Uleiurile medicinale "Cozac Plant"

Florentin Popa
Dr. VALENTINA ROȘCA - specialist în medicină generală, cu competențe în fitoterapie și homeopatie - "În afecțiunile cauzate de vremea rece, uleiurile volatile sunt cel mai rapid remediu al fitoterapiei"

- D-nă dr. Roșca, duceți mai departe tradiția vin­decării cu tratamentele naturiste ale regretatului fito­terapeut Vasile Cozac. Ce v-a determinat, ca medic, să vă implicați în această activitate?

- Am colaborat o lungă perioadă de timp cu Vasile Cozac, în beneficiul pacienților mei. Am observat că tratamentele naturale recomandate de dânsul făceau ade­vărate minuni. Nu de puține ori, am constatat supe­rio­ritatea netă, ca efect te­ra­peutic, a medicinii naturale față de tra­ta­mentele clasice pe care eu, în calitate de medic curant, le recomandam bolna­vi­lor. Astfel, am devenit preocupată de terapiile naturale, le-am utilizat în trata­ment din ce în ce mai des, iar convin­ge­rile mi-au fost consolidate de rezulta­tele obținute pe parcursul celor peste trei dece­nii de activitate. Însă tradiția vinde­că­rii cu tratamente naturiste după rețetele fitotera­peu­tului Vasile Cozac a fost pre­luată și dusă mai departe de către soția dânsului, d-na Maria Cozac, eu fiind, în pre­zent, doar consultantul medical al cabinetului.

- În tratamentele aplicate pa­cienților, folosiți o serie de uleiuri esențiale foarte eficiente. Efectele te­ra­peutice ale uleiurilor esențiale sunt speciale, față de alte forme de condiționare a plantelor medici­nale - ceaiuri, tincturi, extracte, capsule etc.?

- Pot spune că sunt speciale, datorită metodei de obținere, cu ajutorul unor instalații din labora­torul pro­priu, brevetate de către re­gre­tații prof. dr. ing. Eugeniu Ro­taru și Vasile Cozac. Uleiurile astfel obținute sunt su­perconcen­trate, păs­trând nemodificate toate pro­prie­tă­țile terapeutice ale plan­tei-mamă. De altfel, la Cozac Plant se respectă normele europene în realizarea uleiu­rilor esențiale, știindu-se că un produs 100% natural nu trebuie să conțină con­ser­vanți, coloranți etc. De ase­menea, uleiurile volatile trebuie să fie ambalate doar în recipiente din sticlă de culoare închisă, pentru a nu se degrada în timp din cau­za efec­telor luminii.

- Prin ce surclasează uleiurile esențiale celelalte tratamente cu plante?

- Uleiurile esențiale aduc numeroase avantaje în actul terapeutic: - Au acțiune rapidă (în multe cazuri, s-au dovedit mai eficiente ca acțiune în timp chiar de­cât medicamentele de sinteză). - Sunt puternice (un gram de ulei volatil este obținut din zeci sau sute de grame de plantă, constituind un adevărat concentrat na­tural, eficient și în doze mici, de ordinul a câtorva pică­turi). În anumite afecțiuni, cum ar fi de exemplu cisti­tele, o combinație simplă de uleiuri volatile (cimbru, busuioc și mentă) este mai eficientă de câteva ori decât antibioticele de sinteză, care, de altfel, rămân adesea fără efect în cazul acestei boli. - Sunt bine asimilate de organism și nu necesită administrare în doze mari. - Da­torită volatilității lor, se răspândesc după adminis­trare în întregul aparat digestiv și în căile respiratorii, ceea ce le potențează considerabil efectul. - Sunt sim­plu de administrat.

- În ce afecțiuni și-au dovedit utilitatea?

- Avem numeroase uleiuri dintr-o singură plantă medicinală, dar noi, de obicei, reco­man­dăm amestecuri de uleiuri volatile. În funcție de reco­man­darea plantelor medi­cinale din care au fost realizate, au fost concepute mai multe amestecuri, pe care le folosim în diverse afec­țiuni, din care vă voi pre­zenta câteva.
Superconcentratul Cozac tip 1 este recomandat în afecțiuni maligne și boli grave: neoplasme ale tu­bului digestiv și anexe (gastric, de colon, rectal, pan­crea­tic, colecistic, hepatic), ciroze hepatice cu varice esofagiene, leucemii, afecțiuni ale sistemului imunitar, tumori mamare, ova­riene și uterine, tumori cerebrale, car­­ci­nom rectal, adenocarcinom de pros­ta­tă, neoplasm pulmonar (în stadii inci­piente).
Superconcentratul Cozac tip 2 este folosit, alături de alte com­binații de plan­te medicinale pen­tru ceaiuri, în di­verse afecțiuni be­nigne, hepatite cronice, ulcer gas­troduodenal, car­dio­patie is­chemi­că, angină pecto­ra­lă, hiper­tensiu­ne arterială, acci­den­te vasculare cerebrale, astm bron­șic, displazii mamare, adenom de pros­tată, insuficiență renală, cox­ar­tro­ză, sterilitate, dereglări hormonale.
Superconcentratul Cozac tip 3 are efecte benefice în diabet.
Superconcentratul Cozac tip 4 și-a dovedit utilitatea în obezitate.
Superconcentratul Cozac tip 5 și 6 este folosit pen­tru ameliorarea sau vindecarea afecțiunilor reu­matice (în funcție de afectarea articula­țiilor).
Superconcentratul Cozac tip 7 este eficient în tratamentul anu­mitor afecțiuni dermatologice.

- Concret, cum se folosesc uleiurile în tratament și cu ce rezultate?

