Fericiți de umezeală și de temperaturile căldicele, bolile, viruși și microbii au un mediu ideal pentru dezvoltare în acest început de an. Din fericire, natura ne-a înzestrat cu o armată întreagă de apărători, și nu depinde decât de noi să le creăm condiții optime, pentru a ne ocroti. La loc de frunte în lupta cu boala se află sistemul de protecție limfatic - ganglionar. Ca să-și împlinească menirea, trebuie să-l îngrijim cu atenție și să-i ascultăm semnele. Noaptea, de pildă, când apariția transpirației abundente ne atrage atenția că boala se apropie de noi.
Se recomandă să facă, anual, curățarea limfei, toți oamenii cărora le pasă de sănătate, dar mai ales persoanele suferinde de afecțiuni cronice ale sistemului respirator, sinuzite, otită, boli cronice ale aparatului urinar, artrite, artroze și probleme ale coloanei vertebrale, pe scurt, cei cu sănătatea șubredă.
Tratamente
Curățarea limfei cu sucuri și clisme
1. Dimineața, după trezire, se stoarce suc de citrice din 3-4 grapefruituri, 2-3 lămâi și atâtea portocale cât să iasă un litru de suc. Se amestecă cu un litru de apă fiartă și răcită. Nu folosiți apă carbogazoasă. Sucul se bea câte 150 ml la fiecare 30 minute sau, dacă omul lucrează, atunci câte un pahar la fiecare oră. Seara se face o clismă pentru eliminarea toxinelor prin intestine.
Important: În timpul curelor de curățare, se scot din alimentație produsele ce conțin amidon (pâine albă, cartofi, porumb, macaroane), carne roșie, lapte gras, cârnați, salamuri.
2. O altă metodă de curățare a limfei o reprezintă clismele. Se fac clisme cu ceai de coada-calului, dimineața și seara. Nu se mănâncă nimic, dar în fiecare zi se bea un amestec din 2 l apă plată, un litru suc de grepfruit, 250 ml suc de lămâie și 750 ml suc de portocale, în total 4 litri de lichid. Cura ține trei zile. Cercetările clinice și de laborator au constatat că, pe parcursul celor trei zile de tratament, se elimină din organism 12 litri de lichid cu conținut ridicat de toxine.
3. Dimineața se stoarce și se amestecă 900 ml suc de grepfruit, 200 ml suc de portocale, 200 ml suc de lămâie, 2 litri apă decongelată. Separat, 100 ml apă decongelată se amestecă cu o lingură de sare și se bea pe stomacul gol. Imediat se face o baie sau un duș fierbinte. După baie, din 30 în 30 min., se beau câte 100 ml din sucurile amestecate cu apă. Procedura se repetă 3 zile la rând. Apa decongelată se obține astfel: se pun la congelator 2 l de apă la înghețat, apoi se dezgheață și se consumă.
Curățarea limfei cu plante
Tinctură de păpădie
Se iau 4-5 rădăcini și 4-5 frunze de păpădie, se toacă mărunt și se macerează în 0,5 l țuică, timp de 7 zile, la răcoare și întuneric. Periodic se agită. Se strecoară și se păstrează în frigider. Se iau câte 25 de picături, cu 30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. O cură durează 2-4 luni. De regulă, se prepară un litru de tinctură. Curele se fac câte o lună, cu pauză de 7 zile între ele.
Tinctură de floarea-soarelui
Se amestecă o frunză tocată cu petalele de la o pălărie și o mână de semințe curățate, râșnite și se macerează în 500 ml țuică. Se administrează ca în rețeta precedentă, timp de 3-4 luni.
Nuci verzi
Dimineața și seara, înainte de masă, se iau câte 30 de picături de tinctură de nuci verzi, de 2 ori pe zi, în câte un pahar cu apă sau unul din ceaiurile descrise mai jos. Tinctura se prepară în sezonul formării fructelor.
Ceaiuri
1. Se amestecă un păhăruț de semințe de mărar, 2 linguri de rădăcină de valeriană, uscată și mărunțită. Se pun toate într-un vas închis ermetic și peste ele se toarnă până la 2 litri de apă clocotită. Se păstrează la căldură, timp de 24 de ore, apoi se strecoară. Se adaugă 2 pahare de miere de albine naturală, polifloră. Se ia câte o lingură, din 30 în 30 de minute, pe parcursul zilei, până la terminarea lichidului.
2. Se amestecă sunătoare, mușețel, siminoc și muguri de mesteacăn, în părți egale. O lingură de amestec se infuzează timp de 20 de minute în 500 ml de apă clocotită. Se beau dimineața, pe stomacul gol, 250 ml de ceai îndulcit cu miere, iar 250 ml seara, la culcare. Procedeul se repetă 21 de zile.
