De pe flori, pe obraz: Mierea și suratele ei

Iulia Vlad
Lăptișorul de matcă

Este o adevărată comoară pentru fru­musețe și sănătate, deoarece este unul dintre cele mai puternice concen­trate biologice, cu uriașe valori nutritive într-un volum foarte mic. Conține pro­tei­­ne, glucide, lipide, minerale, vitami­nele A, B1, B2, enzime, hormoni, pre­cum și alte substanțe active, care asigu­ră men­ți­nerea unui perfect echilibru biologic al pielii. Tenul ofilit și ridat se revitali­zea­ză, iar tenul care începe să îm­bătrâ­neas­că este ajutat să își regene­re­ze țesutu­rile. Poate fi încorporat ca ingredient de bază în creme, emulsii, loțiuni și măști. Lăptișorul de matcă concentrat se gă­seș­te la fiolă (preferați-l pe cel româ­nesc). Se aplică seara, pe fața proaspăt curățată, prin ușor masaj circular, iar efectele revitalizante și regenerante sunt imediate, dar și pe termen lung. Se aplică timp de 10-12 zile pe lună. Pielea este hidratată în profun­zime, tonifiată. Dacă vreți să aveți un ten de excepție pentru un eve­niment, aplicați o fiolă de lăp­ti­șor pe fața proas­păt cu­rățată și în jurul ochilor cu mișcări circu­lare. Peste o oră aplicați crema obiș­nui­tă, apoi machiajul.

Polenul crud

Un adevărat elixir de tinerețe, pole­nul este bogat în vitamine, mai ales cele din complexul B, minerale, aminoacizi, enzime.
* Mască cu polen, miere, por­tocale, ulei de migdale: amestecați o lingură de polen zdrobit cu câteva picături de suc de portocale, până de­vine o pastă. Adăugați o linguriță de ulei de migdale sau ulei de măsline, apoi o linguriță de miere și amestecați bine. Aplicați preparatele pe fața proas­păt spă­lată și lăsați-le 20-25 de minute. Clătiți cu apă călduță, apoi cu apă rece. Se poate aplica o dată pe săptămână sau cu o zi înaintea unei ocazii unde vreți să arătați bine.
* Mască cu polen, lapte, ba­nană: amestecați o lingură de polen cu o lingură de lapte, adăugați apoi o ju­mătate de banană pasată. Aplicați pe față și pe gât. După 20 de minute, clătiți. Este indicată pentru ten uscat, ofilit, deshidratat.
Propolisul
Este antiseptic, anti­in­fla­mator, cicatrizant, rege­nerant, recomandat în di­ver­se preparate mai ales te­nurilor grase sau acneice.
* Mască cu pro­polis și iaurt: ames­tecați 2 linguri de iaurt sau lapte bătut cu 5-6 picături tinctură de propo­lis. Aplicați pe față pentru 15-20 de mi­nute, apoi clătiți. Se recomandă tenului gras.
* Comprese cu propolis: apli­cați pe față comprese din tifon, înmuiate în zeama unei portocale sau mandarine, în care adăugați câteva picături de tinc­tură de propolis. Lăsați să acționeze 15-20 de minute. Este foarte indicat în ca­zul tenurilor grase, cu pori mari.
(Persoanele care sunt alergice la pro­dusele apicole nu trebuie să le folo­sească.)