36 de întrebări pentru medicul dumneavoastră

Gilda Fildan
- Există un vaccin contra infecției urinare? Cancerul poate fi prevenit? De la ce vârstă trebuie să merg la mamografie? Ne-am interesat la o serie de medici specialiști, care sunt problemele care îi preocupă cel mai mult pe pacienții lor. Și iată răspunsurile -

Ginecologie

1. La fiecare examen ar trebui palpat sânul?
După împlinirea vârstei de 30 de ani, femeile au dreptul ca la examenul me­dical periodic, efectuat o dată pe an, să le fie examinați sânii și subaxilele. Toto­dată, ar fi util ca ele să-și cerceteze lunar fiecare sân, prin palpare. Oncologii cu­nosc faptul că majoritatea cazurilor de cancer mamar sunt depistate chiar de femei.

2. E important să facem un screening?
Da. Femeile trecute de 50 de ani sunt invitate să se prezinte din doi în doi ani la acest examen radiologic al sânilor. În pofida vocilor critice, cei mai mulți din­tre ginecologi pledează pentru partici­parea la screening. Deoarece majoritatea cazurilor de cancer mamar apar după in­trarea în menopauză, examenul radio­logic constituie cea mai bună metodă de depistare precoce a bolii. El poate pune în evidență nodulii deja de la dimen­siunea de 3 milimetri, în timp ce la pal­pare, aceștia sunt descoperiți abia de la 1,5 centimetri.

3. Când este utilă o dozare hormonală?
Un exemplu de investigație lipsită de sens, dar pe care medicii o fac cu plă­cere, din rațiuni strict financiare, este dozarea hormonală în premenopauză. Doar în situația când o femeie dorește să aibă copii și nu poate, determinarea hor­monilor e în măsură să clarifice cauzele. În acest scop, se măsoară nivelul pro­gesteronului prezent în sânge. Hormonul respectiv este important pentru pregă­tirea și stabilizarea unei sarcini.

4. Cât durează vârsta critică?
E diferită de la o persoană la alta. Ulti­ma menstruație (intrarea în menopauză) este precedată de o perioadă de transfor­mări ce se petrec în organismul femeii, când secreția de estrogen scade (preme­nopauză). De la ultima menstruație trec iarăși câțiva ani, până când organismul se stabilizează complet în noua situație. O treime dintre femei nu se confruntă cu niciun fel de simptome neplăcute, o altă treime are asemenea simptome, dar de intensitate redusă, iar ultima treime su­portă adevărate suferințe - dar, în gene­ral, numai pentru unul până la trei ani. În totalitate, așa-numita vârstă critică poa­te dura până la două decenii.

5. Fibroamele pot deveni maligne?
Nu. Aceste tumori ale uterului sunt benigne. Este adevărat că, în cazuri ex­treme, ele pot ajunge la mărimea unei mingi de fotbal, dar există și unele care rămân mici cât o nucă. Numeroase fe­mei, cu vârstele cuprinse între 30 și 50 de ani, au cel puțin unul. După climac­teriu nu se mai formează fibroame noi, dimpotrivă, multe din ele chiar își reduc volumul.

Oftalmologie

6. Cititul la lumină slabă dăunează ochilor?
La adulți, penumbra nu dimi­nuează acuitatea vizuală, fiindcă globul ocular este pe deplin dez­voltat. Cel mult, le va vâjâi capul, întrucât cititul în condiții de lu­mi­nozitate redusă presupune efort, deci e mai obositor. În schimb, la copii, cititul la lumină crepus­cu­lară poate provoca tulburări de creș­tere a globului ocular, aces­ta căpătând o formă alungită. În consecință, punctul focal al raze­lor de lumină nu va mai cădea pe retină, ci în fața ei, astfel încât co­pilul va deveni miop.