Sirop de ceapă
Într-un litru de vin alb natural se pun la macerat 4-5 cepe roșii (500 g) tocate mărunt. Separat, se fierb la foc mic, într-un alt litru de vin alb, 250 g rădăcină de pătrunjel și 2 legături de frunze de pătrunjel, până ce lichidul scade la 500 ml. Se strecoară ambele preparate și se amestecă. Se adaugă 150-200 g de miere de albine. Se astupă recipientul și se lasă la macerat 7 zile, agitându-se de câteva ori pe zi. După o săptămână, se strecoară din nou. Se păstrează la rece. Se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mesele principale.
Sirop de conifere
Se taie 1 kg de vârfuri de crengi de la conifere, se scot din pământ 500 g rădăcină de zmeur. Se spală bine, se usucă, se toacă mărunt. Se pun în borcan, în straturi alternative cu 500 g miere. Deasupra se toarnă apă fierbinte și se lasă 24 ore la macerat. După aceea, se ține vasul pe baie de aburi 8 ore, la foc slab, și încă 48 de ore se lasă la macerat. Siropul se ia zilnic, timp de 2 săptămâni, de câte 4-5 ori pe zi, astfel: copiii iau câte o linguriță, iar adulții câte o lingură.
Inflamarea ganglionilor
Comprese cu măsline
Dacă se umflă ganglionii limfatici, folosiți cea mai simplă metodă: faceți o compresă din câteva măsline puse în "plic", între două straturi de cârpă, care se bat cu ciocanul, până apare sucul. "Plicul" se pune pe ganglioni și se leagă. Intern, se bea tinctură de echinacea. Alternativ, pe ganglioni se aplică o țesătură încălzită în apă fierbinte și unsă cu săpun de casă. Deasupra se pune o pernuță pentru a păstra căldura.
Un zâmbet larg
Un alt truc pentru curățarea în condiții optime a ganglionilor limfatici, în special pentru formațiunile de sub maxilar, este zâmbetul larg. Stresul din timpul zilei provoacă încordarea necontrolată a mușchilor, corpul este strâns ca un arc, fapt care se îngreunează circulația energetică, sanguină și limfatică, iar rezultatul procedurilor terapeutice apare mult mai târziu decât dorim noi. Expulzarea limfei murdare este îngreunată, toxinele stagnează și pot să ajungă în creier, provocând diverse dereglări. Atunci când zâmbim, mușchii din zona mandibulei se relaxează, dispare blocajul, creierul se curăță permanent și începe să funcționeze normal.
Grâu cald
Pentru relaxarea mușchilor de la baza gâtului, ca să stimulăm drenajul limfatic, se încălzește în cuptor 1 kg de grâu și se pune într-o față de pernuță lungă sau o mânecă a unei cămăși vechi. Acest sul se aplică pe umeri și pe gât, acoperit cu un prosop flaușat împăturit, pentru păstrarea căldurii.
Sărituri
Pentru activarea ganglionilor din partea de jos a corpului, săriți ușurel de-a lungul holului sau cu coarda, dacă vă permite condiția fizică.
Toxine în limfă
Remediul nr. 1. Coaja verde a nucilor se culege atunci când începe să se desfacă, se toacă mărunt și se umple cu ea 2/3 dintr-un borcănel sau o sticlă cu gâtul larg. Se toarnă țuică atâta cât să acopere cojile cu două degete. După trei zile de macerat la întuneric, se bea în prima zi o picătură de lichid dizolvată în 100 ml de apă, în următoarea zi - 2 picături, în următoarele 3 zile se mai adaugă zilnic câte o picătură. Din ziua a 6-a, se bea aceeași doză, și anume: 2 lingurițe de macerat amestecat cu 2-3 linguri de apă. Lichidul se ține în gură mai mult timp (până la 15 minute), apoi se înghite. Nu se bea nimic după înghițire!
Remediul nr. 2. Se macerează 4 linguri pline de pelin în 500 ml de alcool de 70 de grade, timp de 10 zile. În primele 2 zile se bea câte o linguriță cu puțină apă, înainte de culcare, următoarele două zile se beau câte 2 lingurițe de tinctură. Zilele următoare doza se mărește după aceeași schemă, până la 7 lingurițe. În continuare se beau câte 7 lingurițe, o dată pe săptămână, timp de un an.
Remediul nr. 3. Se râșnesc semințe de cuișoare (condiment). Pulberea se bea cu puțină apă, înainte de masa de prânz. O doză este de 500 mg (echivalent cu un vârf de cuțit de pulbere). În prima zi se administrează câte o doză de 3 ori pe zi, a 2-a zi câte două doze de 3 ori pe zi, din ziua a 3-a până ziua a 10-a se beau câte 3 doze de 3 ori pe zi. În continuare, se beau 3 doze de 3 ori pe zi, o dată pe săptămână, timp de un an.
Important!
Multe produse cosmetice conțin toxine care pătrund prin piele în limfă. Atunci limfa le scoate prin nas, sub formă de guturai, care n-are legatură cu răceala, ci este un semn că limfa este supraintoxicată. Și cancerul la sân apare, uneori, la femeile care folosesc antiperspirante sub formă de stick. Produsele sintetice periculoase se pot înlocui cu bicarbonat de sodiu dizolvat în puțină apă caldă sau cu oțet de Kombucha.