Mahmureala s-a întins peste România ca ceața. E vremea mustrărilor și a jurămintelor că nu se va mai repeta niciodată. Organismul ne clocotește de deșeuri pe care se străduiește, gâfâind, să le lepede. E cazul să facem ceva. O curățenie mare, la fel ca în casă, pentru a dinamiza circulația sângelui și a ne oxigena. Și nu e vorba doar de hipertensiune, de atacul de cord sau de un accident vascular cerebral. Din cauza înfundării vaselor de sânge suferă la fel de mult și picioarele. Mergând pe stradă, simțim dureri insuportabile la mușchii pulpelor. După o scurtă pauză, durerea cedează, dar apoi începe să se repete mai des, coboară mai jos și încep să ne amorțească tălpile. Îngustarea vaselor de sânge de la picioare degradează alimentarea țesutului muscular, care transmite semnale sub formă de durere. Ca să preveniți afectarea arterelor, începeți obligatoriu curățarea vaselor sanguine. Rezultatele sunt spectaculoase: ele devin elastice, provoacă întinerirea întregului corp, se îmbunătățesc vederea și auzul, starea tractului gastro-intestinal, a plămânilor, a nasului și a sinusurilor, scade riscul accidentului vascular-cerebral.
Începeți cu ficatul
Starea vaselor de sânge depinde de starea ficatului, de aceea, se recomandă, vreme de 5-7 zile, o cură de ierburi cu efect colagog. Puteți alege una din variantele următoare.
* Tinctură de păpădie - este o rețetă foarte utilă, datorită multiplelor sale efecte radicale. E bine s-o aveți mereu la îndemână. Rețeta: Se iau 4-5 rădăcini și 4-5 frunze de păpădie, se toacă mărunt și se macerează în 0,5 l țuică, timp de 7 zile, la răcoare și întuneric. Periodic se agită. Apoi se strecoară și se păstrează în frigider. Se bea tinctura strecurată, de 3 ori pe zi, câte 25 picături, cu 30 de minute înainte de masă. O cură durează 2-4 luni, în funcție de starea vaselor. De regulă, se prepară un litru de tinctură. Cura se face câte o lună, cu pauză de 7 zile.
* Tinctură de floarea-soarelui - Se amestecă o frunză tocată, petalele de la o pălărie de floarea-soarelui și o mână de semințe curățate și râșnite. Se macerează totul în 500 ml țuică. Se administrează ca în rețeta precedentă, timp de 3-4 luni, cu pauze.
* Usturoi și lămâie - 2 lămâi se spală cu apă clocotită, se taie, se curăță de semințe și se dau prin mașina de tocat, cu tot cu coajă. Se curăță și se toacă 2 căpățâni de usturoi, se amestecă cu lămâia și cu 500 g miere de albine. Borcanul cu amestec se ține la frigider. Se mănâncă câte o linguriță, dimineața și seara, înainte de masă. Concomitent cu curățarea vaselor, este o profilaxie eficientă pentru deficitul de vitamine din timpul iernii, atunci când organismul are nevoie de sprijin pentru a consolida sistemul imunitar slăbit.
* Amestecuri de plante - 1. Se amestecă câte 6 linguri de podbal, sunătoare și fructe de măceș, câte 3 linguri de talpa-gâștii, semințe de mărar și frunze de fragi. Se ia o lingură din acest amestec și se infuzează în 250 ml de apă fierbinte, timp de 40 minute. Infuzia strecurată se bea în 3 reprize, înainte de mese, în cure de 27 zile, cu pauze de 7 zile.
2. Se amestecă câte 6 linguri de mentă, sunătoare și coada-calului, 3 linguri rădăcină de păpădie, 4 linguri frunze de sălcioară și câte 2 linguri de păducel și scoruș de munte. Se prepară ceaiul ca în rețeta precedentă. (Sunătoarea nu e recomandată persoanelor cu tensiune arterială crescută.)
Curățarea vaselor de sânge
Rețete simple
* Decoct de mesteacăn - se toarnă un pahar de apă fierbinte peste 10 g de muguri râșniți de mesteacăn, se pun la fiert timp de 15 minute, se strecoară, și dacă a rămas mai puțină apă, se mai toarnă, ca să se ajungă la nivelul inițial. Se bea câte o lingură, cu 30 de minute înainte de masă, de 3-4 ori pe zi.
Puteți prepara o infuzie și din frunze de mesteacăn: 10-15 g de frunze tocate mărunt se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de 4-5 ore. Se bea strecurat, câte o lingură de 4-5 ori pe zi.
* Iarbă-mare - se toarnă un pahar de apă fierbinte peste 20 g de rădăcini zdrobite. Se fierbe 30 minute pe foc mic, apoi se strecoară. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.
* Fragi - se toarnă 200 ml de apă fierbinte peste 20 g de fructe uscate și măcinate, amestecate cu frunze. Se fierbe 10 minute, se lasă timp de 2 ore la infuzat, se strecoară prin tifon și se stoarce bine. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi.
