Răspuns pentru IOANA MIHALACHE - Moreni-Dâmbovița, F. AS nr. 1094 - "Caut specialiști în tratarea hepatitei cu virus C"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Deoarece solicitați lămuriri cu privire la trata­mentul hepatitei C, atât de la mine, cât și de la domnul dr. Vasile Andrițoiu, sper ca informațiile cumulate să conducă la o abordare terapeutică complexă și efi­cientă a cazului dvs.
În opinia mea (și nu numai), hepatita C este cea mai frecventă cauză de he­pa­tită virală, care produce semne și simp­­tome similare celor întâlnite în hepatitele A și B, ex­cep­tând faptul că sunt mai puțin severe și nu includ icterul. De altfel, majoritatea per­soanelor cu hepatită C nu prezintă simptome, ci numai o oboseală ușoară, singurele indicii care pot conduce spre diagnosticarea hepatitei cu virus C fiind rezul­tatele anormale ale unor teste hepatice de rutină. Cu toate acestea, trebuie știut că, frecvent, hepatita C poate duce la instalarea unor pato­logii he­patice cronice, cum sunt ciroza (forma patologică de cicatri­zare a parenchimu­lui hepatic, cu as­pect ire­ver­sibil și potențial le­tal), insu­ficiența hepatică și can­cerul hepatic. Scopul prin­cipal al tratamentului oricărei forme de hepatită (inclusiv he­patita C) este ameliorarea simp­to­me­lor și prevenirea cica­tri­zării parenchi­mului hepatic (ciroza). Pentru formele vi­rale de hepatită, un alt dezi­derat este reducerea cantită­ții de virus (nivelurile vi­rale) din fluidele organismului.
În general, hepatitele cronice B și C pot fi tratate cu interferon (proteină naturală, care inhibă replicarea virală) și, câteodată, interferon în asociere cu ribavi­rină, agent antiviral administrat pe cale orală. Deși in­terferonul poate reduce nivelurile virale, rareori poate să elimine complet virusul hepatitic, astfel că, în aproa­pe toate cazurile, virusul persistă și necesită tra­tament adițional. Mai mult decât atât, efectele secun­dare (oboseala, depresia, scăderea numărului celulelor sanguine) fac tratamentul cu interferon foarte dificil, mai ales la persoanele cu istoric de depresie impor­tantă, hipertiroidism, număr scăzut al celulelor san­guine sau patologii autoimune. În unele cazuri, atunci când ficatul este afectat pe suprafețe mari și medi­camentele nu mai sunt de ajutor, se poate lua în dis­cuție și alternativa unui transplant hepatic, mai ales că hepatita C reprezintă motivul a 30% din cazurile de transplant hepatic.
Tratamentul naturist, în cazul hepatitei C (și al al­tor forme de hepatită virală), este unul complex și trebuie să includă principii active cu proprietăți hepa­toprotectoare, antihepatotoxice, regenerante, antivi­rale, imunostimulante și antifibrozante (anticirotice). Cele mai folositoare remedii în tratarea acestei afec­țiuni sunt: Armurariul, Astragalus, Schisandra, Gano­derma, Rostopasca, Anghinarea, pe care le regăsiți în compoziția produsului INTERFERONAT ("Dacia Plant").
Totodată, Extractul de Lemn-dulce, Curcumina (antiinflamator puternic), Cordyceps (anticirotic), L-Arginina, Coenzima Q10, complexul vitaminic B și, nu în ultimul rând, Clorofila și Resveratrolul sunt agenți terapeutici esențiali în tratamentul hepato­pa­tiilor de etiologie virală, care completează și optimi­zează acțiunea Interferonatului. În încheiere, țin să menționez că produsul Interferonat nu este totuna cu interferonul de sinteză (care poate avea efecte secun­dare importante), ci conține plante și ciuperci tera­peutice care stimulează secreția endogenă (internă) de interferon, la nivelul monocitelor, fibroblaștilor și limfocitelor T.
Pentru lămuriri suplimentare, contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!

