"Leacuri de suflet" pentru singurătate: Remediile florale Bach

Florentin Popa
Dr. CRISTINA RĂDUȚĂ, - medic specialist Medicină de familie, cu competențe în Apifitoterapie, Ayurveda și Acupunctură -

"În noi există resursele de care avem nevoie pentru a umple orice gol sufletesc"

Nicio altă sărbătoare de peste an nu exacer­bea­ză așa de puternic precum Crăciunul două stări sufletești diferite: bucuria și însingu­ra­rea. Bu­curia trăirii lui colective, în familie și cu prie­tenii, și tristețea copleșitoare a prăznuirii lui în singu­rătatea, ade­sea săracă, a unei odăi. Dar pe lângă singu­ră­tatea im­pusă de viață, există și singurătatea im­pusă de lumea în care trăim, neputința comunicării și a îm­păr­tășirii emo­ției. Oamenii puternici rezistă un timp. Cei slabi cedează. Dar și unii, și alții au nevoie, în cele din urmă, de un sprijin calificat. Mai puțin cunoscută, terapia cu remedii florale reprezintă, ade­seori, o soluție ideală.

Medicamentul din roua florilor

- D-nă dr. Răduță, sunteți un psiholog cu expe­riență și ați întâlnit în cariera dvs. mulți oameni care s-au plâns de singurătate. Un sentiment normal, în mare măsură, a devenit flagel social. De ce?

- Statisticile arată că singurătatea este un fenomen care, în mod alarmant, ia amploare. La aceasta contri­buie factorii so­ciali, dependența de internet, accen­tul pus din ce în ce mai mult pe profesie etc. Cei mai predispuși la singurătate sunt, în funcție de vârstă - adolescenții și bătrânii, în funcție de sex - femeile, iar în funcție de statutul social - persoanele necăsă­to­rite. Sentimentul acut de singură­tate poate fi pus pe seama mai mul­tor factori: o relație dificilă cu părin­ții în copilărie, dificultățile de adaptare la mediu, pier­de­rea unor per­soane dragi, boala, bătrânețea, pierderea locului de muncă, dar și egoismul acut al dorinței de rea­lizare materială. Dincolo de toate acestea, rămâne însă un adevăr pe care începem din ce în ce mai mult să îl recunoaștem. Indiferent de circumstanțele exterioare, în noi există resursele de care avem nevoie pentru a um­ple orice gol sufletesc, pentru a simți apropierea, iubi­rea, căldura sufletească, protecția. Mai mult, natura ne oferă, plină de genero­zitate, un ajutor valoros în această direcție. O moda­litate foarte blândă, dar eficientă în ace­lași timp, este să ne folosim de darurile naturii, prin remediile florale ale Dr. Edward Bach, pe care le-a dez­voltat în anii 1930. El a pornit de la ipoteza conform căreia roua de pe petalele florilor conține proprietățile vindecătoare ale plantei respective și a urmărit să refacă acest model cu ajutorul apei de izvor. A studiat timp de mai mulți ani și a stabilit corelații între natura vibra­țională, energetică a plantei și psihicul uman, punând la punct un set de remedii - fiecare destinat unui anumit tip de emoție sau tipar comportamental.

- Plin mister medical! Cum reușesc esențele flo­rale să acționeze asupra psihicului uman?

- Referitor la acțiunea esențelor florale, dr. Bach susținea că ele "vindecă prin revărsarea în corp a vi­brațiilor minunate ale celei mai înalte forme de mani­fes­tare a naturii, în a căror prezență apare oportunitatea pentru ca boala să se topească precum zăpada la lumina soarelui". Așadar, remediile florale facilitează accesul sufletului nostru la o cunoaștere lăuntrică, sufletească, care ne poate elibera de suferință și boală. Modul lor de acțiune este blând, sunt lipsite de toxicitate, nu creea­ză dependență și nu interacționează cu alte trata­mente. Administrarea e simplă: Într-un pahar cu apă se pun 2-3 picături din remediul respectiv și se adminis­trează de 2-3 ori pe zi, până la îmbunătățirea stării de sănă­tate. De cele mai multe ori, rezultatele încep să apară după o lună. Remediile florale Bach pot fi admi­nistrate și în ceai, sucuri naturale de fructe sau chiar în mâncare. De asemenea, se pot adăuga și în apa de baie sau se pot aplica extern, sub formă de comprese.

