O nouă viziune asupra noului an (II) - 2014, ANUL MARILOR DECIZII

Gilda Fildan
BALANȚĂ

(24 septembrie - 23 octombrie)

O energie nouă vă poartă din succes în succes

Acesta va fi un an cu totul special pentru dvs. Aveți o enormă încredere în sine. Vă implicați pretutindeni. Când vi se pare că e nevoie, bateți zdravăn cu pumnul în masă. Asta vă face bine, dar iscă pe de altă parte conflicte, ceilalți fiind uimiți de lipsa dvs. de menaja­men­te. Ei vă cunoșteau doar în ipostaza de ființă aproa­pe angelică, atentă să se exprime întotdeauna cu diplo­ma­ție, pentru a nu tulbura cumva armonia. Dar în 2014 exis­tă în dvs. o energie cum n-ați mai simțit de mult, care vă îndeamnă iarăși la acțiune.
Sunt solicitate acum toate aptitudinile dvs. deosebite: finețea stilului, flerul în relațiile interumane, simțul este­tic, priceperea de a detensiona atmosfera în con­fruntări, ca și talentul de a alătura lucruri care altora li se par incompatibile. Cei ce au spus mereu despre dvs. că sunteți ezitant și reflectați prea mult înainte de a lua o hotărâre se vor mira acum. În primul rând, aveți atâta elan, încât deciziile dvs. vor fi foar­te rapide. În al doilea rând, vor înțelege și ceilalți că e util să analizezi atent detaliile.
Dacă în ultimul timp ați fost puțin nesigur în iubire, în 2014 ați putea provoca uimire și în această privință. O rela­ție existentă își va recăpăta prospețimea, tocmai datorită ape­titului dvs. surprinzător pentru mici ciorovăieli. Prea multă vreme v-ați îngrijit mai mult de alții decât de propria persoană. Formulați-vă clar cererile. La început, partenerul va fi puțin dez­ori­en­tat, căci aștepta de la dvs. o atitudine veșnic al­truistă.
În 2014, admiratorii vor sta la coadă, și nu numai la Balanțele singure. Planeta Marte vă înflăcărează tem­pe­ramentul. Sunteți mai destins ca de obicei, se simte că v-ați ușurat de mult balast sufletesc. Poate că pentru unii observatori păreți mai puțin distant decât până acum. Poate că veți fi mai îngăduitor cu partenerul, atunci când el nu corespunde în orice situație idealurilor dvs.
Fapt este că aveți un farmec rebel, un aer de inso­lență simpatică, iar acesta nu va lăsa rece pe nimeni. De aceea, pentru multe Balanțe, prima jumătate a anu­lui va fi una foarte animată erotic: cuplurile căsătorite vor avea o a doua lună de miere, în special în toiul verii. Astrologii socotesc că, îndeosebi de la mijlocul lui iulie până la mijlocul lui septembrie, vă sunt rezervate toate locurile din al nouălea cer, de asemenea, și binecunos­cuții fluturi în stomac. Deci, nu vă mulțumiți doar să visați că această stare de plutire va dura etern - credeți cu toată tăria în iubirea dvs. și arătați-o prin gesturi concrete.
Și în profesie a sosit momentul să primiți ceea ce vi se cuvine. Nu sperați doar succese, dar fiți ferm convins că le veți avea. Saturn vă dăruiește mai multe șanse în 2014. Uranus anunță schimbări radicale, ceea ce pentru dvs. înseamnă ascensiune. Consi­derați că e vorba de un șir de întâmplări noro­coase? Eroare. Ceea ce vă așteaptă reprezintă re­compensa eforturilor pe care le-ați depus în de­cur­sul timpului. În concluzie, vă puteți relaxa, lă­sând deoparte mănușile de box. Un singur aver­tisment: aveți grijă cum vă investiți banii.

