Enigmatica SCORȚIȘOARĂ

Ilie Tudor
- Da, este vorba de scorțișoara aceea pe care o găsim ambalată la pliculețe, în orice Alimentară "de cartier". Acest condiment aparent banal este în realitate un medicament formidabil, căruia îi sunt consacrate sute de studii științifice, care-i pun în evidență calitățile. Și mai mult decât atât: scorțișoara este o plantă sacră, menționată și în Biblie, încorporată printre ingredientele sfântului mir. Despre această plantă, cu totul excepțională, vom vorbi în cele ce urmează -

Carte de vizită

Scorțișoara își are originea în scoarța unor arbori mici, care cresc în Asia de sud-est și în Australia. Culesul său se face în sezonul ploilor, când scoarța se desprinde mai ușor de pe ramuri și poa­te fi culeasă în cantități mari. Imediat după recoltare, ea are un parfum suav și un gust acrișor-înțepător. Odată cu us­ca­rea, scorțișoara se rulează de la sine în batoane și capătă aroma dulce cu care suntem obișnuiți. În lume se folosesc două specii de scorțișoară:
1. Scorțișoara de India (Cinna­mo­num tamala sau Cinnamonum zeyla­nicum) - are o culoare brun-des­chisă și o aromă mai subtilă, mai rafinată.
2. Scorțișoara de China (Cinna­monum cassia) - are o culoare roșcată mai intensă și o aromă ceva mai înțepă­toare, mai puternică decât cea de India.
Ambele tipuri de scorțișoară au ace­leași efecte terapeutice, cu precizarea că scorțișoara de China este un mai puternic antibiotic și antifungic, dar este și mai greu tolerată de tubul digestiv. Aceas­ta, în timp ce efectele scor­ți­șoarei de India sunt mai puternice asu­pra sistemului nervos cen­tral și a psihicului, fiind foar­te bine tolerată de orga­nism.
Scorțișoara este folosită în terapie și în ritualurile reli­gioase de mai bine de 7000 de ani. În India și China, era arsă în temple ca ofrandă pentru zei și pentru înde­părtarea spiritelor rele. În Grecia și Roma Antică, era folosită în ritualurile dedi­cate zeiței iubirii, Afrodita. În Egipt, scorțișoara era una dintre plantele faraonilor, fiind folosită în ritua­lurile de sacrificiu și de îm­băl­sămare.

Cum se administrează

Scorțișoara în alimentație
Folosită în cantități mici, în procesul preparării hranei, scorțișoara este un excelent tonic digestiv, reglând apetitul și ajutând la prevenirea proble­me­lor colonului. În Europa, este cunoscută mai ales drept condiment pentru dulciuri, fiind o prezență nelipsită în plăcinta cu mere, în orezul cu lapte, în diversele feluri de cozonac, ciocolată fierbinte etc. Pe lângă aroma ei extrem de apetisantă, ea are și darul de a diminua, parțial, efectele nocive ale zahărului și ami­donului.
În Asia, scorțișoara combinată cu piperul și cu enibaharul este folosită la condimen­ta­rea mâncărurilor grase sau prăjite, fiind un excelent profilac­tic pentru indigestia și tulburările he­patice pro­duse de grăsimi. În zonele din Asia cu climă mai rece (Tibet, Ne­pal, Bhutan, anumite zone ale Pakis­ta­nului) scorți­șoara este un condiment fo­losit la prepararea unei game incre­dibil de variate de ceaiuri cu efecte de încăl­zire și de stimulare a circulației sânge­lui. De altfel, ceaiul de scorți­șoa­ră este un veritabil medicament, motiv pentru care vom vorbi despre el în detaliu.

Ceaiul de scorțișoară
Binevenit mai ales în zilele fri­gu­roase de iarnă, ceaiul de scorți­șoară se consumă neapărat cald. Are un efect de stimulare a circu­lației sângelui și de prevenire a răceli­lor, de mărire a tonusului psihic și fizic. Se obține prin fier­berea, vreme de un minut, a unei jumă­tăți de linguriță de scorți­șoa­ră într-o cană de apă, după care se lasă să stea vreme de 10 minute, apoi se filtrează și se consumă cât de cald posibil. Are efecte imediate, fiind un puternic stimulent.