Steaua din Betleem

- Reușesc aceste remedii blânde să atenueze chiar și sentimentul singurătății, trăit de tot mai mulți dintre noi, și care în perioada sărbătorilor iernii dublează numărul sinuciderilor?

- Remediile florale sunt foarte utile atunci când re­sim­țim acut sentimentul de singurătate, lipsa unei per­soane cu care să împărtășim bucuria sărbătorilor, emoția deschiderii cadourilor, entuziasmul și speranța anului ce începe în curând. Dacă aceas­tă situație s-a repetat de mai multe ori, remediul floral Chestnut but (Muguri de cas­tan sălbatic) ne ajută să con­știen­tizăm faptul că singură­tatea poate fi acceptată, cu con­diția să o folosim pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a afla cine suntem în profun­zime, în adâncul nostru sufle­tesc, cine suntem cu adevărat, dincolo de tumultul vieții emo­ționale. Frica de singură­tate este, de fapt, urmarea unei re­lații superficiale cu noi în­șine. Omul atent și prezent "aici și acum" înțelege mult mai bine necesi­tățile sufletului său. Singurătatea nu mai este percepută ca fiind ceva dure­ros, ci ea devine creativă, o conectare la lucrurile care ne interesează în mod special și ne fac bine cu adevărat. De altfel, multe genii au făcut des­­coperiri excepționale în astfel de momente.
Există și persoane care trăiesc o stare de singurătate și de izolare interioară chiar și dacă aparțin unui grup. Oameni care au nevoie să le fie confirmată valoarea constant. În caz contrar, preferă să se retragă, trăind un sentiment de înstrăinare, de excludere și neacceptare din partea celorlalți. Simt că nu sunt la fel de buni ca ceilalți și iau posibilitatea excluderii din grup ca pe o certitudine, alegând, în loc să trăiască stigmatul respin­gerii, să se retragă singuri. Rămân permanent în umbră și se îndoiesc de rezultatele muncii lor, în ciuda apre­cierii celorlalți, își acceptă cu resemnare soarta predis­pusă eșecului. Sunt de obicei persoane retrase, uneori percepute ca fiind reci, distante sau chiar arogante, care leagă prietenii destul de greu. În spatele acestor măști se află de fapt un sentiment al devalorizării, o mare lipsă de încredere în sine, un suflet împovărat de regret, eșec, neputință și inutilitate. Pentru aceste persoane, dr. Bach recomandă remediul Larch (Zadă), care îi ajută să-și depășească teama de eșec, să își recâștige încre­derea în sine, stima de sine și să aibă o raportare mai sănătoasă la ei înșiși și la ceilalți. Relațiile nu mai sunt de tipul inferior-superior (el fiind întotdeauna cel inferior), ci pe un nivel de egalitate.
Un eveniment traumatizant din trecut (divorț, pier­deri materiale, decesul cuiva drag etc.) își poate pune o amprentă negativă atât de puternică, încât sărbătorile de iarnă nu fac altceva decât să reactiveze amin­tirile și suferințele asociate lui. Star of Bethleem este remediul adresat celor care au trecut printr-o stare de șoc sau trau­mă de pe urma căreia nu își pot reveni. Star of Bethleem trezește ființa din aceas­tă stare, întrerupe cer­cul vicios al suferinței, aduce alinare. Este un remediu al eliberării și al reechilibrării sufletești.

Caprifoiul, Măceșul și Grozama

- Singurătatea este asociată deseori și cu lipsa iu­birii, după care oamenii tânjesc tot mai mult. Reușesc esențele florale să "repare" sufletele rănite de o re­la­ție eșuată sau care nu au mai simțit de mult fiorul dra­gostei?

