Bolile sărbătorilor de Crăciun

Florentin Popa
Din rețetele d-lui farmacist BOBARU

Ca în fiecare an, când se apropie iarna, fie ea bogată sau nu în zăpezi, așteptăm cu toții, oameni mari și copii, marea sărbătoare a Crăciunu­lui. Anotimpul sufletului e altul decât cel care ne trimite la fereastră ninsori. E ascuns undeva, în adânc, amestecat printre amintiri. De acolo răsare bu­curia Crăciunului și așteptarea febrilă a celebrării lui. Vrem să fim altfel de­cât în cursul anului, mai buni, mai frumoși și mai veseli. Câteodată, ne reușește. Alteori, bucuria se trans­formă în lăcomie și lăcomia în boa­lă. În cazul în care veți cădea și dvs. în această capcană, textul care ur­mează vă oferă un prim ajutor.

Probleme ale aparatului digestiv și hepato-biliar

- Excesele culinare ale sărbătorilor iernii sunt cunoscute de toată lumea. Cu toate astea, sunt asu­mate cu seni­nătate, de par­că nimic nu s-ar întâmpla. De ce avem a ne teme, exa­gerând cu mâncarea și băutura, și la ce soluții ime­­diate putem ape­la?

- Tentația de a exa­gera cu delicate­se­le spe­cifice Crăciunului, bo­gate în afumături, gră­simi și al­cool, duce în principal la indi­ges­tii, balonări, crampe, constipație, diaree sau vomă, în cazul unei bile "le­neșe". În medicina naturistă, ideale pentru diminuarea acestor simptome sunt două plante, Roinița și Menta, din care se prepară un ceai, folosind proce­deul de infuzare.
Rețetă: o lingură roiniță și o lingură de mentă, mă­cinate groscior, se opăresc cu o cană de 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se fil­trează. Se consumă înainte de fiecare masă.

- În farmacia Faltis există preparate specifice?

- O formulă mai dezvoltată, având în compoziție apă de melisă și mentă, se găsește în siropul antispas­tic, preparat în farmacia Faltis. El se recomandă și în cazul motilității crescute la nivelul intestinelor (borbo­risme). În cazul balonărilor cu acumulări de gaze (așa-numitul meteorism gastric), de un real ajutor sunt pre­paratele pe bază de caolin, un fel de argilă purificată, la care se adaugă câteva picături de ulei de roiniță sau mentă. Dacă balonarea este însoțită de diaree, este bine să se folosească, alături de caolin, carbonatul de calciu. Dacă predomină constipația, se adaugă magnesia usta, care apoi se amestecă cu un ceai obținut clasic, din vol­bură. Dozările exacte pentru aceste preparate se pot face în laboratorul farmaciei Faltis și sunt denumite generic Prafuri colonice.

- Pe lângă indigestii, sărbătorile lasă în noi și urme grele de mahmureală, dublate de o stare de disconfort. Ce facem?

- În acest caz, se recomandă să se folosească cel pu­țin câteva zile, pe lângă clasica ceașcă de cafea, și un ceai obținut din frunze de ginkgo biloba, folosind me­toda infuzării: 2 linguri de frunze de ginkgo biloba mă­cinate groscior se opăresc cu o ceașcă de 250 ml de apă fiartă, se lasă să stea 30 de minute, apoi se filtrează. Clienților farmaciei Faltis le oferim frunzele de ginkgo biloba întregi, ca să-și păstreze mai bine aroma. Ob­ți­nute din grădina casei (cultură proprie), ele au ga­ran­tată puritatea și prospețimea. În general, păstrarea plantelor medicinale după uscare, în stare întreagă, asigură o mai bună protecție pentru principiile ac­tive din planta respectivă, decât atunci când e mă­run­țită. Dacă starea de apatie continuă, se reco­man­dă folosirea picăturilor trofice, ce au în compoziție saschiu, ginseng și rozmarin.

- Și mahmureala?

- Mahmureala este o stare post-consum de bău­turi ce conțin alcool, precum: țuică, vin, co­niac, votcă, whisky etc. Se manifestă prin dureri de cap, amețeli, tulburări vizuale (fotofobie), tul­burări nervoase și auditive. Față de nicotina care se metabolizează foarte greu, fiind total nocivă pentru organism, alcoolul din băuturile slab alcoolice, în special vinul, se metabolizează în ficat, ca orice alt aliment sau medicament. Trebuie să arătăm și latura pozitivă a ingerării unui pahar cu vin, care completează nevoile organis­mu­lui cu antioxidanți, gen resveratrol, atât de necesari neutralizării radicalilor liberi, răspunzători de boli și îmbătrânire, precum și cu micro și oligoelementele conținute în vin, care au un aport energetic și sunt esen­țiale pentru organism. De altfel, un pahar de vin la ma­sa de seară, pentru persoanele sănătoase, este acceptat de majoritatea medicilor dieteticieni.
Alcoolul este sursa cea mai rapidă de energie în organism. În trecut, pe timp de război, în farmacia medicilor de pe front, nu lipsea flaconul cu coniac - acesta fiind dat soldaților, când erau nevoiți să facă deplasări mari, în condiții vitrege.
Mare atenție însă la cantitatea consumată, pentru că între "doza uzuală și cea toxică nu-i decât un pas". De asemenea, există persoane care au deficit de alcooldehidrogenază și atunci nu suportă o băutură alcoolică, nici măcar în cantități foarte mici.
Problema care se pune este de ce unele sortimente de băuturi alcoolice dau reacții mai frecvente de "tip mahmureală" decât altele, având în vedere că, din punct de vedere farmacologic, alcoolul eti­lic pur, în cantități mici sau moderate, are efecte energizante și creează individului o bună dispoziție, plăcut eu­forizantă. Explicația este următoarea: din fermentația alcoolică a mustului bogat în zaharuri rezultă, în condiții prielnice, alcoolul etilic, care se metabolizează foarte ușor în organism, având o formulă chimică simplă, efortul de metabolizare la nivelul ficatului fiind chiar mai ușor decât al unui medicament de sinteză, cu o formulă chimică foarte complexă. Dar când fermen­tația alcoolică este deficitară, rezultă din fermentație și produși secundari, ca aldehide și cetone, acești com­puși ducând sau accetuând simptomele dezagreabile de tip mahmureală. Cu alte cuvinte, băuturile nu sunt bune.
În cazul consumului necontrolat de alcool, în spe­cial al băuturilor spirtoase de proastă calitate, cele mai frecvente și temute boli sunt pancreatita și steatoza he­patică, popular numită "ficat gras". Pancreatita poate avea drept cauză consumul exagerat de alcool, timp îndelungat, și se manifestă în principal prin dureri se­vere, sfâșietoare, la nivelul abdominal, însoțite de grea­ță și vărsături, transpirații. Un factor favorizant în apa­riția pancreatitei îl reprezintă și afecțiunile hepato­bi­liare. Ea este o urgență medicală și trebuie tratată în unități spitalicești.

