stările generale proaste, depresia etc. Altfel spus, calitatea vieții unei femei aflate în această situație poate fi serios afectată, mai ales dacă diminuarea valorilor hormonale (estrogen, progesteron) este bruscă, spre deosebire de situația în care reducerea hormonală se produce lent și liniar, caz în care simptomele pot fi mai puțin intense și, uneori, chiar nesemnificative.
Sigur că, în afara tulburărilor emoționale, a insomniilor și manifestărilor neuro-vegetative neplăcute, menopauza mai crește și riscul de apariție a unor afecțiuni cum sunt osteoporoza, boala arterelor coronare și chiar cancerul de sân. De aceea, consider că ar fi util să discutați cu medicul dvs. despre căile prin care puteți reduce riscul aces-tor afecțiuni frecvente. Spun asta, deoarece semnele și simptomele menopauzei (naturală sau chirurgicală) pot fi adeseori tratate printr-o medicație adecvată. Mai mult, unele modificări în stilul de viață pot fi și ele utile pentru combaterea simptomelor menopauzei. Dieta echilibrată, exercițiul fizic regulat și evitarea tuturor factorilor declanșatori ai diferitelor probleme (stres, căldură, alimente prea condimentate, cofeină etc.) vă pot ajuta să treceți mai ușor prin acest stadiu din viață, având simptome mai puține și mai puțin severe.
Contrar așteptărilor dvs., se pare că medicația urmată până în prezent nu a avut efectele favorabile scontate și, de aceea, consider că ar fi util să încercați și o abordare naturistă a problemelor cauzate de menopauză, fără a renunța brusc la metodele convenționale de tratament. Este posibil ca în cazul dvs. să fie nevoie chiar de un tratament de substituție hormonală care, deși controversat, în ceea ce vă privește nu implică nici un risc, pe motivul că, neavând uter, estrogenii se pot administra singuri, fără progestative, caz în care nu are rost să vă faceți griji în legătură cu creșterea riscului de cancer endometrial.
Revenind la soluțiile naturiste de combatere a simptomelor menopauzei, trebuie spus că în magazinele și farmaciile naturiste se găsesc o mulțime de remedii menite să atenueze manifestările neplăcute consecutive climacteriului, care vizează atât tulburările emoționale și neuro-vegetative, cât și suplinirea deficitului hormonal responsabil de apariția unor patologii mai serioase. Ma refer, în principal, la suplimentele bazate pe extracte din Lemn-dulce, Trifoi-roșu, semințe de Mărar, Crețișoară, Sulfină, Păducel, Valeriană etc.
Totuși, în opinia mea, cred că ar trebui să vă orientați, în primă instanță, spre două produse complexe, care conțin principii active capabile să atenueze destul de rapid tulburările de menopauză cu care vă confruntați în prezent. Este vorba de produsul Menobrake ("Dacia Plant") și produsul Remifemin, ambele deosebit de utile oricărei femei aflate în pre- și post-menopauză. Deși efectele administrării nu se fac resimțite chiar imediat, în decursul a 2-3 săptămâni rezultatele favorabile nu vor întârzia să apară.
Ulterior, pe măsură ce starea dvs. psiho-emoțională se va îmbunătăți, putem vorbi, punctual, despre abordarea corespunzătoare a celorlalte probleme care pot apărea ca urmare a încetării activității ovariene.
Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Ce putem face pentru a stopa ciroza cu Virus C?"
(Răspuns pentru CRISTINA BĂRARIU, F. AS nr. 1028)
Pentru început, încerc să vă răspund la cea de a doua afecțiune pe care o pomeniți în scrisoarea dvs., la fel de gravă ca prima: trombocitopenia. Scăderea numărului de plachete sanguine (trombocite) poate apărea foarte des ca urmare a chimioterapiei, radioterapiei, pe parcursul tratamentului cu Interferon sau cu alte medicamente de sinteză menite să stopeze evoluția hepatitei. Acestea inhibă procesul de trombocitopoieză (de producere a trombocitelor) în măduva osoasă, celula stem hematopoietică nemaiputându-se maturiza. Afecțiunea se numește trombocitopenie și trebuie tratată cât mai urgent, deoarece sub valoarea de 80.000/mm3 - 120.000/mm3 pot apărea hemoragii la nivelul tegumentelor (purpură), sângerări prelungite în caz de traumatisme - loviri și echimoze spontane.