SCORPION
(24 octombrie - 22 noiembrie)

Favoritul nr. 1 al stelelor

Cei mai mulți astrologi prezic un an extrem de interesant pentru dvs., vă numesc chiar "favoritul nr. 1 al stelelor" în 2014. Alții sunt de părere că Saturn se va ocupa asiduu de dvs., deoarece vă va însoți sem­nul zo­dia­cal de-a lungul întregului an, ca un examinator exi­gent. Însă tocmai aceasta pare să fie cheia anului: știți exact ce puteți face, nu vă pierdeți din vedere prin­cipa­lele scopuri, nici atunci când vi se întâmplă să întâm­pinați vreun eșec. Aveți o pornire irezistibilă să vă rein­ventați, indiferent de vârsta dvs.
Cine vă poate împiedica, așadar, să faceți un salt spectaculos în carieră, ori să vă lansați fără teamă în ceva nou? Cu cât sunteți mai solicitat, cu atât vă puneți în valoare calitățile. Nu-i așa că ați fost foarte mulțumit de randamentul dvs. în ultimul timp? Ați devenit mai destins și mai sociabil, ideile v-au venit cu mare ușu­rință. Nu mai despicați firul în patru, cugetând la trecut, ci deschideți-vă căi spre viitor, cu un talent organiza­toric remarcabil.
Ați întâlnit o mulțime de oameni noi, foarte sensibili la carisma dvs. Vă fascinați interlocutorii cu raționa­mentele dvs. incitante. Ei vă admiră perspicacitatea și vă ascultă cu plăcere, deși se tem de ironiile dvs. Suc­cesul nu se va lăsa așteptat. Încă înainte de sfârșitul anului, veți constata cu satisfacție că sunteți foarte sim­patizat și respectat.
Veștile cele mai bune se referă la iubire. Vă doriți enorm să găsiți un partener capabil să înțeleagă sufletul dvs. veșnic neliniștit. În 2014, veți întâlni pe cineva care va intra în viața dvs. și va reuși să reziste privirii dvs. scrutătoare. Deja, în prima jumătate a anului, sun­teți remarcat pentru aura dvs. de seducător și vă aflați mereu în centrul atenției. În septembrie, însă, flirtul începe să devină serios. Nu refuzați întâlnirea care vi se propune. Mai bine cumpărați un al doilea șezlong.
Și renunțați la micile răutăți. Numai cei ce vă cu­nosc bine știu că remarcile dvs. sarcastice reprezintă, adesea, o formă de autoapărare. Însă n-ar fi posibil ca în 2014 să deveniți mai tolerant, atunci când partenerul și prietenii se simt câteodată depășiți de pasiunea cu care pretindeți "totul sau nimic". Aveți o nevoie uriașă de afecțiune, sunteți în general gelos, de multe ori obo­sitor și păreți să priviți cu ochi scormonitori în sufle­tele celorlalți, ca și cum le-ați radiografia, în vreme ce dvs. înșivă nu vă deconspirați nici un moment, rămâneți o personalitate complicată și misterioasă.
Grijile pe care vi le faceți în legătură cu suc­cesul profesional și im­plicit cu finanțele dvs. sunt nefondate. Dacă sem­nalele pla­netei Mercur nu ne înșeală, veți primi mai mulți bani încă de la sfârșitul lunii mai. În octombrie se contu­rează o minunată con­firmare a calităților dvs. profe­sio­nale. Poa­te veți fi pro­gra­mat sau vi se va propune un post onorific. În orice caz, amorul dvs. pro­priu va fi mai mult de­cât satisfăcut.

SĂGETĂTOR
(23 noiembrie - 21 decembrie)

Atâtea șanse, atâtea flirturi - formidabil!