Pulberea de scorțișoară
Recomandată pentru tratarea afecțiunilor cronice, se obține prin măcinarea cu râșnița de cafea a batoa­ne­lor de scorțișoară. Pudra obținută se depozitează într-un borcan închis ermetic, pentru a preveni evapo­rarea uleiurilor volatile. Se adminis­trea­ză de 3-6 ori pe zi, câte un vârf de linguriță. Acest remediu are excelente calități stimulente digestive, hipoglicemiante, precum și efecte antiinfecțioase (distruge germenii patogeni din tubul digestiv).

Mierea cu scorțișoară
Se pun două lingurițe de pulbere de scorțișoară împreună cu patru linguri de miere lichidă și se ames­tecă foarte bine. Pasta obți­nu­tă se va administra pe parcursul unei zile, de regulă înaintea meselor princi­pale. Este un excelent stimulent al atenției și al memo­riei, are efecte întineritoare și ușor afrodiziace.

Vinul de scorțișoară
Se pun într-un borcan zece lingurițe de pulbere de scorțișoară, peste care se adaugă un litru de vin roșu sau negru, amestecând încon­tinuu. Când întreaga masă de pulbere a fost dispersată în vin, se închide borcanul er­metic și se lasă conținutul la macerat, vreme de 12 zile. Se strecoară, iar lichidul obținut se pune în sti­clu­țe mici, închise la culoare. Se păstrează maximum trei ani. Se administrează de regulă o lingură, de 4 ori pe zi, în tratamente de 1-3 luni. Are efect antidepresiv, tonic digestiv și ajută la tratarea disfuncțiilor sexuale.

Scorțișoara și obezitatea

Acest condiment este în mod special recomandat persoanelor care au nevoie să scadă în greutate. Ceaiul rece de scorțișoară, băut chiar înainte de a mânca, câte o cană înainte de fiecare masă, ne ajută să consumăm mai puțină hrană și, cel mai important, scade apetitul pentru dulciuri. Sub formă de pulbere, administrată după ce am mâncat, (câte un vârf de linguriță de scorțișoară, adică un gram), reglează activitatea pancreasului și glicemia, pre­lungind starea de sațietate, ajutând procesul de ardere a grăsi­milor și prevenind formarea în exces de țesut adipos.
Pentru consumatorii nocturni de hrană, care au înainte de a se culca un apetit insațiabil, se recomandă o lingură de scorțișoară cu miere, dizolvată într-o cană cu apă fier­binte (cât se suportă) consumată cu înghițituri foarte mici, într-o singură repriză. Acest tratament diminuează sau chiar elimină acest tip de foame, fiind un adevărat antidot pentru îngrășare.

Scorțișoara și digestia

Un vârf de linguriță de pulbere de scorțișoară, administrat înainte de masă, este un foarte bun tonic pentru digestie, fiind recomandat în gastrita hiper și hipoacidă (are un efect reglator), dar și pentru com­baterea in­digestiei și a ano­rexiei nervoase. Adminis­trată în combinație cu mie­rea, după masă, scor­țișoara ne scapă de balo­nare, previne și tratează mare parte din simpto­mele sindro­mului de colon iritabil.
În perioadele cu stres foarte intens, se reco­man­dă să luăm cu 15 mi­nute înainte de masă scor­țișoară cu miere (pre­parată după rețeta de mai sus). Acest ames­tec re­glea­ză pofta de mân­care, previne tulburările di­ges­tive produse de ten­siunea psihică: ae­ro­fagia (înghi­țirea ae­rului îm­preună cu hra­na), spas­mele abdominale și re­flu­xul gastric.

Scorțișoara și răcelile

Primul ajutor în caz de răceală este ceaiul fier­bin­te de scorțișoară, din care se beau câte 3-4 căni pe zi, cât mai fierbinte posibil. Are un efect antibac­terian și antiviral foarte puternic, exercitat mai ales la nivelul gâtului, nasului și urechilor. De asemenea, are o ac­țiune de stimulare a circulației și de mărire a tempe­ra­turii corpului, ceea ce va atrage după sine și o func­țio­nare mult mai bună a sistemului imunitar, dar și dispa­riția senzațiilor de disconfort specifice răcelii (frisoa­ne, dureri musculare, senzații de frig la extre­mități). În fazele avansate ale răcelii, se adminis­trează scorți­șoară cu miere, ca stimulent imunitar și antiseptic, dar și pentru calmarea acceselor de febră sau tuse.

