- Ești noul prezentator al emisiunii "Copiii spun lucruri trăsnite" de la Prima TV, un format care s-a bucurat de mare succes, fiind asociat ani de zile cu imaginea lui Virgil Ianțu. Ți-a fost greu să-l înlocuiești? E greu să intri într-un rol jucat de altcineva?
- Sigur, era normal să existe o perioadă de acomodare, și pentru mine, și pentru spectatori. Virgil a făcut o treabă excelentă cu emisiunea asta, pe care a dus-o vreo șapte ani cu mare succes, numai că el a fost un altfel de prezentator: el avea stilul gentleman, era mai reținut și încerca să-i ridice pe copii la nivelul lui. Or, stilul acesta mie nu mi se potrivea, eu am un alt fel de personalitate. Așa că am spus de la început că dacă e să preiau emisiunea, voi face lucrurile așa cum văd și simt eu. Dacă echipa nu ar fi fost de acord cu asta, atunci nu m-aș mai fi implicat în proiect. Însă am făcut câteva probe, pe parcursul cărora m-am "desfășurat", făcând exact invers, coborându-mă eu la mintea celor mici, iar întreaga echipă a fost încântată. Mi s-a zis: "Fă tot așa, că faci foarte bine!" (râde) Și ne-am pus pe treabă.
- Care crezi că este secretul acestei emisiuni? Deși e un format importat, a prins foarte bine la public...
- Eu cred că secretul îl reprezintă copiii. Ei sunt cei care, practic, fac emisiunea, ei sunt piua întâi, ei vin acolo cu lumea lor și ne-o arată și ne-o descriu cu o incredibilă nonșalanță și sinceritate. Iar asta e imposibil să nu cucerească. Rolul meu în ecuație e minor, chiar dacă și eu fac prin studio toate cele: mă tăvălesc pe jos, țopăi, fac tumbe... Ei sunt însă sursa de umor. Cheia succesului acestei emisiuni o reprezintă copiii, spontaneitatea lor. Pentru că nimic nu e aranjat dinainte. Singurul lucru pe care îl știm este cam ce anume îl pasionează pe fiecare copil în parte, deci cam pe ce direcție ar trebui să avansăm. În rest, totul e spontan - și întrebările mele, și răspunsurile lor.
- Toți invitații tăi sunt simpatici, dar unii dintre ei sunt de-a dreptul magnifici. Cum se face selecția?
- Asta mă întreabă și lumea pe stradă sau când mă duc să-mi cumpăr o pâine: "Cum pot să vin și eu cu copilu' la emisiune?" Răspunsul e destul de simplu: primul pas îl reprezintă Internetul, adică se intră pe site-ul Prima TV, se descoperă numărul de telefon dedicat, părintele sună și-și înscrie copilul la casting. Pasul doi e castingul propriu-zis: dacă pruncul e spectaculos, ajunge pe lista finală, adică aceea cu protagoniștii emisiunii. "Comisia de selecție" e alcătuită din scenarista emisiunii, Adina Casas, psihologul Scarlet Onica și producătoarea emisiunii, Roxana Vanicek. Ele îi ascultă pe copii, stau de vorbă cu ei și îi triază. Apoi, pentru filmare, îi "așezăm" în funcție de interesele lor: dacă 2-3 copii sunt pasionați - să spunem - de dinozauri, atunci vor intra cu toții și vom sta de vorbă în grup, dacă există doar un copil care e interesat de - să zicem - electricitate, atunci voi discuta numai cu el.
- Se știe că lucrul cu copiii e foarte greu, dar tu pari foarte relaxat și în largul tău. Ai priză la ei?
- De când mă știu, eu am fost un magnet pentru copii. Altfel nu m-aș fi apucat de emisiune. Oriunde m-aș duce, copiii se strâng în jurul meu instantaneu. Probabil pentru că, așa cum îți spuneam și mai devreme, mă pun la mintea lor, funcționez pe principiul partenerului, nu al adultului care îi constrânge, și ei simt asta. Suntem între noi. Și, nu în ultimul rând, contează probabil experiența mea directă: am o fetiță, Sara Maria, care are aproape opt ani și pentru care întotdeauna am încercat să fiu cel mai bun prieten. În plus, eu lucrez foarte mult cu copii și la studioul de dublaj pentru desene animate, unde sunt foarte activ.
Cu eticheta pe frunte
- Nu e totuși obositor să te pui mereu la mintea copiilor, fără să se simtă vreun pic de efort?
- Sigur că este obositor. Mai ales că noi filmăm mai multe emisiuni odată și, într-o singură zi, se strâng cam șapte ore de "stat de povești", șapte ore în care ei, copiii, se schimbă, dar eu rămân același și sunt în priză permanent. Au fost zile în care am terminat filmarea, m-am suit în mașină, m-am dus acasă, m-am aruncat în pat și am adormit instantaneu, într-atât eram de stors de energie. Dar dincolo de oboseală, cel mai important este că îmi place teribil ce fac la emisiunea asta! Și am o satisfacție extraordinară, mai ales atunci când reușesc să comunic savuros cu copii care, inițial, erau mai crispați, mai timorați, din pricina camerelor de filmare.
- Satisfacția este și în partea cealaltă a televizorului. Se întâmplă câteodată să mori de râs, pur și simplu.
- Știu, și asta mă bucură foarte mult.
- Florian, tu ești de meserie actor, absolvent al UNATC. Activitatea ta de pe micul ecran îți mai lasă timp pentru actorie? Cele două activități nu se suprapun?
