Răspuns pentru LUCIANA - F. AS 1058 - "Am o infecție cu virusul molluscum contagiosum"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Într-adevăr, descrierea dumneavoastră se potrivește cu boala molluscum contagiosum. Este pro­vocată de virusul care-i dă numele - molluscum contagiosum, care este din același "neam" cu variola. Este o tulbu­rare cutanată, constând în leziuni ("bu­bițe") mici, de culoarea pielii, de nuanță roz sau perlată. Adesea au formă de dom, cu vârf ombilicat, și pot fi gigante, adică leziuni atingând 3 cm în diametru. Câteodată, pielea din jur este iritată (der­matită de molluscum). Adesea pot apărea leziuni pe zona axilară (sub braț), zona popliteală (spatele genun­chiului) și zona genitală. La cei cu imunitatea scăzută (HIV, transplant de organe), leziunile pot fi răspândite și mai proeminente. De asemenea, pot fi răspândite la persoane cu ante­cedent de eczemă atopică. Ele sunt adesea înso­țite de prurit (mâncărime). Cei cu risc crescut de a fi infectați sunt copiii până la 5 ani, persoanele cu parteneri sexuali multipli și cei cu imunitatea scăzută (HIV/SIDA, trans­plant de organe).
Modul de transmisie a infecției este de contact prelungit, persoană la per­soană, cum ar fi sporturi, ca lup­tele gre­co-romane, contactul sexual între par­teneri, transmisie prin pro­soa­pe de uz comun, ori mobile aflate în locuri pu­blice, bazine de înot, săli de sport etc.
Este important să fie deo­sebite aceste leziuni de ve­ruci (negi) în zona genitală sau de papiloame (în zona axila­ră). În marea majoritate a ca­zurilor, boala dispare sin­gură, la oameni imuno­com­petenți (cu imunitatea normală). A­ceastă rezolvare, însă, poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.
Abordarea naturistă poa­­te include următoarele mă­suri:
* Evitarea obiectelor de uz comun - ceea ce pre­su­pune a nu împărtăși obiecte personale cu alții, cum ar fi prosoape, batiste, mobilă. În lipsa unui partener stabil, trebuie aleși cu grijă partenerii sexuali, folosite fără excepție prezervative (ținând cont, totuși, că ele nu oferă garanție 100% pen­tru protecție).
* Așteptare și răbdare - mulți dermatologi prac­tică așa-numita "așteptare cu nădejde" sau "așteptarea be­nignă", oferind trupului timpul să se vindece singur.
* Plante medicinale - Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este un considerat un antiviral puternic. El trebuie administrat cu grijă la cei cu hipertensiune, cei care au potasiu scăzut, cei care consumă digoxin (medicament de inimă) sau corticosteriozi, căci pot surveni reacții severe. Veregen, o substanță extrasă din ceaiul verde, poate fi util în tratamentul molluscum contagiosum. Alte plante medicinale cum ar fi Echi­nacea (Echinacea angustifolia), Usturoiul (Allium sativa) și Gheara-mâței (Uncaria tomentosa) ar putea crește imunitatea generală.
* Cantarida - este un extras al gândacului Can­tharis vesicatoria ce conține o substanță care poate produce vezicule și bule ("bă­șici mici și mari"), dis­trugând astfel leziunile de mo­llus­cum contagiosum. (Atenție la arsuri puternice, chi­mice și la cicatrizare!)
* Creme cu calamine (98% oxid de zinc), pot ajuta în calmarea pruritului. Și cremele care conțin nitrat de argint ar putea fi utile.
* Homeopatie - unele medicamente, cum ar fi Argintum nitricum, Nitricum acidum, Silica și Thuja pot fi utile. Este de recomandat, însă, un tratament ho­meopat individualizat.
Vă urez succes!

Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Am surzit, dar aud mereu pocnituri și bâzâieli"
(Răspuns pentru ION CROITORU - București, F. AS 1092)


