Răspuns pentru MĂDĂLINA - Craiova, F. AS 1050: "Când mă enervez, fața și gâtul mi se umplu de pete roșii"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă, din descrierea dvs. se pare că aveți leziuni de urti­carie, deși nu ați acuzat explicit mâncărime. Urticaria este o tulburare care se manifestă cutanat, caracterizată de leziuni rozalii, cu margini neregulate, plate și ușor ridicate. Leziunile sunt intens pruriginoase (adică mâncărimea este mare).
Urticaria poate fi acută - cu durată de evoluție sub 6 săptămâni - și cronică - cu durată de peste 6 săptămâni. Afec­tează în jur de 15-20% din populație, iar multe cazuri nu au o cauză cunoscută. Printre motivele și asocierile recunoscute se află medicamentele, infecțiile (virale, bacteriene, parazitare), bolile interne (boli autoimune, tiroidiene, tulburări maligne), înțepăturile de insecte, expunerea solară, emoțiile puternice (cazul dvs.). Urticaria este considerată, adesea, o "aler­gie", ceea ce este corect în unele cazuri, cum ar fi al celei produse de medica­mente. Însă nu toate urticariile sunt "aler­gice", astfel, probabil că nu există o alergie la "soare", ci o urtica­rie solară, declanșată de mecanisme încă incerte. Unele substanțe, cum ar fi aspirina sau substanțele de contrast, tind să cauzeze urticarie prin meca­nisme nealergice.
Medicina alternativă ar privi urti­ca­ria ca pe o eliminare de căldură ex­cesivă în orga­nism, cum ar fi cea acumulată în intestine după ingerarea unor mân­căruri nepotri­vite. Poate fi o tul­burare a energiei ficatului, din cau­za emoțiilor puternice, sau o slăbire în energia plămânului și a ficatului, ce permit accesul energiilor din afară în sistemul energetic propriu al organismului, ducând la urticarie.
Urticaria poate fi o sursă de disconfort mare, afec­tând chiar calitatea vieții pacientului. Atunci când este însoțită de edemul (umflarea) feței, al buzelor sau dacă apar dificultăți respiratorii, trebuie considerată o ur­gență.
Urticaria trebuie deosebită de alte tulburări care sunt însoțite de prurit (mâncărime), cum ar fi dermatita atopică, pielea uscată (la bătrâni, la bolnavii cu diabet), eczemă, tulburări neuropate, tulburări hepatice, unele boli maligne, cum ar fi limfomul. O confundare a urti­ca­riei cu alte boli poate duce la tratamente neadecvate și la întârziere în tratamentul bolilor grave, atrăgând con­secințe nefaste.
Abordarea naturistă a urticariei poate in­clude următoarele măsuri:
* Găsirea cauzei și eliminarea acesteia. Este ine­fi­cient, câteodată chiar periculos, să tratezi o afec­țiune fără să-i cauți cauza, având în vedere faptul că urticaria poate avea cauze serioase (boli autoimune). În cazul dvs., ați găsit cauza, dar trebuie să aflați cum să scăpați de ea. O consiliere de specialitate ar fi de bun augur.
* Tai Qi sau Qi Qong ar putea fi de folos în realizarea echilibrului intern.
* Dieta trebuie schimbată. Mai multe legume, fructe, care întăresc energia ficatului. Unele mâncăruri care ar duce la balonare trebuie evitate.
* Multă apă - ajută la curățirea sistemului intern. De asemenea, apa este mediul prin care impulsurile sufletești (adică psihice) ajung la organism.
* Exercițiul fizic - relaxează organismul, ajutând la găsirea unui echilibru. Evident, o urticarie provocată de contactul cu apa ar putea să însemne evitarea pentru o vreme a înotului, de pildă.
* Plantele medicinale - pot ajuta la purificarea organismului, cum ar fi urzica, Aloe vera, iar altele, cum ar fi sunătoarea, teiul sau mușețelul pot calma organismul.
* Calmantele locale - includ băi cu ovăz făcut pudră sau aplicații locale cu loțiuni/gel/cremă cu calamine (oxid de zinc).
* Acupunctura - este excelentă pentru unele tipuri de urticarie, eliminând căldura, domolind focul ficatului dezechilibrat, printre altele.
* Homeopatia - este și ea foarte bună, mai ales pentru urticariile nealergice, unde fondul psihic este o mare parte a problemei. Pentru stările acute, Apis melli­fica, Bovista, Dulcamara, Urtica urens sunt utile. Însă trebuie găsite medicamente individualizate, pen­tru situațiile cronice. Vă urez succes!

