Carte de vizită
Deși acidul clorogenic pare a fi o singură substanță, denumirea - folosită impropriu la singular - desemnează de fapt o familie de substanțe întâlnite în coaja fructelor, în semințele și în rădăcinile plantelor. Numele de clorogenic nu are nicio legătură cu substanța numită "clor", ci cu faptul că, prin oxidare, acești acizi organici capătă o culoare verde, chloros însemnând în greaca veche "verde", iar genos "a da naștere". Descoperirea acidului clorogenic nu este de dată recentă, el fiind identificat în câteva sute de specii vegetale de pe tot mapamondul, încă de acum jumătate de secol. Ceea ce a atras atenția oamenilor de știință a fost, la început, potențialul său antioxidant, acidul clorogenic împiedicând apariția mutațiilor celulare și încetinind procesele de îmbătrânire. Treptat, pe măsură ce tehnologiile au permis, acidul clorogenic a fost extras și adus la concentrații tot mai înalte, putând fi administrat în doze tot mai mari și obținându-se cu el vindecări excepționale. Momentul de cotitură a fost atunci când studiile au arătat că această substanță este cel mai puternic medicament natural cunoscut împotriva obezității. Aceasta, în condițiile în care aproape jumătate de miliard de oameni se luptă în lume cu obezitatea, iar alt miliard și jumătate suferă de supraponderalitate. Este, așadar, de la sine înțeleasă notorietatea pe care a dobândit-o această substanță totuși atât de răspândită în natură.
Unde găsim acidul clorogenic?
Campioană absolută: cafeaua verde
Îl găsim în aproape o sută de specii de plante care cresc la noi. Dintre fructe, cele mai bogate în acid clorogenic sunt: prunele (au conținutul cel mai ridicat), merele, perele, caisele, piersicile, nectarinele, afinele, căpșunile, fragii și gutuile. Cantități însemnate din această substanță găsim și în legume, cum ar fi pătrunjelul și țelina (rădăcina), roșiile, vinetele, cartofii. Campioanele autohtone la conținutul de acid clorogenic sunt însă plantele medicinale, mai ales rădăcinile de: brusture, echinacea, păpădie și cerențel. Și tulpinile tinere de cicoare sau frunzele de anghinare conțin cantități însemnate de acid clorogenic, dar campioana absolută este o plantă pe care o găsim în toate magazinele noastre, chiar dacă este specifică tropicelor: cafeaua. Este vorba însă de cafeaua verde, adică de boabele de cafea neprăjite, care conțin cantități impresionante de acid clorogenic. Nu putem, totuși, consuma cantități foarte mari de cafea verde. Pentru o cantitate suficientă de acid clorogenic ar fi necesar să ingerăm simultan atât de multă cofeină, încât riscăm tulburări de echilibru și aritmie cardiacă. Cum poate fi rezolvată această problemă vom afla în continuare, când vom vorbi despre modul de administrare.
Cum administrăm acidul clorogenic
Din alimente
Pentru a beneficia la maximum de această substanță, vom consuma doar vegetalele crude, nepreparate termic, deoarece prin fierbere se pierde mai mult de 80% din acidul clorogenic existent în alimente. În timpul sezonului cald, vom face cure de fructe proaspete. De exemplu: cură de căpșuni la începutul verii, de afine în luna iulie sau de prune în octombrie. În sezonul rece, se recomandă salatele de crudități preparate din rădăcinoase bogate în acid clorogenic, cum ar fi: pătrunjelul, țelina sau morcovul. Toate aceste cure reprezintă un aport destul de modest de acid clorogenic, dar suficient cât să ajute la prevenirea unor boli tumorale sau degenerative, să țină sub control colesterolul și trigliceridele și, nu în ultimul rând, să ne mențină organismul în formă și tânăr. Când însă avem de tratat o boală și ne trebuie un aport masiv de acid clorogenic, este necesar să recurgem la extractele din plante, dintre care cel de cafea verde este cel mai important.
Extractul de cafea verde
Este obținut din boabele neprăjite ale unor varietăți de cafea foarte bogate în acid clorogenic. Extracția se face la nivel industrial, la temperaturi joase, așa încât această substanță foarte sensibilă să nu se degradeze. Un extract de cafea verde de calitate trebuie să conțină minimum 40% acid clorogenic, dar nu mai mult de 60%, deoarece prin concentrare excesivă se pierd celelalte principii active din cafeaua verde. Și mai este necesar un lucru: extractul de cafea verde trebuie decofeinizat, în caz contrar existând riscul să apară la administrare tulburări cardiace sau nervoase. De regulă, extractul de cafea verde este sub formă de capsule, singur sau în combinație cu alte plante care să-i potențeze acțiunea antiobezitate. La noi în țară, extractul de cafea verde, alături de alte două plante campioane în lupta cu kilogramele, garcinia și gymnema, se găsește în produsul "COF-1200", fabricat de firma românească "QF Laboratories". Cifra din denumirea produsului vine de la cantitatea optimă de extract de cafea verde care trebuie administrată zilnic, pentru scăderea în greutate, adică 1200 mg.
