ZODIACUL LUNII FEBRUARIE

Tana Rosca
Raporturile de putere se redefinesc în continuare, ducând la schimbarea unor situații care implică bani, prestigiu sau nivelul de cunoștințe. Cum conflictele pot fi puternice, este de dorit să avem aliați, deci n-ar trebui să ezităm să cerem sprijinul celor care ne pot fi de folos, pentru a restabili echilibrul. Trebuie să fim atenți să respectăm prevederile legale în tot ceea ce întreprindem. Pe de altă parte, vă puteți aștepta la noi afaceri ori noi relații, care vor fi clădite mai temeinic decât cele dinainte, pentru că vin după ce am apucat să ne dăm sea­ma de greșeli comise în trecut. Planeta comunicării Mercur intră în mișcare retrogradă pe 7, încurcându-i mai întâi în vorbire pe Pești, iar din 14 pe Vărsători. Un proiect nou, original, poate fi început cu succes în jurul da­tei de 15, ori poate fi vorba despre reactualizarea unei idei ce exista mai demult. Gafele în comunicare pot fi costisitoare, în jurul datei de 19, și ne pot afecta atât cariera, cât și relațiile sociale. Tensiunile, care culminează pe 28, ca urmare a înfruntării între Jupiter și Uranus, pot - fie să ne schimbe în bine perspectiva asupra lumii, fie să ne oblige să adoptăm o atitudine radicală, independentă și egoistă, care ne poate costa mai târziu.

BERBEC
21 martie - 20 aprilie

Schimbări

O schimbare se impune cu nece­si­tate în viața dvs. Simțiți asta de multă vreme, dar încă nu vă e prea clar încotro s-o apucați. Și de câte ori vă decideți s-o luați într-o direcție, in­ter­vine parcă o forță misterioasă care schim­bă macazul. Ceva complet nepre­văzut, ce se întâmplă în jurul datei de 26, poate servi drept indicator al desti­nu­lui. Pentru aceia dintre dvs. care și-au exersat răbdarea și s-au învățat să ac­cepte niște restricții, dictate de factori greu sau imposibil de controlat, poate fi vorba despre o intervenție fericită a destinului. În schimb, acelora dintre dvs. care au fost întruna nemulțumiți și revoltați, Jupiter și Uranus vin să vă arate că trebuie să vă schimbați abor­darea. Cei din familie ori rudele dvs. prin alianță pot juca un rol important în aceste schimbări.
BANI: Mercur retrograd din 6 poate aduce riscuri până pe 14, în sensul că, dacă nu sunteți atenți, puteți fi atrași într-o afacere cu tot felul de dedesubturi.
CARIERĂ: O promovare poate să depindă de felul în care ați știut să lucrați în armonie cu șefii și cu cei cu care ați făcut echipă. Dușmă­niile mocnite vă pot însă ține pe loc, între 7 și 14.
DRAGOSTE: Mulți dintre dvs. sunt nemulțumiți de viața de cu­plu, deși acolo nu s-a schimbat ni­mic. Dacă vă analizați cu onestitate (ceea ce puteți) veți ajunge la con­cluzia că dvs. sunteți cei care s-au schimbat.
SĂNĂTATE: Somnul e greu și neo­dihnitor după 6 fe­brua­rie, și re­flexele dvs. pot fi încetinite.

