Plantă cu puteri magice de vindecare, secretul ei este alantoina, o substanță cu proprietăți antitumorale și anticancerigene, ale cărei virtuți vindecătoare au fost elucidate prin experiențe de laborator.
Recoltarea: rădăcinile se recoltează, toamna, în octombrie și noiembrie, sau la sfârșitul iernii și începutul primăverii, în lunile februarie-martie-aprilie. (Acum, în intervalul cuprins între lunile ianuarie și martie, rădăcinile secretă maximum de alantoină.) Frunzele și florile se recoltează în timpul înfloririi (mai-august), pe timp frumos, după ora 10.00, când planta secretă maximum de principii active.
Preparate din Tătăneasă
Pulberea de Tătăneasă
Rădăcinile uscate se macină fin, cu râșnița de cafea; dacă mai rămân bucăți nemăcinate, se face o cernere. În principiu, doza la adulți este de o linguriță de 3 ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă vreme de 10-15 minute, apoi se înghite cu puțină apă. La copii între 2 și 12 ani, doza se înjumătățește, iar la copii sub 2 ani, se aduce la o treime.
Maceratul la rece
La o cană de apă, se pun 2 lingurițe de rădăcină de Tătăneasă, măcinată cu râșnița electrică de cafea. Se lasă 8-10 ore la macerat, după care se filtrează. Se obține un lichid ușor vâscos, puternic emolient, cu efecte cicatrizante și calmante gastrice, dar și expectorante, deosebite. Se beau 2-3 căni de macerat la rece pe zi, de obicei pe stomacul gol.
Decoctul de Tătăneasă
Se fierb 2 lingurițe de pulbere de Tătăneasă într-o jumătate de litru de apă (două căni) timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească și apoi se filtrează. Se amestecă jumătate de litru de decoct astfel obținut cu încă jumătate de litru de macerat la rece. Preparatul obținut se bea în 3-4 reprize zilnic, pe stomacul gol.
Tinctura de Tătăneasă
Se pun 20 linguri rase de pulbere de Tătăneasă (obținută prin măcinare cu râșnița electrică de cafea) într-un vas; se adaugă apoi alcool de 75° (3 părți alcool alimentar 96° și o parte apă), atât cât să cuprindă pulberea și să rămână o peliculă de alcool de 4-5 cm deasupra. Se lasă la macerat vreme de 10 zile, apoi se stoarce și se filtrează. Se ține în sticluțe mici, închise la culoare. (Preparatul poate fi cumpărat și în magazinele naturiste, sub licența "Dacia Plant" Sebeș, Alba.)
Extractul fluid de Tătăneasă
Din tinctura astfel obținută se pun într-o farfurioară curată 4-5 lingurițe și se lasă vreme de 4-6 ore la evaporat, până când volumul scade de circa trei ori. Se obține o pastă închisă la culoare și foarte vâscoasă, cu efecte antitumorale și cicatrizante cu totul deosebite.
Tratamente interne
* Cancer - Tătăneasa este un adjuvant prețios pentru mai multe forme de cancer, fiind folosită intern, drept remediu principal în vindecarea spectaculoasă a unor cazuri de cancer la intestin, prostată, stomac. Se administrează decoctul, 1 - 1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, în 3-4 reprize, din care una obligatoriu dimineața, la sculare, înainte de a mânca sau a consuma altceva. În tratamentul cu Tătăneasă al cancerului este strict interzis consumul de carne, zahăr, alimente cu conservanți, prăjeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% crudități. Se fac cure lungi: de la 6 luni, la doi ani. Același tratament este valabil pentru cancer la ficat, fibrom uterin, polipi stomacali.
* Gastrită hiperacidă și ulcer - se combină pulberea de Tătăneasă în părți egale cu pulbere de flori de tei. Se ia o linguriță din acest amestec, de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă 15 minute, după care se înghite cu puțină apă.
Tratamente externe
* Cancerul de piele - Se aplică extract fluid de Tătăneasă de trei ori pe zi, pe locul afectat. Pentru a spori aderența pe țesutul tratat, se adaugă în extract, înainte de aplicare, 10-20 de picături de tinctură de propolis. Extractul fluid se întinde cu o bucățică de vată pe toată suprafața, care anterior a fost curățată cu apă fiartă și răcită sau cu apă de tărâțe (obținută prin macerarea a două linguri de tărâțe proaspete într-un pahar de apă, 4-5 ore).
* Alunițele care tind să se transforme în formațiuni tumorale. Se amestecă tinctura de Tătăneasă cu tinctura de rostopască (o găsiți în comerț, preparat "Dacia Plant") și se evaporă după metoda descrisă la obținerea extractului fluid. Se fac aplicații pe locul afectat, de patru ori pe zi, apoi se lasă să se usuce fără bandaj, în aer liber (locul să nu fie acoperit de îmbrăcăminte) măcar 20 de minute (de preferat ar fi 1-2 ore). Aceste formațiuni dispar în 2-4 săptămâni.
* Entorse, luxații, fracturi - pe entorse și luxații se aplică comprese cu tinctură de Tătăneasă sau se face un masaj foarte ușor, cu extract fluid de Tătăneasă. Pe fracturile care se consolidează cu întârziere, se aplică extract fluid, de două ori pe zi.
* Răni pe colul uterin - se pune decoctul de Tătăneasă în irigator și se fac spălături zilnice, timp de două săptămâni. După introducerea decoctului, bazinul se ține mai ridicat decât trunchiul, așa încât lichidul să ajungă în profunzime. O altă metodă de tratament este combinarea în proporții egale a tincturii de Tătăneasă, de coada-șoricelului (se găsește în comerț) și de propolis, și evaporarea lor după metoda descrisă la obținerea extractului fluid. Se iau cu o seringă fără ac 5-8 ml din acest extract și se introduc în vagin, după care vreme de 15 minute, faceți lumânarea, cu picioarele sprijinite pe un perete (statul pe umeri cu spatele ridicat, de la orele de gimnastică) sau în altă poziție cu bazinul ridicat. Tratamentul se face de una-două ori pe zi, durează două săptămâni și este foarte eficient.
* Hemoroizi - se aplică extract fluid de două ori pe zi pe zonele afectate. Suplimentar, se fac clisme cu 200 ml de decoct de Tătăneasă - o dată la trei zile (cel puțin). Se folosesc plante laxative și se introduc crudități în alimentație, pentru mărirea tranzitului intestinal. În locul extractului fluid, se pot folosi cu succes și unguentele de Tătăneasă din comerț: unguentul cu Tătăneasă de la "PlantExtrakt" Cluj, crema Hebe Radex de la "Plantavorel" Piatra-Neamț etc.
* Arsuri de gravitate mică, răni vechi ori care se vindecă greu, cicatrice inestetice - se tratează eficient, prin pensulări făcute de două ori pe zi pe locul afectat cu tinctură sau, când nu este suportat alcoolul, cu extract fluid.