Iarna și durerile de articulații

Elena Josan
Iarna nu este un anotimp prietenos pentru cei ce suferă de dureri la articulații.

Frigul și umezeala le accentuează, devenind, adesea, de nesuportat. Ca să le potolească, suferinzii se năpustesc în farmacii fără un consult prealabil cu medicii specialiști și folo­sesc cantități mari de medicamente, care în loc să facă bine, accentuează și mai mult suferința articulațiilor: antibiotice, steroizi, remedii cu efect antiinflamator, vita­mine sintetice ce conțin fier anorganic. Dacă gre­șelile făcute sunt asociate cu hidratarea insuficientă a or­ganismului, dacă alimentația nu conține vitamine și microelemente, dacă se consumă alcool în exces și za­hăr rafinat, procesul de refacere a articulațiilor se blo­chea­ză. Organismul produce săruri în exces și ele se de­pun în diferite locuri provocând noi neplăceri. Pentru a rezolva această problemă, medicina naturii este de mare folos.

Rețete pentru dizolvarea depunerilor de săruri

Sucuri și ceaiuri
Sucurile de rădăcini de pă­trunjel, hrean, frunzele de podbal, ci­coare, ridiche, topinamburul (nap), ceaiul din coada-calului, cojile de pepene ver­de, cozile de bostan dizolvă eficient săru­rile. Doza recomandată este de până la 100 ml de suc, la 30 de minute după masă.

Orez cu fructe uscate
Seara, se pun la înmuiat 3 linguri de orez într-un li­tru de apă. Dimineața, apa se schimbă și se toarnă alta, proaspătă, apoi se pune vasul pe foc și se lasă să mai fiarbă 5 minute după primul clocot. Se clătește ore­zul, se toarnă o altă cantitate de apă rece și se lasă iarăși la fiert timp de 5 minute. Se face acest lucru de încă două ori. După cele patru fierberi, orezul se consumă cald, și trei ore nu se mai mănâncă nimic. Apoi mâncați obiș­nuit, cu includerea obligatorie în dietă a fructelor uscate.
Fructele uscate se dau prin mașina de tocat carne, câte 300 g de caise uscate, stafide, prune uscate, la care se adăugă o jumătate de lămâie. Se condimentează totul cu miere și se păstrează la frigider. Se ia câte o lingură, seara. O cură durează 10 zile.

Orez crud
Este un detoxifiant puternic. Se iau dimineața câte 4 linguri de orez integral, crud, care a fost înmuiat în prealabil în apă timp de o oră. Boabele se vor înghiți sau se vor mesteca.

Floarea-soarelui
Ceaiul din rădăcini de floarea-soarelui dizolvă mul­te săruri. Adunați toamna târziu sau iarna părțile groa­se ale rădăcinilor, tăiați ramificațiile subțiri, păroase, spălați-le minuțios și uscați-le. Apoi mărunțiți rădăci­nile subțiri în bucățele de circa un centimetru, și fier­beți-le într-un ceainic emailat (1 pahar de rădăcini la 3 l de apă), timp de aproximativ 1-2 minute. Este nece­sar să consumați ceaiul în 2-3 zile. Fierbeți apoi din nou aceleași rădăcini, în același volum de apă, însă timp de 5 minute, și, de asemenea, consumați fiertura în 2-3 zile. După ce ați terminat de băut ceaiul din prima porție, pregătiți următoarea etc. Acest ceai se bea în doze mari, la jumătate de oră după masă. Sărurile în­cep să se elimine peste 2-3 săptămâni, când urina va fi de culoare ruginie. Beți ceaiul până când urina dvs. va deveni transparentă ca apa. În timpul acestei cură­țări, este interzis consumul produselor picante, acide și sărate. Este necesar ca alimentația să fie pre­ponderent de origine vegetală.

Foi de dafin
5 foi de dafin se fierb în 500 ml de apă timp de 20 de minute. Se bea câte o înghițitură, de 2-3 ori pe zi. Remediul e foarte puternic, de aceea nu se bea mai mult de 3-5 zile. În timpul curei, nu e recomandată expunerea la frig și la supraefort.

Extract de afine
Într-un borcan de 1 l se adaugă afine uscate până la 1/3 din borcan. Se toarnă deasupra apă caldă și se lasă peste noapte. A doua zi se bea această apă pe toată durata zilei. Fructele pot fi folosite pentru încă o porție. În timpul curei, trebuie introduse în alimen­tație legume fierte în ceaun, cu puțină apă: morcov, sfeclă, țelină, varză, mai puțin cartofi. Orice băutură se înlocuiește cu infuzie din fructe.

Hrișcă și chefir
Într-o cană de 300 ml se pun 2 linguri de hrișcă râșnită, peste care se toarnă 250 ml de lapte prins. Se amestecă bine și se lasă până a doua zi. Se mănâncă în fiecare dimineață, timp de 5 zile. Nu numai că se eli­mină sărurile, dar putem și slăbi.

Plăcinte de argilă
În medicina tradițională chineză, se practică aplicarea plăcintelor de argilă pe tălpile bolnavului.
Rețeta: se amestecă 2 linguri de argi­lă cu o lingură de amestec de plante: mu­șețel, salvie, coada-șoricelului (luate în proporții egale), și se aplică pe talpă pen­tru cel puțin o oră. Remediul ajută și în caz de edem sau circulație san­guină afec­tată.