TAUR
21 aprilie - 20 mai

Cer senin

Încă din primele zi­le ale acestei luni se produce o înseninare, o abordare mai fi­lo­zofică a greutăților exis­tenței, care v-a lipsit în ultimele săp­tămâni. Anu­mi­te piedici, privind că­lă­toriile sau stu­dii­le, pot fi depășite. În ace­lași timp, apar noi ocazii de-a vă con­solida bunul re­nume. Mercur re­tro­grad vă încurcă pri­eteniile și relațiile so­ciale în general, fie că vă face să în­târ­ziați la eveni­men­te la care acest lu­cru se penalizează ori mă­car se con­ta­bilizează, fie că vă face să spuneți ceva ne­po­trivit. V-am reco­man­da deci să fiți mai taciturni, între 7 și 14. În primele trei zile ale lunii ar fi de pre­ferat să nu vă suiți la volan.
BANI: Persoanele din străinătate cu care ați inițiat contacte de afaceri, contacte care, dintr-o cauză sau alta, nu s-au finalizat, pot reveni, înce­pând cu data de 2, asupra proiectelor schițate. Dar dacă este să semnați ceva, ar fi bine să o faceți până pe data de 6, inclusiv.
CARIERĂ: Atâta timp cât respectați autoritatea șefilor, acti­vi­ta­tea dvs. va fi remarcată în sens po­zitiv. Începând din 14 însă, e posibil să apară tulburări în comunicare, din pri­cina lui Mercur retrograd.
DRAGOSTE: Preocupările profesio­nale pot interfera cu re­lația de cuplu, în special pe 11 și în jurul datei de 19, zile în care n-ar fi cazul să descărcați problemele de serviciu în cârca partenerului dvs.
SĂNĂTATE: Primele și ultimele zi­le ale lunii se vor dove­di solicitante pentru starea dvs. fizică prin insomnii, circulație deficitară și probleme urogenitale.

GEMENI
21 mai - 21 iunie

Frânați de Mercur

Aceia dintre dvs. care doresc să călătorească sau să se re­mar­ce într-un domeniu de studiu ar tre­bui să se grăbească s-o facă în pri­ma ju­mă­tate a lunii, asta pen­tru că Mercur retrograd îi îm­piedică s-o facă în cea de-a do­ua. Pa­ra­doxal, chiar ziua care mar­chea­ză mijlocul lunii, res­pec­tiv cea de 14, este cea mai po­trivită pentru examene și că­lătorii. În primele și în ulti­mele zile ale lunii n-ar trebui să a­mes­tecați sub nicio formă pri­etenia și banii, căci există riscul să pierdeți una, alta sau amândouă.
BANI: Dacă prietenii vă dau nis­caiva ponturi cu pri­vi­re la un potențial câștig ușor, nu este nea­pă­rat necesar să le puneți în practică deoarece, mai ales la în­ceputul lunii, puteți ajunge să pierdeți su­me nu toc­mai nesemnificative. Șan­sele se arată mai degrabă în ulti­mele zile de fe­brua­rie.
CARIERĂ: Ar fi de preferat să nu dați curs nevoii de a co­munica insistent cu șefii între 7 și 14. Evitați mai ales să aduceți în dis­cuție chestiuni minore din viața dvs., acestea pot de­veni deran­jante. Dacă tra­ver­sați cu bine acest interval, cariera vă poate lua avânt începând din 18.
DRAGOSTE: Mijlocul lu­nii vă poate prin­de într-o dispoziție pa­sio­nală, de cuceritor, în care nu prea aveți răbdare de fă­cut curte și ținut de mână.
SĂNĂTATE: Afecțiunile cronice vă pot crea mai multe probleme ca de obicei în jurul zilelor de 11 și de 19, în special în cazul bolilor reumatismale, de piele și de dentiție.

