- D-nă dr. Roșca, duceți mai departe tradiția vindecării cu tratamentele naturiste ale regretatului fitoterapeut Vasile Cozac. Ce v-a determinat, ca medic, să vă implicați în această activitate?
- Am colaborat o lungă perioadă de timp cu Vasile Cozac, în beneficiul pacienților mei. Am observat că tratamentele naturale recomandate de dânsul făceau adevărate minuni. Nu de puține ori, am constatat superioritatea netă, ca efect terapeutic, a medicinii naturale față de tratamentele clasice pe care eu, în calitate de medic curant, le recomandam bolnavilor. Astfel, am devenit preocupată de terapiile naturale, le-am utilizat în tratament din ce în ce mai des, iar convingerile mi-au fost consolidate de rezultatele obținute pe parcursul celor peste trei decenii de activitate. Însă tradiția vindecării cu tratamente naturiste după rețetele fitoterapeutului Vasile Cozac a fost preluată și dusă mai departe de către soția dânsului, d-na Maria Cozac, eu fiind, în prezent, doar consultantul medical al cabinetului.
- În tratamentele aplicate pacienților, folosiți o serie de uleiuri esențiale foarte eficiente. Efectele terapeutice ale uleiurilor esențiale sunt speciale, față de alte forme de condiționare a plantelor medicinale - ceaiuri, tincturi, extracte, capsule etc.?
- Pot spune că sunt speciale, datorită metodei de obținere, cu ajutorul unor instalații din laboratorul propriu, brevetate de către regretații prof. dr. ing. Eugeniu Rotaru și Vasile Cozac. Uleiurile astfel obținute sunt superconcentrate, păstrând nemodificate toate proprietățile terapeutice ale plantei-mamă. De altfel, la Cozac Plant se respectă normele europene în realizarea uleiurilor esențiale, știindu-se că un produs 100% natural nu trebuie să conțină conservanți, coloranți etc. De asemenea, uleiurile volatile trebuie să fie ambalate doar în recipiente din sticlă de culoare închisă, pentru a nu se degrada în timp din cauza efectelor luminii.
- Prin ce surclasează uleiurile esențiale celelalte tratamente cu plante?
- Uleiurile esențiale aduc numeroase avantaje în actul terapeutic: - Au acțiune rapidă (în multe cazuri, s-au dovedit mai eficiente ca acțiune în timp chiar decât medicamentele de sinteză). - Sunt puternice (un gram de ulei volatil este obținut din zeci sau sute de grame de plantă, constituind un adevărat concentrat natural, eficient și în doze mici, de ordinul a câtorva picături). În anumite afecțiuni, cum ar fi de exemplu cistitele, o combinație simplă de uleiuri volatile (cimbru, busuioc și mentă) este mai eficientă de câteva ori decât antibioticele de sinteză, care, de altfel, rămân adesea fără efect în cazul acestei boli. - Sunt bine asimilate de organism și nu necesită administrare în doze mari. - Datorită volatilității lor, se răspândesc după administrare în întregul aparat digestiv și în căile respiratorii, ceea ce le potențează considerabil efectul. - Sunt simplu de administrat.
- În ce afecțiuni și-au dovedit utilitatea?
- Avem numeroase uleiuri dintr-o singură plantă medicinală, dar noi, de obicei, recomandăm amestecuri de uleiuri volatile. În funcție de recomandarea plantelor medicinale din care au fost realizate, au fost concepute mai multe amestecuri, pe care le folosim în diverse afecțiuni, din care vă voi prezenta câteva.
Superconcentratul Cozac tip 1 este recomandat în afecțiuni maligne și boli grave: neoplasme ale tubului digestiv și anexe (gastric, de colon, rectal, pancreatic, colecistic, hepatic), ciroze hepatice cu varice esofagiene, leucemii, afecțiuni ale sistemului imunitar, tumori mamare, ovariene și uterine, tumori cerebrale, carcinom rectal, adenocarcinom de prostată, neoplasm pulmonar (în stadii incipiente).
Superconcentratul Cozac tip 2 este folosit, alături de alte combinații de plante medicinale pentru ceaiuri, în diverse afecțiuni benigne, hepatite cronice, ulcer gastroduodenal, cardiopatie ischemică, angină pectorală, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale, astm bronșic, displazii mamare, adenom de prostată, insuficiență renală, coxartroză, sterilitate, dereglări hormonale.
Superconcentratul Cozac tip 3 are efecte benefice în diabet.
Superconcentratul Cozac tip 4 și-a dovedit utilitatea în obezitate.
Superconcentratul Cozac tip 5 și 6 este folosit pentru ameliorarea sau vindecarea afecțiunilor reumatice (în funcție de afectarea articulațiilor).
Superconcentratul Cozac tip 7 este eficient în tratamentul anumitor afecțiuni dermatologice.
- Concret, cum se folosesc uleiurile în tratament și cu ce rezultate?
