Moș Nicolae și Moș Crăciun, celebrați prin patinaj artistic și dans

Dana Ene
A început decembrie, cea mai veselă lună din an, luna Nașterii Domnului, cea plină de speranță și bucurie.

Cei doi Moși adorați de copii, Moș Nicolae și Moș Crăciun, fac ultimele pre­gătiri înainte de-a porni la drum, ca să ducă daruri alese, în lunga lor călătorie prin ninsorile iernii. Bineînțeles că cei doi Moși, veniți de atât de departe și de demult, vor primi o mână de ajutor și de la bunici sau de la părinți, reușind astfel să facă înconjurul lumii într-o singură noapte. Iar pentru că aceasta este o lună fermecată, iată că, printre cadourile clasice, puteți să mai stre­cu­rați încă un strop de magie și să le dăruiți celor dragi chiar o poveste "vie". Nu e vorba de o carte nouă, ci de feerii pe gheață, balet sau ope­ră, inspi­rate din povești vechi și valoroase, care au încântat generații la rând. În top se află și azi, după mai bine de 200 de ani de când au văzut lumina tiparului, desprinse din penița magică a fra­ților Grimm, poveștile "Cenușăreasa", "Hänsel și Gre­tel" "Fru­moasa din pădurea adormită" și "Spăr­gătorul de nuci", ultimele două ajutate și de muzica feerică a lui Ceaikovski.

"Cenușăreasa" și "Soacra cu trei nurori", la Opera Comică

Opera Comică Pentru Copii a pregătit în luna decembrie mai multe cadouri muzicale pentru spec­tatorii ei. Aici vă dau întâlnire Cenușăreasa, Mama ei Vitregă și Zâna cea Bună, dar și Soacra cu trei nurori.
Pe 6 și 13 decembrie (de la 17.00), Moș Nicolae sosește la Opera Comică, aducând baletul "Cenu­șăreasa", în regia și coregrafia Corinei Dumitrescu. Este un balet de "buzunar", numai bun să vă aducă un suflu de sărbătoare. Cenușăreasa, trăsura și șori­ceii ei fermecați, ba chiar și surorile vitrege, sunt gata de bal. Alături de balerinii teatrului, o puteți vedea și pe Roberta Enișor, una din tinerele vedete ale instituției. Scenografia acestei povești celebre îi aparține Vioricăi Petrovici, ilustrația muzicală este semnată de Alexandru Istrate, iar asistent de core­grafie este Cătălin Caracaș.
Pentru că Moș Crăciun nu vrea să se lase mai prejos, a comandat și el un spectacol în premieră, sută la sută autohton - "Soacra cu trei nurori". Până la finalul acestui an, vor fi patru reprezentații. El se va juca în 9, respectiv 16 decembrie, lunea, și marțea, pe 10 și 17 decembrie, de la orele 11.00 și 13.00.
Inspirată de binecunoscuta poveste a lui Ion Crean­gă, regia piesei este semnată de îndrăgita Stela Popescu, pe care o puteți aplauda și în rolul principal. Nu este prima dată când Stela se joacă de-a regizorul. Ea a mai montat la Opera Comică Pentru Copii și mu­sical-urile de succes "Scufița Roșie" și "Diamantul și gâsca". Muzica plină de viață pentru "Soacra cu trei nurori" a fost compusă de tânărul compozitor Roman Vlad, un colaborator cu tradiție al acestui teatru bucureștean.
Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete, pe baza rezervării anterioare la tel. 021/319.28.19 sau în limita locurilor disponibile, cu o oră înainte de înce­perea spectacolului.