Scorțișoara, emoțiile și mintea

Atât scorțișoara, administrată intern, cât și simpla aromatizare a locuinței cu această plantă foarte bogată în uleiuri volatile, au efecte pozitive asupra psihicului și minții. Din punctul de vedere al emoțiilor, aroma scorțișoarei induce stări de optimism, de luciditate și calm. Conferă, de asemenea, un anumit confort psihic și este excelentă pentru combaterea depresiei, a închiderii afective, dar și contra asteniei sexuale, atât la bărbați, cât și la femei. Asupra minții, scorțișoara are un efect stimulent, sporind creativitatea, dar și atenția sau capacitatea de analiză și sinteză. Administrarea scorțișoarei cu miere ajută și la îmbunătățirea memoriei de lungă și de scurtă durată.

Tratamente interne

* Diabetul - în această afecțiune, scorțișoara are o triplă acțiune:
1. Scade direct nivelul zahărului din sânge.
2. Stimulează și totodată reglează secreția de insu­lină a pancreasului.
3. Crește receptivitatea organismului la insulină. Mai multe studii clinice au evidențiat eficiența acestei plante asupra diabetului, o doză de 3-6 grame pe zi de pulbere de scorțișoară scăzând glicemia cu 18-29%. Interesant este că la doza maximă, de 6 grame pe zi, efec­tele antidiabetice se mențin și la 2-3 săptămâni după ce tratamentul a fost încheiat. În Asia, medicii recomandă administrarea scorțișoarei la pacienții cu diabet de tip 1, pentru reducerea dozelor de insulină și pre­venirea complicațiilor acestei boli. La pacienții cu diabet de tip 2, tratamentul cu scorțișoară ajută la reducerea dozelor de medicamente sau insulină și, de asemenea, previne teribilele complicații ale diabetului.
* Reumatismul (artrita și poliartrita) - un principiu activ, conținut de scorțișoară, are efect antiinflamator articular. Într-un studiu făcut în Dane­marca, la Universitatea din Copenhaga, s-a constatat că după administrarea unei combinații dintr-o lingură de miere și o jumătate de linguriță de scorțișoară pu­dră, simptomele reumatis­mu­lui au fost mult amelio­rate. Mierea cu scorțișoară a fost administrată înaintea micului dejun. Din cei 200 de pacienți tratați, mai mult de două treimi au observat îmbunătățiri, iar 73 de pa­cienți au scăpat complet de durerile articulare.
* Infecția cu He­licobacter pylori - cer­cetările științifice au arătat că scorțișoara, mai ales va­rie­tatea de China (Cinna­mo­num cassia), este unul dintre cele mai puternice re­medii contra acestei bac­terii care cedează tot mai greu la antibiotice. Scor­ți­șoara nu doar că distruge și inhibă dezvoltarea Helico­bac­ter pylori, dar previne și bolile pe care aceasta le pro­duce în timp, cum ar fi gastrita, ulcerul gastro-duo­denal și chiar cancerul gastric.
* Boli canceroase - mai multe principii active din scorțișoara de India au demonstrat efecte anti-tu­mo­rale puternice. În studiile de laborator făcute în Sta­tele Unite s-a demonstrat, pur și simplu, că substan­țe­le active din această plantă atacă celulele mutante, blo­cându-le proliferarea, în timp ce celulele normale nu sunt deloc afectate. Administrată sistematic sub for­mă de pulbere, scorțișoara previne anumite forme de can­cer, cum ar fi cel gastric și intestinal, dar și limfo­mul malign și leucemia. Persoanele cu predispoziție spre aceste tipuri de cancer, eventual cu risc de reci­di­vă, ar fi bine să consume zilnic o lingură de miere ames­tecată cu o linguriță de scorțișoară pudră, vreme de o lună, urmată de o lună de pauză ș.a.m.d. De ase­menea, tratamentul cu miere și scorțișoară este reco­man­dat bolnavilor de cancer, în paralel cu terapia pre­scrisă de medic, pentru potențarea terapiilor antican­cer.
* Colesterol mărit - un studiu realizat în India a arătat că un amestec din două linguri de miere și trei lingurițe de scorțișoară pudră, consumate pe parcursul zilei, ajută la reglarea valorilor colesterolului și tri­gliceridelor. Cura durează minimum 3 luni și reduce va­lorile colesterolului total cu 20% în medie, în timp ce valorile colesterolului rău (LDL) scad cu aproape 25%.
* Halenă (mirosul urât al respirației) - dimi­neața, imediat după trezire, se bea o jumătate de cană cu ceai rece de scorțișoară. Cu cealaltă jumătate de cană se fac gar­gară și clătiri ale gurii. În timpul zi­lei, se ia de trei ori câte o lingură de miere amestecată cu scorțișoară. Mirosul neplăcut al respirației are ca prin­cipală cauză o deficiență de funcționare a tubului digestiv, a stomacului, în special. Acest condiment re­glează activitatea gastrică, distruge anumiți microbi care produc mirosul urât și, nu în ultimul rând, înde­păr­­tează direct mirosurile neplă­cute, prin parfumul său extrem de puternic, datorat uleiurilor volatile pe care le conține.
* Cistită - s-a obser­vat că bacteriile care pro­duc cel mai frecvent infecții urinare, cum ar fi E. Coli, sta­filococul auriu ș.a., sunt foarte sensibile la scorți­șoară și la cimbru (Thymus vulgaris). Se face un ames­tec din două lin­gurițe de scorțișoară pudră, patru linguri de miere și 7 picături de ulei volatil de cimbru. Preparatul se administrează în trei reprize, pe parcursul zilei, fie­care doză fiind înghițită împreună cu un pahar de apă călduță.
* Infertilitate fe­minină - în medicina tradi­țio­nală din India, Japonia și Sri Lanka, se admi­nistra femeilor sterile, dar și celor cu predis­poziție spre avort spon­tan, scorțișoară de In­dia. Rețeta este sim­plă: o linguriță de scor­ți­șoa­ră, amestecată în două linguri de miere, se ad­ministrează zil­nic, în cure de trei luni (re­țetă valabilă doar îna­­intea momentului fer­­tili­ză­rii). Supli­men­tar, se freacă gingiile, în fie­care dimineață, cu praf de scorțișoară, și se con­sumă multe olea­gi­noase neprăjite (susan, migdale, caju etc.). Acest tratament are efect de stimulare a ac­tivității ovarelor, to­nic uterin și reînti­ne­ritor.
* Alzheimer - studii științifice făcute în Israel, în anul 2011, au demonstrat faptul că administrarea zilni­că de scorțișoară com­bate procesele degene­ra­tive de la nivelul creierului și ajută la păstrarea func­țiilor cognitive intacte, până la vârste înaintate. Pe su­biecții testați, memoria, atenția și capacitățile asocia­tive au fost mult mai bune la cei care au luat scorți­șoa­ră, față de grupul-martor.

