La mai puțin de o lună până la Summitul de la Vilnius, crucial pentru atragerea de partea Uniunii Europene a câtorva dintre fostele state sovietice din Parteneriatul Estic (Ucraina, Belarus, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan), liderii de la Chișinău i-au chemat pe oameni la un miting "Pro Europa", în contextul binecunoscutelor șicane - interne și externe - cărora Republica Moldova trebuie să le facă față, pentru continuarea drumului său european. Au venit în Piața Marii Adunări Naționale zeci de mii de oameni, într-o manifestație de entuziasm fără precedent, după mitingurile pro-independență de la începutul anilor '90, care demonstrează că blocada vinurilor moldovenești impusă de Moscova, ca și amenințările deloc voalate referitoare la stoparea exportului de gaze, nu au reușit să-și atingă efectul. Moldovenii de peste Prut sunt mai hotărâți ca oricând să se apropie de România și de valorile sale europene, iar cel mai scurt drum pentru asta e parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și, într-un interval de timp predictibil, intrarea cu drepturi depline în UE - practic, eliminarea, de facto, a graniței dintre cele două țări românești!
Chiar dacă, din rațiuni diplomatice, liderii de la Chișinău s-au ferit să pronunțe deschis numele României în timpul discursurilor ținute în fața manifestanților, sloganurile și pancartele acestora din urmă au marșat intens pe tema "unirii".
Adresându-se mulțimii, președintele moldovean Nicolae Timofti a subliniat că "Aici (în Piața Marii Adunări Naționale, n. r.) ne-am exprimat voința de a fi liberi, de a ne construi singuri viitorul. Aici am decis ca limba noastră să fie scrisă în grafia latină. Astăzi ne-am reunit din nou, pentru a întări legământul pe care l-am dat în primii ani mișcării naționale", a continuat el, apreciind că "parcursul european reprezintă șansa pentru a reface economia. A clădi o societate cu sens și viziune înseamnă circulația liberă a persoanelor și modernizarea țării", a subliniat șeful statului. Numeroși alți lideri politici pro-europeni au întărit ideile expuse de președintele Timofti, în cadrul unei manifestări care s-a încheiat, spontan și simbolic, cu o horă a unirii. Dacă, la finele lui noiembrie, la Vilnius, UE va întinde mâna Moldovei, frații de dincolo de Prut vor fi mai aproape de noi ca oricând în ultima jumătate de veac. Așa rece și impasibilă cum e, birocratică și chițibușară, Uniunea Europeană lucrează temeinic la îndreptarea unei mari nedreptăți istorice. Nouă nu ne rămâne decât să avem încredere și răbdare.