TIA ȘERBĂNESCU - "USL are un simț infailibil al distrugerii"

Claudiu Tarziu
Analiza politică a anului 2013

"Toată lumea s-a certat cu toată lumea"

- Așa cum ne-am obișnuit cititorii, la fiecare în­ceput de an facem analiza politică a anului precedent. De această dată, vă propun să renunțăm la crono­logie și să începem cu sfârșitul: cum s-a terminat anul politic 2013?

- Felul în care s-a sfârșit anul 2013, din punct de vedere politic, ne ajută să facem o prognoză și pentru 2014. Toată lumea s-a certat cu toată lumea, atât la Pu­tere, cât și în Opoziție, și Puterea cu Opoziția. În zona Puterii avem conflicte bilaterale pe toate părțile, res­pectiv: între președintele Traian Băsescu și premierul Victor Ponta, între prim-ministru și șeful Senatului, d-l Crin Antonescu, între acesta din urmă și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, între liderul libe­ralilor și liderul conservatorilor lui Dan Voiculescu, Daniel Constantin. În zona opoziției, Băsescu, liderul informal al Mișcării Populare, se ceartă cu foștii prie­teni de la PDL, iar PDL îi ironizează pe cei din MP, Forța Civică, PNȚCD și Noua Republică, pentru că nu prea au capital electoral. S-a ajuns astfel la gafa im­pardonabilă a lui Traian Băsescu, de a o ataca pe Mo­nica Macovei, una dintre puținele persoane din politica de la noi care au rămas fidele principiilor lor și căreia pre­ședintele țării îi datorează o puternică susținere, în campania pentru referendumul de demitere din funcția de președinte al statului. Înțeleg că Traian Băsescu suferă pentru că Monica Macovei nu a trecut de la PDL la MP, dar atacul său nu dovedește o mare tărie de caracter. În plus, d-na Macovei a judecat pragmatic când a rămas în PDL, pentru că trebuie să-și păstreze mandatul de europarlamentar. Domnia sa a fost de­clarată cel mai bun membru al Parlamentului European anul trecut. Iar România are de câștigat de pe urma pre­zenței Monicăi Macovei în PE.

- Ultimul conflict major în USL, care era gata să rupă coaliția la guvernare, a fost numirea unui nou șef la TVR, după demisia lui Claudiu Săftoiu.

- Da. Conform algoritmului, locul revenea PNL, d-l Victor Ponta a făcut ca reprezentantul PNL pentru această funcție, Rareș Bogdan de la Realitatea TV, să cadă la vot în Parlament. Apoi, a dat o ordonanță de ur­gență prin care își asigura ultimul cuvânt. Adică, dacă o nouă propunere a PNL ar fi fost respinsă prin vot - și asta era posibil prin mașinațiunile PSD -, Birourile Per­manente ale Camerelor, care sunt dominate de PSD, primeau dreptul de a numi președintele TVR. Vă dați seama ce idee? Victor Ponta dicta Parlamentului! Și nu e prima oară când ne dovedește că Parlamentul îi este subordonat. Până la urmă, n-a mai fost nevoie ca acest nou derapaj de la democrație să-și producă efectele, pentru că liderii USL s-au înțeles să-l numească interi­mar pe Stelian Tănase, care le convine tuturor. De alt­fel, noul numit scria pe blogul domniei sale, chiar cu două zile înainte de a fi numit, că misiunea viitorului președinte al TVR este de a sprijini activ USL în cam­paniile electorale din acest an. Probabil că liderii USL au aflat despre această declarație de intenții făcută de Stelian Tănase și și-or fi spus: "Hai să-l numim pe ăsta, că a înțeles despre ce e vorba". D-l Tănase are un mandat interimar de șase luni, în care trebuie să se dovedească util USL dacă vrea să i se dea postul pentru un timp mai îndelungat. Dar misiunea lui nu e deloc ușoară, atât pentru că TVR se află într-o situație finan­ciară grea, cât și pentru că e miza unor mari interese financiare și politice. Dar nu trebuie să ne facem prea multe griji, pentru că oricine ar fi de la USL la con­ducerea TVR ar face-o praf. USL a reușit să strice tot pe ce a pus mâna: guvern, Parlament, ICR, întreprin­deri de stat... Are un simț infailibil al distrugerii. Pe asta ne putem baza.

"Costul vieții noastre crește cu fiecare zi de guvernare a USL"

- Luna decembrie a fost marcată de vreun eveni­ment deosebit?