Scorțișoara și frumusețea

Cu efectul său antiseptic și stimulent asupra circula­ției, scorțișoara este un ex­celent remediu pentru pielea seboreică și sensibilă la in­fecții sau cu predispoziție spre îmbătrânirea prematură. Contra acneei, se aplică pas­ta obținută din trei linguri de miere și o linguriță de scor­țișoară pudră. Se pune peste coșuri, seara, înainte de cul­care, spălându-se cu apă căl­duță în dimineața următoare (se întinde un prosop pe per­nă, pentru a nu o murdări în timpul somnului). Efectele apar după două săptămâni de aplicare a tratamentului. Coșurile și infecția de pe piele dispar fără urmă.
Pentru consumatorii nocturni de hrană, care au înainte de a se culca un apetit insațiabil, se recomandă o lingură de scorțișoară cu miere, dizolvată într-o cană cu apă fier­binte (cât se suportă) consumată cu înghițituri foarte mici, într-o singură repriză. Acest tratament diminuează sau chiar elimină acest tip de foame, fiind un adevărat antidot pentru îngrășare.


Precauții și contraindicații

De regulă, scorțișoara, mai ales varietatea de India (Cinnamonum zeylanicum), nu conține substanțe to­xice sau iritative. Despre scorțișoara de China (Cinna­monum cassia) se știe că poate fi iritativă pentru tubul digestiv și poate da tremurături ale membrelor sau spas­me. Tot despre scorțișoara de China există voci care spun că în anumite condiții poate fi toxică pentru ficat sau poate deveni chiar cancerigenă (din cauza unor cumarine). Datele științifice sunt însă irelevante în acest sens, fiind cel mai probabil vorba mai degrabă de combinarea scorțișoarei cu aditivii sintetici din ali­mente sau cu pesticidele cu care eventual a fost tratată, decât de un potențial toxic al plantei în sine. Singurele contraindicații ale scorțișoarei sunt în cazul femeilor însărcinate, al copiilor sub 2 ani și al persoanelor aler­gice sau cu intoleranță digestivă la acest condiment. Per­soanele care sunt sensibile la condimente ar fi bine să folosească scorțișoara de India (Cinnamonum zeyla­ni­cum), care este mai blândă ca acțiune asupra di­gestiei și a sistemului nervos.