Casele cu amintiri
- Stimată doamnă, v-ați construit o carieră uriașă, sunteți un om umblat, un artist la vârsta înțelepciunii, dar unde puteți spune azi că vă simțiți, cu adevărat, acasă?
- În România.
- Frumos...
- Draga mea, eu am călătorit foarte mult. Enorm! Cred că în afară de China și Japonia, am fost peste tot. Gândește-te că numai cu proiectul nostru radio, "Caviar, votcă și bye-bye", care se derulează de cincisprezece ani, am vizitat aproape toate ambasadele României din lume. E un proiect non profit, dar cu sponsorizări reușim să ne plătim casă, masă, transport. Întâlnim foarte mulți români, îi facem fericiți, noi ne simțim iubiți cu adevărat și călătorim. Românii din străinătate sunt atât de încărcați cu dorul de casă, atât de bucuroși să ne vadă, că mie mi se pare absolut neimportant că nu câștigăm bani din asta. În acest proiect suntem eu, Tamara Buciuceanu-Botez, Arșinel și Eugen Cristea. La Melbourne a ieșit Tamara pe scenă și a zis așa: "Acum o să vă prezint un fragment din «Chirița»". Până să apuce să mai spună ceva, absolut toată lumea s-a ridicat în picioare să aplaude. E foarte emoționant și frumos. Lucrurile acestea se întâmplă pentru că legătura cu meleagul pe care te-ai născut nu dispare niciodată. Este ceva din interiorul nostru, incontrolabil, numai cineva total lipsit de simțire se poate rupe definitiv de locul în care s-a născut.
- Dar dvs.? Suferiți de dor de acasă în aceste turnee?
- Pe mine mă ia dorul de casă după exact două săptămâni. Am un mecanism interior care se declanșează după exact aceste paisprezece zile (râde). Când pornim în turneu, abia aștept să plec. Ne sfătuim, căutăm bani, alegem hoteluri (destul de bune), avem emoții, ajungem într-un final la destinație, vedem Brazilia, Australia, Suedia și altele, și altele..., iar după fix două săptămâni, gata! Acasă! Urgent! Așa am fost mereu, de aceea nu mi-am pus niciodată problema că aș putea rămâne departe de țara mea. De foame se rămânea peste graniță, se părăseau părinții, casele și se emigra. Eu am fost norocoasă, pentru că nu am suferit de foame, pentru că m-am simțit mereu iubită în țara mea. De foarte tânără, am intrat într-un circuit de simpatie națională, am abandonat orice fel de complex românesc și de aceea nu am simțit niciodată nevoia să părăsesc țara. Dimpotrivă. Iubesc România și românii, mă doare cumplit când văd atâta hoție, atâta nepăsare pentru semeni și, cel mai important pentru mine, atâta indiferență pentru cultură. Cum naiba se găsesc bani pentru atâtea porcării, dar deloc pentru cultură?! Mă rog, ideea este că plec des din țară, dar mereu am dorul în inimă și mereu mă întorc cu drag.
Casa vorbită
- Stați în București, dar aveți o căsuță la Buftea și una la 2 Mai. Unde vă este cel mai drag?
- Da, se pare că am un fix cu casele... Dragul ăsta de a avea casă în locuri speciale mi-a fost sugerat și de căsnicia mea extraordinar de echilibrată, armonioasă, plină de iubire, cu Puiu (regizorul Puiu Maximilian, regretatul soț al Stelei Popescu n. red.). Nu se simțea bine decât în apropierea apei. Atât mi-a cerut, bietul, toată viața noastră împreună: un câine și o casă pe malul unui lac. Cu mare dificultate am luat înainte de revoluție o căsuță, vai de ea, la Buftea, și un câine caniș. Casa am renovat-o în timp, zidurile de chirpici au prins putere, curtea s-a umplut de flori, dar câinele era infernal (râde). Agitat, acaparator, după patru luni l-am dat unei prietene, pentru că eu eram mereu plecată, iar Puiu scria acasă și avea nevoie de liniște. Îl iubeam, dar se chinuia bietul animal cu noi. Apoi, îl vizitam mereu la noul stăpân. De casă ne-a făcut rost Ernest Maftei, dragul de el. El a avut primul o căsuță acolo, la Buftea, îi spunea "oaza". Nu avea mașină și mergea cu bicicleta de la București, numai să ajungă la oază. În timp, mai mulți colegi s-au mutat lângă noi (Bănică senior, George Constantin, Arșinel), locul a crescut, un motiv în plus să rămână spațiul meu de suflet.