Cocktail de citrice
Se amestecă un pahar de suc de por­to­cale sau suc de coacăze negre cu o jumătate de pahar suc de lă­mâie. Dacă e băut seara, dimi­nuează in­fla­mațiile și curăță vasele sanguine.

Rețete pentru gută

Cataplasme cu muștar
Se ia câte o linguriță de miere, făină de muștar și sare de murături. Mierea se încălzește pe baie de abur, ca să fie mai moa­le, și se adaugă sarea, până se dizolvă. Pe urmă se adaugă și muștarul. Înainte de culcare, locul bolnav se unge cu cremă de gălbenele sau cu ulei alimentar, iar deasupra se aplică amestecul de mai sus. Deasupra se pune celofan, se pansează bine și se încalță șosete de lână. Înainte de procedură, se țin picioarele 15 minute în apă fierbinte, în care se dizolvă 2-3 linguri de bicarbonat de sodiu și 5 picături de iod. Dimineața, picioarele se spală cu apă și se ung cu cre­mă. Ca să aibă efect, procedeul se repetă pe o perioadă mai îndelungată.

Unguent cu ouă
Într-un borcan de 200 ml cu capac, se pune un ou cu coaja albă peste care se toarnă esență de oțet (70%). Se ține la întuneric timp de două săptămâni, până se dizol­vă coaja. Se rupe pielița în care rămâne oul, se aruncă, iar conținutul oului se amestecă cu oțetul din borcan și cu 100g unt sau osânză topită. Se unge zona inflamată, de 3 ori pe săptămână, după ce locul a fost șters în prealabil cu iod.

Cataplasmă cu aspirină
Se amestecă în părți egale câte o lingură de iod și suc de lămâie și se adaugă două pastile de aspirină făcute pulbere. Amestecul se pune pe un tampon de vată și se aplică pe zona inflamată. Se acoperă cu o țesătură groasă, peste care se pune o folie de celofan, și se pansează. Se repetă trei zile la rând, cu o săptămână de pauză, apoi cura se reia.

Frunze de măcriș
Se toacă frunzele ca un terci și se aplică pe locul bolnav, zi de zi, timp de o lună.

Ceapă roșie
Se dă ceapa pe răzătoare, se pune între 2 straturi de tifon și se aplică pe articulație. Se pansează, deasupra se pune o pungă de plas­tic. Se ține așa toată noaptea. Dimineața se spală picioarele și se ung cu o soluție de iod. Cura durează o lună.

Castraveți murați
Înainte de culcare, se face o baie la picioare cu apă caldă, apoi se pune câte o felie de castravete pe zona in­flamată, la fiecare picior. Se pansează, se așează celo­fan și se ține toată noaptea. Între timp durerea dispare.

Rețetă rusească
Se pune, timp de 7 zile, pe ciocuri sau pe vertebra proeminentă de la gât (dacă sunt depuneri de săruri în zona cervi­ca­lă), carne de pește proaspătă, neconge­lată. Apoi, 7 zile, se unge același loc cu ulei de brad alb.

Băi cu sare
Pentru diminuarea durerii și micșo­rarea ciocurilor se folosesc și băile cu sare. Se pune o mână de sare, la 5-6 l de apă fierbinte, și când apa se răcește până aproape de temperatura corpului, se intro­duc picioarele în ea vreme de 15 mi­nute. Tratamentul se face zi de zi, două săptămâni, după care urmează o pau­ză de 4 săptămâni. Se repetă cura de patru ori.

Rețetă cu zăpădă
Este o metodă mai radicală, du­reroasă, dar care dă rezultate bune în scurt timp. Poate fi folosită pen­tru toate articulațiile din corp (atât gută cât și artrită).
Rețeta: se amestecă un pahar de zăpadă cu o lingură de sare. Se apli­că pe articulația bolnavă, până la două minute. După aceea se înlătură zăpada, și se șterge locul. Se pune vată, apoi hârtie, se învelește cu un fular sau un batic de lână. Compresa caldă se ține 3-5 ore. Dacă în cele două 2 minute pielea îngheață prea tare, se unge cu ulei de cătină sau cu alte uleiuri, până își revine. Procedura se repetă de 3-5 ori.
Varianta simplă: se pune în congelator apă foarte sărată, în forme de cuburi de gheață. Locul inflamat se unge cu câte un cub, care se ține acolo până se topește. Apoi se aplică un obiect cald până la diminuarea infla­mației.

Rețete pentru ciocuri la câlcâi

Comprese cu decoct de brusture
Se fierb 4 linguri de rădăcini de brusture, în 4 pa­hare de apă. Se infuzează (în termos) timp de 4-5 ore. Înainte de culcare, se aplică pe călcâie o compresă de vată, stropită bine cu acest decoct. Apoi se îmbibă cu de­coct niște șosete din bumbac, se storc și se încalță. Deasupra se pune încă o pereche de șosete uscate. Se fac 10-14 proceduri.
Variantă: peste zi se pune într-un ciorap, sub călcâi, o linguriță de boia de ardei iute. Se umblă așa toată ziua. Se repetă timp de 7 zile.

Muștar, miere și bicarbonat de sodiu
Se amestecă câte o linguriță de miere de albine, bicarbonat de sodiu și făină de muștar. Se unge pe căl­câi, ciocuri, apoi se pansează și se pune celofan. Cura durează două săptămâni, cu pauze de cinci zile între cure. Se poate repeta.