Acidul clorogenic și lupta cu kilogramele
Notorietatea de care se bucură acidul clorogenic ca medicament pentru slăbit se datorează studiilor doctorului Oz, adică medicul Mehmet Cengiz Oz, specialist în cardiologie și nutriție. El a testat pe mai multe grupe de pacienți extractul de cafea foarte bogat în acid clorogenic, constatând după mai multe săptămâni de tratament o scădere a greutății subiecților obezi cu 5% în medie. Este un rezultat fantastic, având în vedere că toți cei testați nu au ținut nicio dietă specială și nici nu au făcut un program de exerciții fizice. Cum e posibil un rezultat atât de bun, cu doar patru capsule pe zi? Ei bine, extractul de cafea produce în timp o adevărată revoluție, acționând în organism pe patru căi simultan:
1. Încetinește timpul de absorbție al zaharurilor din alimente, menținând constantă glicemia, ceea ce împiedică apariția senzației de foame.
2. Inhibă procesul de transformare a glucozei serice în țesut gras.
3. Reglează activitatea sistemului nervos, reducând reactivitatea la stres și accesele de foame paroxistică.
4. Împiedică inflamarea țesuturilor adipoase, inhibând astfel formarea celulitei.
Adăugați la toate aceste lucruri faptul că - spre deosebire de cele mai multe regimuri de slăbire - acidul clorogenic nu afectează negativ sistemul cardiovascular și că susține efortul fizic și veți obține un tablou complet al acestui produs, aproape perfect pentru slăbire. Cele 5% din greutatea corpului care se pierd se pot transforma cu ușurință în 10%, 15% sau mai mult, dacă se ține o dietă sănătoasă, fără grăsimi și proteine din carne, fără prăjeli, fără făină albă, zahăr și aditivi sintetici. Iar dacă se adaugă și efortul fizic, efectul acidului clorogenic va fi potențat extraordinar de mult, ajungându-se la adevărate performanțe, nu doar sub aspectul pierderii de kilograme, ci și al dobândirii unei sănătăți și siluete de invidiat.
Iată și cum se administrează extractul de cafea verde în curele de slăbire: se ia câte 1 capsulă, cu puțin timp (15 minute) înaintea micului dejun și a cinei, și câte două capsule înaintea mesei principale. În total, se iau 4 capsule (adică 1200 mg de extract de cafea verde) pe zi, iar cura durează vreme de 1-3 luni, după care se face o pauză de 2-4 săptămâni, apoi tratamentul se reia.
Alte efecte vindecătoare
INTERN
* Bolile canceroase - pentru prevenirea formării tumorilor maligne și pentru inhibarea dezvoltării lor sunt foarte utile curele cu alimente bogate în acid clorogenic. Pe timpul toamnei, de exemplu, se recomandă curele de mere și de pere, din care vor fi consumate câte 800 g pe zi. În timpul iernii și în prima parte a primăverii, se recomandă zilnic salatele de țelină, pătrunjel și morcov crud, dar și consumul de ceai verde, care, de asemenea, este bogat în acid clorogenic. Primăvara târziu și vara este momentul cel mai potrivit pentru curele de fructe de sezon, adică: fragi, căpșuni, afine, caise și prune - adevărate campioane în conținutul de acid clorogenic. Administrarea extractului de cafea verde va veni ca o completare la aceste cure și, deocamdată, eficiența sa a fost demonstrată în cancerul la sân și cel de col uterin, în cancerul de prostată sau cu localizare digestivă (bucal, gastric, intestinal).
* Maladia Parkinson - se pare că acidul clorogenic pur și simplu protejează sistemul nervos de procesele degenerative, aceasta fiind explicația pentru care populațiile care consumă mari cantități din alimentele (cafea verde, ceai verde, anghinare, muguri de bambus) ce conțin această substanță au o incidență cu 52% mai redusă a acestei boli. Odată maladia Parkinson instalată, evoluția sa poate fi încetinită considerabil, printr-o dietă bogată în crudități și prin administrarea extractului de cafea verde, câte 1,2 g pe zi.
* Colesterol mărit - nu doar acidul clorogenic, ci și alte substanțe conținute în cafeaua verde, precum și în vegetalele crude, au o puternică acțiune de reducere a colesterolului negativ (LDL). Se administrează capsulele cu extract de cafea verde, câte 3 pe zi, în cure de 30 de zile, cu 15 zile de pauză, după care tratamentul se poate relua. Această cură reduce valorile colesterolului și combate procesele de oxidare și de depunere a acestuia pe artere.