- Uleiurile superconcentrate Cozac se folosesc diferențiat, în funcție de grupele de afecțiuni, cu prescrierea individualizată a do­za­jului. Recomandarea tratamen­tului naturist aste făcută după ce analizăm documentația medicală a pacientului, nefiind necesară pre­zența persoanei în cauză. Rezultatele tratamentelor sunt confirmate prin reevaluarea stării de sănătate a pacienților, de preferat la aceleași laboratoare de anali­ză sau aceiași specialiști unde s-au făcut analizele ante­rior începerii tratamentului. De regulă, acestea constau în îmbunătățirea indicilor de laborator: vire­mie, transaminaze, uremie, indici tumorali, glicemie etc. - în funcție de problemele bolnavilor.

- Puteți recomanda, pentru cititorii noștri, câteva re­țete cu uleiuri esențiale împotriva bolilor sezonului rece?

- În afară de tratamentele de bază, reco­mandările fitoterapeutice în afecțiunile apa­ratului res­pi­rator sunt multiple. În această pe­rioadă, atât pentru trata­ment, cât și pentru pre­venție, uleiul de cătină nu ar trebui să lip­sească din locuința niciunei familii. Ule­iul de cătină e un foarte bun tonic general, indicat în hipovita­minoze de diverse cauze, astenie psihică și fizi­că, sur­menaj, stări de convalescență. În plus, are efect antigripal și întărește sistemul imu­nitar. Ar tre­bui ad­mi­nistrat în toată perioada rece, în special la copii și la persoanele în vâr­stă, astfel: copii între 2-5 ani - câte 2 picături, de 3 ori pe zi; copii între 5-14 ani - 3-5 picături, de 3 ori pe zi; adulți - 8-10 picături, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
În afecțiunile cauzate de vremea rece, uleiurile volatile sunt cel mai rapid remediu al aromaterapiei și al fitoterapiei. Inhalațiile sunt foarte potrivite pentru tratarea proble­melor respiratorii, a răcelilor sau a gri­pei. Pentru aceasta, se toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită și se adaugă 3-4 picături din uleiul recoman­dat. Atenție, dacă se folo­seș­te o combinație de uleiuri, doza nu trebuie să depășească 4 picături din amestecul deja preparat. Vaporii degajați se inspiră stând aplecați peste vas, cu capul acoperit de un prosop mare. Masa­jul, băi­le și compresele sunt la fel de eficiente. Pentru cititorii dvs. voi face o recomandare de tratamente cu uleiuri esențiale, în funcție de bolile cu care se pot confrunta în sezonul rece:
Astm: brad, cimbru, eucalipt, melisă, salvie, lămâie, fenicul, lavandă, mentă, pin.
Bronșită: busuioc, cimbru, eucalipt, fenicul, ienu­păr, lavandă, pin, salvie.
Febră: cimbru, lămâie, lavandă, pi­per negru, us­turoi, codița-șoricelului, pe­lin, mușețel, portocală, mentă, eucalipt, grapefruit.
Gripă: angelică, busuioc, brad, chi­men, coriandru, cimbru, cuișoare, codița-șoricelului, piper negru, euca­lipt, mușe­țel, obligeană, lavandă, lămâie, pelin, pin, portocală.
Pneumonie: angelică, codița-șorice­lului, brad, pin, busuioc, molid, mentă.
ATENȚIE! Uleiurile esențiale nu se administrează intern copiilor sub 5 ani și femeilor însărcinate (pot fi administrate numai pentru inhalații, masaje, băi, com­prese sau aromaterapie)!

- Există și contraindicații în administrarea uleiu­rilor volatile?

- În cazul administrării pe cale internă a uleiurilor volatile trebuie luate anumite precauții, mai ales să se respecte strict doza prescrisă în anexa ce însoțește fie­care ulei în parte. În această privință, merită amintită ce­lebra afirmație a lui Pa­racelsus: "Diferența dintre otravă și medicament o face doza". De exemplu, o plan­tă aparent banală, cum este menta, în caz de supra­doză, poate produce moartea prin asfixie! Pentru a nu avea neplăceri, este bine, deci, să fim atenți, pentru că așa cum afirmam anterior, uleiurile esențiale sunt prin excelență puternice. De asemenea, trebuie să ne asigu­răm că nu avem vreo reacție alergică la un anumit ulei esențial; de aceea, întotdeauna trata­mentul începe cu o doză mică (1/5 din doza normală) și apoi se mărește progresiv, până la cea recomandată. Trebuie să avem grijă ca uleiul să nu fie contrafăcut, caz în care pot apă­rea fenomene nedorite - imediate sau manifestate în timp. Practica acestei metode de tratament în Occident a cunoscut numeroase accidente, produse de asemenea contrafaceri, manifestate prin iritații, hemoragii inter­ne, tulburări digestive etc.

- Ce alte soluții terapeutice puneți la dispoziția pacienților dvs.?

- Pe lângă uleiuri, produsele de bază în tratamentul Cozac sunt superconcentratele și diverse combinații de ceaiuri și siropuri. Soluțiile terapeutice sunt adaptate in­dividual, în funcție de problemele pacientului, res­pec­­tiv, afecțiunea de bază și prezența altor boli aso­ciate, în acest caz tratamentul recomandat fiind mai com­plex.

- Cât costă un ulei esențial și pentru cât timp ajun­ge o doză?

- Prețul uleiurilor esențiale pure, ambalate în fla­coane de 10 ml, variază între 7 și 10 lei. Prețurile tra­ta­mentelor Cozac (cure naturale complexe) variază în­tre 70 și 200 lei, pentru o durată de două luni.

D-na dr. VALENTINA ROȘCA poate fi contactată la "Cozac Plant" - București, str. Mircea Vulcănescu nr. 44, sector 1, tel. 021/313.33.52,
e-mail: cozac_plant@yahoo.com