Acufenele sau tinnitus (vâjâituri sau țiuituri) sunt senzații sonore care nu-și găsesc ori­ginea într-o sursă de sunet exterioară pacientului. Ele pot fi subiective (per­cepute numai de bolnav) și obiective (sesizate atât de pacient, cât și de anturaj). Acufenele subiective nu sunt o boală de sine stătătoare, ci un simp­tom în cazul unor tulburări funcțio­nale de diferite tipuri și localizări, care, în timp, pot duce la pierderea calității vieții (insomnie, anxietate, depresie etc.). Acufenele de care suferiți dvs. au o etiologie neu­rosenzorială, fiind per­ce­pute drept sunete continue sau intermitente, egale sau pulsatile, vâjâit, țiuit, foșnet, șuierat etc. Adesea sunt însoțite de hipoacuzie neuro­sen­zorială (slăbirea auzului), vertij, tulburări de echili­bru, grețuri, vărsături și transpirații. Stresul, hiperten­siunea arterială, insufi­ciența circu­latorie vertebro-bazilară, diabetul zaharat sau expu­nerea la zgomot și intemperii pot fi cauza sau factorul favorizant în de­clanșarea acufenelor și tulburărilor de echilibru. Hipertonia musculaturii cefei din spondiloza cer­vicală modi­fică și ea activitatea spon­tană a căi­lor nervoase de la nivelul ganglio­nilor spinali cervicali, către nucleii auditivi, cu apariția de vertij, hipo­acu­zie, acufene, cefalee. Cu trata­ment, prognosticul acufenelor simp­tomatice în cazul unui sindrom de coloană cervicală este bun (dispariția sau atenuarea zgomotelor), însă fără tratament, cu cât perioada de evolu­ție a unui zgomot otic este mai lun­gă, cu atât este mai puțin posibil ca acesta să dispară.
Tratamentul tinnitusului este com­­­plex, adesea individualizat, și se poate schematiza astfel: exer­ciții fizice, aplicații lo­cale calde (lumină infraro­șie tip Sol­lux), unde scurte, masaj cervical. Terapia me­dica­mentoasă constă în per­fuzii cu lidocaină/procaină, pen­toxifilină/oxybral, vita­mine B1 și B6, mezoterapie cu Gerovital H3, adminis­trare orală de Ginkgo Bilo­ba (Circulație cerebrală Fa­res - ceai) și Rivotril/ Se­datif PC. Sunt utile proce­deele psiho­terapeutice de tip" training autogen, tera­pie compor­tamentală și aromaterapia cu efect sedativ, seara, la culcare, cu Ocnasept (aerosol salin, 100% na­tu­ral, cu extract din levănțică, busuioc, mentă, mușe­țel). Ocnasept poate fi comandat la tel/fax: 0269/21.78.61, 0733/67.87.85, e-mail: sanmed@online.asconet.ro

VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sunt suspectă de amiloidoză. Nu mă pot hrăni normal și sunt slăbită"
(Răspuns pentru CARMEN - F. AS 1027)


Amiloidoza este o afecțiune complexă, caracte­rizată prin depuneri (infiltrații) difuze de substanțe proteice fibroase (amiloid) insolubile, în unul sau mai multe organe (inimă, ficat, splină, rinichi și plămâni).
Manifestările clinice depind de organele atinse și de gradul depunerii de amiloid. În general, boala apare pe fondul unor infecții cronice nedepistate și netratate la timp (tuberculoză, boala Hodkin, bronșiectazie, boală genetică cu defecte în metabolismul unei pro­teine).
Se cunosc mai multe tipuri de amiloidoze, clasifi­carea făcându-se în special după natura biochimică a fibrinei proteice.
1. Amiloidoza cu lanțuri ușoare (AL) - primară. Este cel mai des întâlnită, cu manifestări clinice ce cuprind: insuficiență cardiacă congestivă cu disfuncție sistolică/diastolică, mascată uneori prin sindrom ne­frotic, tulburări nervoase și digestive, hemoragii, dia­ree. Depunerile dure de amiloid sunt frecvente în jurul articulației pumnilor, umerilor, genunchilor, mâinilor, de obicei fiind însoțite de mielom.
2. Amiloidoza cu amiloid A - (AA) - secundară. Apare ca o complicație a bolilor inflamatorii cronice, afectând în mod special ficatul, rinichii și splina, bol­navul prezentând frecvent sindrom nefrotic, proteinu­rie și hepatosplenomegalie.
3. Amiloidoza familială - moștenită ereditar.
4. Amiloidoza senilă (apare la persoane cu vârsta peste 50 ani) atinse de Alzheimer.
Diagnosticul se stabilește după prelevare (biopsie) de țesut din zona rectală (mucoasă) sau renală și după colorația cu Roșu de Congo. Dacă mai mult de 60% din colorant dispare într-o oră, diagnosticul este corect. Pentru detectarea paraproteinelor implicate (frac­țiunilor proteice) este necesară electrofore­za serului și a urinei.
Atenție! Dacă amiloidoza primară (AL) afectează tractul respirator inferior, se poate produce obstrucția căilor respiratorii superioare. Ocluziile in­tes­tinale și tulburările de motilitate esofagiană sunt în­tâlnite frecvent.
Tratamentul alopat este rareori eficace. Amiloi­doza-AL răspunde, uneori, la tratament cu Prednison iar cea tip-AA poate regresa dacă este tratată cauza primară.
În amiloidoza secundară, la indicația medicului, se mai poate folosi Dimetilsulfoxid (DMSO), D-Peni­cilamină, Colchicină (1-2 mg/zi) - pentru a preveni puseele acute.
Tratamentul naturist recomandă: System Well, Alive, Jarro-Dophilus+FOS+Aloe Vera Gel Polymax, Digest Ease, Zeolit, Ganoderma Lucidum, AFA Com­plex, Multi-enzyme Formula, Tre-En-En, Ultra mega Green Mens's.
Multă sănătate!