WILLY SCHUSTER - "E logic să mă aflu «la post», acolo unde spinările sătenilor simpli sunt din nou învinețite de bastonul stăpânirii, ca în 1907"

Ion Longin Popescu
Țăran din Moșna, județul Sibiu

În ultimele trei luni, guvernul Ponta a adus din nou în prim-planul vieții publice, după modelul din iarna anului 2012, Jandarmeria. Matahale mascate, blindate cu ultimul răcnet de echipamente de pro­tecție, achiziționate cu bani grei din vistieria pu­bli­că, ies la drumul mare și pun "ordine" între diverși pro­tes­tatari, de la Piața Universității, la Pungești, de la Bra­șov, la Cluj-Napoca, de la Moșna, la Costinești. Iri­tarea "corporatiștilor" guvernamentali este maximă, du­pă cum maximă este revolta populară contra încercă­rilor "sclavilor" politici de a pune țara la picioarele di­ver­selor corporații transnaționale. De la "decablarea" de la Moșna, la distrugerea gardurilor de sârmă de la Pun­gești, acțiunea publică dă o replică tot mai nervoasă intruziunii mascaților în libertățile fundamentale ale românilor. De ce se întâmplă toate acestea? Din pricina târgului pe care politicienii, crezând că poporul e o fic­țiune care nu vede și nu pricepe nimic, l-au făcut cu aces­te cor­porații. Din cauza încălcării pro­mi­siunilor din campania electorală și ca urmare a înțelegerii pe dos a noțiunii de interes național. În cauză sunt două mari provocări: Roșia Montană și gazele de șist. Cons­truite pe același principiu, al spolierii resurselor unei țări de Lumea a Treia, cele două pro­iec­te vorbesc des­pre extremismul de partid și de stat, când o parte din in­fra­structura polițienească este pusă la dis­poziția "chevron"-urilor de pretu­tin­deni, și nu la dispoziția populației care plătește impozite. Ironizând ri­di­carea fără precedent a ță­ranilor, un politruc ca Li­viu Dragnea afirma recent că "200 de țărani din Pun­gești nu lasă 20 de mili­oa­ne de români să se dez­vol­te", sugerând că Ro­mânia este nerăbdătoare să preia ștafeta tristei realități ame­ri­cane privind gazele de șist (mirajul american al dez­voltării pe baza gazului neconvențional nu este decât propagandă pură). Iată ce spunea, în iunie 2012, la New York, Rex Tillerson, președintele cor­porației ExxonMobil: "Ne dăm și cămașa de pe noi ca să ex­ploatăm gazul de șist. Nu câștigăm niciun ban. Sun­tem îndatorați până peste cap". Nu știu dacă d-l Drag­nea și d-l Ponta au citit vreodată aceste măr­turii sin­cere ale unui mare corporatist american, dar sunt sigur că un luptător ca Willy Schuster, țăran au­tentic din co­muna Moșna, județul Sibiu, și ecologist poliglot de ta­lie europeană, a făcut-o. Parțial, povestea lui a fost spu­să în numărul trecut al revistei noastre. Dacă reve­nim, es­te pentru că, între timp, sasul Schus­ter, mai ro­mân de­cât mulți români, a fost ridicat de jan­darmi, îm­pre­ună cu fiica sa de 17 ani, Michelle, inte­ro­gat și ame­­­nin­țat pen­tru vina de a fi strigat, la Pun­gești, "Chevron, go home". De altfel, la această oră, Pun­geș­tiul este sub ase­­diu militarizat, ca în Ghana sau Peru, fiind declarat de jandarmerie "zonă specială de sigu­ranță publică".

"Nu-i doresc, Doamne ferește, lui Ponta, un rău personal. Dar el este deja în tabăra răului"

- Potrivit jandarmeriei, țăranii din Pungești, care-și apără glia de invazia unei corporații străine, comit "fapte antisociale". De ce v-au reținut și urcat cu for­ța în dubă, domnule Schuster?

