Scrisoare către locuitorii Roșiei Montane

Cititor Formula AS
Stimată doamnă Director, Sânziana Pop

Vă încredințez această scrisoare, deoarece "Formula AS" a fost de la început, și este și acum, în linia întâi în lupta împotriva monstruosului proiect minier de la Roșia Montană. După știința mea, "Formula AS" a fost prima publicație care a sesizat periculozitatea și nocivitatea acestui pro­iect, iar apoi, ați luptat împotriva lui în mod con­stant, cu seriozitate, cu argumente, nu cu injurii, dar mai ales nu ați abandonat lupta, nici atunci când totul părea pierdut, și acest lucru s-a întâm­plat de multe ori. A fost nevoie să luptați chiar cu cei care hotă­răsc soarta acestui popor și nu ați ezitat. În mod sigur faptul că încă acest proiect nu este pus în practică vi se datorează în foarte mare parte.
Am fost mereu cu sufletul lângă voi. Citesc re­vista de la înființarea ei. Ați rămas printre puți­nele publicații scrise care nu au acceptat să facă pu­blicitate pentru acest proiect, cu toate că se pare că ea se plătește foarte bine, câtă vreme chiar și pos­turile de televiziune care sunt împotriva pro­iec­tului au acceptat bani, pentru a-i face publi­citate. Nu am găsit altă formă de a lupta împotriva acestui proiect, decât scriindu-le roșienilor, atâția câți au mai ră­mas, câteva din gândurile mele referitor la ceea ce li se întâmplă.

Un Cernobîl românesc

În urmă cu câțiva ani am fost la Roșia Montană, iar la intrarea în sat, deasupra șoselei, era un banner foarte mare, pe care scria cam așa: "Roșienii pot să își rezolve singuri problemele". Cu alte cuvinte: voi, ceilalți ro­mâni, nu vă amestecați, nu e treaba voastră! Măi, să fie!? Chiar așa? Cât tupeu! Sper că lozinca lor nu mai este acolo, pentru că ea insultă inteligența unui întreg popor. Demonstrațiile din toată țara le-au arătat că nu suntem un neam de imbecili, așa cum ne voiau nu doar ei, dar iată că și aleșii noștri.
Atâta timp cât există perspectiva realizării acestui proiect nu doar în zona voastră, dar chiar și în cele limi­trofe, în toți Munții Apuseni nu se va face nicio investi­ție serioasă, pentru că nimic nu se va mai putea consu­ma, vinde și exporta de aici. Roșia Montană va deveni Cenobîlul românesc. Știți bine că și cel ucrai­nean este pustiu și va fi la fel multe secole de acum încolo. Toată zona se va pustii. Vă veți trimite și copiii de acasă în cele patru zări, iar apoi veți pleca și voi.
De ce credeți că nu vă lasă să construiți nimic în zonă? Vor să vă aducă la disperare, să nu aveți altă perspectivă decât aceea de a merge cu mâna întinsă la ei și de a accepta orice vă propun. Așa făceau și comu­niștii. Le-au luat oamenilor tot, i-au adus la sărăcie și disperare și au reușit să facă ce au vrut cu popoare în­tregi, atâta amar de vreme. Dife­rența este doar de metodă: co­mu­niștii au făcut-o cu pușca, cu închisorile, iar cei de la Gold și, culmea, și aleșii neamului, cu un pumn de arginți și cu minciuni învelite în vorbe frumoase.
