Trei definiții despre superficialitatea lumii noastre

Ciprian Rus
"Selfie" - autoportret fotografic, rea­lizat cu un telefon mobil și publicat apoi pe rețelele de socializare - a fost ales cu­vân­tul anului 2013, de editorii Dicțio­narelor Oxford.

Ei utilizează un instru­ment de căutare online, capabil să ana­lizeze aproape 150 de milioane de cuvinte englezești fo­losite pe Internet în fiecare lună, și au descoperit faptul că folosirea termenului "selfie" a crescut cu 17.000% în ultimele 12 luni. Prima apariție cu­noscută a a­ces­tui cuvânt datează din 2002, pe un forum online australian, scriu agențiile internaționale care au preluat știrea. Și tot ele ne mai spun că "selfie" a fost preferat în fața cuvântului "twerk", ter­men ce desemnează un dans lasciv, făcut celebru de Miley Cyrus (fosta in­terpretă a perso­na­jului de film pentru copii Hannah Mon­tana, transformată, între timp, într-o cân­tă­reață cu apariții publice provocatoare, pe modelul deja patentat de Lady Gaga), și a cuvân­tu­lui "binge-watch", termen ce desem­nează vizionarea-maraton, pe Inter­net, a unor programe tv.
Cercetările celor de la Oxford Dic­tionaries sunt globale și vizează, de­sigur, utilizarea limbii engleze. Dar ce­le mai populare trei cuvinte nou-apă­rute în en­gleză descriu realități care sunt cât se poate de valabile și în Ro­mânia. Sunt pli­ne rețelele sociale, mai cu seamă Face­book-ul, de pițipoance - și nu numai - care n-au altă treabă, cât e ziua de lungă, decât să-și facă poze cu telefonul, în diverse locuri și ipos­taze, și să le urce pe Internet, în cău­tarea confirmării prin "like"-uri. De mu­zică proastă și de cancan ce să mai vorbim, ne e plin podul, încă dinainte de explozia Internetului în România. Iar "binge-watching"-ul este, din pă­ca­te, a doua viață pentru mulți dintre ti­ne­rii de calitate de la noi, care, sleiți după zile de muncă de 12 ore în multi­naționale, se arun­­că în fața ecranului laptopului și în­gur­gitează, la kilogram, seriale și emi­siuni tv, episod după epi­sod, după epi­sod. Sunt site-uri spe­ciale pe care poți vedea, în două nopți, un întreg sezon al unei serii care, în mod normal, rulează un an întreg pe televi­ziuni. Dar lumea nu mai are timp și nici răbdare... Așa că omoară aștep­tarea unui lucru drag și omoară și emo­ția de după, trecând, compulsiv, instant, de la un episod la altul.
"Selfie", "twerk" și "binge-watch" sunt cuvinte englezești, dar ele ne pri­vesc pe noi toți. Înseamnă, primul, egoism, autosuficiență și egocentrism. Înseamnă, al doilea, dezmăț, artificial și superficialitate. Înseamnă, al treilea, ne­răbdare, autism și exces. Sunt de­fi­ni­țiile lumii noastre și demonii cu care avem de luptat, pe Internet și în afara lui, în 2013.