- Într-adevăr, singurătatea poa­te apărea și ca urma­re a fap­tului că ră­mânem blocați în tre­cut. Tânjim du­pă o fericire pier­dută, despre care știm că nu va mai veni niciodată, și de aceea nici nu mai avem motive să lup­tăm, resemnându-ne într-o stare de adâncă tristețe nos­talgică. Re­mediul Honeysuckle (Caprifoi) ne anco­rează în prezent, aduce spe­ranța recâștigării fericirii și ne oferă deschidere spre oportunitățile vieții.
Eșecurile repetate în plan relațional pot conduce la o stare de resemnare și apatie, ca mecanism de protecție îm­potriva disperării și a dezamă­girii. Apare o lipsă a interesului față de prezent și o acceptare pasivă și nesănătoasă a vieții, gen "asta este, n-am ce să fac". Remediul Wild rose (Măceș) favorizează trezirea inte­re­sului pentru viață, a autodeterminării și a bucuriei de a trăi. Când fondul general devine cel al lipsei totale de speranță, când moartea lentă a su­fletului este trăită ca o certitudine ine­vitabilă și viața este văzută ca o cau­ză pierdută, trebuie să recurgem la Gorse (Grozamă). Sărbătorile de iarnă petrecute pentru prima dată fără ființa iubită aduc cu sine o schimbare majoră și dureroasă, căreia îi poți face față mai bine cu ajutorul remediului Wallnut (Nuc). Este un remediu al tranziției, al restructurării, indicat pentru a tăia legăturile cu sufe­rința din trecut și a trece pe următorul nivel evolutiv.

- Singurătatea este în egală măsură prezentă și la copii. Un fenomen frecvent întâlnit în România este cel al copiilor care petrec sărbătorile de iarnă fără pă­rinți, pentru că sunt plecați la muncă în străinătate...

- De regulă, copiii răspund diferit la separarea de pă­­rinți. Ei pot deveni foarte interiorizați, retrași, apatici, închiși într-o lume a lor sau, din contră, agresivi, iar alții își ascund suferința sub masca unei false acceptări și maturizări precoce. Mimulus ajută copilul care suferă de anxietatea separării, care trăiește constant cu frica de a fi părăsit sau de a rămâne singur. Walnut (Nuc) este un remediu util atât părinților, cât și copilului, pentru a se adapta la această schimbare. Este posibil ca suferința co­pilului să nu fie evidentă, însă apar modificări în com­portamentul lui: devine mai retras, nu mai are poftă de mâncare sau doarme prost. Este situația în care eve­ni­­mentul separării de părinți este perceput ca un șoc că­ruia nu îi face față și corpul exteriorizează această în­căr­cătură emoțională puternică. Este momentul să ape­lăm la Star of Bethleem. Copiii răspund uneori sur­prin­zător de repede și mult mai ușor decât adulții la tratament.

Carpenul biruitor

- Atunci când este cenușie și friguroasă, iarna în sine, ca anotimp, aduce cu ea și o predispoziție la tristețe, la depresie...

- Este știut faptul că unele per­soane au nevoie de suport emo­țio­nal în perioada iernii. Tulburarea afectivă sezonieră specifică ano­tim­pului rece se poate manifesta printr-o stare de letargie, tulburări de somn, iritabilitate, anxietate, evi­tarea contactului social, nivel redus de energie, tendința de refu­giere în mâncare. Pentru a ne putea bucura din plin de sărbătorile de iarnă, putem recurge cu încredere la remediile Bach. Dacă dimineața ne trezim lipsiți de elan și vigoare, simțim că ne este foarte greu să mai fa­cem față unei noi zile și viața este o povară pe care cu greu o purtăm pe umeri, este bine să apelăm la Horn­beam (Carpen), un remediu care ne revigorează orga­nis­mul și ne impregnează cu forța vieții, trezește în noi determinare și dorința de a ne implica din nou în acti­vități sociale. Stările de melancolie și tristețe care apar fără un motiv anume beneficiază de ajutorul remediului Mustard (Muștar sălbatic). El îndepărtează, prin clarita­tea mentală pe care ne-o aduce, carcasa întunecată a depresiei și retrezește gustul pentru viață. Este ca și cum ar da la o parte norii, lăsând seninătatea și bucuria de a trăi să răsară pe cerul conștiinței noastre.
Deși la prima vedere terapia cu remedii florale Bach pare prea simplă ca să aibă efectele scontate, rezultatele ob­ținute în practică îi validează eficiența și o recoman­dă într-o gamă largă de dezechilibre emoționale și fi­zice.

D-na dr. CRISTINA RĂDUȚĂ poate fi contactată la Centrul de Sănătate și Viață O&D din București, str. Luterană nr. 3, sector 1, tel. 031/437.96.29, 0723/93.37.64