Centrul de consultanță naturopată "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, fax: 0372/87.43.92, consultanta@secom.ro

"Soția mea suferă de hiperaciditate gastrică"
(Răspuns pentru SANFIRA IOAN, F. AS nr. 1029)


Boala de reflux gastroesofa­gian (BRGE) este o afec­țiune cronică, în care conținutul sto­macului urcă în esofag ("reflux") și afectează mucoasa esofagiană. În timp ce mucoasa gastrică re­zis­tă la acțiunea acidului clor­hidric, mucoasa esofagului nu este "proiectată" să reziste unei acidități atât de mari. Pentru a proteja eso­fagul, la legătura dintre acesta și stomac se află sfinc­terul esofagian inferior, care se deschide doar pentru a permite trecerea alimentelor din esofag în stomac. Creșterea presiunii în abdomen sau relaxarea sfincte­rului esofagian fac ca o parte din conținutul sto­macului să treacă înapoi în esofag. Relaxarea sfinc­terului eso­fa­gian poate fi cauzată de alimente (cafea, alcool, cio­colată, mese grase), medicamente, hormoni de sinteză și nicotină. Alte cauze ale BRGE pot fi alergiile ali­mentare, infec­ția cu Helicobacter pylori, hernia hia­tală, golirea gastrică greoaie, rezec­ții to­tale sau parțiale ale stoma­cului, obezi­tate. În afara arsurilor la stomac, există o serie de alte simp­tome asociate cu BRGE, care reduc calitatea vieții. Acestea in­clud greața, hipersalivația, sen­zație de nod în gât, probleme de înghițire, respirație urât mirosi­toare, probleme dentare, tulbu­rări de somn, senzație de sufo­care, răgușeală, tuse, laringită, inflamația țesutului pulmonar, fibroză pulmo­nară idiopatică, sinuzită, astm, otită, sângerări, anemie, dureri toracice, aritmii. Expunerea prelungită a esofa­gului la refluxul gastric poate duce la îngustarea (stenoza) lui, modificări ale celu­lelor mucoasei (esofag Barret), cancer esofagian. Tra­tamentele alopate reduc aciditatea gastrică prin neu­tralizarea acidului clor­hidric sau prin reducerea se­creției acestuia. Folosirea îndelungată a acestor medi­camente are însă și efecte negative, cum ar fi reducerea absorbției fierului, cal­ciului, vitaminei B12, scăderea rezistenței la infecții intestinale, alergii. Recomandarea este de a folosi aceste medicamente maximum 14 zile consecutiv, și nu mai mult de 3 ori pe an, tocmai pentru re­duce­rea efectelor secundare ne­ga­­tive. Dar în lipsa altor trata­mente, bolnavii consumă aceste produse aproape perma­nent, cres­când ast­fel riscul efectelor ne­gative.
Pentru a stabili o strategie de tratament cu produse naturale, stu­diate științific, avem nevoie de mai multe informații medicale și un nu­măr de telefon de contact, pentru a putea discuta cu unul dintre me­dicii Centrului de Con­sultanță SECOM. Având la dis­po­ziție peste 150 de tipuri de produse, importate de fir­ma noas­tră de la pro­ducători internaționali de presti­giu, vă pu­tem întocmi programe de tratament strict adecvate pro­blemelor descrise, respectând totodată indicațiile litera­turii de spe­cialitate. De asemenea, la sediul nostru din Bucu­rești, putem efectua o Electro­scanare Intersti­țială. Tes­ta­rea prin EIS oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscu­rile de apariție a unor afecțiuni respiratorii, cardio­vasculare, endo­crine, imu­nologice, genito-urinare, me­ta­bolice, diges­ti­ve, neuro­logice, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice. Testarea permite urmărirea evoluției stării de sănătate și a rezultatelor obținute în urma administrării trata­mentului com­ple­mentar natu­ral adecvat.
În cadrul Centrului, funcționează un magazin de unde vă puteți procura produsele recomandate. Avan­tajele achiziționării produselor din magazinul cen­trului sunt cardul de fidelitate și promoțiile oferite lunar.