7. Este adevărat că ochii uscați pot lăcrima?
Da, oricât de paradoxal ar pă­rea. Această afecțiune a ochilor provine din­tr-o alterare a com­po­ziției filmului lacri­mal, care nu mai poa­te îndeplini funcția sa de protecție. Ur­marea: corneea și con­junctiva se usu­că. Pleoapele nu mai alu­necă fără fre­care, ochii se irită și lăcri­mează. Soluția: la­crimi artificiale.

8. Care lentile de contact sunt mai bune, cele moi sau cele dure?
Depinde de rezultatul examenului oftalmologic (determinarea capacității vizuale, măsurarea corneei) și de frec­vența cu care vor fi purtate. Ca regulă generală, lentilele cu forma stabilă (du­re) sunt cele mai sănătoase pentru între­buințarea pe termen lung. Ele sunt umec­tate în permanență de lichidul la­crimal, care alimentează ochii cu oxigen și nutrienți. Lentilele flexibile (moi) ar trebui să rămână a doua opțiune, dacă urmează a fi purtate zilnic: fiind mai apropiate de supra­fața ochiu­lui, vor împiedica apro­vi­zionarea aces­­tuia cu sub­stan­țele ne­ce­sare. Pe de altă parte, atunci când utilizatorul se gă­sește într-un mediu poluat, cu mult praf, sub len­tilele moi pătrunde mai pu­țină murdărie.

9. Oricine poate avea cataractă?
Da, pentru că aceasta este o afec­țiune legată de vârstă. Într-o primă fază, opacizarea cristalinului poate fi com­pensată cu ajutorul ochelarilor. Când ei nu mai ajută, se recurge la o intervenție chirurgicală, cristalinul propriu fiind înlocuit cu unul artificial. Rata de suc­ces: peste 98%. Se operează sute de mii de cazuri în fiecare an, așa încât, potrivit statisticilor, înlocuirea cristalinului ocu­pă primul loc printre cele mai frecvente intervenții chirur­gi­cale.

Urologie

10. Ce ne ajută rapid împotriva cistitei?
Un consum mare de lichide, de exem­plu ceaiuri diuretice și apă plată, pentru eliminarea microbilor din orga­nism. În plus, căldura poate activa circu­lația în zona res­pectivă. Pentru preve­nirea cistitei, se reco­mandă preparate cu extracte din plante, cum ar fi Urinal sau pastile cu albastru de metil. Dacă infec­ția urinară se repetă des, va fi nevoie de un tra­tament cu anti­biotice.

11. Există, într-adevăr, un vaccin contra infecției urinare?
Da. Se pot administra fie tablete, fie injecții intramusculare. Tabletele se iau timp de câteva săptămâni și oferă pro­tec­ție doar împotriva infecțiilor cu E.Coli, pe când injecțiile (câte una la trei săptămâni) previn și infecțiile cu alți microbi. E.Coli se poate combate și cu ulei de oregano sau de cimbru.

12. Incontinența este o problemă de vârstă?
Nu, și oamenii tineri suferă de ea. Cauza cea mai frecventă o reprezintă slăbirea mușchilor perineali. Medicii fac distincția între incontinența de efort și cea de imperiozitate. La cea dintâi, un strănut sau ridicarea unui obiect greu declanșează o pierdere involuntară de urină. La incontinența de imperiozitate, se simte brusc nevoia de a merge urgent la toaletă, chiar dacă se elimină doar o cantitate mică de urină. În stadiul inci­pient, pot fi de ajutor gimnastica medi­cală și medicamentele, în cazurile grave, se intervine chirurgical.

Cardiologie

13. Cum se manifestă un infarct miocardic?
De obicei, el se anunță prin simp­tome nespecifice: dificultate de respi­ra­ție, dureri în epigastru, senzație de grea­ță, vomă. Se întâl­nesc și manifestările clasice ale infarctului: dureri violente în piept și o apăsare în zona inimii. Dacă toate acestea durează mai mult de 5 mi­nute, telefonați imediat la 112. Nu în­cer­cați să luați mai întâi legă­tura cu medi­cul dvs. de familie.