* Hipertensiune arterială - cu condiția ca extractul de cafea verde să fie decofeinizat, efectul său de reducere a tensiunii arteriale este foarte puternic, datorită prezenței masive a acidului clorogenic. Conform studiilor, această substanță ajută sistemul nervos să regleze calibrul vaselor de sânge, așa încât tensiunea arterială să fie menținută la valorile optime. Acesta este și secretul pentru care curele de legume și fructe crude, dintre care cele mai multe conțin mari cantități de acid clorogenic, sunt excelente pentru prevenirea și tratamentul hipertensiunii arteriale. Este important de menționat în acest context că acidul clorogenic nu produce așa-numitele căderi de tensiune la persoanele hipotensive, efectul său fiind reglator asupra tensiunii și nu unilateral hipotensiv, ca în cazul medicamentelor de sinteză.
* Diabet de tip I și II - mai multe studii realizate pe subiecți umani diabetici și pe animale de experiență cu diabet indus au arătat că tratamentul cu acid clorogenic nu doar că reduce glicemia cu 10-20%, dar o și stabilizează pe termen lung, asigurând o bună funcționare a pancreasului. Se administrează extractul de cafea verde câte 1200 mg pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de 10 zile de pauză. O eficiență deosebită se obține prin asocierea extractului de cafea verde cu planta Gymnema sylvestris, acest tandem fiind un adevărat fenomen în tratarea diabetului de tip II și un adjuvant de nădejde în tratarea diabetului de tip I. Este însă necesar ca în timpul tratamentului să fie ținută foarte strâns legătura cu medicul specialist, care va ajusta sau, după caz, va elimina medicația specifică, în funcție de evoluțiile glicemiei.
* Dischinezie biliară, indigestie - acidul clorogenic stimulează secreția de bilă și evacuarea acesteia. Este recomandat în mod special persoanelor cu dischinezie biliară hipotonă (fiere "leneșă"), întrucât această substanță naturală are un efect tonic asupra musculaturii netede. Din acest motiv, este recomandată și persoanelor cu indigestie pe fondul atoniei gastro-intestinale. În toate aceste tulburări se recomandă, pe lângă administrarea extractului de cafea verde, consumul fructelor proaspete, cu o oră înainte de masă. Se recomandă în special merele, perele, căpșunile, caisele și piersicile, cu tot cu coajă.
* Constipație - acidul clorogenic este un puternic stimulent al musculaturii netede a tubului digestiv, fiind un remediu excelent contra constipației atone, care apare foarte frecvent la persoanele sedentare, care au foarte multă muncă de birou sau sunt nevoite să stea zilnic o perioadă îndelungată pe scaun. Apoi, fructele care conțin cantități însemnate de acid clorogenic, cum ar fi prunele, perele sau merele, sunt foarte bogate și în fibre alimentare, care curăță precum o mătură tubul digestiv de reziduuri, ajutând apoi la eliminarea lor promptă.
Precauții și contraindicații
Acidul clorogenic nu are, practic, contraindicații, cu excepția unor sensibilități particulare la legumele sau fructele care îl conțin. În cazul extractului de cafea verde, singura contraindicație este alergia la cafea. În schimb, există un set de precauții pe care neapărat trebuie să vi le luați înainte de a începe o cură cu produse care conțin acest extract de cafea verde: în primul rând, asigurați-vă că ceea ce luați este avizat în România de către Institutul de Bioresurse Alimentare. Aceasta, deoarece circulă, mai ales pe Internet, diverse "leacuri-minune cu cafea verde" neavizate la noi, pretinse a fi produse în SUA, Canada etc., dar care în realitate sunt contrafaceri, care în cel mai bun caz nu vă vor ajuta cu nimic, dacă nu cumva vor fi chiar dăunătoare sănătății. A doua garanție pe care trebuie să o aveți este aceea că extractul de cafea verde este decofeinizat, în caz contrar v-ați putea confrunta cu un șir de simptome neplăcute, de la stări de nervozitate, la palpitații, cauzate de cofeina în exces. În fine, dacă suferiți de diabet, va trebui să țineți legătura cu medicul specialist, care vă va regla dozele de medicamente sau insulină, acestea trebuind scăzute, datorită efectului antidiabetic ale acidului clorogenic.
Pentru a comanda produsul cu extract de cafea verde "COF-1200" și a obține mai multe relații despre efectele sale, puteți suna la telefonul 0736/37.09.97 sau puteți vizita pe internet site-ul www.cof1200.ro