NOUTĂȚI MEDICALE

Redactia
Sportul alungă demența

Cei care practică sport la vârsta a treia - bicicletă sau aler­gări - scad drastic riscul de a se îmbol­năvi de demență. Rezultatul aparține unui studiu realizat în Finlanda, pe 20.000 de partici­panți. De asemenea, experimente para­le­le executate pe șoa­reci au dovedit că mișcarea influențează pozitiv creierul, prin producerea sporită de noi celule nervoase.

Filmele triste îngrașă

Indiferent de câte ori am văzut filmul "Titanic", când Jack se scufundă în ocean și Rose plânge cu disperare, plângem și noi cu ea și ne înfundăm cu praline. Din păcate, este adevărat: televizorul îngrașă. Mai ales când programul e bogat în filme și drame care îți rup inima. Psihologii de la Universitatea Columbia au pus 80 de casete video, cu pe­licule triste, neu­tre și comice, și au măsurat grăsimile ingerate în timpul vizionării, din dul­ciuri și diverse pre­parate sărate - co­vrigei, pufuleți, bis­cuiți. Persoanele care au vizionat fil­me triste au fost incapabile să se oprească din mâncat, atacând tot ce era pe masă. Psihologii afirmă că din clipa când ești cuprins de o stare emoțională puternică, nu mai rămân resurse mentale care să oprească actul mâncatului. Asta li se întâmplă mai ales persoanelor timide și sperioase. Pier­derea controlului asupra comportamentului alimen­tar este o stare tipică pentru stres. Și care se tratează cu... ciocolată.

Energizanți periculoși

Băuturile energizante "dau aripi", se spune în re­clame, dar o mulțime de "critici" ai lor avertizează asu­pra "bombelor" de zahăr, de cofeină și de taurină con­ținute de ele. Asociația americană pentru protecția inimii a făcut cercetări care au dovedit impactul nefast al energizantelor asupra cordului. Cele mai periculoase sunt așa-numitele "Energy Shots", a căror concentrație în taurină și cofeină este de patru ori mai mare decât la băuturile energizante clasice. Nutriționiștii americani cer interzicerea comercializării "Energy Shots" și dreptul de consum al băuturilor ener­gizante numai după vârsta de 18 ani.

Fericirea are culoarea verde

În majoritatea orașelor mari, orizontul e sumbru și cenușiu. De aceea sunt așa de prețuite cartierele care se află în apropiere de parcuri, livezi și bucăți de pădure. Pentru că verdele ne face fericiți. La această con­cluzie au ajuns cercetă­torii de la Universitatea din Exeter, într-un studiu extins. Vreme de peste 17 ani, ei s-au documentat în legătură cu zona de locuit și starea de spirit a 10.000 de englezi ce trăiesc la oraș. În anii când per­soanele cercetate locuiau în zone cu multă ver­deață, sănătatea lor psi­hică și bucuria vieții erau, în medie, mai bine cotate decât după ce, din diverse motive, au fost obligați să le părăsească. Cât de confortabil sau scump locuiau nu avea nici o importanță.