O nouă declarație de dragoste a Prințului Charles, către țara inimii sale: "România e minunată!"

Ciprian Rus
- În partea a treia - și ultima - a documentarului "Wild Carpathia", difuzat de postul internațional specializat în turism și călătorii, Travel Channel, Prințul Charles al Marii Britanii își reafirmă dragostea față de România și ia poziție, încă o dată, pentru salvarea tradițiilor și a naturii din țara noastră și împotriva tăierilor abuzive ale pădurilor. Un nou semnal de alarmă venit din partea unuia dintre cei mai mari prieteni ai României, membru al Casei Regale britanice -

Chemarea sângelui

Acum deja mai bine de 2 ani, Prințul Charles, moș­tenitorul tronului Marii Britanii, șoca opinia pu­blică internațională printr-o apariție surprinzătoare, în cadrul unui documentar despre România. Dar nu atât prezența sa în acest documentar era de natură să atragă atenția, căci era deja binecunoscută afinitatea Alteței Sale pen­tru România, în general, și pentru Transil­va­nia, în spe­cial, unde avea, de altfel, mai multe pro­prie­tăți, ci măr­turisirea, pe ton de glumă (aveau să creadă mulți) că se trage din marele domnitor valah Vlad Țepeș, celebrul Dracula, cum a ajuns să fie cunoscut în Occident. Ceea ce mulți considerau a fi doar o gă­selniță de marketing, prin care Charles și producătorii filmului ar fi încercat să atragă atenția englezilor asupra frumuseților ascunse ale României, s-a dovedit a fi, de fapt, purul adevăr. "Formula AS" a prezentat atunci pe larg, în cadrul unui reportaj-anchetă, temeiurile istorice ale legăturii de sânge dintre dinastia Windsorilor, din care face parte și Charles, și dinastia Basarabilor din Muntenia. Legă­tură de sânge care explică, în bună măsură, cultul și de­votamentul fiului Reginei Elisabeta a II-a pentru Ro­mâ­nia, această țară din "Estul sălbatic", atât de hulită de mulți în Anglia sa natală. Nici atunci, în noiembrie 2011, la apariția sa în primul episod din "Wild Car­pathia", nici între timp și nici acum, când are o pre­zență consistentă în ultimul episod, Prințul Charles nu a pierdut vreun prilej să facă reclamă fru­mu­seții săl­batice a României și să apere, cu forța exem­plului personal, salvarea naturii și a satului românesc tra­di­țional. "România e o țară minunată, cu oameni remar­cabili", afirmă, încă o dată, Prințul Charles, în total contrast cu viziunile apocaliptice despre țara noas­tră pe care le găsești pretutindeni în presa britanică.

"Le suntem datori românilor"

Intitulată "Wild Forever" ("Sălbatică pe vecie", n.r.), partea a treia a documentarului "Wild Carpathia" ("Carpații sălbatici", n.r.), difuzată de Travel Channel pe 8 noiembrie, promovează mai multe zone din Ro­mâ­nia, printre care Cluj-Napoca, Maramureșul, Buco­vina, Munții Făgăraș, Valea Zălanului și Saschizul, un sat de lângă Sighișoara unde Prințul Charles are pro­prietăți. Interviul cu moștenitorul coroanei britanice, realizat chiar la Saschiz, e un prilej pentru acesta să-și reafirme dorința de a ajuta România să-și conserve extraordinara moștenire culturală rurală.
Întrebat de scenaristul și prezentatorul documen­tarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul mitic din România, Prințul Charles spune că "în ziua de azi, asta este o adevărată provocare. Întâi și întâi, tre­buie convinși oamenii de cât de prețios este acest peisaj. Trebuie să oferi protecție în contextul dez­voltării durabile. Nu poți opri dez­voltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri și oca­zii de a-și îmbu­nătăți viața păstrând tradițiile".
O mare problemă pe care Prințul a întâlnit-o în Ro­mânia este concepția oamenilor că lucrurile lor vechi sunt demodate și irelevante. "Aruncă lucrurile vechi, dar mai târziu ajung să le vadă valoarea. De multe ori, este deja prea târziu, fiindcă au dărâmat multe clădiri sau le-au modernizat excesiv. Cererea uriașă pentru hrană și lu­cruri trebuincioase e evi­den­tă. Dar un as­pect vital e cum abor­dezi comu­ni­tățile lo­ca­le. Cum ajuți su­pra­vie­țuirea mi­ci­lor pro­prietari. Pășu­nile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel euro­pean și mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas așa ceva nică­ieri. Sunt o biju­terie din co­roana Ro­mâ­ni­ei. Poa­te oamenii nu văd asta, dar Ro­mâ­nia este o țară mi­nu­nată. Aici trăiesc oa­meni remarcabili, ca­re nu se dau bătuți. Acești oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferințe, iar viețile le-au fost distruse. Le sun­tem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun, care să le păstre­ze cultura, tra­di­țiile și valorile", spune Prin­țul Charles.

