Răzbunarea "Babei"

Cititor Formula AS
Lângă localitatea Gura Văii din județul Mehe­dinți se află un vârf de munte numit "La crucea lui Sân Petru".

Este o culme golașă, rotundă, pe care stă înălțată o cruce atât de veche, încât scrisul, săpat în piatră cu dalta, nu se mai poate citi. Nimeni nu știe cine și când a înălțat-o acolo, pe marginea Du­nării.
De la vârful muntelui spre bază, la vreo 30 de metri, se află un drum circular, despre care legenda spune că se plimba pe el Sfântul Petru, într-o căruță cu cai. Cică vameșul Raiului ar fi locuit chiar acolo, într-o căsuță așezată între stânci. Odată, betegindu-se și că­zând răpus de boală la pat, sfântul a trimis un moș și o babă în Serbia, peste Du­năre, ca să-i aducă ierburi de leac. Pentru că bătrânii întârziau și durerile sale spo­­reau, Sfântul Petru i-a bles­temat să se transforme în stane pe piatră. Bleste­mul i-a ajuns tocmai când cei doi trecuseră Dunărea și începuseră urcușul pe mun­te. Au împietrit în drum.
Până prin anul 1960, cele două stânci care se­mănau perfect cu un moș și o babă puteau fi admirate împreună, întregind minunatul peisaj de pe malul stâng al Dunării. Locului i se zice și azi "La Moșu' și Baba", dar de la o vreme, bietul moș a rămas văduv, baba fiind distrusă printr-o măsură nesăbuită a per­sonalului de la gara veche din Vârciorova. Conside­rându-se că periclitează circulația de pe calea ferată (!), o echipă formată din șapte muncitori a fost trimisă să-și îndeplinească nelegiuirea împotriva naturii și a istoriei. Cunoscând legenda, unul dintre lucrători a refuzat să participe la demolarea Babei, considerând actul un vandalism. După ce sarcina a fost dusă la capăt și schijele de piatră rămase, îndepărtate, cei șapte s-au urcat în drezina cu care veniseră, îndrep­tându-se pe calea ferată spre Vârciorova. Pe neaș­teptate, în dreptul locului numit "La Vir", de după o co­titură a terasamentului, s-a ivit un tren în plină viteză, pe care lucrătorii nu l-au putut evita. Singurul care a izbutit să-l vadă și a sărit la timp din drezină a fost omul care refuzase să participe la dărâmarea Babei. Ceilalți șase au fost spulberați.
Autoritățile vre­mii au trecut sub tăcere eveni­men­tul și drama n-a avut niciun fel de ecou. A ră­mas doar Moșul, văduvit pe ve­cie de soața lui, pe care ni­meni n-a mai în­drăznit să-l dărâme, ba, și mai mult, lo­cul pe care se află a fost bine consolidat, ast­fel că poate fi admirat și astăzi, nu departe de mo­numen­tala hidro­cen­trală "Por­țile de fier 1".
Dar culmea, "La crucea lui Sân Petru" are și o conotație istorică. El este un veritabil observator na­tural, dominând împrejurimile, până spre Orșova și Turnu-Severin și mai departe, dincolo de Dunăre, în Serbia. Imaginația coboară mult în adâncimea tim­pului și te încearcă un sentiment deosebit la gândul că te afli pe locul unde iscoadele lui Decebal spionau mișcarea trupelor romane dincolo de Dunăre sau țineau sub observație marginea țării. Câte focuri nu s-or fi aprins pe această înălțime, vestind locuitorii ținu­tului despre apropierea pericolului!

STELIAN BORDEA - loc. Negrușa, jud. Mehedinți