- La Pungești, localnicii sunt revoltați și se întreabă în slujba cui acționează jandarmii, în condițiile în care oamenii sunt percheziționați, înainte să intre în casele lor. La fiecare casă stă câte un jandarm. Nici în drum nu au voie să iasă fără să dea socoteală jandarmilor. Răs­punzând unui apel lansat pe rețelele de socia­li­zare, m-am deplasat la Pungești, împreună cu fiica mea și cu un grup de vecini. Era nevoie de prezența noastră, în­tru­cât doream să ne exprimăm solidaritatea cu pun­geștenii și dezacordul față de explorarea gazelor de șist. Terminasem acțiunea de "decablare" de la Moșna, așa că am plecat să-i ajutăm pe frații noștri moldoveni. Mă aflam lângă crucea de la troiță, când jandarmii, supuși la ordin corporației americane, echipați cu scuturi, bas­toa­ne și căști, au intervenit violent. Ne-au târât pe arătură, ne-au urcat cu forța în dubă pe nu mai puțin de 40 de protestatari și ne-au depus la secția de poliție, unde un comisar a încercat să ne chestioneze. Apoi, a dorit să ne ia amprentele. Am spus: câtă vreme de­getele îmi sunt ata­șate de aceste mâini, nu vi le pot... îm­prumuta pentru amprente, că noi nu suntem in­frac­tori... Doar dacă ni le tăiați... În cele din urmă, eu și fiica mea am fost duși în fața unui procuror și apoi am fost eliberați, neavând nicio acuzație împotriva noas­tră. Fiica mea, Michelle, a fost marcată de acest epi­sod și m-a întrebat în ce fel de țară tră­im, dacă nici să ne exprimăm părerea în public nu putem, fără a fi săltați bru­tal de mascați.

- Ce i-ați răspuns?

- Mi-a fost destul de greu să-i vor­besc. I-am spus că nu țara este de vină, ci clasa conducătoare. Clasa celor răi. Ca în Biblie, când Core, Datan și Abi­ram s-au răzvrătit contra lui Moise. Văzând rebeliunea ne­dreaptă, Dum­ne­zeu i-a poruncit lui Moise să-i cheme la el pe cei buni, în care avea încredere, lăsându-i pe răzvrătiți de cealaltă parte. Cre­din­cioșii au trecut în tabăra binelui, iar tabăra celor trei răzvrătiți, care nu-L iubeau pe Dumnezeu și nu iubeau poporul, a fost în­ghițită de pământ, așa cum a dorit Dumnezeu. Asta vreau să înțeleagă și Ponta: nu-i doresc, Doamne fereș­te, un rău personal, dar el este deja în tabăra răului. Ca în pilda biblică, cei care sunt vânduți și au un preț tre­buie să treacă de par­tea răilor, căci pe ei îi va înghiți pă­mântul și n-or să mai aibă o viață feri­ci­tă și liberă. Mulți din­tre politicienii români sunt sclavi moderni, ei și-au vân­dut conștiința, și-au vândut inima și liber­tatea aces­tor corporații.

"La Pungești, spinările sătenilor simpli sunt din nou învinețite de bastonul stăpânirii, ca în 1907"

- Sunteți admirat ca un lider care-și apără glia de invazia corporatistă și care se opune din răsputeri planurilor abuzive ale industrialismului întârziat. Azi sunteți în Moșna, mâine în Alma Vii, poimâine în București sau în Pungești. Ce vă mână în luptă?

- Empatia cu cei simpli, ignorați de guvern, batjo­coriți de corporații, furați de așa-ziși oameni de afaceri care comit deja genocid în Africa, unde societatea civilă încă nu s-a înfiripat. Mă cheamă vibrația care se simte în aer, entuziasmul tinerilor, judecata lor sănă­toasă, dar și familia mea în care s-au născut cinci copii. Nu pot să stau impasibil când știu că trebuie să ne luăm țara înapoi. Asociația EcoRuralis, din care fac parte, mă îndeamnă să nu mă opresc tocmai când țărănimea se află în primejdie. E logic, e simplu, e sănătos să mă aflu "la post", acolo unde spinările sătenilor simpli sunt din nou învinețite de bastonul stăpânirii, ca în 1907. Poporul din care fac parte, indiferent de etnie, vrea să-și ia soarta în propriile mâini, nu-i mai vrea pe acești politicieni toxici. Sunt destui oameni capabili să conducă țara, sunt mii de tineri cu studii în marile uni­ver­sități ale lumii, care nu aparțin vechii nomenclaturi comuniste deghizate.

- Mare parte din teritoriul țării a fost concesionat străinilor. Aurul, argintul, gazul, metalele rare, pe­tro­lul, calcarul sunt resurse scoase la vânzare ieftin, ca simple materii prime. Care credeți că este expli­cația acestei politici obtuze?