Marele pericol al globalizării: să-ți pierzi identitatea

Prințul Charles atrage atenția în documentar asupra faptului că "dacă nu se păstrează vii calitatea și integritatea care atrag oamenii datorită frumuseții lor, și dacă nu se ridică standardele spațiilor de cazare și ale ofertelor", va fi dificil pentru multe dintre locurile frumoase din România să supraviețuiască. "Vreau să arăt ce se poate face cu aceste case pentru a fi po­trivite pentru turiști, înglobând tra­diționalul și modernul, deo­po­trivă. Sunt lucruri absolut speciale. Avem nevoie și de biodiversitate, dar și de diversitate culturală. Pe­ricolul glo­balizării în masă e dat de faptul că, înainte să-ți dai seama, îți pierzi identitatea culturală. Acesta e cel mai mare pericol", a mai spus Prin­țul Charles.
Premiera de gală a celei de-a treia părți a seriei do­cumentare "Wild Carpathia", care a avut loc la finele lunii octombrie, la București, a fost prilejul unor noi declarații de dragoste la adresa României. În ca­drul evenimentului, ambasadorul Ma­rii Britanii în Ro­mâ­nia, Martin Harris, a vorbit despre film ca des­pre un proiect româno-britanic "ca­re are scopul să protejeze și să pro­mo­veze cel mai frumos peisaj de pe conti­nentul Euro­pei". "Eu am călătorit mult în România, apreciez foar­te mult cultura, biodiversitatea și patri­moniul Româ­niei. Apreciez și faptul că din ce în ce mai mulți turiști din Marea Britanie au descoperit această țară minu­nată", a spus ambasadorul Martin Harris, precizând că are onoarea să citească mesajul unuia dintre ei, "un turist care re­vine în România în fiecare an, care are o apreciere și o pasiune deosebită pentru România". Nu­mele turis­tului era, desigur, Prințul Charles de Wales.
"Unul dintre motivele pen­tru care întotdeauna mi-a făcut mare plăcere să revin în România este fru­musețea naturală ex­traor­di­nară a pe­i­sajelor sale și a pă­du­rilor săl­batice vir­gine din Munții Carpați", a transmis Prințul Charles. Tot el a avertizat, însă, că "toate acestea pot să dis­­pară cu rapiditate. În a­nu­mite zone deja este prea târziu, și situația se înrău­tă­țește în fiecare zi. Se esti­mea­ză că România pierde 3 hec­tare de pădure virgină pe oră. Iar jumatate din acest fe­nomen se petrece în zone ca­re ar trebui să fie pro­tejate".

Despre români, de bine

Prințul Charles a mai ți­nut să spună că Munții Car­­pați din România sunt "o comoară naturală nepre­țu­ită, într-un continent care de mult și-a pierdut astfel de comori sălbatice". "Ceea ce încă aveți în România a de­ve­nit de o raritate extremă. Foarte multe țări euro­pene au puține sau nu le-au mai rămas deloc astfel de pă­duri. Cei mai mulți europeni și chiar și mulți dintre români nu sunt conștienți de bogăția unică pe care o au chiar alături de ei și nu știu că aceasta este pusă în pericol. Trebuie să sensibilizăm urgent oamenii, atât pe cei tineri, cât și pe cei bătrâni, și asta face și documentarul «Wild Carpathia», pentru că se referă la respectarea valorilor naturii și a modului în care tot ce este viu se interconectează. Avem datoria să salvăm ultimele zone neatinse ale Europei, cât încă mai putem s-o facem". Alteța Sa a subliniat și valoarea economică a acestor ținuturi sălbatice, afirmând că Munții Carpați au "un potențial enorm pentru turismul durabil", care poate aduce venituri mari, însă numai dacă aceștia vor fi conservați.
Vorbele de drag ale Prințului Charles au fost întărite de cei doi oameni-cheie din spatele proiectului "Wild Carpathia", scenaristul și prezentatorul Charlie Ottley, respectiv coproducătorul și cameramanul Alasdair Grant. "În ultimul episod este vorba foarte mult despre oa­meni. Cu toții am văzut imagini uimitoare ale mun­ților Carpați și peisaje medievale, dar românii înșiși au avut parte de multă publicitate negativă în presa britanică și am dorit să arăt lumii ce oameni fantastici sunt", a spus Ottley. La rândul său, Grant a declarat că do­cumentarul "a fost o oportunitate incredibilă să ară­tăm lumii frumusețea spectaculoasă a regiunilor rurale ale României și căldura sufletească a oamenilor și să spunem de ce este atât de important să ajutăm comu­nită­țile care trăiesc în Carpați și în regiunile încon­ju­rătoare, pentru a menține armonia cu natura".