Hotărât lucru, anul 2014 v-a rezervat un corn al abundenței. Oare din cauză că vă aflați în grațiile astre­lor sau, pur și simplu, fiindcă sunteți un om înzes­trat cu talentul de a fi fericit, un ins care vede în orice situație partea plină a paharului și nu se lasă intimidat de eventualele inconveniente? Toată lumea vă cunoaște, de altfel, optimismul proverbial, plăcerea de a experi­menta, de a lansa proiecte originale, de a călători neo­bosit prin lumea largă, de a căuta mereu ceva ce vă poate stârni interesul - o idee îndrăzneață de afaceri, o tendință de ultimă oră, oul lui Columb... Sunteți dotat cu flerul necesar pentru asemenea descoperiri, dar și cu îndrăzneala de a le testa. Și, de cele mai multe ori, se dovedește că ați avut dreptate.
2014 începe într-un tempo febril: pretutindeni vi se ivesc șanse, oferte, ocazii de flirt - însă dvs. sunteți neobișnuit de confuz și greu de urnit, cu o dispoziție ce oscilează între inerție și melancolie. Poate asta se ex­plică prin faptul că, în ultimii ani, totul a funcționat aproape perfect pentru dvs., iar succesiunea ra­pidă a evenimentelor nu v-a permis răgazul să analizați dacă ceea ce vi se întâmplă vă satisface sau nu. Acum vă întrebați: "Sunt atât de liber, cum îmi închi­puiam? Nu lipsește ce­va important din viața mea? Nu i-am rămas dator cuiva?". Într-un cuvânt: sunteți confrun­tat cu latura dvs. sen­sibilă.
Nu e rău să faceți o pauză, ca să vă trageți ră­su­flarea. Totuși, vi se sim­te lipsa. Ați putea să porniți în călătorie, să vă înscrieți diferite progra­mări în agendă, însă în prima jumătate a anului preferați să vă dez­morțiți doar picioarele, nu de­parte de casă. Cumpăniți ce aveți de făcut și trageți o concluzie. Iar ea sună astfel: "Vreau să intro­duc o schimbare esențială în viața mea".
Unii Săgetători cochetează cu ideea de a-și căuta un nou serviciu, alții se simt tentați să-și transforme hobby-ul în profesie și, așa cum vedem deseori la ei, ha­zardul le dă o mână de ajutor. Au de partea lor avan­tajul de a fi cultivat atent contacte foarte utile.
Dar, principalul moment de cotitură va apărea în iubire - și anume, după 16 iulie. Astrologii sunt siguri de ceea ce au citit în stele: în 2014, mulți dintre Săge­tători se vor gândi la căsătorie. Începând din iulie, cei singuri vor întâlni, în sfârșit, persoana visată, iar cei implicați într-o relație vor dori să consfințească faptul că această iubire este mai însemnată decât oricare alta în viața lor. Bravo, ați luat pe neașteptate hotărârea de a vă oficializa conviețuirea și chiar credeți că sufletele dvs. vor vibra la unison. A doua jumătate a anului va fi cea mai romantică perioadă pe care ați trăit-o vreodată.
V-ați redobândit vechiul elan, iar el vă favorizează succesul, atât în carieră, cât și în plan social. La fel ca în relația lor sentimentală, Săgetătorii vor simți în 2014 nevoia să-și consolideze și activitatea profesională, manifestând mai multă responsabilitate, mai multă independență, dar și mai multă empatie decât întâlnim în mod normal în viața de toate zilele. Planeta fericirii, Jupiter, vă susține consecvent, inclusiv în aprilie, o lună ce ar putea lovi cu dezastre lumea întreagă. Dar așa cum e tipic pentru Săgetători, când vi se întâmplă o catastro­fă, negreșit se ivește la orizont o barcă de salvare. Veți avea și un impas financiar, care însă va fi temporar și se va rezolva de la sine. Luna cea mai frumoasă pentru dvs.: noiembrie.

CAPRICORN
(22 decembrie - 20 ianuarie)

Oferta este uriașă. Nu o ratați!