- Cum se combate starea de mahmureală?

- Starea de mahmureală se poate atenua prin băutul tradiționalei cești de cafea, efectul datorându-se conți­nutului în fitocomplexul format din cafeină și acid clorogenic. Un alt remediu constă în consumul de pro­duse bogate în acid ascorbic natural, cum sunt citricele: lămâi, portocale, grapefruit, pomelo.
* Un ceai din măceșe (conține vitamina C naturală) și frunze de ginkgo biloba (un trofic cerebral de excepție) este foarte indicat în tra­tarea mahmurelii. Se prepară astfel: peste 2 linguri de fructe de măceșe și frunze de ginkgo biloba mărun­țite se toarnă 250 ml (o cană) de apă dată în clocot, după care se lasă la infuzat aproximativ 30 minute. Se bea îndulcit cu miere, după prefe­rință. Trei căni pe zi din acest elixir e o doză suficientă pentru a ieși din starea de mahmureală.
* Și, ca un paradox, în combaterea mahmurelii se recomandă și folosirea tescovinei uscate, care, prin con­ținutul în resveratrol, favorizează mai rapid elimi­narea alcoolului din organism. Spun că e un paradox, având în vedere că tescovina, la fel ca și vinul, au aceeași proveniență: strugurii, numai că, în timp ce vinul poate provoaca mahmureala, tescovina o anihi­lează. Se folosește pulberea de tescovină ca atare, 2 lin­gurițe, de 3 ori pe zi.

- Să adoptăm, la final, un registru mai optimist: din sărbătorile iernii face parte și frumusețea. Ce le oferă farmacia Faltis doamnelor care aspiră la sta­tutul de "Miss Moș Crăciun"?

- Într-adevăr, pentru a ne simți bine cu adevărat, e recomandat să arătăm bine și din punct de vedere fizic. Se mai păstrează și astăzi tradiția ca, pe lângă confortul culinar și psihoemoțional, oamenii, de sărbători, să se îngrijească mai mult și de aspectul lor fizic, în special al feței, care trebuie îngrijită cu atenție. Statisticile ara­tă că, în preajma sărbătorilor, crește exponențial cere­rea de cosmetice, atât pentru a fi oferite cadou, cât și pen­tru uzul propriu. Industria cosmetică vine pe piață cu diverse loțiuni și creme în întâmpinarea celor care do­resc să-și întrețină fața. Nu sunt noutăți revolu­țio­nare, producătorii de cosmetice reușesc, în principal, să-și atragă potențialii clienți nu prin compoziția deose­bită a preparatelor, ci prin parfum și ambalaj, unde fan­te­zia joacă un rol important. De exemplu, se mizează foarte mult pe folosirea de uleiuri vegetale exotice, precum avocado, jojoba, argan, susan, care, în princi­pal, au aceeași structură chimică, și a căror proporție con­ținută în cosmetice nu reprezintă un factor deter­minant în calitatea terapeutică a unei creme. Mai im­portantă este concentrația lor în compoziția bazei de un­guent necesară obținerii unei creme cosmetice. De asemenea, parfumul este un factor atrăgător pentru a "cuceri" clientul, dar nici acesta nu îmbunătățește, din punct de vedere dermatologic, un preparat cosmetic. În rest, cremele cosmetice și dermatocosmetice se fo­losesc atât iarna, cât și vara, influența factorilor atmo­sferici (frig, căldură, vânt, umezeală, diverse noxe) punându-și amprenta asupra pielii feței, aceasta fiind printre puținele zone ale corpului expuse permanent la acești agenți atmosferici. Și la capitolul frumusețe, Far­macia Faltis încearcă să vină în ajutorul doamnelor și domnișoarelor, cu cre­me de înfrumusețare "de pe vremea bunicii", cum ar fi crema de față antiîm­bă­trânire, crema antirid, crema antiacneică, crema de față U (pentru ten uscat), crema de față N (pentru ten normal), crema de față M (pentru ten mixt), crema de față G (pentru ten gras), crema de față A (pentru ten pătat) și diferite loțiuni de față - apa cosmetică, apa de față ten pătat, Aqua D'Ali­bouri. (Aceste creme au fost pre­zentate pe larg în revista "Formula AS" nr. 1008/2012 și 1096/2013.)

Farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, email: farmaciafaltis@yahoo.com pentru informații despre procesarea plantelor medi­cinale sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu. Gama de preparate poate fi vizualizată pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro.
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.