Nicăieri în lume nu s-au folosit, până acum, canti­tăți atât de mari de cianuri, într-un singur loc. Ce cre­deți că se va întâmpla cu ea? Se va evapora, vântul și norii o vor purta peste tot, se va reîntoarce pe pământ în plante, apă, sol, animale și oameni, iar zonele apro­piate lacului vor fi cele mai îmbâcsite. Va otrăvi tot. O vom mânca. Vom fi oameni-cianuri. Dacă ar fi așa cum susțin gol­diștii, că apa din lac nu va fi poluată, de ce mai fac lacul? De ce nu dau drumul cianurii în Arieș, să hră­nească peștii?
Și explozibil se va folosi, tot în cantități uriașe. Exploziile care vor zdrobi munții timp de 17 ani vă vor sparge cre­ierele și vor fina­liza opera de dărâmare, de ștergere de pe pământ a Roșiei Montane. Metalele gre­le care vor fi în steril le vom înghiți tot noi și voi. Ni­meni nu va mai cum­păra nimic din toți Apusenii, pen­tru că totul va fi otrăvit: nici laptele, nici car­nea, nici iarba, nici fructele de pădure, nici mobila etc. Pen­siu­nile din toată zona se vor închide, Fares de la Orăștie la fel. Nimeni nu va con­suma produsele lor, pentru că vor fi pline de cianuri. Nici întreprinderea "Vi­dra", de la Orăștie, nu va fi cruțată, pen­tru că se va pre­supune că animalele din a căror piele sunt fabricate hainele au fost crescute în apro­pierea cianurilor. Fabrica de lapte de la Alba va avea aceeași soartă, ca să dau doar câteva exemple mai cunoscute. Nu exagerez! Toți cei care veți putea veți părăsi zona. De fapt, asta și vor.
Se vor pierde toate locurile de muncă din Apuseni. Vor rămâne doar goldiștii și cei câțiva kamikaze ce își zic mineri, dar care în final vor muri otrăviți, mult mai repede decât ar fi normal.
Nu trebuie să vă spun eu câte se pot face în zonă, ca să se poată trăi foarte bine, dar evident - doar dacă spec­trul acestui proiect va fi eliminat pentru totdeauna. Roșienii au fost oameni bogați, pentru că, de secole, au fost temeinici și harnici și au avut resurse. Au avut tradiția muncii grele. Cei de astăzi trebuie să revină la o viață normală și să se folosească de tot ceea ce le-a dat Dumnezeu, mai ales de tradiția lor de oameni harnici și inteligenți.
Lumea se întoarce cu fața spre natură, nu vrea poluare. Să vă spun că în câmpia Ardealului au apărut peste tot culturi de afine, zmeu­ră, merișoare, ciuperci? Că oa­menii își fac solarii, sere, de unde au tot ce le tre­buie, și pen­tru ei, și pentru comerț? Ați pu­tea cultiva și voi, pentru că nică­ieri nu este o zonă mai bună pentru astfel de culturi. Cu­nosc oa­meni care au făcut averi din ciuperci, și culese, și cultivate. Cum ar fi dacă ați um­ple piv­ni­țele cu șampi­nioa­ne, iar șoproa­nele cu ciu­perci de fag, ca să dau doar un exem­plu din miile de activități pe care le poate face omul harnic.
Faima localității nu este de neglijat. Dacă faceți proiecte pe fonduri europene, sigur le veți primi. În Arieșeni și Gîrda, ma­joritatea pensiunilor sunt făcute cu fonduri europene. Fondurile se dau nu doar pentru turism și pensiuni, ci și pentru agricul­tu­ră și, mai ales, pentru cea mon­tană, dar nu veți primi nimic, câtă vreme spectrul poluării nu va fi îndepărtat pentru totdea­una.