Baletul Bolșoi din Moscova vă prezintă "Frumoasa din pădurea adormită"

O altă poveste minunată a fraților Grimm, "Frumoa­sa din pădurea adormită", în interpretarea de excepție a faimosului Teatru Bolșoi, prinde viață la Grand Cine­ma Digiplex din Băneasa Shopping City, de data aceasta, într-o înregistrare. Nu trebuie să vă depla­sați la Moscova pentru această fabuloasă piesă. Duminică, 22 decembrie, la ora 18, celebrul teatru rus va veni chiar aici, în Capitală. Vă puteți muta pen­tru câteva ore în superbul decor imperial, ade­vărat simbol al Rusiei, și puteți vedea la lucru câțiva dintre cei mai buni balerini ai zilelor noastre. Apoi vă puteți întoarce acasă, să pregătiți ultimele detalii ale unui Crăciun liniștit, în sânul familiei.
"Frumoasa din pădurea adormită", adusă pe scenă de dansatorii ruși oglindește grandoarea Curții Imperiale Rusești din secolul al XIX-lea. Pe muzica nemuritoare a lui Piotr Ilici Ceaikovski vor prinde viață, rând pe rând: Prințesa Aurora, Ursitoarele cele bune, prințul Désiré și multe alte personaje de basm, de care se vor bucura cei mari și cei mici deopotrivă. În distribuție îi puteți vedea pe: Andrei Sitnikov, Maria Zharkova, Evghenia Obraztsova, Semyon Chudin și Alexei Loparevich.
Prețul unui bilet este de 70 lei - adult și 40 lei - copil (valabil pentru copiii de 12 ani sau mai mici).

"Spărgătorul de Nuci", cu "Stelele Moscovei pe Gheață"

Alți artiști ruși care vă pot însenina sărbătorile și pe care puteți să-i vedeți de data aceasta live, atât la Brașov, cât și la București, sunt: Igor Bo­brin, Natalia Bestemianova și Andrei Bukin, adevărate legende ale patinajului artistic. Ei se află pentru a treia oară în România și vor prezenta un spectacol complex, alcătuit din două părți: "Spăr­gătorul de Nuci", și o "Gală a Campionilor", cu uimitoare dansuri solo, de pereche și de grup.
Chiar dacă a împlinit anul acesta 60 de ani, Igor Bobrin nu renunță la sportul care i-a adus titlurile de campion european, mondial, campion al Uniunii Sovietice, Maestru Emerit al Sporturilor și antrenor onorat al Rusiei. Talentat artist și direc­tor artistic al Companiei Bobrin Ice Theatre, el străbate de aproape trei decenii lumea, alături de soția lui, Natalia Bestemianova, și ea fostă cam­pioană olimpică, mondială și europeană. Până acum, i-au încântat cu spectacolele lor pe iubitorii patinajului din peste 50 de țări. Cel de-al treilea vip al com­paniei este Andrei Bukin (56 de ani) și el un vete­ran al gheții, fost campion al Uniunii Sovietice, olimpic, mondial și european.
În această iarnă, îi puteți vedea pe marii pati­natori ruși la Brașov, pe 17 decembrie, la Pati­noarul Olimpic, și la București, în Sala Poliva­lentă, pe 18 decembrie.
(Biletele le puteți achiziționa online, pe eventim.ro, myticket.ro sau de la casele de bilete ale Sălii Poliva­lente și ale Patinoarului Olimpic Brașov.)

"Hänsel și Gretel"

Și Opera Națională din București a pregătit un spectacol special, cu parfum de sărbătoare, pentru cei mici: "Hänsel și Gretel", o altă capodoperă a fraților Grimm.
Micii iubitori ai muzicii lirice sunt așteptați joi, 19 decembrie, la ora 11, să călătorească alături de cei doi orfani, până la casa de turtă dulce. Vor fi însoțiți de: Maria Jinga (Hänsel), Mihaela Stanciu (Gretel), Florin Simionca, Madeleine Pascu, Adriana Alexandru, Si­monida Luțescu și Cristina Eremia. Regia îi aparține lui Andrei Tăbăcaru Hogea, scenografia este semnată de Adriana Urmuzescu, iar dirijor va fi Vlad Conta.
Pe aceeași scenă puteți viziona și două reprezentații de balet cu "Spărgătorul de nuci" (pe 19 și 21 decem­brie, de la ora 19.00).
Biletele le găsiți la casa de bilete a Operei. In­for­mații suplimentare puteți obține la tel. 021/313.18.57.