- Da, salvarea in extremis a pactului de coabitare dintre președinte și premier, după disputa pe marginea ma­jorării accizei la carburanți. Guvernul a vrut să mă­rească această acciză, președintele Băsescu a amenințat că, dacă se va întâmpla asta, nu va aproba Legea Buge­tului, care conținea prevederea, și s-au certat public. Până la urmă, premierul Ponta a declarat că amână majorarea accizei pentru aprilie, iar președintele a sem­nat legea, sperând că mărirea nu se va aplica nici peste trei luni. Deocamdată este cert că acciza s-a mărit, totuși, cu opt bani, în urma unei modificări de calcul operate de guvern. Iar creșterea se va reflecta în toate prețurile. Dacă ar fi fost admisă și schimbarea din legea bugetului, majorarea ar fi fost și mai mare, iar conse­cin­țele mai serioase. Oricum, costul vieții noastre creș­te cu fiecare zi de guvernare a USL, căci în el intră in­competența și incoerența guvernanților. Dacă avem prețuri atât de mari la toate produsele și serviciile, cel puțin jumătate se datorează incompetenței guvernului. Ca să nu mai spun că și pe politicieni îi plătim scump, în mod direct, pentru a nu face nimic. Ba mai fac câte o nefăcută, cum s-a întâmplat în preajma sărbătorilor, când guvernul a scos din domeniul public al statului, de la Apele Române, o insulă și un braț al Dunării, și le-a trecut în domeniul privat al Consiliului Județean Te­leor­man, al lui Liviu Dragnea. Bineînțeles că ideea îi aparține chiar lui Dragnea, care, probabil, vrea să dea insula - printr-o privatizare cu dedicație și pe doi lei - vreunui client politic.

"Anul 2014 va proba din nou slaba calitate a clasei noastre politice"

- Ați vorbit despre salvarea pactului de coabitare. De ce e importantă menținerea lui? Care sunt efectele po­zitive ale acestei înțelegeri între premier și preșe­dinte?

- E bine că există, în primul rând, pentru percepția României peste hotare. Atunci când a fost încheiat, Ro­mânia era văzută cu mare neîncredere de către parte­nerii ei europeni și americani, căci tocmai trecuse printr-un puci. Pactul a fost un angajament pentru nor­malitate, o garanție că instituțiile vor funcționa și răz­boiul dintre palate nu va bloca România. Apoi, e bine că o vreme a și fost respectat acest pact. Și a fost atât de strict respectat, încât stârnise îngrijorare în ambele tabere, a președintelui și a premierului, pentru că Bă­ses­cu prea îl lăuda pe Ponta, iar Ponta vorbea, în sfârșit, civilizat despre Băsescu. Asta, până când Băsescu și-a dat seama că, nefiind o opoziție, dacă el tace și ceilalți nu se aud, se întinde un pustiu fără margini, în care se poate petrece orice, inclusiv o crimă. Și atunci a înce­put să critice, ca să mai pună stavilă inițiativelor amen­dabile ale guvernului. Așa încât pactul a căzut, aproape a fost denunțat și, după cum spuneam, a fost salvat cum­va prin compromisul asupra accizei la carburanți. Însă, este de așteptat ca 2014 să aducă în prim-plan dis­putele în dauna colaborării.

- De ce?

- Din pricina slabei calități a clasei noastre politice, care se va proba iarăși. Anul 2014 ne va da, mai ales prin alegerile prezidențiale, măsura degradării la care au ajuns standardele pentru competitorii politici. Dacă avem în vedere că ar putea candida pentru funcția cea mai înaltă în stat Victor Ponta și Crin Antonescu, credi­tați cu cele mai mari șanse, Sorin Oprescu, care a spus că nu s-ar da nici el în lături, și Dan Diaconescu, dacă nu-l ridică Parchetul între timp, începe să ne devină clar nivelul mediului politic și cel al dezbaterilor și acțiunilor. Mai cu seamă Victor Ponta și Crin Anto­nescu ne sperie prin ce sunt capabili să facă. Pentru ei există o țintă precisă: să supună totul, în cap cu Justiția. Din păcate, nu li se poate opune niciun candidat cu șanse reale din partea Dreptei. Întâi, pentru că Dreapta nu se va putea uni și va avea mai mulți candidați care își vor împărți voturile electoratului de dreapta. Apoi, pentru că niciunul dintre acești candidați nu este în preferințele unui electorat larg, nici Predoiu de la PDL, nici Mihai Răzvan Ungureanu, ceva mai bine cotat, pe care-l vor susține Forța Civică, PNȚCD și Mișcarea Populară. Traian Băsescu îl mai amintește și pe Emil Boc ca posibil candidat. Dar fostul premier nu și-a anunțat intenția în acest sens și nici nu cred că are o ast­fel de intenție, pentru că e un ardelean cu capul pe umeri. Dar chiar dacă l-ar pune Băsescu să candideze forțat, Boc mai are destule de decontat electoral din tim­pul guvernării sale. Lumea a început să-și dea seama că a guvernat mai bine, dar nu-l poate încă ierta pentru ceea ce consideră că a greșit. Apropo de această per­cepție populară, suprinzător este că toate abuzurile, ratările, minciunile, plagiatele și dovezile de autori­tarism ale lui Victor Ponta nu sunt deocamdată sanc­ționate de electorat. Cel puțin asta reiese din sondajele de opinie, care îl plasează ca favorit în campania pentru președinția României. Este, încă, în perioada de grație. Nu știm când va fi momentul în care se va eroda elec­toral.