- Televiziunea, în general, are un efect secundar: impune excesiv o imagine. Oriunde m-aș duce acum să dau probă ca actor, voi fi văzut cu o etichetă lipită pe frunte: "A, ăsta e ăla cu copiii!" Am fost conștient, într-o anume măsură, de acest dezavantaj, încă de dinainte de a mă angaja în proiectul cu "Copiii spun lucruri trăsnite", dar, abia după ce am turat motoarele la maximum, am realizat cu-adevărat cât de grea e pecetea asta. Însă nu mă plâng, mi-am asumat acest risc și cred că merită. Nu am regrete.
- Să lămurim deci: ce înseamnă viața ta de actor acum?
- Acum, viața mea de actor s-a restrâns mult ca arie, practic, se limitează la munca pe care o fac la studioul de dublaj "Agerfilm", unde sunt și actor, dar și regizor. După ce-am terminat facultatea, mai mulți ani am jucat în filme românești ("Dulcea saună a morții", în regia lui Andrei Blaier sau "Azucena - îngerul de abanos", în regia lui Mircea Mureșan), dar am făcut și multe filme străine, turnate la Castel Film și MediaPro. Și recunosc că acum, după câțiva ani de pauză de film, mi-e dor să joc, așa că mă gândesc serios să revin în "circuit", să merg din nou la castinguri etc. Am contactat și niște agenți din Anglia și SUA, am trimis probe filmate, dar de peste tot mi s-a răspuns: "E foarte bine, ne place de tine, dar dacă vrei să lucrezi aici, trebuie să și trăiești aici." Ceea ce a fost frustrant. Însă m-am liniștit după ce am discutat cu un agent din Los Angeles, care mi-a zis foarte franc: "Nu înțeleg de ce vrei tu să vii încoace. Aici sunt mii de actori cu aceleași date ca ale tale, care sunt vorbitori nativi de engleză și maximum 5% dintre ei au izbutit să prindă rolurile pe care le-ai prins tu în România. Ai mai multe șanse să lucrezi și să te remarci dacă rămâi acolo, decât dacă vii aici." Îi mulțumesc și acum pentru sinceritatea lui care m-a trezit la realitate și m-a luminat. Așa că am decis să las deoparte visurile hollywood-iene și să-mi văd de meserie aici, în România. În teatru, mi-ar plăcea foarte mult să fac musical. Chiar "coc" acum o idee care sper să prindă contur cât mai curând. Dar pentru că tot a venit vorba de dor, la momentul ăsta, cel mai dor îmi e de muzică. În perioada liceului, am cântat în trupa "4U", apoi, prins în nebunia și vârtejul facultății, am renunțat la muzică. Abia acum îmi dau seama că n-ar fi trebuit să fac asta, fiindcă muzica îmi dă ceva, un soi de bucurie, pe care nu l-am regăsit nicăieri. De-asta mi-ar plăcea să mă reapuc de cântat, dar, momentan, pur și simplu, nu am vreme.
Un "miracoluț": Sara Maria
- Dar pentru familie ai? Cum arată viața ta de acasă?
- Viața de acasă înseamnă, în primul și-n primul rând, fetița mea, Sara Maria, după care sunt topit absolut și iremediabil. Ea e "miracoluțul" meu și existența mea e de neconceput în absența ei. Chiar dacă eu și mama ei am divorțat, sunt extrem de implicat în viața Mariei. Consider că, odată ce ai un copil, indiferent de circumstanțele exterioare, tu nu încetezi nicio secundă să fii părinte, iar a fi părinte înseamnă a fi foarte prezent în viața copilului tău. Nu înțeleg tații care, în urma divorțului, se mulțumesc să ia contact cu copilul doar pe parcursul câte unui week-end, și acela o dată la nu știu câte săptămâni. Apoi, viața personală mai înseamnă părinții mei, care continuă să locuiască la Pitești, înseamnă prietena mea, Simina Brădeanu, care e un suflet minunat - Geamănă, la fel ca mine - (râde) - și un make-up artist extrem de talentat, și înseamnă grupul meu de prieteni, oamenii cu care stau la taclale despre câte-n lună și-n stele... Asta e una din marile mele pasiuni: să stau de vorbă cu persoane interesante, inteligente. Astfel de discuții reprezintă un câștig enorm pentru mine, ca spirit. În rest, îmi place muntele, sunt înnebunit să mă plimb cu mașina, fără a avea neapărat o țintă dinainte stabilită, cânt cam cât e ziua de lungă... (râde) Și mă preocupă politica. Din două motive: pentru că politicul determină starea de bine a națiunii și pentru că "jocul" politic e fascinant, atât timp cât scopul e unul onest și pozitiv.
- Pentru că se apropie sărbătorile, iar în viața ta copiii sunt o prezență constantă, aș vrea să știu ce relație mai ai cu Moș Crăciun?
- Îmi place să mă joc de-a Moș Crăciun, și nu doar în decembrie - ador să fac cadouri, în general! Și pregătesc în detaliu fiecare trecere a lui Moș Crăciun prin copilăria fetiței mele: de la darurile propriu-zise, până la scenografie și regie - bradul împodobit, cănuța cu lapte și biscuiții pe care îi mănâncă Moșul ca să se fortifice înainte de a porni către casele celorlalți copii... Deși cred că anul acesta va fi ultimul în care voi mai avea ocazia să pun în scenă acest spectacol. Îmi dau seama că pe Maria au început s-o roadă întrebările legate de existența Moșului și, probabil, la anul voi fi nevoit să port cu ea temuta discuție despre "Moș Crăciun nu există, de fapt".
- Dar tu, personal, ce aștepți de la Moș Crăciun?
- N-am nicio dorință materială, nu vreau decât liniște. După tensiunile și tracasarea generate de divorț, nu-mi mai doresc decât liniște lungă și profundă, o stare de armonie interioară. Ăsta e cadoul perfect pentru mine!