Casa iubirii. Casa păpușilor.
- Nu vă este greu? Sunt atâtea amintiri legate de soțul dvs. acolo...
- E foarte greu. Casa aceasta nu este numai o casă a unei căsnicii minunate, este o casă vorbită, noi aveam mereu ce să ne spunem. Puiu nu se culca niciodată până nu mă întorceam de la spectacole, câteodată veneam cu Arșinel la două dimineața și mai povesteam cu toții până la patru. După ce s-a prăpădit Puiu, prietenii m-au povățuit să vând, să mă mut, dar nu am vrut. Nu pot. În casa de la Buftea e locul meu. Iar ca să nu-l mai aud pe Puiu scriind în biroul lui sau vorbindu-mi, am mereu prieteni cu mine. Des mi se întâmplă să mă pregătesc să merg singură, dar în ultima clipă, mai iau pe cineva. Și acum sunt la Buftea cu două prietene dragi. Le gătesc, stăm afară împreună, râdem. Noiembrie are farmecul lui. E un soi de rouă abundentă peste tufănele și crizantemele târzii, soarele cald și, totuși, e o răcoare reconfortantă în aer. Și știi ce m-a mai ajutat pe mine să trec peste durerea infernală a pierderii iubitului meu soț? Meseria. E o meserie făcută din pasiune. Nu contează că e actorie sau altceva, trebuie să fie făcută cu pasiune. Este un medicament extraordinar, alină dorul, îți încarcă sufletul cu dragoste și înlocuiește, în timp, mare parte din durerea rămasă în urma unei astfel de pierderi. Eu sunt convinsă că oamenii plecați se bucură să te vadă de acolo, de sus, că stai pe picioare. Iar pe mine mă privesc părinții și bărbatul meu și vreau să-i știu zâmbind.
Casa cu prieteni
- La mare, la 2 Mai, mai mergeți?
- Bineînțeles. De obicei, îmi petrec trei luni de vară acolo. Anul acesta am stat doar luna august, pentru că am avut toată vara spectacole la Grădina Herăstrău. E tare frumos să ai mereu marea la balcon. Bineînțeles că și acolo mă ia dorul de Puiu, dar nici la 2 Mai nu sunt niciodată singură. E mereu casa plină de prieteni. Îmi plac la nebunie casele vii, animate de veselie, de amintiri. Poate și de aceea colecționez diferite lucruri, adun obiecte vechi din târguri, din călătoriile din străinătate. Îmi plac obiectele pe care le simți legate de o poveste, care spun ceva. La fel e și cu casele mele: au suflet, au amintiri, au mobile frumoase, au orânduială. Am cochetat mult cu desenul și mi-a rămas așa, un simț al esteticului, al echilibrului. Îmi place să fie armonios totul în jurul meu. Dacă nu făceam actorie, sigur ajungeam să am o meserie legată de design interior.
- Spuneați mai devreme că legătura cu locul nașterii nu dispare niciodată. Sunteți născută în Basarabia, de unde ați plecat la numai patru ani. Mai simțiți această legătură cu meleagurile natale?
- Eu sunt îndrăgostită de Basarabia și o simt mereu în ființa mea. Am un ciudat sentiment că semăn cu oamenii de acolo: sunt foarte implicată și agățată de viață precum ei. Nu pot trata lucrurile superficial, nu zic niciodată "lasă că merge și așa". Nu mai am rude acolo, doar cu o nepoțică mai vorbesc din timp în timp. De curând, am fost la Chișinău și chiar dacă am stat puțin, tot mi-a umplut inima. Sunt uimită mereu de inocența basarabenilor, au o candoare aparte. Naivitatea aceasta îi face să nu prea aibă simțul umorului. Nu poți fi "Mitică" cu ei. E foarte ciudat și fascinant, cred că asta vine și dintr-un mic complex provincial care le accentuează dorința de a fi luați în serios. Au fost și sunt atât de chinuiți, iar noi încă nu știm să-i apreciem, încă îi luăm peste picior. Au o capacitate extraordinară, sunt atât de talentați, de serioși, de studioși.