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Am ovare polichistice, hipotiroidie și nu pot rămâne însărcinată"
(Răspuns pentru IONELA SÂRBU, F. AS nr. 1093)


Sindromul ovarelor polichis­tice include multiple tulburări hor­­monale, inclusiv hipotiroi­dism, uneori prin mecanism auto­imun. Pe scurt, sistemul dvs. hor­monal nu reușește să producă hor­moni în cantitățile necesare unui ciclu menstrual normal. Există un deze­chilibru între nive­lul estrogenului, progeste­ronului, testosteronului, cortizolului, hor­monilor tiroidieni și, uneori, chiar al insulinei produse de glandele endocrine. Femeile care suferă de această boală se confruntă frecvent cu pilozitate la nivelul feței, redis­tribuția grăsimii la nivel abdominal și la nivelul cefei, roșeața pielii, acnee, infertilitate, diabet, hipotiroidie etc. În cei 15 ani de experiență în domeniul fitotera­piei, la Centrul de Consultanță SECOM am tratat cu succes numeroase cazuri similare cu al dvs. Fiind un sindrom cu multiple implicații asupra organis­mului, progra­mele de tratament perso­na­lizate, în funcție de toate particu­lari­tățile pacientei, sunt cele mai eficiente. La Centrul de Consul­tanță Naturopată SECOM, vă putem reco­manda cel mai bun tratament în fiecare situație, moni­torizare lunară și un regim de viață adecvat. De asemenea, la sediul nostru din București, putem să realizăm o ElectroScanare Intersti­țială. Testarea prin EIS oferă infor­mații privind starea func­țională a diferitelor organe și riscurile de apari­ție a unor afecțiuni respiratorii, car­diovasculare, endocrine, imunolo­gice, ge­nito-urinare, metabo­lice, digestive, neuro­logice, înainte ca ele să poată fi eviden­țiate prin analize sanguine sau imagistice. Se pot indica astfel și tratamente profilac­tice (care previn îmbolnăvirile sau reduc gravitatea simptomelor). Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma ad­mi­nistrării tratamentului comple­mentar adecvat. A­vând la dis­poziție peste 150 de tipuri de produse natu­rale, importate de firma noastră de la producători inter­naționali de prestigiu, vă putem întocmi programe de tratament strict adecvate proble­melor descrise, respec­tând totodată indicațiile literatu­rii de speciali­tate. În cadrul Centrului funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recoman­date sau vi le putem trimite prin curierat rapid în termen de 24 de ore (ori­unde în țară). Avantajele achi­zi­ționării produse­lor din magazinul Cen­trului sunt reducerile oferite prin Car­dul de fidelitate SECOM și promoțiile oferite lunar.

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 2000-2200)

"Otoscleroza bilaterală se poate trata naturist?"
(Răspuns pentru SORIN GEORGESCU - București, F. AS nr. 1093)