Dr. IULIANA UNGUR - medic primar, București, tel. 021/430.27.23, 0723/85.36.09

"Caut tratament pentru stres și agitație"
(Răspuns pentru ALINA M. - București, F. AS nr. 1036)


Stimată doamnă, ținând seama de faptul că ați îm­plinit 48 de ani și, mai ales, că spuneți că nu aveți pro­bleme nici la serviciu, nici acasă, mă pot gândi la o etapă importantă din viața unei femei - me­nopauza. Fie că sunteți în premeno­pauză, menopauză sau post­menopauză, trebuie să ne gândim că fiecare din aceste perioade, fiziologice, de altfel, au modi­ficări ale secreției de estrogeni, proges­teron, care pot determina apariția unor simptome neîntâlnite până acum: insom­nie, agitație, oboseală, emotivitate, trans­pirații noctur­ne, bufeuri, înroșirea tegumentelor feței, izolare de cei din jur și chiar de cei dragi, scăderea dorinței de comunicare, scăderea și chiar lipsa libi­doului etc. Există tratamente-medicamente (alopate), care se ad­mi­nistrează din ce în ce mai des. Dar, să nu uităm că natura vine în sprijinul femeilor cu o mulțime de plante și produse naturiste. Astfel, coada-șorice­lului, coada-calului, lemnul-dulce, schinelul, creți­șoara, traista-ciobanului, vâscul - se remarcă în mod deosebit, ca având efecte benefice în înlăturarea stre­sului și a celorlalte tulburări. În fiecare seară, beți 250 ml ceai de tei îndulcit cu miere sau ceai de ciuboțica-cucului, sau un pahar cu lapte dulce, călduț. - De ase­menea, un săculeț cu levănțică pus lângă pernă va ajuta la instalarea unui somn liniștitor. - Puteți folosi un produs complex, pe care vi-l recomand pentru a combate simp­tomele descrise mai sus, pentru a preveni instala­rea osteoporozei, pentru a întări sistemul imu­nitar și a combate "oboseala sufletească" - "rădă­cina aurie" - Rhodiola rosea. - Încercați să pătrundeți în sufletul dvs., să vă autoanalizați, să oferiți pace, dra­goste, ar­monie tuturor, iar când veți ieși din casă, faceți exer­ciții fizice, plimbări. - Gândiți pozitiv, zâmbiți mereu, râdeți cât mai des, bucurați-vă de soare, de aer, de firul ierbii, de fluturi, de flori, de tot ce vă încon­joară și totul va fi altfel. Să auzim de bine și toate cele bune!

Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, București, tel. 0723/51.07.37

"Știe cineva un leac naturist contra xantelasmelor?"
(Răspuns pentru CARMEN ANDREI, F. AS nr. 1090)


Xantelasmele sunt punguțe de gră­sime oxidată ce își găsesc locașuri acolo unde se pot dezvolta. Am ob­servat că aveți un colesterol total apro­ximativ în valori normale, dar nu știm cât sunt valorile fracțiunilor LDL și HDL. Colesterolul LDL este un coles­terol oxidat și acesta determină depu­neri pe vasele de sânge sau sub tegu­men­te. Este bine să consumați mult mai multe fructe, așa cum sunt citricele, sau legume, precum pătrunjel, morcov, spa­nac. Pentru reglarea metabolismului lipidic se mai recomandă și acizii nesa­turați de tipul Omega 3, dar fără Ome­ga 6 sau 9, deoarece anulează efectul lui Omega 3. În afară de faptul că sunt inestetice, aceste xantelasme nu reprezintă un pericol. Cu adevărat periculoase sunt depunerile de pe vasele de sânge, care sunt prezente, cu siguranță, și acolo, dacă apar pe piele. Ar trebui stabilită o dietă sub supraveghere medicală, pentru a scăpa de aceste depu­neri și, totodată, de a preveni bolile cardio­vasculare. Pentru întrebări suplimentare mă puteți contacta telefonic.