SCRISORI DE LA CITITORI - Proba rupturii (F. AS nr. 1100)

Cititor Formula AS
- După zece ani de căsătorie, o femeie este supusă unei încercări dureroase și umilitoare: soțul ei întreține o relație adulteră cu o "prietenă" care locuiește sub același acoperiș -

"Nu trebuia să-i aduci în casă ispita"

Dragă Lavinia,
Am decoperit în tine un om bun. Prin­tre cuvintele destăinuirii tale se re­varsă un șuvoi de energie pozitivă, chiar dacă relatezi un episod dureros al vieții tale. După zece ani de căsătorie, te văd o femeie matură, cu experiență de viață, un om realizat profesional și material. Ambientul familiei a fost unul liniștit, soțul tău Valentin s-a do­vedit a fi un bărbat deschis la minte, cu care puteai discuta orice, chiar și despre "înfiorări la o nouă atingere străină". Ești gene­roa­să, blândă, pre­țuiești oamenii, îți res­pecți prietenii și le sari în ajutor. N-ai fi meritat să tră­iești ceea ce s-a întâmplat! Pare de-a dreptul neverosimil cum de ai fost atât de neprevăzătoare, atât de im­pru­dentă, atât de încrezătoare, încât să inviți, să primești, să găzduiești, să ac­cepți în casa ta o ispită (Marieta), un fel de cal troian modern pentru fa­milia voas­tră. Cred că știi ce este o ispită. Un îndemn spre rău, spre ade­menire. Nu te-ai gân­dit la consecințe și l-ai supus pe soțul tău unei grele și ne­meritate expe­riențe; i-ai testat iubi­rea, răbdarea, cre­din­ța, l-ai împins spre păcat. Este foarte greu să reziști ispitelor, tentațiilor mai ales, dacă le ai în preajmă, aduse pe ta­vă, la îndemână. Rari sunt bărbații și chiar femeile care sunt tari și rezistă. Fi­rea omului este alunecoasă, pofticioasă, pă­cătoasă și greu se găsește omul în sta­re să pună frâu simțurilor, să se lase do­minat de rațiune! Ai crezut că Va­len­tin, soțul tău, face parte din această rarisimă categorie de bărbați?
Desigur, Valentin ar fi putut s-o în­tâl­nească pe Marieta în alte circums­tanțe și să se îndrăgostească. E cu totul alt­ceva. Aici ar trebui să ai în vedere că tu însăți i-ai creat ispita: ți-ai adus prietena din copilărie în casa voastră. Ai îndurat apoi con­se­cințele. În ge­ne­ral, soțiile sunt pre­venitoare, se stră­duiesc să-și ferească partenerii pentru a nu-i vedea căzuți în ispită. Tu, La­vinia, cum de nu te-ai gân­dit o clipă la ce s-ar putea în­tâm­pla? Oa­re ai avut prea mare încredere în capaci­ta­tea ta de seducție asupra soțului tău, nu l-ai crezut în stare să se îndră­gos­tească de o altă per­soană, să se mani­feste fără nicio jenă, să se con­sidere chiar și în prezența ta liber, deși nu era? Îmi face impresia că tu nu ai știut să te ferești de rele. Ai crezut că oa­me­nii din jurul tău sunt toți ca tine: generoși, cinstiți, corecți, că nu atentează la ce nu li se cuvine.
Mă gândesc că, probabil, a­tunci când erai mică, nu ți s-au citit bas­me, că mai târziu nu te-au atras, pen­tru că altfel ai fi reținut că ispitele de orice fel au un rol de­ci­siv în destinul unui personaj. Dacă ci­neva a căzut în mrejele vre­unei is­pite, are mult de îndurat până scapă de ea și ajun­ge la liman. Mai cred că ți-a lip­­sit ceva. N-ai avut pe a­proa­pe o Sfântă Du­mi­nică sau o Sfântă Vi­neri, care să te aibă în pa­ză, să fie alături de ti­ne, să vă sfătuiți, să stați la gura so­­bei, să-ți deslu­șeas­că vederea spre lu­me, spre latura ei prac­tică și be­nefică?
Colega ta preferată de la birou a intuit că se în­tâm­plă ceva rău cu tine și a intervenit cu un îndemn, însă era prea târziu, tu tră­in­du-ți ultimul act al dra­mei în care ai intrat.
Maniera ta de a relata suferințele prin care ai trecut, modul tău de ex­pri­mare m-au convins că ești o per­soană ins­truită. Pe parcursul anilor de școală nu se poate să nu-l fi întâlnit pe Ulise, unul dintre eroii vestiți ai războiului troian, soțul devotatei Pe­ne­lopa. Știi cum a scă­pat Ulise de vra­ja sire­ne­lor? A poruncit însoțito­ri­lor să-și pună ceară în urechi, iar pe el să-l lege de catarg. Ci­ne erau sire­ne­le? Cele mai primej­dioa­se ispite. În mi­tologia grea­că, erau făp­turi fantas­tice, repre­zentate ca niște femei foarte fru­moase, cu picioare și aripi de pasă­re, mai târziu cu coadă de pește. Aces­te is­pite atră­geau corăbierii prin cânte­cul lor fer­mecat la țăr­mul stâncos al insulei lor, unde coră­bii­le se zdrobeau, iar naufra­gia­ții erau de­vorați de ele. Lupta împo­tri­va ispi­telor este foarte grea. Sper că te-am convins! De aceea nu-i bine să le avem pe aproape. Iar să le avem în casă este o tra­gedie!
Dragă Lavinia, mai presus de orice prietenie se află familia, o citatelă. Orice ingerință în această construcție o fi­surează și, întocmai picăturii chine­zești, o prăbușește. Te-ai convins sin­gură și, prin scrisoarea ta publicată în mi­nunata revistă "Formula AS", ai deșteptat mulți cititori. Sunt convinsă! A trecut un an și tu cu Valentin for­mați iarăși un cuplu "normal". Bravo! Mă bucur. În sufletul tău generos s-a cui­­bărit iertarea. Fă-i cât mai larg lo­cul. Dar ai nevoie și de uitare. Stră­du­iește-te să risipești amintirile ne­plă­cute și dure­roa­se. Gândește-te bine! În cli­pe de ră­gaz, roagă-te lui Dumnezeu să nu vă du­că în ispită. Rugați-vă amân­doi, veți fi mai convingători. Uită, iar­tă, mergeți înainte, nu mai priviți îna­poi. Dumnezeu să vă vegheze căsni­cia!
MARIA GHEBOREAN - Luduș, jud. Mureș

"Ia-o de la început!"

Nu mă pricep să scriu frumos, cu cu­vinte frumoase, dar pentru Lavinia cred că cea mai bună soluție este să o ia de la început, așa cum a scris chiar ea: poate să trăiască fără Valentin. Dacă a desco­perit asta nu este întâm­plător. Ve­chiul foc aproape "stins", chiar reaprins, nu mai este același lucru. Poate într-o zi va afla o altă relație, pe un alt nivel, cu o persoană cu care sufletul ei s-ar ar­mo­ni­za și pe care ar iubi-o tot așa, dar mai sus. Mai sus, mai mult, mai puternic! Și mai adevărat! Semnalul vine tot din su­fletul ei: acum se găsește într-un "ră­gaz"! Și atunci, unde este iubirea? Dum­ne­zeu s-o ajute în tot ce are de făcut!
CAMELIA