- Aveți o explicație pentru această bunăvoință ară­tată unui om care, prin propriile sale fapte și decla­rații, și-a făcut un portret deloc măgulitor?

- Degradarea clasei politice este rezultatul selecției inverse. Pentru că dacă ar apărea acum un Havel al României să candideze, nu l-ar vota nimeni. Și nu nu­mai că nu l-ar vota, dar l-ar face albie de porci, cum au pățit-o și Corneliu Coposu, Ion Rațiu și Regele Mihai. Degradarea sistemului referențial al electoratului a fost pricinuită, în primul rând, de o propagandă nemiloasă, dusă cu tenacitate, an de an, mai ales de televiziuni. Așa au fost transformați criminalii de teapa lui Ceau­șescu și infractorii de mare calibru, precum Gigi Becali sau Adrian Năstase, în băieți simpatici, când nu chiar în martiri. A fost răsturnată scara de valori a societății. Dacă până și o notorie realizatoare de documentare despre cei care au suferit în temnițele comuniste l-a comparat pe Adrian Năstase cu Iuliu Maniu, spunând că amândoi au fost victime politice, ce să te mai miri că mare parte din electorat a început să funcționeze potrivit unor astfel de "repere"? Așa se explică, printre altele, nu doar ascensiunea lui Victor Ponta, ci și suc­cesul fulminat al unui partid precum PPDD.

"Cabinetul Ponta nu realizează că salvarea țării stă în dezvoltarea economiei private"

- Mai mult decât disputele politicienilor ne inte­resează guvernarea, care ne afectează pe toți. Care sunt, în opinia dvs., cele mai importante realizări ale guvernului USL în 2013?

- Din punctul meu de vedere, topul realizărilor guvernului Ponta în 2013 arată așa: primul loc - ratarea legii cu dedicație pentru exploatarea cu cianuri de la Roșia Montană, slavă Domnului!; locul doi - ratarea privatizării CFR Marfă, slavă Domnului!; locul trei - ratarea modificării Constituției, slavă Domnului! Con­sider aceste eșecuri ca mari realizări, pentru că reușita lor ar fi înseamnat dezastre: ecologic, economic, legis­lativ. Mai intră la capitolul "realizări": ratarea regio­nalizării și neîndeplinirea promisiunilor privind atrage­rea de investiții de zece miliarde de euro și cea referi­toare la înființarea a 50.000 de noi locuri de muncă. Singura parte pozitivă a guvernării este că a menținut creșterea economică, adică a realizat o creștere de 2,2% (procentajul la care a căzut guvernul Boc!). Sectorul privat însă a fost abandonat de către guvern și legis­lativ. Antreprenorii, mici sau mari, n-au primit niciun fel de sprijin, nicio gură de oxigen ca să poată depăși criza, să înceapă să crească și astfel să pompeze bani în piață. Mai mult, guvernul a inventat taxe noi și a mărit accizele. Cabinetul Ponta nu realizează că salvarea economică a țării stă în dezvoltarea economiei private. Și s-a mai întâmplat un lucru bun în timpul guvernării USL: semnarea de către Republica Moldova a acor­dului de asociere la UE. Este și un succes al politicii externe românești.
Cu un asemenea bilanț pe 2013, perspectivele pen­tru 2014, un an cu alegeri prezidențiale și europarla­mentare, se anunță și mai sumbre. Bătălia pentru putere se va accentua, compromisurile se vor înteți, lipsa de acțiune pentru o bună guvernare va deveni și mai apă­sătoare. Conflictele din plan politic și toată viața eco­nomică și socială vor fi în mod clar subordonate celor două campanii electorale. Aproape tot ce vor între­prinde politicienii va fi sub spectrul alegerilor.
Înfruntarea va fi crâncenă, mai ales că PSD are deja majoritate în Parlament și fără PNL, și va dori puterea întreagă, inclusiv președinția României. Deci, cele două partide se vor despărți. Una peste alta, 2014 va fi un an foarte costisitor din punct de vedere economic, social și politic. S-ar putea ca alegerile de anul acesta să ne dea înapoi cu mulți ani. Dacă USL își va pune și un președinte al statului, va fi o catastrofă. Nimeni nu-i va mai sta în cale.