O lume ca un șvaițer
- Credeți, stimată doamnă, că pot apărea momente în care să te simți stingher în propria casă?
- Mie nu mi s-a întâmplat, dar cred că e posibil. Ține de firea fiecăruia. Eu sunt foarte aproape de optzeci de ani, dar nu simt stinghereală și nici singurătate. Mai am atâtea lucruri de făcut și știu că nu voi apuca. Dar nu sunt nici genul care robotește până pică. Îți spun sincer. Muncesc pe brânci când e de muncă, dar îmi rezerv și momentele mele de lene. Da. Când am chef, las totul baltă, mă scufund în fotoliu și mă uit și la câte trei filme, unul după altul. Asta e marea mea plăcere. Revenind, nu mă simt niciodată singură, și pentru că adun mereu prieteni pe lângă mine. Mergi la țară să te odihnești, să citești... De ce trebuie să stai singur? Eu pot citi în scaunul acesta și prietena mea în celălalt, iar când mă opresc, am cu cine povesti despre cele citite. Da, ador compania oamenilor. Și pe stradă vorbesc cu oricine. În schimb, nu-mi plac mondenitățile. Nu-mi place snobismul adunărilor mondene și nu merg la ele. Prefer prietenii și oamenii de rând, decât zâmbetele false, poșetele de firmă cumpărate din bani făcuți repede și, cel mai des, ilegal. O lume ca un șvaițer plin de găuri. Și apropo de tema discuției noastre, își mai fac și câte un hărăboi de casă, case netrăite, case uriașe și fără suflet, fără iubire, nu murdăresc nicio furculiță în ele. Mi-e ciudă când mă uit în jur și văd că avem o țară atât de frumoasă, atât de plină de oportunități, dar ceva s-a stricat în noi. Și nu s-a stricat acum. Cincizeci de ani de comunism au făcut răul cel mai mare, iar după anii'90 am continuat să tragem din greu ponoasele acelor vremuri. Încă o facem. Ne-am pierdut speranța, parcă nu aspirăm la ceva mai frumos și mai bun. Iar când cei care ne conduc nu contenesc să ne fure mai mult și mai mult, parcă viitorul acesta frumos se depărtează definitiv. Marea mea speranță stă în tineri, dacă or mai avea răbdare să rămână în țara lor.
De la rădăcină crește copacul frumos
- Ne-am întors iarăși la România, casa noastră...
- Da, pentru că așa cum îmi place frumusețea și armonia în casa mea, tot așa aș vrea să fie și în România. Nu sunt vorbe mari, nu e fanfaronadă, eu chiar sunt fericită când oamenii din jurul meu sunt fericiți. Sufăr tare de tot când văd că o mare parte din oamenii țării mele sunt săraci, că nu se pot descurca, pur și simplu. Oamenii nu sunt egali, nu sunt la fel. Pe unii i-a lăsat Dumnezeu mai neajutorați și sunt lăsați la voia întâmplării, când ar trebui să li se întindă măcar o mână, precum copilului care abia învață să meargă. Dacă îi pui la treabă, fac, dacă nu le spui ce să facă, stau și se uită dezorientați în jur. De aceea sunt mulți români care nu se simt acasă în țara lor. Nu mai scapă bieții oameni de nenorocirea asta de a se gândi la ce pun pe masă mâine. Este inadmisibil ca la vremurile astea să fie, în continuare, mâncarea și supraviețuirea prioritățile românilor. Când zic că se relaxează, nu se duc la iarbă verde să se simtă bine, merg să se îmbete și să uite. Sunt foarte tristă din acest punct de vedere. Iar pe ăștia de "sus", vorba poporului: "nu-i mai satură Dumnezeu!". Nu trăiesc atât cât să apuce să cheltuiască tot ce au. De ce? Of, gata, nu vreau să mai vorbesc despre asta. Concluzia e că România este casa mea, că am speranță în tineri și în oameni, în general. Am speranța că ei vor realiza că o casă se construiește de la temelie, că de la rădăcină crește copacul frumos, că vor înceta să se uite în primul rând peste gard, la vecin, și abia apoi în propriile ogrăzi. Parcă, în ultima vreme, am senzația că ușor, ușor, se mai aleg oile de capre, vorba aceea. Dacă mai scăpăm și de lupi, avem cu adevărat o șansă.