* Trifoi roșu - 1. Se pun la macerat, timp de 10 zile, 40 g de flori în 500 ml țuică. Se strecoară, apoi se stoarce planta bine. Se beau câte 20 ml după mesele de prânz și seară. O cură de tratament durează 3 luni. Între cure se face pauză de 10 zile.
2. 5-6 flori de trifoi se infuzează în 200 ml apă, timp de o oră, cu vasul învelit într-un prosop flaușat. Se bea în 3 reprize, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. După o lună de administrare, se face pauză 7 zile, apoi cura se repetă.
* Mătase de porumb - se infuzează 15 g plantă, 40 de minute, în 250 ml apă. Se bea câte o lingură, de 3-4 ori pe zi.
* Semințe de in - 1/3 pahar de semințe râșnite de in se pun într-un litru de apă rece. Se aduc până la fierbere și se infuzează peste noapte în termos. Se bea dimineața, pe nemâncate, și seara, înainte de masă, câte 1/3 pahar, timp de 14 zile. După o pauză de 3 luni se repetă cura.
* Zmeur - 2 linguri de frunze uscate tocate mărunt se fierb în 400 ml apă, timp de 15 minute. Ceaiul obținut se bea în trei reprize.
* Scoruș de munte (sorb) - 200 g de pulbere uscată de scoarță se fierbe în 500 ml apă timp de 2 ore, la foc mic, în vas acoperit cu capac. Se răcește, se strecoară și se bea câte o lingură, cu 30 minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. Este recomandată în mod deosebit vârstnicilor.
* Coacăz negru - se infuzează 15-20 minute o linguriță plină de frunze tocate mărunt, în 200 ml de apă fierbinte. Se bea câte un pahar, de 2-3 ori pe zi, în loc de ceai.
* Usturoi - curățați și zdrobiți 160 g de usturoi, peste care turnați 400 ml alcool (70%). Lăsați maceratul, cel puțin 5 zile, într-un loc răcoros și întunecos. 300 de picături se pun în 50 ml lapte sau apă și se beau cu 30 minute înainte de masă.
* Semințe de mărar - într-un termos, se pun: un pahar de semințe de mărar, 2 linguri de rădăcină de valeriană (odolean) și se toarnă 2 l de apă clocotită. Se închide termosul și se infuzează 24 ore, după care se răcește. Se amestecă cu 2 pahare de miere de albine. Se administrează câte o lingură, cu 30 minute înainte de mesele principale.
* Suc de kiwi - se mănâncă 3-4 fructe de kiwi pe zi, transformate în suc. Scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare și mărește imunitatea.
Rețete combinate
* Pentru eliminarea depunerilor și întărirea miocardului - se spală bine și se curăță 2 kg de țelină (rădăcini cu frunze), 400 g rădăcină de hrean și 5 lămâi. Se zvântă sau se usucă, apoi se dau prin mașina de tocat carne. Din lămâi se stoarce sucul, se amestecă cu legumele. În final, se adaugă 500 g miere de albine și 100 ml de coniac. Preparatul se ține 3 zile la rece, închis etanș. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, după-masă.
* Amestec de plante: se prepară din mușețel, siminoc, sunătoare și muguri de mesteacăn, câte 100 g de fiecare. O lingură de amestec se infuzează timp de 4 ore, în 500 ml de apă clocotită. Înainte de culcare, în loc de masa de seară, se beau 250 ml de infuzie strecurată, amestecată cu o linguriță de miere de albine. Dimineața, pe nemâncate, se bea lichidul rămas, în loc de micul dejun. Se repetă până se termină amestecul de plante. Următoarea cură poate fi făcută peste un an.
* Sucuri pentru curățarea vaselor de sânge: se amestecă în cantități egale (câte o ceașcă) suc de lămâie, suc de ghimbir, suc de usturoi și oțet de mere. Se amestecă ingredientele într-un vas, la foc mic. Se răcește amestecul, se adaugă 3 cești de miere naturală. În fiecare dimineață, înainte de micul dejun, se ia câte o linguriță din amestec, pe stomacul gol. Se păstrează la frigider, într-un vas curat și acoperit. Produsul are proprietatea de a curăța pereții vaselor de sânge. Beneficiile acestui remediu este foarte mare, în timp nu prezintă nici un fel de risc.
* Tratament cu caise uscate. Curățarea cu caise îmbogățește organismul cu vitamina A, întărește imunitatea, crește capacitatea de apărare împotriva stresului, sprijină sistemele respirator, hormonal și digestiv; scade nivelul de colesterol rău, curăță vasele sangvine de depuneri și, prin efectul diuretic, curăță concomitent rinichii și sistemul urinar. Se mănâncă până la 100 g de caise pe zi. Cei cu alergie alimentară trebuie să ceară părerea medicului înainte de a folosi această cură.
Rețetă: într-un borcan de 1 litru punem 10 caise uscate și turnăm 1 litru apă fierbinte. Se lasă peste noapte. A doua zi dimineață, pe nemâncate, se beau 150 ml lichid, iar restul se bea în timpul zilei. Caisele se consumă tot în timpul zilei. O cură durează cel puțin 21 de zile. Mâncărurile cu carne se exclud. Se curăță întreg organismul.