14. Numai persoanele vârstnice pot suferi un accident vascular cerebral?
Nu, ele sunt afectate, într-ade­văr, mai frecvent, însă nici copiii nu sunt scutiți de acest risc. În ță­rile europene se rapor­tează anual circa 250.000 de accidente vas­culare cerebrale la adulți și aproxi­mativ 300 la copii. Principala cauză la persoanele adulte este hipertensiunea arterială. De aceea, hipertensivii ar tre­bui să între­buințeze regulat tensiometrul. Ca pre­ven­ție, se administrează combi­nații de substanțe vitale pentru organism (argini­nă, acid folic, vitamine din com­plexul B), care protejează vasele de sân­ge și reduc tensiunea.

15. E adevărat că somnul de dinainte de miezul nopții este cel mai sănătos?
Nu. Cine se culcă odată cu găinile se trezește dimineața foarte devreme, ceea ce nu e întotdeauna convenabil pentru inimă. Prima treime a somnului, în care somnul profund deține o pondere însem­nată, se desfășoară indiferent de momen­tul adormirii. Durata optimă a repaosului nocturn este de aproximativ 7 ore.

16. Care e limita maximă a unei tensiuni considerate normale?
Altădată, limita superioară admisă pen­tru pacienții cu risc major era stabi­lită la 13/8. Însă era cel mai adesea de­pășită, fapt frustrant, atât pentru medici, cât și pentru pacienți. În prezent, este valabilă pentru toată lumea - inclusiv pentru persoanele sănătoase - valoarea de 14/9. Necesită tratament numai pa­cienții la care valorile se mențin ridicate pe o perioadă mai îndelungată de timp.

Neurologie

17. Creierul se atrofiază la bătrânețe?
Nu. Dar capacitatea de memorare scade în decursul anilor. Aceasta în­seam­­nă că nu mai putem reține atâtea lucruri noi, deodată. Însă neuronii nu dispar din cauza înaintării în vârstă, ci numai în cazul când nu-i folosim - la fel ca un mușchi, pe care am încetat să-l antrenăm. Extractele de ginkgo biloba în­tăresc concentrarea și memoria. Și în­că o veste bună: în prezent, cercetătorii dis­pun de date care atestă faptul că, într-ade­­văr, creierul poate da naștere la noi neu­roni până la sfârșitul vieții noastre.

18. Durerile puternice de cap indică existența unei tumori cerebrale?
În general, nu. Aproape întotdeauna e vorba de o durere de cap provocată de încordare (cefalee psihogenă) sau de o migrenă. Ambele pot fi ținute sub con­trol, fără probleme, cu medicamente și alte măsuri (mișcare, consum îndestu­lător de lichide, un stil de viață echilibrat etc.).

19. Botoxul ajută contra migrenei?
Da, însă administrarea lui nu este per­misă decât la adulții cu migrenă cro­nică și numai cu condiția ca alte remedii să se fi dovedit ineficiente. Neurologii specializați în migrena cronică sunt sin­gurii care pot injecta botoxul, în diferite puncte de pe capul și ceafa pacienților. Tratamentul trebuie repetat la intervale de 12 săptămâni.

20. Unde își are sediul memoria durerii?
Mai întâi, trebuie precizat că formu­larea de mai sus induce în eroare, întru­cât sugerează că ar exista o anumită por­țiune din creier care ar memora durerile. Ei bine, nu se întâmplă astfel. Așa-nu­mita memorie a durerii se referă la di­ver­se zone din creier și măduva spinării, care primesc și prelucrează senzațiile du­reroase. Cu timpul, durerile puternice pot modifica neuronii, făcându-i mai sensibili. Atunci, persoana respectivă resimte chiar și o ușoară atingere ca pe o durere.

21. Ce ne oferă noul test pentru boala Alzheimer?
În boala Alzheimer, pacienții pierd continuu substanță cerebrală, astfel încât activitatea lor mentală se restrânge din ce în ce mai mult. Testul de care vorbim permite diagnosticarea afecțiunii deja în faza ei inițială, ceea ce dă medicilor po­sibilitatea să prescrie un tratament medi­ca­mentos care va ameliora simptomele, încetinind involuția mentală a bolna­vilor. Pentru pacienți, aceasta înseamnă îmbunătățirea calității vieții pe o perioa­dă îndelungată.