- Uleiurile superconcentrate Cozac se folosesc diferențiat, în funcție de grupele de afecțiuni, cu prescrierea individualizată a dozajului. Recomandarea tratamentului naturist aste făcută după ce analizăm documentația medicală a pacientului, nefiind necesară prezența persoanei în cauză. Rezultatele tratamentelor sunt confirmate prin reevaluarea stării de sănătate a pacienților, de preferat la aceleași laboratoare de analiză sau aceiași specialiști unde s-au făcut analizele anterior începerii tratamentului. De regulă, acestea constau în îmbunătățirea indicilor de laborator: viremie, transaminaze, uremie, indici tumorali, glicemie etc. - în funcție de problemele bolnavilor.
- Puteți recomanda, pentru cititorii noștri, câteva rețete cu uleiuri esențiale împotriva bolilor sezonului rece?
- În afară de tratamentele de bază, recomandările fitoterapeutice în afecțiunile aparatului respirator sunt multiple. În această perioadă, atât pentru tratament, cât și pentru prevenție, uleiul de cătină nu ar trebui să lipsească din locuința niciunei familii. Uleiul de cătină e un foarte bun tonic general, indicat în hipovitaminoze de diverse cauze, astenie psihică și fizică, surmenaj, stări de convalescență. În plus, are efect antigripal și întărește sistemul imunitar. Ar trebui administrat în toată perioada rece, în special la copii și la persoanele în vârstă, astfel: copii între 2-5 ani - câte 2 picături, de 3 ori pe zi; copii între 5-14 ani - 3-5 picături, de 3 ori pe zi; adulți - 8-10 picături, de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale.
În afecțiunile cauzate de vremea rece, uleiurile volatile sunt cel mai rapid remediu al aromaterapiei și al fitoterapiei. Inhalațiile sunt foarte potrivite pentru tratarea problemelor respiratorii, a răcelilor sau a gripei. Pentru aceasta, se toarnă într-un vas 1 litru de apă clocotită și se adaugă 3-4 picături din uleiul recomandat. Atenție, dacă se folosește o combinație de uleiuri, doza nu trebuie să depășească 4 picături din amestecul deja preparat. Vaporii degajați se inspiră stând aplecați peste vas, cu capul acoperit de un prosop mare. Masajul, băile și compresele sunt la fel de eficiente. Pentru cititorii dvs. voi face o recomandare de tratamente cu uleiuri esențiale, în funcție de bolile cu care se pot confrunta în sezonul rece:
Astm: brad, cimbru, eucalipt, melisă, salvie, lămâie, fenicul, lavandă, mentă, pin.
Bronșită: busuioc, cimbru, eucalipt, fenicul, ienupăr, lavandă, pin, salvie.
Febră: cimbru, lămâie, lavandă, piper negru, usturoi, codița-șoricelului, pelin, mușețel, portocală, mentă, eucalipt, grapefruit.
Gripă: angelică, busuioc, brad, chimen, coriandru, cimbru, cuișoare, codița-șoricelului, piper negru, eucalipt, mușețel, obligeană, lavandă, lămâie, pelin, pin, portocală.
Pneumonie: angelică, codița-șoricelului, brad, pin, busuioc, molid, mentă.
ATENȚIE! Uleiurile esențiale nu se administrează intern copiilor sub 5 ani și femeilor însărcinate (pot fi administrate numai pentru inhalații, masaje, băi, comprese sau aromaterapie)!
- Există și contraindicații în administrarea uleiurilor volatile?
- În cazul administrării pe cale internă a uleiurilor volatile trebuie luate anumite precauții, mai ales să se respecte strict doza prescrisă în anexa ce însoțește fiecare ulei în parte. În această privință, merită amintită celebra afirmație a lui Paracelsus: "Diferența dintre otravă și medicament o face doza". De exemplu, o plantă aparent banală, cum este menta, în caz de supradoză, poate produce moartea prin asfixie! Pentru a nu avea neplăceri, este bine, deci, să fim atenți, pentru că așa cum afirmam anterior, uleiurile esențiale sunt prin excelență puternice. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu avem vreo reacție alergică la un anumit ulei esențial; de aceea, întotdeauna tratamentul începe cu o doză mică (1/5 din doza normală) și apoi se mărește progresiv, până la cea recomandată. Trebuie să avem grijă ca uleiul să nu fie contrafăcut, caz în care pot apărea fenomene nedorite - imediate sau manifestate în timp. Practica acestei metode de tratament în Occident a cunoscut numeroase accidente, produse de asemenea contrafaceri, manifestate prin iritații, hemoragii interne, tulburări digestive etc.
- Ce alte soluții terapeutice puneți la dispoziția pacienților dvs.?
- Pe lângă uleiuri, produsele de bază în tratamentul Cozac sunt superconcentratele și diverse combinații de ceaiuri și siropuri. Soluțiile terapeutice sunt adaptate individual, în funcție de problemele pacientului, respectiv, afecțiunea de bază și prezența altor boli asociate, în acest caz tratamentul recomandat fiind mai complex.
- Cât costă un ulei esențial și pentru cât timp ajunge o doză?
- Prețul uleiurilor esențiale pure, ambalate în flacoane de 10 ml, variază între 7 și 10 lei. Prețurile tratamentelor Cozac (cure naturale complexe) variază între 70 și 200 lei, pentru o durată de două luni.
D-na dr. VALENTINA ROȘCA poate fi contactată la "Cozac Plant" - București, str. Mircea Vulcănescu nr. 44, sector 1, tel. 021/313.33.52,
e-mail: cozac_plant@yahoo.com