RAC
22 iunie - 22 iulie

Multe piedici

Optimismul și răbdarea vă sunt puse la încercare, atât la în­cepu­tul lunii, cât și la sfârșitul aces­teia. În primele zile ale lui februarie puteți reacționa cu iritare față de persoanele apropiate care, oricât le-ați da, parcă se în­căpățânează să vrea mereu mai mult, iar pe fi­nal de lună, obli­gația de a men­ține anumite stan­darde sociale se poate do­ve­di extrem de obosi­toa­re. Călă­to­riile lungi pot fi însoțite de încurcături, întârzieri sau ne­în­țelegeri verbale, între 7 și 14, pe­­rioadă prea puțin indicată pentru a porni la drum sau pentru a susține examene. Contextul este mult mai fa­vo­rabil pen­tru aceste activități înce­pând din data de 19.
BANI: Afacerile și investițiile se derulează într-un ritm alert și într-o manieră creativă, până pe 13. În restul lunii, însă, Mercur retrograd se pronunță în defavoarea semnării contractelor.
CARIERĂ: Vă vine greu să țineți pasul cu frecventele schimbări ale ideilor șefilor. Aceste dificultăți se accentueză începând cu data de 17, iar probabilitatea unei izbucniri e maximă pe 19.
DRAGOSTE: Dacă sun­teți într-o relație stabilă, nevoia de a conveni asupra unor limite poate de­veni imperioasă la în­ceputul lunii. Dar dacă apucați să le stabiliți, ți­ne­ți-vă de ele, chiar dacă par­tenerul începe să vă ca­u­te în coarne. În relațiile de iubire tre­buie depășite dificultățile inerente zi­lelor de 11 și 19, când disputele pot por­ni de la bani sau resurse comune.
SĂNĂTATE: Sensibilitatea față de răceli este crescută du­­pă 7.

LEU
23 iulie - 22 august

Agendă plină

Ritmul vieții dvs. cotidiene este unul alert, iar agenda dvs. poate da pe de lături, cu întâlniri de tot fe­lul. 15 și 16 se anunță zilele cele mai interesante. Fiți însă pru­denți în trafic, chiar dacă ris­cu­rile rămân în registrul minor. La drum nu v-am sfă­tui să por­niți, în special dacă vi­zați o călă­torie în străinătate, în cea de-a doua jumătate a lunii. Se pot întâmpla lucruri neprevăzute, care să țină de starea vremii sau de docu­men­te necesare pe parcursul călă­to­riei. Relațiile cu persoanele vârstni­ce din familia dvs. pot deveni con­flic­tuale în jurul zilelor de 11 și de 19.
BANI: Grăbiți-vă să negociați și să semnați în chestiuni legate de bani înainte de data de 7. Ulterior, vi­gi­lența dvs. este scăzută și, până pe 14, pu­teți semna contracte defectuoase sau care să vă descurajeze într-un fel sau altul.
CARIERĂ: Relațiile cu colegii și colaboratorii dvs. sunt mai importante pentru cariera dvs., luna aceasta, decât cele cu șefii. Încercați să vă exercitați puterea cu cât mai puțină ostentație, pentru că altfel per­soanele in­fluente care vă sus­țin dis­cret vor fi nevoite să re­strân­gă activitățile de­puse în favoa­rea dvs.
DRAGOSTE: Partenerul este prezent și activ în viața de cuplu până pe 19, dar, din păcate, din 14 începând pot să apară rateuri în comunicare. Încercați să vă păstrați cumpătul dacă partenerul în­cepe să sară de la o idee la alta sau în­cepe să vă bombar­deze cu concepții ex­centrice.
SĂNĂTATE: Sunteți predispuși la infecții ale sistemului uro­genital, mai ales la început de lună.

FECIOARĂ
23 august - 22 septembrie

Surse de venit

Ceea ce se vehiculează despre persoanele importante, în cer­curile sociale pe care dvs. le frec­ven­tați, poate fi în mare măsură exagerat. Există, probabil, un sâmbure de ade­văr, dar ar fi bine să porniți de la pre­miza că cei care relatează aceste po­vești le conferă valențe dispro­por­țio­nate. Deci nu vă bazați pe aceste in­formații, mai ales la început de lu­nă. Pe 11 și pe 19 ar fi riscant să con­du­ceți. Nu e vorba că dvs. nu ați con­du­ce prudent, ci despre situații ne­pre­văzute în care vă puteți trezi prinși.
BANI: Investiți multă ener­gie pentru a găsi noi sur­se de venit. Intervalul 14-16 poa­te fi unul potrivit pentru a găsi o soluție ori­gi­nală sau ca ceva nou să se iveas­că într-o manieră neprevăzută. În afaceri n-ar fi însă de dorit să vă lan­sați către sfârșitul lunii.
CARIERĂ: Con­du­ceți co­labora­to­rii cu au­­toritate și crea­ti­vi­ta­te, până pe 13, dar mai apoi Mercur re­trograd poate pro­vo­ca scurt­cir­cuite în trans­miterea in­forma­ții­lor.
DRAGOSTE: În cu­plu dom­­nește o comu­ni­care plăcută în pri­mele șase zile ale lunii, dar între 7 și 14 lucrurile devin încâlcite și ener­van­te. Poveștile de amor sunt deo­po­trivă com­plicate și complexe, aproape tele­novelistice, la începutul lunii. Un res­piro apare în jurul datei de 26.
SĂNĂTATE: Aritmii cardiace sunt posibile mai ales în jurul datei de 11, în timp ce umerii și aparatul respirator superior pot crea probleme în preajma zilei de 19.