Medicină internă

22. Arsurile la stomac sunt realmente inofensive?
Atâta vreme cât apar numai ocazio­nal, da. Arsurile la stomac sunt provo­cate de acidul gastric care urcă în eso­fag. Dacă aceasta se întâmplă frecvent, esofagul poa­te să se inflameze nervos sau, cel puțin, să reacționeze, deoarece el nu este dotat, la fel ca stoma­cul, cu o mucoasă care să-l prote­jeze împotriva acțiunii acidului. Asemenea cazuri ne­cesită tra­ta­ment cu preparate antiacide. Pentru si­tua­țiile mai grave, se recoman­dă in­hi­bitori de secreție gastrică.

23. Ce este Helicobacter pylori?
Așa se numește o bacterie foarte răspândită, care atacă mu­coasa gastrică, generând simptome ca senzația persis­tentă de greață, balonările sau diareea. Helicobacter pylori favori­zează, de ase­menea, apariția ulcerului. O vindecare de durată se obține cu tinc­tură de obli­geană și propolis.

24. Cum se recunoaște o disfuncție tiroidiană?
Când glanda produce o cantitate insu­ficientă de hormoni, avem de-a face cu o hipotiroidie. Simptome caracteris­tice: creșterea greutății corporale, sensi­bilitate la frig, apatie, stări depresive. Dacă, dimpotrivă, hormonii sunt secre­tați în exces, este vorba de o hipertiroi­die, care se poate manifesta prin scăde­rea în greutate, tremurături, diaree, tahi­cardie, nervozitate. Se va aplica terapia potrivită, în funcție de starea tiroidei.

25. Care sunt primele semne ce anunță reumatismul?
Reumatismul debutează brusc. Nu­meroși pacienți se trezesc într-o dimi­neață cu articulațiile umflate, înroșite și fierbinți. Boala își face apariția, de re­gulă, de la vârsta de 35 de ani în sus, însă poate afecta și copiii, iar femeile sunt mai expuse la ea decât bărbații. Cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât există șanse mai bune de a ține simp­tomele sub control.

26. Care este durata maximă a unui tratament cu antibiotice?
Depinde de afecțiune. La o cistită, de exemplu, este adesea suficientă o sin­gură administrare. În cazul unei infla­mații grave a miocardului, tratamentul poate dura șase luni sau chiar mai mult.

ORL

27. Când ar fi necesar să facem o audiogramă?
Oricând aveți senzația că auziți mai prost ca înainte ori că vă aflați mai des în situația de a vă ruga interlocutorul să repete ceea ce tocmai v-a spus, mergeți să vă verificați auzul (eventual, reluați investigația în fiecare an). Milioane de oameni suferă în prezent de hipoacuzie. Cifra este în continuă creștere, îndeosebi în rândul tinerilor.

28. Când trebuie extirpați polipii?
Vegetațiile adenoide, numite în lim­ba­jul uzual polipi, aparțin sistemului imu­nitar, deci au un rol bine determinat în organismul nostru. Însă polipii cu vo­lumul în permanență mărit (a nu se con­funda cu amigdalele, situate în gât) pot bloca respirația, generând o rinită rebelă și dese inflamații ale urechii medii. În asemenea cazuri, soluția cea mai bună este înlătu­rarea lor. De obicei, se fa­ce o mică in­ter­venție chi­rur­gicală, care nu im­pune internarea pacien­tu­lui.

