Pielea în sezonul rece

Redactia
Leacuri din lumea largă

Acnee

Florile galbene sau portocalii de gălbenele conțin - ca multe alte remedii antiacneice din comerț - acid sa­li­cilic și substanțe antiinflamatoare și antiseptice. A­pli­cat vreme de câteva săptămâni, gelul de gălbe­nele poate reduce vizibil simptomele externe, cal­mând erupția.

Gel de gălbenele, levănțică și mușcată rozacee
- 10 flori de mușcată rozacee (Pelargonium graveo­lens) cu frunze și tulpini
- 8 flori de gălbenele de grădină
- 20 inflorescențe de levănțică
- 200 ml apă
- 1 plic gelatină vegetală
- 5 lingurițe votcă
- 20 picături ulei de tea tree (arbore de ceai).
Preparare
1. Se mărunțesc florile, frunzele și tulpinile de mușcată și se pun într-un castron mare, împreună cu cele de gălbenele și de levănțică.
2. Se dă apa în clocot, se toarnă peste flori și se lasă să se infuzeze 10 minute, până ce "preia" culoarea florilor. Se toarnă, apoi, într-un blender - cu plante cu tot - se mixează și se strecoară printr-un tifon, într-un castron curat.
3. În alt vas, se dizolvă gelatina cu două linguri de apă rece și se adaugă infuzia strecurată puțin câte puțin, ca să nu se adune cocoloașe. Se încorporează apoi votca și uleiul de tea tree, se amestecă până ce se obține con­sistența unui gel și se toarnă - printr-o pâlnie - într-un borcan pentru cremă sau într-un dozator cu pompă.

Micoza picioarelor

Câteva linguri de oțet amestecat cu usturoi turnate în apă fierbinte sunt un remediu garantat împotriva mico­zei picioarelor. Nu trebuie aplicat, însă, pe pielea rănită, pentru că provoacă dureri. Oțetul trebuie să stea o lună, după care poate fi folosit între șase luni și un an. Poate fi consumat și ca sos pentru salate.

Baie cu oțet și usturoi
- 10 căței de usturoi tăiați mărunt
- 100 g frunze proaspete de salvie
- 500 ml oțet de mere
Preparare
1. Se pune usturoiul mărunțit împreună cu frunzele de salvie într-un vas mai înalt. Se adaugă oțetul și se închide bine vasul. Se lasă să stea o lună, scuturând vasul din când în când.
Utilizare
Se pun 5 linguri de oțet cu usturoi în apă fierbinte și se face o baie la picioare de circa 15 minute. Se repetă de 2-3 ori pe săptămână și se folosește în combinație cu pudra de talc cu usturoi.

Eczeme

Florile de trei-frați-pătați (Viola tricolor) se folosesc de secole pentru vindecarea bolilor de piele.
Sub formă de balsam, în combinație cu mușețelul antiseptic și antihistaminic (calmează alergiile), florile de trei-frați-pătați combat cu succes eczemele.

Balsam din trei-frați-pătați și mușețel
Pentru un recipient de 150 ml:
- 2 linguri (20 g) flori de panseluță de câmp (trei-frați-pătați), fără tulpini
- 2 linguri (20 g) de mușețel (medicinal) uscat
- 250 ml apă clocotită
- 1 linguriță ceară de albine
- 2 linguri ulei de migdale
- 1 linguriță vitamina C - pulbere
- 1 linguriță glicerină
- 2 lingurițe ceară emulsionată.
Preparare
1. Florile de panseluță și de mușețel se pun într-un recipient de sticlă, se opăresc cu apă clocotită și se lasă 10 minute să se pătrundă. Se toarnă apoi infuzia într-o oală potrivit de mare, ce va fi folosită ulterior ca baie de apă.
2. Într-un alt recipient de sticlă se pun ceara de albine, uleiul de migdale, vitamina C, glicerina și ceara emulsionată, se așează pe baia de apă (vasul cu infuzia) și se încălzesc la foc mic, amestecând într-una, până ce se topesc ingredientele (circa 10 minute).
3. Se strecoară infuzia și se încorporează puțin câte puțin în ingredientele topite. Alifia trebuie să aibă consistența unei maioneze.
4. Se toarnă alifia într-un borcănel de sticlă de cu­loare închisă și se închide bine cu capac.
Utilizare
Se aplică dimineața și seara pe pielea afectată. Imediat după baie, umezeala pătrunde deosebit de bine în piele.
Păstrare
La frigider, circa 6 luni.

Picioare reci

Uleiul cu ardei iute și muștar pune sângele în miș­care. Folosit în fiecare seară, înainte de culcare, încăl­zește picioarele și le protejează de degerături.

Ulei cu chili și muștar
- 500 ml ulei de floarea-soarelui
- 2-4 ardei iuți roșii (proaspeți) tocați mărunt
- 50 g rădăcină de ghimbir, tăiată mărunt
- 50 g piper negru
- 50 g făină de muștar (boabe de muștar măcinate).
Preparare
1. Se pune uleiul împreună cu ar­deiul iute tocat, ghimbirul, pipe­rul și făina de muștar într-un vas de sticlă și se amestecă. Se așează va­sul pe baia de apă și se lasă ames­tecul să se încingă încet, la foc mic, vreme de o oră.
2. Se strecoară uleiul printr-o sită "căptușită" cu tifon și se toarnă în sticle sterile, de culoare închisă.
Utilizare
Se masează picioarele, seara, cu ulei, pentru a pune sân­gele în mișcare. Uleiul încălzește pielea, de aceea mâinile trebuie spălate bine imediat după folosire și trebuie evitat contactul cu ochii sau cu zonele sensibile ale pielii.
Păstrare
Până la 6 luni.

Mâini aspre și răni

Această alifie "blândă" pentru mâini aspre, piele infectată, răni și hemoroizi este ușor de preparat. Aroma puternică a uleiului de eucalipt nu este suportată de toată lumea și se poate renunța la el.

Vaselină-balsam
- 25 g flori de sunătoare
- 20 g flori de gălbenele
- ulei de măsline
- vaselină: 2 părți la o parte de ulei
- ulei de eucalipt (după dorință).
Preparare
1. Se pun toate florile într-un recipient înalt și se acoperă cu uleiul de măsline. Se lasă să se pătrundă o săptămână, în­tr-un loc răcoros, după care se strecoară printr-un tifon.
2. Se topește vaselina pe baia de apă și la 2 părți de vaselină to­pită se adaugă o parte de ulei. În timp ce se răcește, se amestecă din când în când și se adaugă - even­tual - câteva picături de ulei de eucalipt. Se toarnă într-un borcan steril, înainte ca balsamul să se întărească.
Utilizare
Se aplică de 3-4 ori pe zi pe zonele afectate.
Păstrare
La frigider, minimum 6 luni.