Răspuns pentru MARIA CRISTINA, F. AS 1094 - "Am extrasistole fără vreo afectare cardiacă"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pentru persoanele care au o inimă sănătoasă, așa cum este și cazul dvs., aritmiile cardiace ocazionale sunt rareori motiv de îngrijo­rare și majoritatea nu necesită tratament medical. Totuși, dacă aceste aritmii de­vin deranjante, rezolvarea problemei se poate realiza prin limitarea sau evita­rea cauzei care a determinat apariția lor. Tre­buie să se știe că unele persoane se nasc cu un scurtcircuit la nivelul inimii, scurtcircuit care poate deveni manifest după mai mulți ani, chiar dacă, în afara acestuia, inima este perfect normală. Mulți factori pot afecta activitatea electrică a inimii și sistemul de conducere, determinând, astfel, apariția aritmiilor cardiace. Afectarea arterelor coro­nare, hipertensiunea arterială și insuficiențele valvu­lare pot slăbi miocardul, compromițând funcția de pompă sanguină a acestuia. O aritmie se poate produce și după un infarct, datorită cica­tricei care se formează și care tulbură circulația impul­sului elec­tric de-a lungul inimii (no­dul sinusal atrio-ventricular). În același timp, și alte probleme de sănătate nespecifice, legate de inimă, pot cauza aritmii. A­cestea pot include o glandă ti­roidă hi­per­activă sau un deze­chi­libru san­guin. Nu în ultimul rând, anu­mite medicamente, con­si­derate utile în tratamentul afec­țiunilor cardiace, pot pro­duce aritmii ca efect secundar.
În privința extrasistolelor (pro­blema cu care vă confrun­tați), trebuie spus că acestea sunt dereglări premature, anticipate, în succesiunea regulată a con­trac­țiilor inimii. Pot apărea atât la persoanele să­nă­toase, în urma unor emoții puternice, eforturi, pe fon­­dul unor tulburări digestive sau al abuzului de exci­tanți (cafea, cola, tutun, alcool), cât și la persoanele cu di­verse probleme cardiace, cum ar fi cardiopatia ische­mică, stenoza mitrală sau antecedentele de infarct mio­cardic. Extrasistolele se manifestă obișnuit prin palpi­tații, amețeli, dureri precordiale, senzație de oprire a inimii și, aspect important de luat în calcul, reprezintă un factor important de risc mai ales pentru persoanele care au trecut de vârsta de 40 de ani.
Așa cum spuneam la început, unele aritmii nu necesită tratament, însă, dacă un anume tip de aritmie cauzează simptome sau poate fi un factor de risc pen­tru apariția altor aritmii, mai severe, tratamentul este de obicei necesar. Fără a intra în amănunte, menționez că pentru a trata aritmiile, sunt utilizate mai multe tipuri de medicamente antiaritmice (digitalice, blocan­ții canalelor de calciu, beta-blocantele, adenozina, anticoagulantele etc.), care se administrează, de obicei, în fiecare zi, pentru tot restul vieții.
Medicina naturistă utilizează diferite remedii pen­tru tratamentul aritmiilor, dintre care Păducelul se do­vedește ideal în toate tulburările de ritm cardiac, inclu­siv în caz de extrasistole. Însă, pentru ca efectul tera­peutic să fie mai complex, ar fi bine ca Păducelul să se administreze în asociere cu alte plante (Valeriana, Talpa-gâștei, Unguraș, Levănțică etc.) recunoscute pentru proprietățile lor antiaritmice. Din acest motiv, vă propun spre utilizare câteva remedii complexe, indicate în managementul tulburărilor de ritm cardiac.
Calmogen - produs cu efect superior Distono­calmului și care conține în plus derivați dihidrogenați din Corn de secară (acțiune alfa-adrenolitică) și Hi­dro­xizina, care deține proprietăți tranchilizante, anti­colinergice și antiaritmice.
Ritmo-stabil - produs indicat în stabilizarea ritmu­lui cardiac, antispasmodic, reglator al tensiunii arte­riale, vasodilatator, ușor sedativ și anxiolitic.
Cardiozyme - produs compus din Coenzima Q10 și Resveratrol, indicat în afecțiuni cardio-vasculare, hi­per­tensiune arterială, insuficiență cardiacă, aritmii, cardiopatie ischemică, ateroscleroză etc.
Din această schemă terapeutică nu poate lipsi Mag­neziul, indispensabil în tratamentul aritmiilor cardiace, mai ales pentru rolul său de tonic cardiac și antiarit­mic, dar și pentru proprietățile sale anxiolitice și anti­hipertensive.
Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București.
Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Știe cineva adevărata cauză a psoriazisului?"
(Răspuns pentru CONSTANTIN POP, F. AS 1057)


