Dezvoltare durabilă prin ecoturism la Roșia Montană

Ion Longin Popescu
Marți, 5 noiembrie, la Brașov, la invitația Asociației de Eco­turism din România (AER), 40 de experți din țară și străi­nătate au semnat o scrisoare de susținere pen­tru dezvoltarea durabilă, prin ecoturism, la Ro­șia Montană.

Semnatarii scrisorii consideră oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al comunei Roșia Montană (anulat de două ori de justiție prin sentințe irevocabile, dar reactivat ilegal de consilierii locali și pri­marul aflați în conflict de interese - n. red.) să permită op­țiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism, agricultură și serviciile adiacente. "Zona poate deveni un exemplu, la nivel european, de dezvoltare alternativă, cu deplin respect pentru comunitate și natură. Considerăm că această zonă are po­sibilitatea să se dezvolte armonios prin ecoturism, dacă acestui tip de dezvoltare i se creează premisele pentru a exis­ta", a declarat Bogdan Papuc, director AER.
Potrivit unui comunicat al asociației Alburnus Maior, semnatarii fac parte din organizații precum: Naturefriends International; WWF (Fondul Mondial pentru Natură) - Programul Dunăre-Carpați; Asociația Norvegiană de Eco­turism; Asociația Estoniană de Ecoturism; Ecoturism Ir­lan­da; ECEAT (Centrul European pentru Eco și Agro Tu­rism); BirdLife Belarus; Ecotrans, Germania; Federația EUROPARC, Germania; Ecological Tourism in Europe (ETE); Organizația de Turism din Polonia; Biroul de Turism din Estonia. Au mai semnat scrisoarea și experți din mediul academic, cum ar fi Universitatea Estoniană de Științe ale Vieții sau Universitatea NAPIER din Edinburgh, Scoția. Lista a fost completată de proprietari de afaceri în ecoturism din țară și străinătate.
În "Scrisoarea de susținere a dezvoltării durabile prin ecoturism la Roșia Montană" se spune, printre altele: "Noi, experți în ecoturism, conservarea naturii și dezvoltare locală durabilă, ne arătăm susținerea față de opțiunea de dezvol­tare alternativă la Roșia Montană. Eficiența modelului de dezvoltare bazat pe ecoturism este demonstrat de succesele înregistrate de diversele destinații de ecoturism la nivel global și european. În acest context, solicităm autorităților române să ia în calcul opțiunile de dezvoltare durabilă, alternative mineritului în Roșia Montană, prin realizarea și, ulterior, implementarea unei strategii de dezvoltare bazate pe ecoturism și, totodată, protejarea resurselor naturale și cul­turale ale acestei zone". Cu alte cuvinte, experți în eco­turism, arheologi, istorici, oameni de știință, geologi, aca­demicieni, economiști, arhitecți și juriști de vază din această țară și din străinătate (din UE, SUA, Canada, Australia, Ame­rica de Sud), organizații prestigioase de patrimoniu, pre­cum Europa Nostra și ICOMOS, instituții supreme ale puterii politice din UE, cum este Parlamentul European, precum și organizații ecologiste transeuropene, cum este EUROMONTANA, au avertizat în repetate rânduri guvernul român în legătură cu proiectul Roșia Montană și consecin­țele lui nefaste. Rezultatul îl cunoaștem cu toții. Acești poli­ticieni, în frunte cu primul ministru, fac ureche surdă și țin statul român captiv al propriilor lor interese.