29. În ce constă apneea nocturnă?
Aceasta este denumi­rea me­dicală a pauzelor de respi­rație intervenite în timpul sforăitului. Omul adormit sfo­răie, atunci când curentul de aer face să vibreze anumite por­țiuni de țesut (vălul pala­tin), în vreme ce apneea închi­de complet căile res­piratorii, împiedicând pă­trunderea ae­ru­lui. La une­le persoane se pro­duc în somn mai mult de zece apnee pe oră, fiecare cu o durată de până la trei mi­nu­te. În con­secință, sân­gele este mai puțin oxige­nat, iar pulsul crește. Cei afectați nu sesi­zează ap­neele, ci se miră doar de faptul că se simt mereu obo­­siți în cursul zilei. Ap­neea nocturnă poate fi diagnos­ti­cată la un laborator de som­no­logie.

30. Trebuie să ne curățăm regulat urechile de ceară?
În niciun caz! Cerumenul, această pastă de culoare gălbuie, îndeplinește o funcție importantă: menține umiditatea în conductul extern al urechii, asigură protecția pielii și transportă impuritățile spre exterior, în direcția pavilionului. Câteodată, ceara este produsă în exces, așa încât se poate forma un dop pe conduct. Pentru înlăturarea lui, e necesar să ne prezentăm la medic. Nu introdu­ceți în ureche obiecte ascuțite ori beți­șoa­re cu vată la capete, fiindcă există riscul să vă provocați leziuni pe timpan ori să împingeți dopul mai profund în ureche. Singura manevră permisă este îndepărtarea cerumenului vizibil, cu aju­torul unei lavete umede.

Ortopedie

31. Hernia de disc trebuie operată?
Depinde de simptome. De regulă, mai întâi se încearcă terapia conser­va­tivă cu medicamente, căldură și gimnas­tică medicală. Însă dacă apar amorțeli și semne de paralizie, trebuie să se inter­vină chirurgical cât mai repede, pentru a împiedica eventuale leziuni foarte grave ale nervilor.

32. De la ce vârstă apare artroza?
De pe la 35 de ani, articulațiile încep să se uzeze. De obicei nu se observă ni­mic. Dintre cei trecuți de 50 de ani, însă, 50% prezintă simptome evidente de uzu­ră, iar la persoanele care au împlinit 70 de ani ponderea urcă la 80%. Sunt afectate cel mai adesea articulațiile ge­nunchilor, șoldurilor, umerilor, precum și cele vertebrale. Măsurile profilactice optime sunt activitatea fizică, reducerea greutății corporale excedentare și prepa­ratele cu efect de regenerare a cartila­jelor, cum ar fi capsulele de colagen.

33. Prin ce se deosebesc artroza și artrita?
La artroză, cartilajul articular se erodează treptat, în decursul anilor. În final, oasele ajung să se frece unul de altul, dând naștere unei inflamații dure­roase. În cazul artritei, este vorba de o boa­lă autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar se dereglează, atacă articulațiile și le distruge.

34. Chiropractician sau chiroterapeut?
Amândoi se ocupă de corectarea deficiențelor aparatului locomotor, în special ale coloanei vertebrale, realizând o reașezare naturală a vertebrelor. Chi­ro­terapeuții sunt medici care au obținut această competență printr-o specializare suplimentară. Chiropracticienii nu sunt absolvenți ai facultății de medicină, ei au frecventat doar un curs, în urma că­ruia li s-a acordat o diplomă. Pot fi, eventual, fizioterapeuți sau practicanți ai metodelor de tratament naturist.

35. Când ne ajută acupunctura?
La dureri cronice în zona lombară și la gonartroză, acupunctura ne ajută mai bine decât terapiile conservative cu medicamente. O ameliorare semnifica­tivă apare, în general, după șase până la zece ședințe de tratament. Se obține un rezultat și mai bun atunci când acu­punc­tura se combină cu fizioterapia.

36. Cum prevenim osteoporoza?
Când femeile se apropie de meno­pauză și secreția de estrogen scade până la dispariție, efectul lui de protecție în­ce­tează, prin urmare, crește riscul de rarefiere a țesutului osos. Ali­mentele bo­gate în calciu (de exemplu lactatele sau legumele cu frunze verzi), un aport sufi­cient de vitamine (în primul rând D, K și A) și o activitate fizică susținută pot re­duce riscul de apariție a fracturilor.