Stimate domn, aveți perfectă dreptate, simplul în­demn: "Păcate taică! Roagă-te!" nu are cum să fie su­ficient. El nu spune mare lucru și câteodată repre­zintă un paravan după care se ascunde o neștiință. Există, într-adevăr, o cauză spirituală pentru orice boală! Dar o direcționare spre cauza spirituală a orică­rei boli cere o discuție îndelungată cu medicul, dacă acela este dispus la așa ceva. Aici nu poate fi locul. Pot spune, din experiență personală, că nu se întâmplă des astfel de discuții, căci mulți pacienți doresc doar dispariția problemei lor de sănătate, nimic altceva. Însă când discuția are loc și pacientul poate folosi sfaturile, lucrurile merg mult mai bine.
Despre psoriazis se pot spune multe. Medicina alo­pată îl consideră o tulburare autoimună, adică o tulbu­ra­re în care țesuturile pacientului sunt considerate străi­ne de către sistemul său imunitar și acesta atacă cor­pul. Ea afectează până la 3% din populația gene­rală. Poate apărea la toate vârstele, inclusiv, așa cum ați observat din experiența proprie, la bebeluși.
Nu există, conform medicinei alo­pate, o cauză pro­priu-zisă, recunos­cută. Totuși, unii factori declanșatori și factori de risc se cunosc:
* Predispoziție genetică - în jur de 40% din pacienții cu psoriazis au o rudă cu psoriazis.
* Stres - factorii emoționali pot declanșa psoria­zisul, cum ar fi un șoc, o "enervare mare" etc.
* Infecție streptococică - poate fi un factor declan­șator, mai ales pentru forma gutată.
* Traumatism fizic - cum ar fi o zgârietură, o înțe­pă­tură sau o arsură (inclusiv solară).
* Medicamente - precum litiu, antipaludice, betablocante (pentru hipertensiune), printre altele, pot duce la declanșarea bolii.
* Alte boli - bolile cardiace, diabetul zaharat, obe­zitatea sunt asociate cu psoriazisul.
* Fumatul - poate declanșa boala, iar formele au tendința să fie mai rele.
* Alcoolul - consumat în cantități mari poate fi un factor declanșator.
Psoriazisul nu este limitat la piele, ci poate afecta arti­culațiile. Câteodată apare fără leziuni cutanate. Une­­le forme de artropatie în psoriazis se manifestă cu distrugere osoasă. Clinic, se manifestă zone de piele roșii, acoperite de scuame, câteodată cu mâncărime, localizate pe piele, inclusiv pe scalp. Se mai poate ma­nifesta ca leziuni ale unghiilor, fisuri (crăpături) la nivelul palmelor și al tălpilor, îngroșarea pielii, leziuni articulare. Boala poate avea perioade lungi (chiar ani) de remisie.
Din punct de vedere naturist, puteți privi psoria­zisul din mai multe perspective, inclusiv aceea a unei tulburări a energiei ficatului (energetic), datorită impactului emoțional al psihicului asupra trupului.

Există câteva forme clinice de psoriazis:
* Psoriazis în plăci, numit psoriazis vulgar - pa­cienții au leziuni constând în zone ușor ridicate, roșii, acoperite de scuame groase, adesea întâlnite pe coate și genunchi.
* Psoriazis gutat - cu leziuni mai mici, semănând cu niște picături, de re­gulă se manifestă la cei tineri. Aceasta este forma cel mai des asociată infec­țiilor streptococice.
* Psoriazis al scalpului - cu arii roșii, acoperite de scuame groase, care pot cuprinde întreaga suprafață a scal­pu­lui sau doar arii izolate.
* Psoriazis inversat - care afectează pliurile pielii, zonele interfesiere, axilare, apare adesea la cei obezi.
* Psoriazis al unghiilor - cu discolorație adesea galbenă, ca niște picături de ulei, sub unghii, sau unghiile pot fi îngroșate, pot avea mici găuri sau poate exista o distrugere a lor.
* Psoriazis pustular - apare adesea pe mâini și pi­cioare, prin zone roșii, având și leziuni ce conțin puroi.
* Psoriazis eritrodermic, unde ariile extinse ale pielii pot fi roșii, cu sau fără temperatură crescută, pre­cum și unele simptome sistemice, cum ar fi creșterea pulsului. Aceasta formă poate fi considerată o urgență medicală.
* Psoriazis articular - menționat mai devreme.
Trebuie deosebit psoriazisul de alte boli care se aseamănă cu el, căci abordările diferă. Printre aceste boli se pot menționa dermatită seboreică, pitiriazis ver­si­color, pitiriazis rozat, eczemă, parapsoriazis și in­fecții fungice.
Trebuie subliniat faptul că psoriazisul nu este in­fecțios. Pacienții pot fi îmbrățișați fără grijă. Nu tre­buie izolați sau excluși de la activități cum ar fi înotul.

Abordările naturiste includ:
* Stresul psihic - trebuie bine-gestionat. Nu poate fi evitat stresul în viața noastră, dar o atitudine pozitivă ar putea ajuta.
* Dieta - mai redusă în grăsimi, mai puțin fast food, mai multe fructe și vegetale.
* Eliminați obiceiurile proaste - cum ar fi fumatul și multe nopți petrecute fără somn.
* Alcoolul - trebuie consumat ocazional.
* Verificați medicamentele - cum ar fi cele pentru hipertensiune (beta-blocante), antipaludice, litiu și informați-vă dacă nu cumva există alternativă.
* Multe creme emoliente, banale - acestea ajută în ame­liorarea simptomelor. După baie, lăsați puțină umezeală pe corp și aplicați crema. Acest lucru ajută la reducerea unor simptome, cum ar fi pruritul (mâncă­rimea), și la ameliorarea fisurilor la nivelul mâinilor și al picioarelor.
* Gimnastica - poate ajuta la slăbit, precum și la îmbunătățirea tonusului psihic.
* Plante medicinale - cremele cu Aloe vera pot acționa ca antiinflamatori.
* Acupunctură - cu întărirea meridianelor Plămân, Ficat, Splină-Pancreas, prin înțeparea punctelor ce le aparțin. De evitat, pe cât posibil, înțeparea zonelor afec­­tate.
* Homeopatie - deși există unele medicamente homeopate ajutătoare, cum ar fi Hepar sulphuris, Pso­rinum, Sulphur, Tuberculinum, cele mai bune rezultate, după experiența proprie, sunt date de cele indivi­dua­li­za­te. Folosind medicamente pe constituție individua­lă, se pot produce remisii pe termen lung.
* Grupe de sprijin - familia sau prietenii ajută mult în alungarea depresiei care apare la această boală. Important este să nu fie stigmatizați sau izolați cei care suferă de psoriazis. Vă urez succes!