Stimate domnule Sorin Georgescu, odată cu înain­tarea în vârstă, mulți oameni au probleme cu auzul. Procesul degenerativ cu care vă confruntați poate fi oprit, dacă faceți un tratament natrist în acest sens și folosiți și produsul Apisan - Forte, premiat în străi­nătate cu două medalii de aur, la Geneva și Bruxelles. Tratamentul naturist pe care trebuie să-l urmați este complex, de durată, dar rezultatele nu se vor lăsa aș­tep­tate. El se compune din: regim alimentar, auto­masaj, terapie cu apă distilată, terapie mentală, admi­nistrare de Apisan - Forte și rețete naturiste.
* Regimul alimentar este următorul: o Alimente recomandate: orez, grâu (pâine neagră), produse lacta­te, carne, alimente grase, fructe dulci, nuci, migdale, stafide, băuturi fierbinți, cafea, condimente, alimente cu mare valoare nutritivă. o Alimente inter­zise: salată verde crudă, fructe zemoase, dovleac, cartofi, varză, conopidă, ciuperci, morcovi, carne de oaie, înghețată, băuturi alcoolice.
* Automasaj. Documentația este laborioasă, și pen­tru a intra în posesia acesteia vă recomand să mă contactați la telefon 0723.74.23.98, între orele 20:00- 22:00, și o veți primi în mod gratuit.
* Apă distilată. Vindecarea dvs. în ceea ce privește auzul, dar și pentru alte afecțiuni pe care le știți sau altele care încă nu și-au făcut simțită prezența, impune o terapie cu apă distilată. Apa distilată se comportă în corpul uman ca un adevărat aspirator de to­xine. Acestea sunt cu­vintele spuse de regretatul tera­peut ing. Valeriu Popa, care recomanda această terapie, spunând că apa disti­lată face miracole. Dorind să dau un suport concret și științific acestei afirmații, după mai multe experiențe și calcule matematice, și bazân­du-mă pe fenomenul de osmoză, care este un factor determinant în fiziologia celulară, am ajuns la conclu­zia că prin administrarea de 90 de litri de apă distilată într-o perioadă de timp nedeterminată în care se con­sumă doar apă distilată, în loc de apă obișnuită, se eli­mină din corpul uman o cantitate de 87% din toxinele pe care persoana respec­tivă le are la începutul terapiei. Acest experiment a fost prezentat la postul de televi­ziune "Nașul TV".
În concluzie, pentru a vă vindeca, trebuie să beți 90 de litri de apă distilată, dar nu mai mult. Depășirea cantității de 90 de litri are un efect nedorit asupra stării de sănătate. Această cantitate se bea în funcție de nece­sitățile organismului, neimpunându-se anumite canti­tăți zilnice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă.
* Terapie mentală. Un om care se confruntă cu o boală și are o menta­litate încrezătoare în vindecare va determina organis­mul să se mobilizeze în vederea însănătoșirii rapide. Dorința de vindecare duce la însănătoșire, prin deter­minarea subconștientului să se mobilizeze în acest sens, ceea ce în final determină creierul să acționeze după informațiile stocate în celule de acizii nucleici ADN și ARN, pentru orice afec­țiu­ne. În acest sens, este bine să spuneți de 10-15 ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, următoarele: "Trebuie să mă fac bine!". "Mă fac bine!". "Doamne Dumne­zeu­le, ajută-mă să mă fac bine".
Descurajarea, gândirea negativă legată de suferință trebuie eliminate și înlocuite cu gândire pozitivă.
* Administrare de Apisan-Forte. În cazul bolii dvs., se ia o lingură de 35 g de Api­san-Forte, de 3 ori pe zi, timp de două luni, 2 linguri pe zi timp de două luni și o lingură pe zi, timp de două luni.

Rețete naturiste pentru hipoacuzie, degenerescență și refacere celulară

Hipoacuzie

* Se introduce în ureche un tampon de vată subțire și lung, îmbibat în ulei de ricin (tamponul trebuie să ajungă cât mai aproape de timpan). Se ține de seara până dimineața. Rezultatul se va simți după primele 4-5 zile.
* Se pune câte o picătură de suc de usturoi în ureche, de trei ori pe săptămână. Pe măsură ce starea se ameliorează, se folosește o dată pe săptămână.

Degenerescență
* Se beau 2 căni pe zi din ceai de saschiu (Vinca minor). Se face infuzie, 20 de minute, dintr-o linguriță de plantă la cană.
* 100 g saschiu zdrobit se macerează 8 zile, în­tr-un litru de vin alb sec. Se filtrează. Se iau 4 linguri pe zi, înainte de mese cu 15 minute.