Aproape toți astrologii vă felicită pentru că aveți, cu adevărat, în față, un an de vârf - cu protectori, cu apre­cieri elogioase, mergând până la prezicerea: "Capricor­nilor li se deschide acum accesul către un palier supe­rior". Și dvs. ce faceți? Atitudinea caracteristică: res­pin­geți totul. Nu credeți că norocul vă poate cădea pur și simplu din cer. Nu vi se pare plauzibil, deoarece sunteți convins că omul trebuie să-și merite și să-și dobândească singur fericirea - prin disciplină și perse­verență, prin dăruire totală și prin valorificarea propriu­lui potențial.
De astă dată, acceptați totuși ceea ce vi se oferă: în 2014, un an guvernat de Saturn, dvs. sunteți acela care are cel mai puțin a se te­me de "planeta crize­lor". Deși Saturn simbolizează controlul și încheierea socotelilor, el vă va ajuta, în calitate de protector al casei dvs., să vă puneți în valoare întreaga experi­en­ță acumulată, oricât de tânăr ați fi. La rândul său, Neptun va avea grijă să vă aflați întotdeauna aco­lo unde aptitudinile dvs. vor fi prețuite. De aseme­nea, Jupiter vă va ocroti fericirea în dragoste. Și nu începeți să bombăniți că toate acestea sunt prea fru­moase pentru a fi adevărate.
În același timp, ar fi oportun să vă faceți un examen autocritic, pentru a vă da seama ce anume ar trebui să corectați în comportamentul dvs. Nu vă pierdeți capul dacă ați tras lozul cel mare, la loterie sau în viață: chiar dacă sunteți norocosul norocoșilor în anul 2014, nu pu­teți fi sigur că nu veți face și vreo boroboață. Și mai ales, folosiți un ton moderat atunci când încercați să vă impuneți convingerile. Formulări ca "Așa ceva nu se face" sau "Întotdeauna s-a procedat așa și nu astfel" dau o impresie de aroganță. În fine, nu vă bizuiți numai pe realismul, ci și pe intuiția dvs. Aceasta poate fi une­ori încântător de excentrică. De ce nu? În 2014, veți fi iubit și pentru astfel de capricii, fiindcă aduceți, în sfâr­șit, la lumină, și fațetele ascunse ale personalității dvs.
În iubire, Capricornii singuri se vor simți doriți (și nu numai de o persoană), iar în final, oricât s-ar arăta de inaccesibili între ianuarie și iunie, vor constata totuși că e minunat să-ți pierzi uzul rațiunii și să te îndră­gostești până peste urechi. În căsnicie, Capricornul va avea parte de multă afecțiune. Vi s-ar oferi și mai mul­tă dacă n-ați pretinde prea des ca partenerul să reacțio­neze ca un automat la cerințele dvs. Pe această temă veți avea o dispută în luna mai și e posibil să auziți pro­nun­țându-se și cuvântul "despărțire". Dar nu vă faceți griji. Sunteți din nou prea pesimist, poate și prea încă­pă­țânat. Din iunie, șansele în iubire vă vor crește continuu.
De la jumătatea verii încolo vă sporește elanul și puterea de muncă în profesie, ca și în viața de toate zilele - și, în cele din urmă, vă veți da seama și dvs. că asta se cheamă succes. Nimic nu vă mai stă în cale, ați fi în stare să răsturnați și munții. Deci ați putea să vă permiteți și o mică relaxare în hamac. Toate lucrurile de care v-ați ocupat sunt acum puse în ordine și așezate pe o bază solidă. Îi veți impulsiona și pe alții și veți descoperi ce reconfortant poate fi să lucrezi în echipă, deși aveți nevoie să vă retrageți din când în când, pentru a fi o vreme singur cu gândurile dvs. În decembrie veți reuși să faceți și asta.

