Crăiasa rădăcinilor: TĂTĂNEASA (Symphytum officinale)

Ilie Tudor
- Se recomandă în cancer de intestine, stomac și prostată, ulcer, cancer de piele, luxații, fracturi, arsuri și hemoroizi -

Plantă cu puteri magice de vindecare, secretul ei este alantoina, o substanță cu proprietăți antitumorale și anticancerigene, ale cărei virtuți vindecătoare au fost elucidate prin experiențe de laborator.
Recoltarea: rădăcinile se recoltează, toam­na, în octombrie și noiem­brie, sau la sfârșitul iernii și înce­putul primăverii, în lunile februarie-martie-apri­lie. (Acum, în intervalul cuprins între lunile ianuarie și martie, rădăcinile secretă ma­ximum de alantoină.) Frun­zele și florile se recoltează în timpul înfloririi (mai-august), pe timp frumos, după ora 10.00, când planta secretă maximum de prin­cipii active.

Preparate din Tătăneasă

Pulberea de Tătăneasă
Rădăcinile uscate se macină fin, cu râșnița de ca­fea; dacă mai rămân bucăți nemăcinate, se face o cer­nere. În princi­piu, doza la adulți este de o linguriță de 3 ori pe zi. Pulberea se ține sub limbă vre­me de 10-15 minute, apoi se înghite cu puțină apă. La copii între 2 și 12 ani, doza se înjumătățește, iar la copii sub 2 ani, se aduce la o treime.

Maceratul la rece
La o cană de apă, se pun 2 lingurițe de rădăcină de Tătăneasă, măcinată cu râșnița electrică de cafea. Se lasă 8-10 ore la macerat, după care se filtrează. Se obține un lichid ușor vâscos, puternic emolient, cu efecte cicatrizante și cal­man­te gastrice, dar și expec­torante, deo­sebite. Se beau 2-3 căni de macerat la rece pe zi, de obicei pe stomacul gol.

Decoctul de Tătăneasă
Se fierb 2 lingurițe de pulbere de Tătăneasă într-o jumătate de litru de apă (două căni) timp de 5 minute, după care se lasă să se răceas­că și apoi se filtrează. Se amestecă ju­mă­tate de litru de decoct astfel obținut cu încă jumătate de litru de ma­cerat la rece. Prepa­ratul obținut se bea în 3-4 reprize zil­nic, pe stomacul gol.

Tinctura de Tătăneasă
Se pun 20 linguri rase de pulbere de Tătăneasă (obținută prin măcinare cu râșnița electrică de cafea) într-un vas; se adaugă apoi alcool de 75° (3 părți alcool alimentar 96° și o parte apă), atât cât să cuprindă pulberea și să rămână o peliculă de alcool de 4-5 cm dea­supra. Se lasă la macerat vreme de 10 zile, apoi se stoar­ce și se filtrează. Se ține în sticluțe mici, în­chise la culoare. (Preparatul poate fi cum­părat și în maga­zi­nele naturiste, sub licența "Dacia Plant" Sebeș, Alba.)

Extractul fluid de Tătăneasă
Din tinctura astfel obți­nută se pun într-o farfu­ri­oară curată 4-5 lingurițe și se lasă vreme de 4-6 ore la evaporat, până când volumul scade de circa trei ori. Se obține o pastă închisă la culoare și foar­te vâscoasă, cu efecte an­ti­tu­morale și cicatrizante cu totul deosebite.

