2013: Anul Revoltei

Ciprian Rus
Dacă 2012 a fost "Anul Victoriei", cum triumfalist an­ticipa sloganul USL, colosala majoritate obți­nută în decembrie anul trecut, 2013 s-a dovedit a fi "Anul Re­­voltei".

De regulă, primul an al unui nou ciclu elec­to­ral e unul liniștit. Cu atât mai mult ar fi trebuit să fie ast­fel pentru o putere care avea asigurate nu doar o ma­jo­ritate absolută în Parlament, nu doar controlul institu­țiilor-cheie, conduse pe criteriul numirii politice, nu doar o veritabilă uzină propagandistică, ci și o opoziție demo­ti­vată și suspect de necombativă. Practic, nimic nu-i putea sta în cale cuplului Ponta - Antonescu în a-și im­pune legea, la propriu și la figurat.
Numai că, în vreme ce economia gâfâia într-o pericu­loasă inerție, iar măsurile de stimulare a investițiilor erau formulate mereu la viitorul improbabil, PSD și PNL și-au devoalat destul de timpuriu o agendă pe care nici cei mai sceptici dintre opozanții lor nu și-o puteau imagina. Au în­ceput prin a-și încălca programatic principiile pe care le fluturau acum două ierni prin Piața Universității și prin stu­diourile televiziunilor de serviciu. Teme care, exploa­tate intensiv în scop electoral, au dus la căderea guver­nelor Boc și, mai ales, Ungureanu, au fost date peste cap și luate de bune, fără prealabile mustrări de conștiință. A fost, mai întâi, cazul Roșia Montană. Blocarea exploatării cu cianuri în Munții Apuseni era pe lista scurtă a pro­mi­siunilor pe care liderul social-democrat Victor Ponta le fă­cuse înainte de alegeri. Nu doar că noua guvernare nu a pus frână lobby-ului agresiv al celor de la Roșia Mon­tană Gold Corporation, dar, sfidând opinia publică, a pus la cale o lege cu dedicație pentru RMGC, un procedeu nemaivăzut din anii sălbatici ai democrației noastre post-decembriste! A fost momentul în care - surpriză pentru o coaliție care știa cu cât efort financiar și propagandistic scosese în stradă câteva sute de oameni la protestele anti-Boc! - românii, mai cu seamă tânăra generație - iarăși o sur­priză! - au hotărât că e momentul să umple bule­var­dele și piețele marilor orașe. Și Bucureștiul, și Clujul au scos peste 10.000 de oameni în primele săptămâni de pro­test, cifre-record în ultimele două decenii!
A urmat apoi, din partea guvernanților, "verdele" acordat companiilor implicate în exploatarea gazelor de șist. O metodă de extracție care dă fiori întregii Europe a fost avizată la noi în doi timpi și trei mișcări, iar ame­ricanii de la Chevron, mizând pe "spatele" Guvernului Ponta, au și trecut la treabă! Din nou, însă, opinia publică și-a dovedit forța, în ciuda agresiunilor și a atitudinii duș­mănoase a Jandarmeriei. Oamenilor din Pungești li s-a ală­turat o țară întreagă, căci toată lumea, din Dobrogea pâ­nă în Crișana, se așteaptă să fie expropriată, de azi pe mâine, doar pentru că așa vrea te miri ce investitor "stra­tegic". În fine, un an al aberațiilor legislative nu se putea încheia altfel decât a început această guvernare: cu un atac nocturn la adresa statului de drept. După ce și-au în­desat buzunarele cu șpăgi și după ce și-au îndestulat fa­miliile prin trafic de influență și prin conflicte de interese strigătoare la cer, aleșii aveau musai nevoie de super-imu­nitate. Din nou, opinia publică și ambasadele occidentale au acționat energic și, la cum stau lucrurile prin coaliția USL, după Anul Victoriei și Anul Revoltei, s-ar putea să urmeze Anul Schimbării. În bine, să sperăm... La Mulți Ani!