Până la venirea colindelor... rock'n'roll

Dana Ene
Deși mai e ceva până atunci, apropierea sărbăto­rilor iernii creează stări de efervescență greu de oprit. Și nu e vorba de colindătorii ce își pregătesc glasurile și traistele pentru covrigi, ci de câteva trupe celebre de rock, care țin cu tot dinadinsul să cucerească scenele și publicul românesc, înainte de venirea zăpe­zilor. Ceva firesc, având în vedere că toată vara și toam­na acestui an, Bucureștiul a dansat, cât niciodată în viața lui, rock'n'roll.

Supraviețuitorii unei legende rock: THE STRAITS

Dire Straits este, fără îndoială, unul dintre cele mai influente și mai cunoscute grupuri muzicale din istoria rockului, cu peste 120 de milioane de discuri vândute în întreaga lume. Din păcate, în 1996, după o activitate de 15 ani, formația Dire Straits s-a destrămat. Moștenirea lor este dusă mai departe de Alan Clark și Chris White, care s-au gândit să creeze The Straits, într-o splendidă zi de vară, la Roma, pe marginea unei piscine: "Dire Straits fără Mark Knopfler? Am crezut că ar fi imposi­bil așa ceva, pentru că Mark era esențial pentru trupă și are un talent imens. Am crezut asta până ce l-am cunoscut pe Terence Reis", povestea Alan Clark într-un interviu.
Alan Clark (61 de ani) a fost primul clăpar de la Dire Straits și a cântat alături de celebra formație brita­nică încă de la începutul anilor '80. El a avut o influență imensă asupra stilului acesteia. Chris White (58 de ani) s-a alăturat trupei în anii ei de glorie și a fost responsabil cu fascinantul sunet de saxofon al formației, între anii 1985-1995.
Astăzi, alături de Alan și Chris îi mai putem asculta pe Steve Ferrone - unul dintre cei mai buni toboșari ai momentului, care a cântat și alături de Eric Clapton și de Slash; Terence Reis - un chitarist ex­cep­țional, al cărui stil este similar cu cel al lui Mark Knop­fler; Mi­chael Feet - un basist și vocalist foarte apreciat (care a mai cântat și el cu David Gilmour sau Art Garfunkel); Jamie Square - un clăpar și un solist vocal de excepție și pe Adam Phillips - un chitarist foarte bun (care a colaborat cu Lionel Ritchie, Rod Stewart sau Cher). Ei alcătuiesc noua trupă - The Straits și duc mai departe ecoul unor me­lodii din anii de glorie ai Dire Straits, cum ar fi: "Sultan of swings", "Your la­test trick", "Tunnels of Love", "Money for nothing", "Brothers in arms" sau "Romeo and Julliet".
(Pentru concert, biletele pot fi pro­curate din rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 65 și 345 lei.)

Morcheeba la București

O altă trupă britanică, mult mai tânără și mai în vogă, vine și ea la început de decem­brie la București. Morcheeba va cânta pe 11 decembrie 2013, la Arenele Romane, într-un cort încălzit.
Cei trei britanici au fost prezenți în această vară la Cluj-Napoca, la "Electric Castle Festival". Acum ei le fac o ade­vărată surpriză fanilor români și revin spre a pro­mo­va cel mai nou al­bum al lor, intitulat "Head Up High", lansat în urmă cu nici două luni.
Formația de trip-hop și pop-rock Mor­cheeba a fost înființată în 1995, la Londra, cu un an înainte ca Dire Straits să se destrame. Până acum, a lansat opt albume de studio și în cei 18 ani de ca­rieră a ajuns adesea în topu­rile brita­nice și euro­pene, acu­mulând trei discuri de aur și trei de platină.
Formația a avut par­te și de o perioadă mai cețoasă, atunci când cei doi întemeie­tori ai trupei, frații Paul și Ross Godfrey, s-au despărțit de solis­ta Skye Edwards. Timp de șapte ani, din 2003 până în 2010, ei au încercat în zadar să cucerească topurile fără ea. Din fericire, vremurile bune par să se fi reîntors odată cu Skye, dar abia în anul 2010.
Pentru noul lor album, "Head Up High", britanicii au colaborat cu artiști consacrați din lumea hip-hop-ului și rap-ului, cum ar fi: Chali 2na (Jurassic 5), Nature Boy Jim Kelly (White Denim), Rizzle Kicks și Ana Tijoux. Vitalitatea noului lor album este conferită tocmai de această diversitate a vocilor.
(Pentru concertul lor, biletele au prețuri cuprinse între 120 și 220 lei și pot fi procurate din rețeaua Eventim, iar în ziua spectacolului, ele vor costa 150 și respectiv 250 lei.)

Scorpions - "Rock'n'Roll Forever"

Alți veterani ai scenei mondiale a rock-ului, nemții de la Scorpions, revin și ei, pe 14 decembrie. Își vor susține concertul sub cupola uriașă a Pavilionului Cen­tral Romexpo.
Trupa Scorpions a început în septembrie a.c. un nou turneu, intitulat "Rock'n'Roll Forever", și au inclus (din fericire pentru fanii lor de aici) și România, în tra­seul lor. După ce și-au delectat lunile acestea fanii din Rusia, Ucraina, Estonia și Finlanda, membrii trupei Scor­pions vor ajunge și la noi, ca să încingă spiritele așa cum numai ei știu s-o facă.
După succesul ultimului lor album de stu­dio, "Sting in the Tail" (2010), "bătrâneii" de la Scor­pions au demonstrat lumii întregi că mai au încă multe de spus pe scena muzicii rock inter­naționale. Și pentru că au încă enorm de multă vitalitate, Klaus Meine (65 ani), Ru­dolf Schenker (65 ani), Matthias Jabs (58 ani), James Kottak (50 de ani) și Pawel Maciwoda (46 de ani) au pornit anul acesta din nou în tur­neu. Ei își vor încânta fanii cu piese de pe cel mai recent album, dar și cu hiturile care au cu­cerit generații la rând. Pe scena Romexpo vor răsuna, cu siguran­ță, melodiile: "Rock You Like a Hurricane", "No One Like You", "Still Lo­ving You" și, nu în ulti­mul rând, celebra baladă "The Wind of Change".
(Bilete la concertul lor găsiți pe myticket.ro și au prețuri cuprinse între 150 și 400 lei.)