Tratamente interne

* Cancer - Tătăneasa este un adjuvant prețios pentru mai multe forme de cancer, fiind folosită in­tern, drept remediu principal în vindecarea spectacu­loasă a unor cazuri de cancer la intestin, prostată, stomac. Se administrează decoctul, 1 - 1,5 litri pe zi, pe stomacul gol, în 3-4 reprize, din care una obliga­toriu dimineața, la scu­lare, înainte de a mânca sau a con­suma altceva. În tratamentul cu Tătăneasă al can­ce­rului este strict interzis consumul de carne, zahăr, alimente cu conservanți, prăjeli. Regimul alimentar va fi compus din minimum 50% crudități. Se fac cure lungi: de la 6 luni, la doi ani. Același tra­tament este valabil pentru cancer la ficat, fibrom uterin, polipi stomacali.
* Gastrită hiperacidă și ulcer - se com­bină pulberea de Tătăneasă în părți egale cu pulbere de flori de tei. Se ia o linguriță din acest amestec, de pa­tru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub lim­bă 15 minute, după care se înghite cu puțină apă.

Tratamente externe

* Cancerul de piele - Se aplică extract fluid de Tătăneasă de trei ori pe zi, pe locul afectat. Pentru a spori aderența pe țesutul tratat, se adaugă în extract, înainte de aplicare, 10-20 de picături de tinctură de pro­polis. Extractul fluid se întinde cu o bucățică de vată pe toată suprafața, care anterior a fost curățată cu apă fiartă și răcită sau cu apă de tărâțe (obținută prin macerarea a două linguri de tărâțe proaspete într-un pahar de apă, 4-5 ore).
* Alunițele care tind să se trans­forme în formațiuni tumo­rale. Se amestecă tinctura de Tătăneasă cu tinctura de rosto­pască (o găsiți în co­merț, pre­parat "Dacia Plant") și se eva­poră după me­to­da descrisă la obținerea extractului fluid. Se fac apli­cații pe locul afectat, de patru ori pe zi, apoi se lasă să se usuce fără bandaj, în aer liber (locul să nu fie aco­perit de îmbră­căminte) măcar 20 de minute (de pre­ferat ar fi 1-2 ore). Aceste formațiuni dispar în 2-4 săptămâni.
* Entorse, luxații, fracturi - pe en­torse și luxații se aplică comprese cu tinctură de Tătăneasă sau se face un masaj foarte ușor, cu extract fluid de Tătăneasă. Pe fracturile care se consolidează cu întârziere, se aplică extract fluid, de două ori pe zi.
* Răni pe colul uterin - se pune decoc­tul de Tătăneasă în iriga­tor și se fac spălă­turi zilnice, timp de două săp­tă­­mâni. După intro­ducerea de­coc­tu­lui, bazinul se ține mai ridi­cat de­cât trunchiul, așa încât lichi­dul să ajungă în pro­fun­zime. O altă metodă de tratament este com­bi­narea în proporții egale a tincturii de Tătăneasă, de coada-șoricelului (se găsește în comerț) și de propolis, și eva­porarea lor du­pă metoda descrisă la obținerea extractului fluid. Se iau cu o seringă fără ac 5-8 ml din acest extract și se introduc în vagin, după care vre­me de 15 minute, fa­ceți lu­mânarea, cu picioarele spri­jinite pe un perete (statul pe umeri cu spatele ridi­cat, de la orele de gim­nastică) sau în altă poziție cu bazi­nul ridicat. Trata­mentul se face de una-două ori pe zi, durează două săptămâni și este foarte eficient.
* Hemoroizi - se aplică extract fluid de două ori pe zi pe zonele afectate. Su­pli­mentar, se fac clisme cu 200 ml de de­coct de Tătăneasă - o dată la trei zile (cel puțin). Se folosesc plante laxative și se introduc cru­dități în alimentație, pentru mărirea tranzitului intes­tinal. În locul extractului fluid, se pot folosi cu succes și unguentele de Tătăneasă din comerț: un­guentul cu Tătăneasă de la "Plant­Extrakt" Cluj, cre­ma Hebe Ra­dex de la "Plan­ta­vorel" Piatra-Neamț etc.
* Arsuri de gravitate mică, răni vechi ori care se vindecă greu, cicatrice inestetice - se tratează eficient, prin pensu­lări făcute de două ori pe zi pe locul afectat cu tinctură sau, când nu este su­portat alcoolul, cu extract fluid.