Scrisoare deschisă adresată d-lui prim-ministru al României, Victor Ponta

Redactia
Roșia Montană

Stimate D-le Prim-ministru,
Cu mult timp în urmă, mă gândisem să vă scriu pen­tru a-mi exprima bucuria înscăunării dvs. în înalta funcție și a-mi mărturisi unele idei legate de mersul unor evenimente din țara noastră (sugestiile din popor nu sunt de înlăturat). Indecizia mea s-a datorat lipsei de speranțe că mesajul unuia din "gloată" va ajunge la primul ministru al României. Totuși, în prezent, pre­cipitarea fără precedent a evenimentelor privitoare la Roșia Montană m-au determinat "să-mi iau inima'n dinți", adresându-vă o scrisoare deschisă.
Deocamdată, stimate d-le Prim-ministru, dvs. și Gu­ver­nul ce cu onoare îl conduceți, vă mai luptați cu unele aspecte ale unui "ocultism" politic, care se zbate în disperare, sperăm, finală. Răbdarea, tenacitatea, co­rectitudinea și neangajarea în mod public în dispute ver­bale agresive, neacademice, cu adversarii, vă vor oferi apreciere și câștig de cauză. Eu și românii, în marea lor majoritate, ne-am bucurat că, în sfârșit, s-a ivit o personalitate "să ia taurul de coarne" în România, pen­tru a repune pe făgașul normalității gândirea și faptele politice, cultura etc., dar și sportul - jenant de părăsit, exceptând fotbalul, dar lăsat și el în neștire, incapacităților spre manevrare și înavuțire. Acum, pe scurt, problema-problemelor, Roșia Montană, care m-a decis să vă scriu.

"Roșia Montană, cel mai puternic argument «viu» și indestructibil, dăltuit în piatră, al originii daco-romane a poporului român"

Roșia Montană, prin trecutul său istoric mai înde­lungat decât bimilenar, cu lucrări miniere dacice și ro­mane, certe, argumentate științific (prin ana­liza cu C 14 a lemnului de mină utilizat de antici), constituie cel mai puternic argument "viu" și indestructibil, dăltuit în piatră, al originii daco-romane a poporului român. Ro­șia Montană este, geo-arheo­logic, Pan­teonul neamului românesc, al latinității și pere­nității noastre istorice - contestate de unii! - și nu este permis în niciun chip distrugerea ei, indiferent de arginții pe care străinii îi oferă în schimbul profitului lor. Roșia Montană este arheositul sfânt al istoriei noastre, inadmisibil să fie știrbit, necum nimicit într-un mod barbar. Promisiunile privitoare la refacerea me­diu­lui în sensul conservării siturilor geo-arheologice amintite sunt simple iluzii, deoarece cele două masive de roci vulcanice, Cârnic și Cetate, împreunate în adân­cime, care constituie miezul zăcământului auro-ar­gen­tifer, sunt ele însele traversate de galerii dacice și ro­mane, or, aceste masive vor dispărea sub fălcile buldo­zerelor, din cauza inconștienței celor care vor legifera megaexploatarea preconizată.
S-a ajuns la tragica situație ca urmare a incom­pe­tenței ce­lor care ne-au condus destinele țării și a altora im­pli­cați în problema mineritului, permițând cu ne­gli­jență acest demers, și a negociatorilor din partea sta­tului român, lipsiți cel puțin de "profesionalism". Cu­rios. De ce aleșii țării nu poartă răspunderea deciziilor lor în chestiuni ce privesc interesul național? Parafează pro­vocând pagube naționale, distrug și pleacă, iar po­po­rul și țara suportă!