- Lipsa de patriotism și de conștiință liberă a clasei politice. A fost denaturată, de asemenea, iubirea unora pentru țară și pentru interesul național, de sus în jos, de la președinte, până la omul de rând. Numai ce-i vezi pe mulți tineri, calificați, plini de putere, că-și iau lumea în cap... "Ce să faci aici"? spune câte unul. Cum, ce să faci aici? Aici au trăit moșii și strămoșii tăi. Luptă, bate-te pentru ideile tale, pentru pământul tău! Fă-ți o familie, fii activ și interesat de ce se întâmplă în jurul tău... Există o demoralizare, o letargie în sânul so­cietății românești. A contribuit la asta clasa politică in­competentă, lipsită de lideri și de personalități cu carac­ter. Ăștia chiar cred că poporul e o cantitate de neglijat, o mână de șobolani, o masă amorfă, fără gândire, fără conștiință, care poate fi călcată în picioare. Politicienii cred în realități fictive, în niște construcții ale minții lor. Știu doar să spună că noi n-avem cultură, n-avem tradiții, n-avem fonduri de investiții... Cum zice Ponta? Că n-avem bani, n-avem tehnologie, n-avem nimic... Trebuie să ne vindem străinilor, numai să nu avem cumva o mândrie națională și o conștiință liberă. Ăștia sunt urmași ai unor familii care nu au iubit poporul. Cum spunea Petre Țuțea? "Românilor, nu vă mai pu­neți conducători care nu-și iubesc țara". Din păcate, pâ­nă acum, tot din ăștia am avut. O clică fără niciun plan de dezvoltare durabilă a țării, cu interese perso­nale, șantajabili, fără scrupule și fără conștiință.

"Respingerea în parlament a noii legi a minelor, dedicată Roșiei Montane, mi se pare o victorie categorică, monumentală, poate decisivă, a societății civile"

- Ați fost deseori în stradă, la recentele mitinguri de protest. Ce v-a impresionat?

- Tinerii. O generație liberă și neșantajabilă. Unii au trei masterate. Matematicieni, fizicieni, IT-iști, agri­cultori, buni gopodari. Când le spui: "Haideți să ne luăm țara înapoi!", te urmează de îndată, sunt solidari, sinceri, participativi. Ei sunt speranța țării, guvernanții de mâine, fără tinichele la spate. Au cu toții o vibrație clară, o privire limpede, o proiecție a zilei de mâine.

- În acest context, să analizăm cazul Roșia Mon­tană. Ce reprezintă ea în evoluția societății românești, atât a clasei politice, cât și a societății civile?

- Cred că Roșia Montană a fost "piatra de potic­nire", cum zice Hristos, de care s-au poticnit toți aceștia din politică... În același timp, a fost pepiniera de re­zis­tență și de creștere a societății civile, carburantul suc­ceselor rezistenței în fața corporatismului fără scrupule. Oameni răi au vrut să ne fure munții, să ne fure aurul, au vrut să distrugă sute de gospodării țărănești, dar noi, cu localnicii, cu ajutorul lui Dumnezeu, i-am oprit. Am reușit să salvăm perla munților Apuseni. Populația s-a trezit, are conștiință, îi pasă de ce se întâmplă, are ini­ția­­tivă și nu acceptă compromisuri. Sunt pregătit să-mi iau familia și, dacă va mai fi nevoie, voi merge la Roșia Mon­tană, să mă așez, împreună cu copiii, în fața exca­vatoarelor și a șenilelor.

- Acum, după ce Camera Deputaților a respins noua lege a minelor, elaborată cu dedicație pentru compania RMGC, sperăm să nu mai fie cazul. Cum ați primit vestea respingerii periculoasei legi?

- Mi se pare o victorie categorică, monumentală, poate decisivă, a societății civile, care a înțeles peri­co­lul la care această lege ar fi expus țara. E semn că stra­da veghează tot mai puternic și prinde tot mai multă in­fluență în societatea românească. După modelul bi­blic, vedem că puterea tinerilor merge crescând, în timp ce puterea politică merge scăzând. Vorbind despre etapa următoare, vom merge cu mai multă nădejde, să-i încurajăm pe roșieni în direcția agriculturii biologice, a dezvoltării turismului, a unor mici întreprinderi lu­cra­tive. După părerea mea, proiectul minier nu mai poa­te merge înainte. Nu-i lăsăm, orice ar face.