VĂRSĂTOR
(21 ianuarie - 19 februarie)

Temperați-vă idealismul, și totul va fi perfect

Vă amuzați, fiindcă ați citit într-un horoscop că anul 2014 va fi unul extrem de dinamic pentru dvs., că vă angajați în depășiri și vă lăsați toți competitorii în urmă. Într-un alt horoscop scria, dimpotrivă, că nimic nu se va mișca în sensul unei rezolvări și că s-ar putea să traversați o perioadă mai dură, plină de noi scandaluri financiare cu farfurii sparte.
Dar v-ați obișnuit de mult cu asta: sunteți un om care trăiește în afara tiparelor, așa încât multă lume nu izbutește să înțeleagă în întregime ce anume vă motivează acțiunile. Vă urmați inspirația, experimen­tele vă pasionează, problemele complicate vă provoacă și vă stimulează, sunteți un avangardist și un deschi­zător de drumuri. În ochii unora, viața dvs. apare ca un drum în zig-zag, ca o alăturare de lucruri care nu se prea potrivesc unele cu altele.
În realitate, dvs. aveți principii ferme. Unul dintre ele sună astfel: "Viața trebuie explorată - și anume, în toate direcțiile". Iar, dacă ar fi să alegeți o deviză care să vă definească existența, ea ar putea fi următoarea: "Caut ceea ce e neobișnuit și poartă în sine un grăunte de nebunie. De ce să nu mă distrez făcând nu ce se așteaptă ceilalți, ci exact contrariul?".
Într-un an dirijat de planeta Saturn, bilanțul dvs. va fi mai degrabă unul tulburător: aspirații prea mari, viziuni prea idealiste. Iarăși ați încercat să dinamitați ceea ce alții consideră indispensabil și imuabil, și de mare parte din ideile dvs. s-a ales praful. Faptul că ați dat greș vă deprimă? Nu neapărat. Însă, dacă uitați puțin de starea națiunii, ca și de cea a omenirii, exa­minate de la mare altitudine, și vă ocupați, în fine, și de viața dvs. personală, s-ar putea ca în 2014 să obțineți câteva rezultate concrete și pozitive.
Rareori v-ați pus atâtea speranțe în iubire ca acum. Atât Vărsătorii singuri, cât și cei prinși într-o relație se pot aștepta la o serie de evenimente îmbucurătoare, inclusiv în pat. Câteodată, bucuria dvs. de a experi­menta se transferă și în planul erotic. În special la primăvară, este posibil ca aceasta să vă împingă la câte­va aventuri cam alături cu drumul. Însă, de la o lună la alta, simțiți tot mai puternic dorul după ceva anume și vă veți mira singur cu ce nostalgie de om blajin veți începe deodată să tânjiți după stabilitate și afecțiune profundă.
În mai, veți avea multe realizări în profesie, dar în viața personală veți prefera să rămâneți singur. Aceasta vă va asigura succesul în afaceri. Luați seama însă ca nu cumva, din prea multă exuberanță, banii abia câștigați să vi se ducă printre degete. În iulie, veți lua mai în serios problemele sentimentale: legăturile se vor stabiliza. Înseamnă oare că dvs., spiritul liber și neli­niștit, veșnicul inamic al căsătoriei, ați ales, într-adevăr, statornicia? S-ar putea să vă sacrificați libertatea pentru un Leu sau pentru un Geamăn.
Cel mai târziu în apro­pierea Crăciunului, se va întâmpla exact lu­crul de care v-ați temut întotdeauna: veți fi co­ple­șit de intensitatea sen­timentelor dvs. Entuzias­mat de ideea căsătoriei, veți da uitării micile retu­șuri pe care ați intențio­nat să le faceți pentru a vă îmbunătăți activitatea pro­fesională. Vă veți consola cu gândul că, deocamdată, ar fi prematur. E bine așa, căci idealiștii și visătorii care vor să schimbe lumea planează pe deasupra realității și ar trebui să deprindă răbdarea.