Rezultă, din cele spuse, greșeala enormă, în pre­zent, a acelora din con­ducerea țării, care admit drept argu­ment de­ci­siv, ju­de­cata ren­tabi­li­tății eco­nomice și a problemei de me­diu (analizată cu un ochi închis), în vederea apro­bă­rii exploatării ză­cământului. Aten­ție! - "Roșia Montană" nu es­te un zăcământ oa­recare, supus cântăririi după stan­darde eco­no­mico-miniere obiș­nuite (renta­bi­litatea-mediu, du­pă cum spu­neam), ci este port-drapelul ori­ginii și latinității noastre, un sit geo-arheologic sfânt ce se impune a fi conservat! Sunt și alte zăcăminte aurifere de talie mare în Patru­laterul aurifer din Apuseni, care nu ridică cu acuitate pro­­ble­ma importanței istorice prin prisma siturilor arheo­lo­gice și geo-arheologice, ci doar a rentabilității și me­diu­lui. Se mai aruncă cu praf în ochii mulțimii din par­tea "Gold-iștilor", chiar a unor înalți politicieni și re­­prezentanți din mass-media, din funcții ad­minis­tra­tive de stat - aflați într-o poziție de "convinși" -, care amintesc necesitatea locurilor de muncă. Este logic, nu-i permis nimănui să distrugă valorile națio­nale ines­timabile, pentru a crea locuri de muncă; pe urmă, de locurile de muncă din agricultura românească (cu cer­titudine, peste 1 milion) nu vorbește nimeni, n-a preo­cupat în mod consistent, radical, niciun ministru al Agriculturii sau Mediului în epoca neodemocrației ro­mânești. De ce? Un susținător al exploatării cianu­ri­fere mai vorbea la tv despre formarea unui peisaj atrac­tiv excursioniștilor, după exploatare. Adi­că, dis­trugem valorile naționale inesti­ma­bile, unice în Euro­pa, și formăm lacuri cu lebede în locul acestora, pentru încura­jarea turismului în regiune?
Distinse d-le Prim-ministru, nu uitați agricultura țării, lăsată în paragină de toate gu­vernele post-de­cem­­briste de până acum, a căror preo­cupare majoră, par­că, a fost menținerea la putere ! Și, în plus, în România, numirea specialiștilor la por­to­folii naționale de ma­re răspundere pen­­­­tru țară se face du­pă culoarea car­ne­tului politic (moș­te­nire roșie), nu după capacitatea persoa­nelor. Oare până când? Înlăturarea crizei și a multor neajunsuri cu­nos­cute de populația țării noastre trec prin AGRI­CUL­TURĂ, prin refacerea INDUSTRIEI, a unor între­prin­deri mici și mijlocii care trebuie în­curajate de stat (nu sugrumate), și nicidecum prin Ro­șia Montană. În­tr-adevăr, mineritul autohton trebuie repus pe picioare; specialiști avem, și bine cotați, dis­pu­nem inclusiv de o largă gamă de substanțe minerale în subsolul țării, de variate tipuri genetice, din păcate, nu cu conținuturi de tip "bonanza" (cele metalifere). Re­înviați activitatea și utilizați capacitatea profe­sio­nală a Institutului Geo­lo­gic al României, a geologilor de la universități (Bucu­­rești, Iași, Cluj, Baia Mare) și a altor specialiști din țară. Experții geologi, precum medicii etc., și-au că­tat pâinea în străinătate, părăsindu-și țara, mulți din­tre ei.