BALANȚĂ
23 septembrie ­- 22 octombrie

Energie marțiană

În februarie, micul malefic Marte vă traversează zodia în mișcare directă, situație care se va schimba din 2 martie. Profitați de acest interval când Marte vă înzestrează cu suficientă energie pentru a lua decizii ce necesită multă fermitate. Dacă sunt situații sau relații în care n-ați îndrăznit să vă faceți cunoscut punctul de vedere și să trasați niște limite, acuma puteți s-o faceți. 15 și 16 sunt zilele cele mai potrivite în acest sens. Excepția o constituie relațiile de familie, unde de dvs. depinde să păstrați echilibrul, prin demersuri diplomatice, către sfârșitul lunii, când unele tensiuni care s-au manifestat la finele anului trecut pot ieși din nou la suprafață.
BANI: Fiți circumspecți în privința contractelor pe termen lung, care au fost reînnoite, dar supuse unor schimbări. Citiți-le cu mare atenție mai ales pe cele ce vi se dau la semnat pe final de lună.
CARIERĂ: În cea de-a doua jumătate a lunii se poate să vă pierdeți răbdarea cu șefii, care, după părerea dvs., nu vă recunosc meritele. Aveți însă grijă să nu vi se observe iritarea.
DRAGOSTE: Problemele profesionale vă pot afec­ta în mod semnificativ viața de cuplu, în cea de-a doua parte a lunii. În relațiile mai noi însă, armonia domnește mai toată luna, cu ex­cepția zilelor de 11 și 19.
SĂNĂTATE: Între 6 și 14, intestinele dvs. sunt iritabile, iar labele picioarelor, mai sen­sibile ca de obicei.

SCORPION
23 octombrie - 22 noiembrie

Exces de energie

Aveți multă treabă cu familia în februarie, căci sunt subiecte care au fost discutate, dar nu clarificate îndeajuns. Deci, dacă cei de acasă des­chid subiecte legate de trecut, chiar mai puțin plă­cute, începând cu data de 14, nu încercați să le evi­tați. Dați-le curs, pentru că dacă le abordați cu se­rio­zitate acum, ele vor fi probabil rezolvate o dată pen­tru totdeauna sau măcar încetează să vă mai de­ran­jeze dacă reapar în conversație. E posibil să simțiți mâna destinului intervenind cu mai multă fermitate în viața dvs., deoarece tranzitul Nodului Nord (sensul vieții) prin zodia dvs. se apropie de sfâr­șit și e nevoie să vă găsiți direcția. Mai aveți timp să vă conformați sem­ne­lor pe care le primiți până pe 23 mar­tie.
BANI: Chiar și aceia dintre dvs. că­rora nu le lipsesc nici ve­niturile, nici rezervele, pot trece prin momente în care se simt strâmtorați, începând cu data de 17.
CARIERĂ: Vă vine greu să vă poziționați corect față de colaboratorii dvs. Sunt sem­na­le pe care le treceți cu vederea sau unele pe care le interpretați greșit. Aceste scăpări ar putea să vă coste, între 7 și 14.
DRAGOSTE: Există riscul să vă dovediți prea ri­gizi față de partener, mai ales în jurul lui 11 și 19, mai ales dacă vine vorba de schim­bări făcute în casă sau de felul în care ar trebui să abordați relațiile de familie.
SĂNĂTATE: Excesul de energie se cere con­su­mat, ca să nu se transforme în ener­gie nervoasă sau în dureri de cap.

SĂGETĂTOR
23 noiembrie - 20 decembrie

Atenție la șefi!

Sunteți preocupați de ches­tiuni familiale și cas­nice la început de lună. În­tre 7 și 14 ar fi bine să vă apu­cați de reparații sau de treburi casnice, dintre care unele se pot dovedi destul de încâlcite. Discuțiile cu familia pot avea ca temă probleme care nu au fost duse la bun sfârșit în urmă cu aproximativ trei luni. La mijlocul lunii, relațiile sociale stau în centrul preo­­cupărilor dvs. Este posibil să inițiati un eve­niment social sau o acțiune de grup, care vă reușește cel mai bine dacă o programați pe 15 sau pe 16, când puteți înrola în ajutorul dvs. cei mai mulți prieteni.
BANI: Începutul de lună vă poate găsi într-un im­pas financiar. Scenariul cel mai proba­bil e că aveți un plan, poate aveți și pe cineva dispus să-l finanțeze sau cel puțin să avanseze niște bani, doar că, în forma actuală, proiectul dvs. nu e destul de convingător, mai trebuie lucrat la detalii.
CARIERĂ: Unul dintre șefi, care vă urmărește din umbră evoluția, vă cam pândește greșelile, iar riscul ca dvs. să le comiteți este crescut în jurul datelor de 11, respectiv 19. Pentru a le evita fiți atenți la detalii și verificați ce ați lucrat.
DRAGOSTE: Din 17 încolo, neașteptatul intră în viața dvs. Banii pot juca un rol în unele schimbări ori poate fi vorba de faptul că dvs. sunteți cei care-și modifică, brusc, scara de valori.
SĂNĂTATE: Afecțiunile cronice se pot ameliora, dacă au fost tratate cu seriozitate, dar în jurul datei de 26 vă puteți aștepta la probleme privind oasele, dinții și pielea.

CAPRICORN
21 decembrie ­- 19 ianuarie

Sub presiune

Începutul de lună vine cu pre­­siunea de-a lua decizii im­­portante. Într-adevăr, sunt de­ci­zii care se cer luate, dar aveți grijă să nu le luați în ur­­­ma unor presiuni ex­terne. Gândiți-vă cine are inte­re­sul să exercite acele pre­siuni și ce ați avea de pier­dut da­că cedați. Încer­cați să rămâneți pe poziții, dar nu de unii singuri. Cre­ați-vă aliați și apoi puteți să vă con­­fruntați rivalii. Dacă nu vă lăsați păcăliți și nici in­timidați, puteți ajun­ge să fiți repuși în drepturi în­tr-o situație în care ați tot cedat. Dar dacă ați încercat să câștigați cu mij­loace incorecte, acum probabil veți pierde avantajul câștigat. Relațiile de rudenie se pot înăspri din nou, în cea de-a doua parte a lunii. Nu lăsați rudele prin ali­anță să se amestece. Deși pot fi pline de intenții bune, intervențiile lor pot fi lipsite de tact.
BANI: Lăsați să treacă o zi-două de la începutul lunii, înainte de-a încerca o nouă relație de aso­ciere. Revenirea în mișcare directă a planetei Ve­nus, patroana banilor, în semnul dvs., vă e de folos în acest sens, conferindu-vă o abordare realistă și echi­­librată.
CARIERĂ: Îndemnați de energicul Marte, doriți să urcați cât mai rapid pe scara ie­rar­hică. Ocazia de-a face un salt se prezintă la mijlocul lui februarie.
DRAGOSTE: Și în cuplu se cere redefinită auto­ri­tatea, iar pentru a ajunge la un rezul­tat acceptabil pentru ambele părți, ar trebui să aștep­tați până după 3.
SĂNĂTATE: Vă mențineți în parametrii obișnuiți.

VĂRSĂTOR
20 ianuarie - 18 februarie

Parțial înnorat

Începeți luna plini de ener­gie, cu bateriile umplute de Soarele care vă tra­versează zo­dia, dar la mijlocul lunii situația începe să se schimbe. Aceasta se întâmplă după data de 13, când Mercur intră în semnul dvs. pentru a doua oară anul acesta, dar în mișcare retrogradă. Până la sfâr­șitul lunii ar fi deci de preferat să fiți zgârciți cu vor­bele și să reluați comunicarea întreruptă cu per­soane cu care ați avut de-a face în urmă cu trei luni. O idee bună ar fi și să verificați în ce măsură a fost eficient schimbul de informații de atunci. În ultimele zile ale lunii apare un pericol de accidente, deci v-am sfătui să conduceți cu grijă. Pe 26 ar fi cel mai bine dacă nu v-ați urca deloc la volan și dacă v-ați deplasa cât mai puțin.
BANI: Tranzacțiile financiare sau semnarea do­cumentelor privitoare la bani sunt favori­zate până pe 6. În schimb, în intervalul 7-14 ar trebui să vă feriți de activități legate de bani, căci acestea sunt afectate de mersul retrograd al lui Mercur.
CARIERĂ: Vă țineți bine pe poziții, dar puteți fi prea inflexibili în jurul zilelor de 11 și 19. Sau șefii dvs. sunt cei care vă resping ideile, pentru că sunt prea conservatori ca să aprecieze va­loa­rea ideilor dvs. noi.
DRAGOSTE: Încercați să dinamizați relația de cuplu, ceea ce vă reușește, până pe 13, când comunicarea începe să se deterioreze.
SĂNĂTATE: Febra poate fi un semn de infecție, în special dacă apare în jurul datei de 26, când și ficatul poate pune probleme.

PEȘTI
19 februarie - 20 martie

Ușor confuzi

De-abia prindeți avânt pe comunicare, cu Mercur în zodia dvs., când acesta intră în mișcare retrogradă, pe 7. Par­tea bună e că stă în zo­dia dvs. doar până pe 14, deci nu aveți decât o săp­tămână, în care e necesar să vă supravegheați cu aten­ție cuvintele și să trebuiască să vă asigurați că nu vă încurcați în idei și nu vă ex­primați confuz. Soarele in­tră în sem­nul dvs. zodiacal pe 18, anul acesta, deci vă putem ura "La mulți ani!". El vă va ajuta să fiți mai încre­zători și mai adunați, mai puțin pe 5, când conjuncția sa cu Neptun vă în­clină către visare cu ochii deschiși, dar vă poate transpune și în stări de maximă inspirație artistică. Să nu vă fie lene să vă notați aceste idei.
BANI: Luna februarie nu întrunește energiile care v-ar fi de folos în dobândirea unor su­me suplimentare. Dimpotrivă, cea de-a doua parte a lu­nii se poate dovedi de-a dreptul păguboasă. Ziua de 26 prezintă riscurile cele mai mari, în acest sens.
CARIERĂ: Încercați să fiți pe fază cu privire la ceea ce se vorbește despre dvs. la ser­vi­ciu, începând cu data de 13. Greu de presupus că veți afla cine a pus bârfele în circulație, dar măcar pu­teți arăta că sunt false.
DRAGOSTE: Dacă vă apucați să jucați sau să chel­tuiți mulți bani pe distracții, se pot ivi tensiuni în relație, în a doua jumătate a lunii, care riscă să culmineze pe 26.
SĂNĂTATE: Ciclul veghe-somn nu e ce ar trebui să fie, în cea de-a doua jumătate a lunii, iar circulația periferică poate deveni defec­tu­oasă, cu începere din 13.