PEȘTI
(20 februarie - 20 martie)

În sfârșit, vă îndepliniți visurile

Un an de vis pentru Pești! Și asta, în dublu sens. Pe de o parte, veți simți limpede că totul se înscrie pe o linie ascendentă: iubirea, cariera, banii, ceea ce vă per­mite să plonjați în lumea de vis pe care o îndrăgiți atât. Știți doar: îndată ce treburile cotidiene se desfășoară cât de cât mulțumitor, vă cufundați în fanteziile dvs., legănându-vă în reverii fermecătoare, ca într-un balan­soar.
Peștii, spre deosebire de alte zodii, nu au nevoie de un teren sigur sub picioare. Ei tânjesc după trans­cen­dență, după magie, după o viață dusă ca sub oglinda apei, unde granițele devin fluide, iar imaginea lumii reale se deșiră și se mul­tiplică. De aceea, numeroși oameni născuți sub acest semn zodiacal sunt artiști. Alții sunt considerați niște suflețele sensibile.
Ce-i uimește însă pe semenii dvs. este faptul că, deși plutiți îmbătat de feri­cire în acel spațiu ima­gi­nar, totuși, oricând e vorba de lucruri importante, vă prezentați prompt la fața locului, gata să vă implicați. Nu degeaba simbolul grafic al zodiei dvs. constă nu într-un singur pește, ci în doi, fiecare din ei tinzând într-o altă direcție. Aceasta suge­rează plurivalență, dar și riscul epuizării. Uneori, de-bordați de compasiune și altruism, apoi vă izolați din nou deoarece simțiți că s-a profitat de bunăvoința dvs. ori, pur și simplu, v-ați secătuit forțele din devotament jertfelnic față de ceilalți.
În anul lui Saturn, 2014, luați-vă inima în dinți și cumpăniți bine totul: "Cum îmi mobilizez energia, când și de ce îmi trebuie câte o mică fugă din lume?". De astă dată veți găsi surprinzător de repede un echi­libru rezonabil între cei doi vectori opuși. Aceasta și din cauză că șansele vă ies în cale în număr incredibil de mare.
N-ați vrea să renunțați la nimic, dar este necesar să optați și să vă faceți o planificare judicioasă - chiar și în ceea ce privește iubirea. În eventualitatea că vă gân­diți la despărțire: în prima parte a anului, fie se va naște o nouă iubire, fie cea veche va scoate noi scântei, care însă nu vor dura prea mult. Nu e exclus nici să ajungeți la un "divorț amiabil". În mintea dvs., a încolțit de ceva vreme gândul că ați duce-o foarte bine și singur, cu condiția să aveți destui prieteni în jur. Din septembrie, veți ști mai clar ce doriți. Dacă sunteți bărbat, astrele prevestesc că inima dvs. va întâlni pe neașteptate un partener care să vă înțeleagă fuga în visare și să vă aștepte cu răbdare în­toar­cerea pe pământ. Neapărat, o femeie puternică. Și dacă s-ar putea și suficient de bogată, ca să vă sprijine visurile artistice. Peștii-femei să conteze pe Săgetători.
E tocmai momentul potrivit, deoarece în profesie totul se orientează acum spre succes: un post mai bun, o muncă mai interesantă, mai mulți bani, aprecieri superlative pentru prestația dvs. Câteodată, veți avea impresia că trăiți un basm. Dar atenție: nu acceptați fără discernământ tot ce vi se oferă. Ați putea fi indus în eroare sau ați rămâne cu un gust amar, în urma unei decizii pripite. Pe de altă parte, fiți sigur că nu veți putea comite atâtea greșeli de câte ar fi nevoie pentru ca 2014 să nu fie, așa cum spuneam la început, anul dvs. de vis. Luna cea mai bună este noiembrie. Cariera va fi înfloritoare, ca și iubirea. În sfârșit, veți face ceea ce visați, iar ceea ce faceți vi se va părea un vis frumos. Așa și nu altfel v-ați imaginat mereu viața dvs.