Pentru un tratament cât mai eficace, încercați între timp să aflați cauza distrugerii excesive a trombocitelor, eventual la un laborator de hematologie. Vă rog să reveniți sau să mă sunați și să menționați ce medicamente ia soțul pentru tratamentul hepatitei C.
Una din schemele cu efecte excepționale are în componență următoarele: Silimaryn Milk Thistle, Reishi, AHCC, Glutathione Reduced, Lactoferin, Ceai hepatic, fructe cătină plus miere, regim alimentar.
Pentru creșterea trombocitelor, sub îndrumarea unui specialist, folosiți: Dong Quai, Thimus Plus Caps, orz verde (3 lingurițe pe zi), grâu încolțit, Ganoderma Lucidum, Celule stem Olimpiq. Consumați fructe dulci, compot de pere, ceaiuri speciale antitrombocitopenice.
Multă sănătate!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutriție - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Există tratamente cu plante contra hirsutismului?"
(Răspuns pentru NICOLETA - Alexandria, F. AS nr. 1070)
Stimată doamnă,
Hirsutismul este unul din simptomele cele mai frecvente în sindromul ovarelor polichistice; alte simptome întâlnite mai pot fi: dereglări ale menstruației, infertilitate, căderea părului, obezitate.
În această situație, trebuie tratată cauza principală, și anume - chisturile ovariene și dereglarea balanței hormonale care a dus la apariția acestora. Chisturile ovariene sunt niște formațiuni apărute pe unul sau ambele ovare, iar când se înmulțesc, apare ovarul polichistic. În cele mai multe cazuri, tratamentele naturiste dau rezultate favorabile, având un efect detoxifiant, reglator hormonal, antiinflamator, de întărire a imunității și fără să producă reacții adverse, cum se întâmplă în cazul tratamentelor cu hormoni de sinteză.
Una din cauzele apariției acestei afecțiuni poate fi și alimentația, de asemenea, modul de viață, de aceea vă recomand să începeți și cu o dietă pentru detoxifiere, bazată pe multe crudități, fructe și legume proaspete, salate, sucuri naturale, cereale integrale, germeni de cereale, nuci, semințe crude de dovleac, floarea-soarelui, uleiuri presate la rece, și să reduceți consumul de dulciuri pe bază de zahăr, carne de porc și vită, lapte dulce, smântână, cașcaval sau brânză cu multă grăsime, prăjeli, mezeluri, alimente cu mulți conservanți. Optați pentru o carne slabă: pește, curcan, pui, consumată în cantități mai reduse, brânză dulce, iaurturi de casă; miere sau fructe deshidratate ca înlocuitori de zahăr. Încercați să consumați o zi pe săptămână doar fructe și legume proaspete! Consumați multe lichide: apă plată, ceaiuri de plante, sucuri naturale!
Ca tratament naturist, vă recomand o combinație eficientă de suplimente alimentare, care să vă ajute pentru eliminarea chisturilor ovariene și pentru simptomele generate de acestea. Acest tratament trebuie urmat o perioadă de minimum 3-6 luni, și cuprinde: Tonicul glandular "E-lite", Luminița-nopții + vitamina E, Elixir din fructe de soc, Vitex, Extract din mlădițe de zmeur, Extract din muguri de coacăz negru, Extract de orz verde, iar local Superforte Ovulin, câte un ovul seara, 20 zile pe lună, cu 10 zile de pauză.
Tonicul glandular "E-lite" conține miere, propolis, polen, argilă, extracte de păpădie, sânziene, muguri de stejar, amenți de salcie, lucernă, magneziu, uleiuri esențiale de salvie, lavandă, bergamotă. Produsul reglează glandele endocrine, echilibrează sistemul endocrin, reglează glanda tiroidă, ajută la menținerea echilibrului hormonal feminin, îmbunătățește libidoul, stările de pre și post-menopauză, ajută la creșterea părului, întinerește pielea prin acțiunea anti-aging.
Tonicul glandular "E-lite" este aliatul de încredere în boli ale tiroidei, disfuncții hormonale, endometrioză, dismenoree, amenoree, metroragie, ovare polichistice, hirsutism, infertilitate, fibrom uterin, mastoză fibrochistică, alopecie (căderea părului), astenie, uscăciunea pielii, tulburări metabolice, cure de slăbire.
Tonicul glandular "E-lite" se comercializează în farmaciile E-lite Nutritia din Deva și în farmaciile partenere din țară. Pentru relații și comenzi vă rugăm să ne contactați.