Horea, Iancu și-arginții

Ce credeți că ar face Horea, Cloșca, Crișan și Avram Iancu, în situația voastră de acum ? V-ați pus această întrebare? Sigur, nu și-ar vinde locurile lor pentru un pumn de arginți. Și ei au fost ispitiți, nu doar cu bani, ci și cu tot felul de avantaje, dar au refuzat, deși vre­murile erau mult mai grele. Avram Iancu a re­fu­zat chiar să se întâlnească cu împăratul, când și-a dat seama că l-a mințit. Nu și-au vândut neamul, vatra și nici sufle­tul. Și pentru asta au devenit nemuritori, tră­iesc și vor trăi în sufletele tuturor românilor, în vecii vecilor!
Voi cu ce preț vă vindeți locurile, neamul, sufletul vostru și al urmașilor, urmașilor voștri? Tăvălugul oda­tă pornit, nimeni nu-l va mai putea opri! Așa cum moții îi blestemă și azi pe cei ce i-au trădat pe Horea, Cloșca și Crișan, așa vă vor blestema și pe voi, în se­colele ce vor urma, dacă acceptați să se distrugă locu­rile voastre. Moții se vor împrăștia în lume, Apu­senii se vor pustii, vor fi cel mai poluat și sărac ținut din Euro­pa. Pers­pectivele sunt apocaliptice, dar foarte posibile.
Dacă veți căuta în podurile caselor voastre, sigur veți găsi și lancea lui Horea. Închinați-vă ei ca la un sim­bol! Vremea luptei cu lancea a apus demult. Acum trebuie să luptăm doar pe cale democratică, dar să lup­tăm prin toate mijloacele pe care ni le oferă de­mo­cra­ția, mai ales cu argumente științifice, adevărate, și care să aibă ascuțișul lancei lui Horea, pentru a nu putea fi înfrânte.
Nu mai credeți în politicienii de azi. Toți, fără ex­cep­ție, v-au trădat, adică ne-au trădat pe toți. După ei, poto­pul. Nu le pasă de suferințele poporului. Îi inte­re­sează doar să adune averi, nu doar pentru ei, ci să ajun­gă și pentru urmașii urmașilor urmașilor lor, până la învierea de apoi. Când vor veni din nou la voi să îi vo­tați, vorbiți-le de lancea lui Horea. Alegeți oameni din zona voastră, pe care să îi cunoașteți foarte bine. Ale­geți-i și urmați-i pe cei care, asemeni marilor voștri înain­tași, și-ar da viața pentru ca voi să fiți, și în vea­curile ce vin, tot moți și tot pe locurile voastre. Puneți-i să jure pe Biblie în fața altarelor bisericilor și a întregii comunități că nu vă vor trăda și că vor lupta ca nu doar acest proiect, dar nici alte proiecte poluante, să nu se facă vreodată în Apuseni. De fapt, așa ar trebui să fa­cem toți, din toată țara, pentru că aleșilor noștri nu le ajunge să distrugă Roșia Montană, vor să distrugă toată țara, acum cu fracturarea hidraulică, mâine cu altceva. Bani să iasă! Ei vor lua banii și vor pleca în lume, să îi cheltuie, iar nouă ne vor lăsa otrava, bolile, disperarea și plânsul.

Biserica trebuie să fie în frunte

În Pastorala de Crăciun, Patriarhul Daniel, în esen­ță, ne întreabă: "Ce transmitem generațiilor viitoare? Bi­necuvântare sau poluare? Pământ lucrat și sfințit sau pământ degradat și pustiit?". Ce-i răspundem? Deo­cam­­dată, să-i mulțumim și să îi spunem că avem ne­voie de ajutorul Bisericii. Că ea trebuie să fie cât mai pre­zentă în viața socială, să fie alături de popor și de ne­voile lui. Nu are voie să fie nici nepăsătoare, nici co­modă. Deocamdată, în fruntea comunității sale este doar preotul de la Pungești. Să-l felicităm, să îi trans­mitem mesaje de încurajare și ajutor, și să le cerem imperativ ierarhilor săi, dacă nu-l ajută, măcar să nu îi pună tot felul de piedici în misiunea sacră pe care o are față de enoriașii săi.
În Roșia Montană sunt șapte biserici. Glasul preo­ților ar trebui să acopere pro­paganda goldistă, să pro­voace dezbateri serioase, să trezească conștiințe, să nu tacă nicio clipă, să apere toate bisericile, chiar și pe cele care nu mai au credincioși, dar au morminte în jurul lor! Oamenii au nevoie de preoți. Bisericile, la fel. Când zi și noapte vor bubui munții din jur, timp de 17 ani, nu va rămâne piatră pe piatră din toate bisericile satului. Se vor dărâma, și odată cu ele, și sufletele voastre.
Biserica noastră a fost militantă. A con­tri­buit din plin la devenirea neamului și a țării. Marea Unire a fost făcută cu contribuția hotă­râtoare a ei. Biseri­cile naționale au dat de-a lungul vremii mulți martiri, pentru că preoții nu au ezitat să ia crucea și să fie în fruntea comunităților lor. În mod sigur, cei 100.000 de oameni care au fost la 1 decembrie 1918 pe Câmpul lui Ho­rea la Alba Iulia erau într-o imensă majo­ritate țărani veniți din toată Tran­silvania și sigur aveau în frunte preoții din satele lor. Să spe­răm că Patriarhul Daniel va repune Biserica pe singurul drum bun și drept, acela de a sluji poporul cu orice preț. Îi cerem asta! Patrio­tis­mul nu trebuie confundat cu politica. Alter­nativa pe care o are Biserica de a nu face "po­li­­tică" este aceea de a se ascunde după ușile împărătești și mă tem că atunci va rămâne singură acolo.
La ce ne trebuie bani, dacă ne vom otrăvi pă­mân­tul, apa, pe noi și pe copiii noștri? Doam­ne, ajută!

MARIA BORNEA, avocat - Arad