Regiunea Roșia Montană poate deveni un unicat european cu un neobișnuit potențial turistic

Un scenariu - aparent romantic, dar cu certitudine îmbrățișat de localnici -, o soluție originală și perti­nen­tă în cazul Roșiei Montane și posibil al "Țării Bu­ciu­melor" din apropiere ar putea fi, în opinia noastră (în mod cu totul excepțional), revenirea la exploatarea aurului roșian și buciuman practicată înainte de naționalizare, adică de micii întreprinzători lo­cali și posibil din alte zone, prin angajarea productivă a unor sectoare miniere, spre exploatare, condiționat con­tractual de returnarea către Stat a unui procent din aurul extras, sau a unui cuantum valoric. Prelucrarea să se facă, de asemenea, în stilul clasic, practicat la Roșia Montană, cu șteampuri și amalgamare cu mercur, așa cum era odinioară de-a lungul Văii Roșia. Evident, exploatarea impune metode mai moderne, mai ren­tabile, nerămânând la daltă și ciocan, sau la scoaterea minereului din subteran cu coșuri în spate. S-ar realiza un Eldorado punctiform în Munții Apuseni, unic în Eu­ropa, implicat cert, la scară europeană, într-un tu­rism activ. Ar fi și un prilej de-a organiza concursuri na­ționale, europene și posibil mondiale, după un ca­len­dar bine stabilit, pentru extragerea aurului din alu­viunile Văii Arieșului și a afluenților săi. De altfel, au­răritul particular din aluviuni trebuie reactivat, mai ales în Apuseni, unde era tradițional. Toate acestea și alte aspecte legate de aurărit și mediul geografic montan ar realiza din regiunea Roșia Montană, din Valea Arie­șului și Țara Moților un unicat european, cu un ne­bă­nuit potențial turistic la nivelul continen­tu­lui nostru. Cu­plarea, în circuitul turistic internațional, a Roșiei Mon­tane (redevenită "oază" și perlă a mi­ne­ritului medieval, ecologic) cu Ghețarul de la Scări­șoara și alte numeroase obiective turistice din regiune: geo­logice, speologice, geografice, istorice, etno­gra­fice, cultural-re­ligioase - ar constitui un itinerar de ex­cepție. Pro­iectul și realizarea acestui deziderat, absolut ecologic și unic pe bătrânul continent, în prezent, ar putea atrage, cu certitudine, importante fonduri europene. Deci, bani se pot face, bunăstare se poate obține, nu distru­gând valori, ci păstrându-le și valori­fi­cându-le inteligent, eficient, pe cele existente.
Vom mai reține că în cazul unor viitoare exploatări "Gold-iste", preco­ni­zate la Roșia Montană, țara nu ar ajunge sensibil mai departe decât este. "Vâl­vătaia" s-ar stinge repede, impor­tant ar fi ceea ce a rămas acolo, or, românii de bună credință, care umplu străzile orașelor țării manifestând, cei care v-au întâmpinat recent, d-le Prim-ministru, în America, și mulți alții, adunați spontan, vor: "Montană Ro­șia, NU Gropană" (este textul scris cu negru pe mini-lozinci confec­ționate din hârtie roșie, purtate la Cluj de manifestanții anti-Goldiști). Multe mii de tone de aur s-au extras de-a lungul is­to­riei bimilenare din Munții Apu­seni; cu toate aces­tea, regiunea, locui­to­rii tot în lipsuri trăiesc! Va fi acu­ma altfel, d-le Prim-mi­nistru Ponta? Vă asigur că nu! Nici în alte țări "auri­fere" (Mexic, Peru, Chile etc.), aurul - metalul bles­te­mat -, nu a adus fericirea popu­lației locale, după cum con­­firmă istoria și realitatea zilelor noastre, ci dim­potrivă. În plus, bomba cu cia­nură, în stare perma­nent amor­sată (uriașele ia­zuri de decantare a sterilului rezultat la prepararea chimică a minereului) ar fi sabia lui Da­mocles asupra Ro­mâ­niei, cu o evoluție compor­ta­mentală impre­vi­zibilă; în situa­ția unui posibil ac­cident dezastruos și a proliferării cia­nurii prin pânza freatică și rețeaua hidrografică în primul rând (agenții cei mai activi și periculoși), dar și prin curenții de aer, probabil, nu i-ar ajunge României banii obținuți de la străini, în schim­bul exploatării pre­conizate, pentru repararea daunelor provocate mediului și locuitorilor săi intern, dar și extern. Astfel, megaexploatarea auro-argentiferă de la Roșia Montană poate deveni o gaură neagră a Româ­niei pe parcursul seco­lului în care am intrat.
Dacă, finalmente, nu contează opinia celor care au ales actualii conducători politici ai României, investiți cu dreptul de semnătură decisivă în ardenta și fun­da­mentala problemă națională privitoare la Roșia Mon­tană, solicităm ca cei ce eventual vor semna avizul ex­ploa­tării să poarte juridic răspunderea în fața națiunii române, în cazul unor falimente economice, dezastre de mediu sau alte consecințe nefaste intervenite în rândul populației din zonă!
Conducerea țării nu poate ignora voința românilor majoritari și îndeosebi a populației din Țara Moților, din bazinul Arieșului; cei din urmă își văd periclitată dezvoltarea economică a micilor întreprinderi înfi­ripate, și chiar condiția de viață. În acest sens, Funda­ția Pro Munții Apuseni și-a spus răspicat și convin­gător opinia, respingând megaexploatarea și cianurarea minereului aurifer, care învăluie într-o sumbră și mor­bi­dă mantie tot ceea ce ei produc și prezintă pieții in­terne sau externe. Cu răbdarea moțului nu-i de jucat, ne amintește istoria! Roșia Montană este cea mai grea încercare pusă pe umerii actualei conduceri politice a României de cei care au renunțat premeditat la referen­dum național.
Dar, înainte de a ne gândi la ce este mai rău, ne aș­teptăm îndreptățiți la o judecată înțeleaptă și ro­mâ­nească din partea parlamentarilor țării - cu spe­ranța că ne vor oferi oportunitatea să-i mai alegem -, de ase­menea, a Guvernului României și a primului minis­tru, dr.Victor Ponta.

Prof. univ. emerit, dr. Ioan Mârza,
Departamentul de Geologie,
Univ. "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca